Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Erdogan zet 'kliklijn' op voor Turkse-Nederlanders, kabinet eist verklaring

  •  
21-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
770 keer bekeken
  •  
tattle
De Turkse president Erdogan heeft een lijn opgezet voor Nederlandse-Turken en roept hen op beledigingen aan het adres van het staatshoofd te melden bij het Turks consulaat. Het kabinet vindt het een ‘vreemd’ gegeven en vraagt opheldering.
Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft de Nederlandse ambassade in Ankara om onderzoek gevraagd. Hij stelt dat Nederland geen ‘behoefte heeft aan een kliklijn’. Premier Rutte noemt het een ‘vreemd gegeven’ . Ook vice-premier Lodewijk Asscher reageert ontstemd.
"Of je de wet overtreedt is aan een rechter.Daar hebben anderen zich niet mee te bemoeien. Dat is een kern van de Nederlandse rechtsstaat. Het moet worden uitgezocht wat hier precies aan de hand is, maar het bevalt me niet. Laat ik het daar maar even op houden."
De Turkse ambassade zegt dat er een haatcampagne tegen Erdogan aan de gang is. Dit naar aanleiding van de Duitse satiricus Böhmerman die door de president is aangeklaagd  omdat hij hem een ‘geitenneuker’ noemde. Het Nederlands kabinet wil zo snel mogelijk de wet veranderen zodat het beledigen van een buitenlands staatshoofd niet meer strafbaar is.
Update 22:30 Het Turkse consulaat in Rotterdam spreekt nu van een misverstand. De brief die naar organisaties van Turkse-Nederlanders gestuurd is met de oproep zou ‘verkeerd geïnterpreteerd’ zijn. De medewerker die het bericht heeft opgesteld zou een fout gemaakt en de verkeerde woordkeuze gehanteerd hebben.
De oproep leek eerst een appèl en waarschuwing aan Turkse-Nederlanders om wat zij over Erdogan hoorden te melden. Nu zegt het consulaat dat de vraag niet voor burgers geldt maar enkel organisaties. En dat die simpelweg haatcampagnes of klachten die zij krijgen, moeten melden bij de ambassade. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat hiermee de kous nog niet af is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.