Joop

Er kraait geen haan naar het massaal vergassen van kippen

  •    •  
04-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1576 keer bekeken
  •  

Druktemaker Janneke de Bijl bij De Nieuws BV over de achteloze manier waarop met dierenlevens wordt omgesprongen

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

develhunt
develhunt5 mei 2022 - 13:43

Vlees eten is sowieso een wat smerige bezigheid geworden, kippen in dit geval, gestrest, elkaar en zichzelf kaalplukkend in overvolle hokken opgehokt, nooit geen buitenlucht, onder de groeihormonen en stresshormonen, levende wezens tot product gereduceerd zodat we er niets bij hoeven te voelen, kiloknallers, piepkuikens, vermalen, kippen vergast, miljoenen per dag en als de pest uitbreekt in zo,n vernietigingsindustrie, ruimen we gewoon even, eet u smakelijk en voor dadelijk welterusten.

Martin van der Linde
Martin van der Linde5 mei 2022 - 12:20

Ik vraag me af wat er met de vraag naar gevogelte gebeurt als alle kosten die de sector maakt aan de consument door berekend worden. Dus incl. de gederfde inkomsten door ziektes, milieuschade en ander ongemak. Het zou niet meer dan redelijk zijn dat te doen. Vanuit maatschappelijk opzicht maar ook vanuit die van de boer.

1 Reactie
Middenman
Middenman5 mei 2022 - 13:29

Helemaal mee eens! Dat bestaat al in de economie en heet het 'true price' principe. Het wordt hoog tijd dat we dat op alle producten gaan toepassen en inzichtelijk maken op het etiket. Niet alleen bij voeding, maar ook op elektronica, meubels, kleding, etc. Nu worden die kosten namelijk evenredig op alle consumenten afgewenteld, terwijl het principe dat de vervuiler betaalt zou moeten gelden. Eerlijk en duurzaam geproduceerde producten zullen dan ook voor de consument goedkoper worden dan de producten die nu veel te goedkoop zijn en zorgen voor schade aan milieu en gezondheid.

Poeh, poeh
Poeh, poeh5 mei 2022 - 8:14

Laat ze eens beginnen met een beleid om de alsmaar uitdijende ganzen en andere vogelpopulaties te beheren. Dan voorkom je dat de vogelgriep door die beesten wordt neergelaten op de kippenstallen waar hardwerkende boeren er alles aan doen om op een fatsoenlijke manier hun werk doen.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt5 mei 2022 - 9:03

Dit is nou zo 'grappig' (Niet, eigenlijk) . Weet je hoe het komt dat er in Nederland zo veel ganzen zijn? Ganzen zijn dol op gras. Door de landbouw op bio-industriele wijze, zijn boerderijen veranderd in gigantische saaie, uitgestrekte grasvelden. HET walhalla voor ganzen. De landbouw heeft dit probleem zelf gecreëerd. De beste manier om te doen wat jij zou willen, is dus: de oppervlakte van de landbouw drastisch kleiner maken. Dat is inderdaad, voor de leefomgeving, natuur, het klimaat, het beste dat kan gebeuren.

Middenman
Middenman5 mei 2022 - 13:31

Pff, de omgekeerde wereld! De natuur moet maar aangepakt worden, omdat onze bio-industrie problemen heeft? Wanneer begrijpt de agrarische sector nu eens dat ons huidige intensieve productiemodel geen toekomst meer heeft?

Poeh, poeh
Poeh, poeh5 mei 2022 - 16:54

@vdbemt De beschermde status van die vogels is er de oorzaak van dat een fatsoenlijk beheer niet meer mogelijk is.

Andreas4
Andreas46 mei 2022 - 14:16

Ja hoor, hele fatsoenlijke lui die bio industriële boeren. Zo goedkoop mogelijk massaal kippen en varkens fokken en dan zielig doen als er een virus uitbreekt! En die wilde rotvogels moeten we maar uitroeien zeker? Day trekt maar rond met hun smerige virussen. D'r zit bij mij hier ook zo'n smeerlap te zingen of er niks aan de hand is...

FreddyvD
FreddyvD5 mei 2022 - 7:47

Het begon goed, totdat ze het over vleeseters had. Het gaat er niet om of een kipstuckje anders smaakt dan een stukje kip, want eerlijk gezegd, is de smaak niet echt afwijkend, alleen om die smaak te verkrijgen is er enorm mee gerommeld waardoor je het eigenlijk geen voeding meer kan noemen maar eerder vulling. En een buitenaards wezen zal ook niet aan een Vos vragen waarom deze het hele kippenhok heeft uitgemoord. Wat wel het grote probleem is, wat eigenlijk nog veel erger is dan dat hier wordt gesteld is dat we de vogelgriep prima kunnen tegenhouden net zoals veel andere vee ziektes door de dieren te vaccineren, maar dat mag niet, want dan kunnen we ze niet meer verkopen omdat in sommige landen deze antistoffen gezien worden als een ziekte. Het is dus idd om economische redenen dat deze dieren geruimd worden. Niet omdat we dit niet kunnen voorkomen, maar we willen het niet voorkomen en het feit dat wij vlees eten, wil dan nog niet zeggen dat we respectloos met ons voeding om dienen te gaan, het tegendeel zelfs en daar hebben we nog veel te leren, niet alleen bij dieren, maar alles wat wij eten hebben we eigenlijk dusdanig verkracht dat er veel winst op te maken is, terwijl we het niet eens meer voeding kunnen noemen.

Greendutch
Greendutch4 mei 2022 - 18:25

mijn kinderen heb ik opgevoed met respect voor het leven; alle dieren, ook een mier en ook planten als een boom verdienen gerespecteerd te worden. een boom bloedt als er een tak af wordt getrokken. ieder dient eigen verantwoording te nemen in eigen omgeving, gezamenlijk dienen we middels de regering die ervoor zorgt dat scholen goed onderwijs leveren en kinderen goed leren dat elk en alle leven respect verdient. dat moeten we doen vóóraf aan stappen die we zetten zodat we niet na afloop door derden op de vingers getikt (hoeven) worden