Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Erfenis Samsom: PvdA doet in veel gemeenten mee onder andere naam

  •  
10-02-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
16028369791_439b02aa6e_o

© cc-foto: montilllon a. https://flic.kr/p/qqnzVi

Ruim veertig afdelingen van de PvdA nemen deel aan de gemeenteraadsverkiezingen onder een andere naam, schrijft Trouw. Dat is de enige manier om politiek nog iets te bereiken want de aantrekkingskracht voor de partij onder kandidaten en stemmers is verdampt na het beleid van Rutte II waarmee volgens toenmalig leider van de PvdA, Diederik Samsom, het vertrouwen hersteld moest worden:
In enkele gemeenten ontbreekt het PvdA-geluid deze komende verkiezingen helemaal. “Als je geen menskracht hebt, houdt het op”, zegt Ruud van Doornum, nu nog PvdA-fractievoorzitter in het Brabantse Zundert. Zijn afdeling had deze raadsperiode een flinke leegloop: van de pakweg 25 leden vertrokken er tien. Van Doornum zag dat vier van hen actief werden bij lokale partijen, terwijl de PvdA geen nieuwe lijsttrekker meer kon vinden. Van Doornum zelf houdt het na zestien jaar in de raad voor gezien. Hij wijt de leegloop aan het beleid van het kabinet-Rutte II. “Wij hebben veel ouderen in onze gemeente, die hun pensioentje zien krimpen. Ik begrijp de zorgen, ik ben ook teleurgesteld. Het is jammer dat mensen niet het onderscheid zien tussen de landelijke en de lokale PvdA.” De PvdA Zundert heeft nu nog vier actieve leden.
De tendens valt niet louter op het conto van Samsom te schrijven. Al langer hebben partijen moeite met het vinden van kandidaten en is samenwerking met andere – lokale – partijen de enige oplossing. In het verleden werkte het gebruik van de naam PvdA juist als stemmentrekker en namen lokale partijen die graag op maar die tijd is voorbij:
In Asten heeft de al langer bestaande lokale samenwerking PGA/PvdA zich bijvoorbeeld omgedoopt tot simpelweg PGA. “Om alle mensen op links in onze gemeente te binden, ook de D66’ers, SP’ers en GroenLinksers”, zegt fractievoorzitter Ronald Beniers (zelf geen PvdA-lid). “De naam PvdA schrikt mensen af”, zegt hij. “PvdA zou moeten staan voor de werknemer. Ze worden erop afgerekend dat ze in het vorige kabinet te veel hebben toegegeven aan de VVD. En dat vind ik terecht.”
Sommige lokale varianten die gesteund worden door PvdA’ers nemen zelfs zo ver mogelijk afstand van de landelijke partij en zeggen er geen contact mee te hebben. In Gorinchem is de lijsttrekker van de PvdA die daar nog de grootste is zelfs helemaal overgestapt naar een andere partij.
Inmiddels heeft de landelijke partij het beleid aangepast aan de plaatselijke problemen. Voorheen werd er op aangedrongen dat de partij zelfstandig deelnam aan lokale verkiezingen, daarna werden samenwerkingsverbanden goedgekeurd mits de naam PvdA er in voorkwam en nu hoeft ook dat laatste niet meer. “Het gaat niet om de naam PvdA, maar om het gedachtegoed”, zegt een wethouder. In een verklaring op de PvdA-website wordt uitgelegd dat de koerswijziging een gevolg is van nieuwe regels: er mogen geen lijstverbindingen meer aangegaan worden. “Op een aantal plekken hebben partijen daarop besloten de krachten te bundelen, om te voorkomen dat een rechtse partij er met de restzetels vandoor gaat.”
Het artikel in Trouw doet de vraag rijzen of de lokale tendens straks ook landelijk vertaald gaat worden. Is de PvdA na de jaren Samsom toe aan een naamsverandering om het vertrouwen in de sociaaldemocraten te kunnen herstellen?
cc-foto: montilllon a.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.