Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ereschuld aan Groningers inlossen is makkelijker gezegd dan gedaan

  •  
24-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1109 keer bekeken
  •  
ANP-458277289

Shell en ExxonMobil waren gewoon een maatje te groot voor de Nederlandse Staat.

Een belangrijke conclusie die in het rapport “Groningers boven gas” van de parlementaire enquêtecommissie  gaswinning Groningen wordt genoemd, is de morele verplichting van het inlossen van een ereschuld aan alle gedupeerde Groningers. Een mooi gebaar naar alle Groningers maar vermoedelijk ook een gebaar met weinig inhoud. Immers, een morele plicht is juridisch niet afdwingbaar en zal vrijwillig door de overheid en de oliemaatschappijen moeten worden nagekomen.  

Je moet als gedupeerde Groninger wel heel optimistisch zijn om te verwachten dat door de uitkomsten van deze enquête voornoemde ereschuld vrijwillig zal worden nagekomen. Premier Rutte was immers niet voor niets zeer ontstemd toen hij nog niet zo lang geleden vernam dat het hoofdkantoor van Shell formeel naar Londen zou verhuizen en Shell daarmede ook juridisch moeilijker zou zijn aan te spreken op nakoming van gemaakte afspraken inzake vergoeding van schade-uitkeringen in het Groninger gasdossier.  Schade-uitkeringen die door de overheid eerst volledig worden voorgefinancierd na een gemaakte afspraak hierover met Shell.  

Het risico voor de overheid dat ze voorgeschoten schade-uitkeringen die ten laste van Shell moeten komen niet zal kunnen innen, is door de verhuizing van het hoofdkantoor naar Londen dan ook fors toegenomen. Dat zal dus al genoeg hoofdbrekens kosten. 

Het rapport maakt glashelder dat de gaswinning van meet af aan als gezamenlijk project van de Staat, Shell en ExxonMobil als een zeer lucratief business-en verdienmodel voor alle partijen is opgezet en is geëxploiteerd. Waarbij de twee oliemaatschappijen, Shell en ExxonMobil, de joint venture Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) als formele gesprekspartner voor overheid en later de gedupeerden Groningers slim naar voren hebben geschoven. Met de juristen van Legal Services van Shell als geslepen regiehouder op de achtergrond van dit lucratieve project.

Het is dan ook treurig dat de gedupeerde Groningers en de overheid zolang aanvankelijk de NAM als belangrijkste partij in de afwikkeling van de bevingsschade hebben beschouwd. Die werden door Legal Services van Shell aangestuurd op basis van een schademinimaliseringsmodel. Dat moest voorkomen dat het door gedupeerden te claimen schadebedrag te groot zou worden. Slimmer was het om het juridische instrumentarium  van het  kapot procederen van gedupeerden en het bewust vertragen in te zetten om via die weg de te betalen werkelijke schade te kunnen beperken en te houden binnen de vooraf intern gemaakte bedrijfsdoelstellingen van maximaal te betalen schadebedragen.  

Premier Rutte kan veel worden kwalijk genomen in dit dossier. Maar niet zijn naïviteit in de mores van het grote bedrijfsleven. Een sector waar hij zo graag mee koketteert als voormalig werknemer van een bedrijfsonderdeel van Unilever. Machtsspelletjes in het (internationale) bedrijfsleven zijn nu eenmaal niet hetzelfde als machtsspelletjes in de Nederlandse politiek.

De belangrijkste conclusie die ik als Groninger trek uit het Groninger gasdossier staat helaas niet vermeld in het rapport. Shell en ExxonMobil waren gewoon een maatje te groot voor de Nederlandse Staat.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Leman
Leman27 feb. 2023 - 13:16

Veel Gemeenten in de provincie Groningen moeten bezuinigen. Openbare laagdrempelige voorzieningen zoals buiten en binnen zwembaden maar ook sporthallen en buurtgebouwen in grotere en kleinere gemeenten worden om die reden gesloten. Ook het openbaar vervoer is onderdeel van bezuinigingen geweest waardoor veel dorpen geen bushaltes meer hebben. Zo kan ik nog wel even doorgaan maar het belangrijkste is dat er geld wordt vrijgemaakt om al deze gemeenten de middelen ( lees geld) uit een nieuw fonds (het Groninger altijd al verneukt fonds) aan te bieden zodat het leven in de provincie prettig blijft en al deze voorzieningen in takt blijven Het voorstel van de wijze bestuurders inmiddels ook gelezen waarbij de burgemeester van Groningen de heer Koen Schuiling een voorstel heeft gedaan om heel Groningen vanaf 2035 gasvrij te maken.https://www.trouw.nl/binnenland/groningen-wil-als-eerste-provincie-aardgasvrij-zijn-in-2035~baef8e0a/ (bron trouw) Ik weet niet waar de heer Schuiling zich mee bemoeit maar ik denk niet dat hij zomaar voor alle Groningers kan spreken. Het aardgas is door Brussel als groene energie gekenmerkt en we kunnen nog voldoende gas uit Noorwegen of zelfs Rusland (zolang deze leidingen nog niet zijn opgeblazen) halen om ons te verwarmen.

Farmer3.0
Farmer3.025 feb. 2023 - 19:04

Het grootste talent werkt idd in het bedrijfsleven en niet bij de overheid. Je merkt het nu bij de CDA-kneusjes in de provinciale politiek. Paniek want de peilingen zijn slecht voor het CDA. Wat moeten de gedeputeerden en waterschap-bestuurders na de verkiezingen doen ? Bedrijfsleven wordt lastig ! Helemaal een baan met vergelijkbaar loon. Zal straks mooi opruimen.

Johannes5
Johannes525 feb. 2023 - 14:23

"Regionale bestuurders niet bij machte belangen Groningers werkelijk te behartigen" staat in de Leeuwarder courant van zaterdag 25 februari 23. Ik denk aan zwakke bestuurders betaald door de provincie. Zij durven niet, ze willen niet, zij kunnen het niet. Actie beginnen, mensen organiseren, maar dan meer dan een optocht, kunnen zij niet. Schandelijk voor zulke goed betaalde werknemers of zijn zij altijd aan het staken?

1 Reactie
Leman
Leman27 feb. 2023 - 12:01

Niet bij machte maar vooral NIET de belangen van de Groningers dienen maar de belangen van de STAAT. René Paas, commissaris van de Koning in Groningen, kan beter direct z'n biezen pakken. Met dubbele pet op heeft hij de Groningers geen dienst bewezen. Wat heeft die man nu eigenlijk gedaan in al die jaren. En nu in de slachtofferrol gaan zitten? Totaal ongeloofwaardig.

EenMening3
EenMening325 feb. 2023 - 11:28

De regering zou veel meer geld moeten reserveren voor het Noorden van het land. Hierbij moet je denken aan bedragen in de orde van grootte van 15 of 20 miljard euro. Dan kan ieder aardbevingsslachtoffer royaal gecompenseerd worden. Dan kunnen eindelijk de spoorlijnen Lelystad - Groningen en Veendam - Emmen aangelegd worden. Ook kan het overige OV sterk verbeterd worden. En is dan ook ruimte voor andere infrastructurele projecten. Er is dan ook voldoende geld om scholen en andere voorzieningen in kleine dorpen open te houden. Op het platteland is veel onderadvisering. Met gratis bijles en huiswerkbegeleiding is hier wel iets aan te doen. Etc. etc. etc.

Joop  den Uil
Joop den Uil25 feb. 2023 - 9:43

... ereschuld ? wat heeft Vrijbrief eigenlijk gedaan afgelopen jaar.. die was verantwoordelijk voor ''groningen''. dat kan nog leuk worden als -via de rechter?- de woningen hersteld/opgebouwd moeten worden. Aannemers te kort en vd Wal komt in stokstif problemen.

Anoniem
Anoniem25 feb. 2023 - 8:37

“Het risico voor de overheid dat ze voorgeschoten schade-uitkeringen die ten laste van Shell moeten komen niet zal kunnen innen, is door de verhuizing van het hoofdkantoor naar Londen dan ook fors toegenomen. Dat zal dus al genoeg hoofdbrekens kosten. “ Dit is flauwekul. De NAM is een Nederlandse bv te Den Haag, met als aandeelhouders Shell Nederland bv te Den Haag en ExxonMobil holding company holland llc te Breda. Beide Nederlandse bedrijven. Waar het hoofdkantoor van Shell of Exxon staat deed en doet er niet toe. Al een paar jaar wordt er geen dividend uit de NAM naar de aandeelhouders betaalt en wordt alles “opgespaard” om in de toekomst de kosten van de aardbevingen ed en ontmanteling te kunnen betalen. Er zit voldoende geld in de oorlogskas van NAM.

1 Reactie
LaBou
LaBou 25 feb. 2023 - 17:17

Ga er maar vanuit dat die oorlogskas in de eerste plaats gebruikt zal worden om onder het ve4goeden van de gevolgen van de aardgaswinning uit te komen en dat er dus maar weing overblijft voor het geval dat onverhoopt niet zou lukken.

JoostdeF
JoostdeF25 feb. 2023 - 7:41

Waar ligt de loyaliteit van die tientallen specialisten bij de overheid en de semi-overheid die eerder bij Shell hebben gewerkt? Kiezen zij voor het belang van de burger, of conformeren ze zich aan de mores van hun netwerk?

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman25 feb. 2023 - 6:52

Inmiddels zal al het gelul, nutteloze ambtenarenclubjes en traineren van de zaak meer gekost hebben dan eenmalig een substantieel bedrag overmaken waarmee de Groninger geholpen is. Dit wordt een toeslagenaffaire in het kwadraat.

Pater
Pater25 feb. 2023 - 6:46

Vreemde conclusie. EZ had hetzelfde doel als de multinationals en hebben herhaaldelijk onjuiste info verschaft. Dat betekent helemaal niet dat ze niet tegen de bedrijven op konden. Trouwens ook een vreemde opmerking over Shell. Ik zie niet in waarom wat betreft de schade-uitkeringen de locatie van het hoofdkantoor iets uitmaakt. Het kabinet moet door de knieën. De huizen moeten zonder bureaucratisch gedoe onmiddellijk aangepakt worden, uitgaand van ver- ipv wantrouwen.

Ch0k3r
Ch0k3r25 feb. 2023 - 6:11

" Het risico voor de overheid dat ze voorgeschoten schade-uitkeringen die ten laste van Shell moeten komen niet zal kunnen innen," Als een burger z'n rekeningen niet kan betalen, dan komt de duerwaarder en raakt de burger z'n spullen kwijt. Shell heeft zat benzinestations etc in NL staan. In beslag nemen en verkopen aan de hoogste bieder. Dat geld is makkelijk te halen. Het probleem is dat de overheid te soft is richting bedrijven en wij daarom denken dat bedrijven onaantastbaar zijn.

1 Reactie
Zandb
Zandb25 feb. 2023 - 11:18

Ch0k3r Als je rijk bent, dan hebben zich al zo veel dure deskundigen voor je uitgesloofd om de zaak voor jou dicht te spijkeren, dan wel dat je het recht zo kan misbruiken, dat mocht je verliezen het een Pyrrusoverwinning is voor wie wint.

FelixFlex
FelixFlex24 feb. 2023 - 19:58

Dat inlossen van een 'ereschuld' mag dat lastig zijn, een schadevergoeding uitkeren is poepsimpel. Allemaal een volstrekt brevet van onvermogen dat dit nog niet is gebeurd. Alle betrokkenen 500k uitkeren* huizen laten versterken en gas weer oppompen om eea te betalen. Betaald zich allemaal snel terug en iedereen blij. Maar ja, de ambtenaren willen graag een ambtenaren apparaat instand houden, dus: "moeilijk, moelijk, moeilijk". *Dit kost dus 50 miljard, binnen 4 jaar terugverdiend met de gasbaten. Wat is het volgende probleem dat we moeten oplossen?

3 Reacties
Pater
Pater25 feb. 2023 - 6:47

Welke gasbaten? je wilt toch zeker niet doorgaan met het Groningse gas? Dan zou je nog erger zijn dan Rutte.

vdbemt
vdbemt25 feb. 2023 - 10:37

De gedupeerden 500k betalen. En weer opnieuw gas gaan oppompen. Jij begrijpt het ........

gerryj
gerryj27 feb. 2023 - 10:09

3 x raden... U woont vast niet in (de buurt van) Groningen gezien uw reactie. Al eens rondgereden in het Groningse land? Dan zou u niet zo'n onzinnig voorstel doen.