Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Erdogans alevitische predikers hebben wél een werkvergunning nodig

  •  
05-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-10-05-om-17.41.55

© cc-foto: Christian Senger

Over het Turkse plan om eigen imams in Nederland aan het werk te zetten
President Erdogan wil dedes – geestelijk vaders – naar Nederland sturen om hier onder de Alevieten zijn woord te verkondigen. De twintig miljoen Alevieten in Turkije zelf zitten in de hoek waar de klappen vallen. Een paar maanden geleden nog herdachten zij het bloedbad van Sivas, een terreuraanslag tegen hen uit de jaren negentig. Daarbij kwam ook een Nederlandse alevitische jonge vrouw om. Onder hen leeft ook hardnekkig het verhaal dat de moord op de geliefde sultanszoon Moestafa door zijn vader Sulayman de Schitterende te maken had met zijn sympathie voor de leerstellingen van de alevitische geloofsopvattingen.
Die zijn een gruwel in de ogen van de rechtzinnige soennitische meerderheid. Alevieten zijn in het algemeen niet van die scherpslijpers. Hun geloof neigt naar mystiek en ze zoeken het heil niet in het eerbiedigen van een massa ge- en verboden die met elkaar zoveel kleur uit het leven kunnen halen. Ook zijn er argumenten om ze tot de ándere hoofdstroming van de islam te rekenen, de Shi’a waarmee de Soennieten in een soort koude oorlog leven. Ten tijde van het Ottomaanse Rijk werd een aantal malen hevig gevochten met het Sji’itische Perzië om het bezit van Irak en Syrië. De huidige conflicten lijken daar een beetje op Met Iran als bondgenoot van Syrië en Turkije als geharnast tegenstander. Menig vroom aanhanger van Erdogan ziet de Alevieten traditioneel als een soort vijfde kolonne. Ze hebben ook nog de neiging op te stemmen op de Republikeinse Volkspartij CHP, die is opgericht door Atatürk.
Geen wonder dat deze dedes van het regime niet erg welkom zijn onder de Alevieten in Nederland. Ze kunnen alleen maar voor verwarring, conflict en tweespalt zorgen.
Kan de Nederlandse overheid hier ingrijpen? En heeft zij een rol? Die heeft zij zeker. Verleden jaar bleek dat zij prediken als werk ziet. Daarom moeten kerkelijke gemeentes, parochies en moskeebesturen een werkvergunning aanvragen als zij een buitenlander op de kansel willen zetten, ook al is het maar voor een gastoptreden. Het UWV mag de vergunning verlenen als de uitnodigende partij kan aantonen dat preek of die ceremonie niet door iemand uit Nederland geleid kan worden. Daarbij gaat het om kenmerken van vakbekwaamheid en niet om opvattingen. In dit geval zal de uitnodigende partij dus waar moeten maken dat het in Nederland aan voldoende dedes ontbreekt zodat een wezenlijke rol in de godsdienstoefening anders niet kan worden vervuld.
De eerste stap lijkt me dat het ministerie van Sociale Zaken Diyanet en andere relevante autoriteiten in Ankara hier beleefd doch in klemmende bewoordingen op wijst.

Meer over:

opinie, turkije, wereld

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

HughRodham
HughRodham7 okt. 2016 - 13:33

De alevieten laten zien hoe de islam ook beleid kan worden en hoe mooi geloof kan zijn. Laten we dat zo houden.

Ben Joop
Ben Joop6 okt. 2016 - 14:56

Allevieten moeten over het algemeen niets van Erdogan hebben.

Mike_DB
Mike_DB6 okt. 2016 - 13:41

De alevieten zelf beschouwen zich helemaal niet als volgers van de shi'a. Er zijn redenen om aan te nemen dat de alevieten zich ooit hebben afgescheiden van de shi'a. Maar zelfs dat is onzeker. Veel alevieten zijn tevens Koerden en zullen dus eerder HDP stemmen. Want dat is ook een seculiere partij. Elk excuus om deze predikers de toegang tot Nederland te ontzeggen is goed genoeg. Het zijn gewoon Turkse ambtenaren. Die hier komen om propaganda te bedrijven voor het beleid van de Turkse regering. Bij Nederlanders door wie zij niet zijn uitgenodigd.

Jan_boel
Jan_boel6 okt. 2016 - 7:54

Het moet niet gekker worden. Han heeft eindelijk het licht gezien. Vorige week al een goed stuk over Zwarte Piet nu dit weer. Ik dacht nooit dat ik het zou zeggen maar ik kan niet wachten tot je volgend verlichtend stuk

Jaacob52
Jaacob526 okt. 2016 - 6:41

Heeft het UWV cq. onze regering het lef om die mensen een werkvergunning te weigeren? Ik vraag me trouwens af of dit mogelijk is.

TurkseTurk
TurkseTurk6 okt. 2016 - 6:03

Werkgunning van uwv...Dus een zanger moet ook voor 1 optreden vergunning hebben van uwv.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst6 okt. 2016 - 10:30

Er bestaat voor artisten een aparte regeling.

Hanvander Horst
Hanvander Horst6 okt. 2016 - 11:17

Hoe werkt het? Erdogans dedes zouden uitgenodigd moeten worden door een Alevitische organisatie, die dan moet aantonen dat er in Nederland geen dedes te vinden zijn die dezelfde dingen zouden kunnen doen. Zouden Nederlandse aanhangers van Erdogan een congres willen organiseren en daarvoor sprekers uitnodigen uit Turkije, dan is dat wat anders.

TurkseTurk
TurkseTurk7 okt. 2016 - 8:28

Niet elke dede is vervangbaar Door een andere. Netzoals niet elke zanger vervangbaar is Door een andere. Ze zijn allen uniek. Ik ben wel van mening dat dede s en imam s op Nederlands bodem opgeleid moeten worden. Zulke sprekers zijn niet als iedere willekeurig werknemer die vervangbaar is. Sommige werknemers zijn trouwens Door hun kunde ook niet vervangbaar.

Dubbeldenker
Dubbeldenker5 okt. 2016 - 21:23

Zouden plaatselijke Alevieten hier niet zelf bepalen wie hun voorgangers worden. Erdogan kan van alles willen, maar hij gaat daar in Nederland niet over.

1 Reactie
TurkseTurk
TurkseTurk7 okt. 2016 - 8:41

Ik ben ook Alleviet. Wel atheïst. Maar dat Erdoğan er werk van vind dede s aan te stellen is eigenlijk een zeer goede zaak. Hij is zelfs veels te laat mee. Hij moet veel meer investeren in de Allevieten. Allevieten vormen de oerkern van de Turkse roots en cultuur. Alsook de oerkern van de Osmaanse Beschaving. In de eerste 100 jaar van zijn bestaan was het Osmaanse rijk Allevietisch. Alle eliete soldaten van het Osmaanse Rijk was Bektaşi Alevi. Later met name nam 1800 was er een splitsing onstaan. Met name na 1923 was het Allevietische cultuur en geloof verboden. Als eerst onder Erdoğan sinds 1923 zijn de Allevieten erkend en moeizaam is men begonnen met rechten geven. En toch is Erdoğan de boe man en de slechte man. Hij is de enige die wat gedaan heeft en wil doen. Maar hij is wel huiverig omdat hij weet dat veel Allevieten anti Erdoğan zijn. Ik vind dat wij Allevieten moeten inzien dat Erdoğan het beste is wat Allevieten na 1923 overkomen is. Erdoğan heeft zich zelfs verondersschuldigt voor de genocide tegen de Allevieten in 1939 in Dersim nu Tunceli geheten. De genocide vond plaats onder de leiding van de partij van CHP. Die ironie is dat Erdoğan zich veronderschuldigd voor deze genocide en de huidiğe partijleider van CHP die zelf een Alleviet is die uit dersim komt waar genocide plaatsvond en zijn Opa bekend stond als terrorist zich in alle bochten wringt om het gezicht van chp te redden die bloed aan handen heeft.

msj_meijerink
msj_meijerink5 okt. 2016 - 20:28

Turkije: 20M Alevieten, 19M Koerden, een kudde Soeni's en één Reçip Pasja. Een bont gezelschap dus!

Juppé🎗
Juppé🎗5 okt. 2016 - 19:30

Eigenlijk heeft niemand in Turkije die zijn stem niet voorgoed weg wil gooien een andere keuze dan de CHP. Of die links of rechts is weet ik niet maar ik wil U en de alevieten er graag ontmoeten. En Diyanet moet zeker uit NL dus uw truc ..prima BTW u wordt wel een beetje rechts met zulke goede ideeen maar het gaat om de vrijheid en dus ok

Haberdoebas
Haberdoebas5 okt. 2016 - 18:18

Ik denk dat het Ministerie van Veiligheid en Justitie meer argumenten heeft om de imams buiten de deur te houden. Het is alleen Artikel 6 hè. Zolang er in de religieuze ruimte gepredikt wordt en er geen causaal verband met de terreur op straat kan worden aangetoond, houd je de haatpredikers niet weg.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503716 okt. 2016 - 16:01

Omdat het normaal is in een beschaafd land met vrijheid van meningsuiting dat een ieder alles mag zeggen tot hij de wet overtreedt. Dus daar gaan jou argumenten.

Cees Groninger
Cees Groninger5 okt. 2016 - 17:45

"Religie gaat boven politiek' gisteravond in Nieuwsuur. En we sturen Nederlanders nar Turkije voor de opleiding en die sturen we weer terug. Luister en huiver: http://nos.nl/uitzending/nieuwsuur