Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Erdogan wint derde termijn

  •  
11-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
334 keer bekeken
  •  
Erdogan-300.jpg
VIDEO: Turkse premier vindt dat Nederland radicaliseert
De Turkse premier Tayyip Recep Erdogan heeft met zijn AK-partij een derde regeringstermijn binnengehaald. De reacties in Europa lopen sterk uiteen. Sommigen zien Erdogan als een struikelblok voor Turkse toetreding tot de EU, anderen zien hem juist als grootste katalysator voor de samenwerking. De relatie tussen Nederland en Erdogan’s Ankara is sinds het aantreden van het gedoogkabinet verslechterd. Erdogan ergert zich aan de ‘radicalisering’ in Nederland. Dat zei hij in een interview met NRC en NOS een dag voor de parlementsverkiezingen in Turkije.
Update 19.30
Met 90 procent van de stemmen geteld lijkt het zeker dat de AKP de absolute meerderheid behaalt in het parlement. Volgens een prognose van de Turkse televisie haalt Erdogan 50,7 procent van de stemmen.
Turkije kan er op rekenenen dat Erdogan zeker nog vier jaar premier blijft. Het is de derde keer op de rij dat zijn partij wint. De AKP is echter ook een beetje teleurgesteld. Erdogan had tweederde van de stemmen nodig om de grondwet aan te passen. Nu moet hij daarvoor een meerderheid zien te krijgen met een referendum, meldt NRC.
Update 18.15
De regerende AKP van Erdogan stevent zoals verwacht af op de overwinning van de Turkse parlementsverkiezingen. Nadat 21 procent van de stemmen was geteld, bleek de AKP 56 van de stemmen te hebben. Volgens de peilingen kan de partij van Erdogan rekenen op 40 tot 50 procent van de stemmen. De uitslag van de verkiezingen wordt rond 20.00 uur verwacht, meldt de Volkskrant.
Eerder
De Turkse premier had afgelopen weekend voor Nederland in het bijzonder wat woorden over. Over de gedoogconstructie van het Nederlandse kabinet met de PVV zei hij:
Ik kan me niet uitlaten over de interne aangelegenheden van Nederland. Dat zou niet goed zijn. Maar in de politiek sta ik lijnrecht tegenover radicalisering. De juiste weg is de middenweg. Van radicalisme komt ellende voor de mensen en het land.
Erdogan stak zijn kritiek op Wilders nooit onder stoelen en banken. Zo riep hij direct de Nederlandse zaakgelastigde op het matje toen het gedoogakkoord bekend werd. De Turkse premier maakt zich zorgen over de gevolgen van het akkoord voor Nederland.
De uitlating van Erdogan zorgde voor een enorme twittergolf aan reacties. SP-kamerlid Sadet Karabulut hield Erdogan’s juist een spiegel voor: “Ik maak mij zorgen om de radicale politiek van Erdogan. Journalisten die in het gevang belanden. Minderheden die onder druk worden gezet.”
De relatie tussen Nederland en Turkije is sinds de vorming van kabinet Rutte steeds moeizamer geworden. Een bezoek van de Tweede Kamer delegatie wees Erdogan af omdat hij Wilders niet wilde ontvangen die fel tegen de toetreden van Turkije is. Hij vindt niet dat een ‘moslimstaat’ thuishoort in Europa.
Zondag stemden 77 miljoen Turken voor een nieuw parlement.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (77)

KlaasKlasbak
KlaasKlasbak11 jun. 2011 - 12:56

Erdogan heeft in deze groot gelijk. De radicalisering van NL is vanaf het buitenland gezien duidelijker meetbaar. Er komt wat dit punt betreft niet enkel kritiek vanuit Turkije.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa11 jun. 2011 - 12:56

Eerlijk is eerlijk, welke Nederlander vind het van niet?!!

Bernie2
Bernie211 jun. 2011 - 12:56

Erdogan heeft natuurlijk groot gelijk, om de waarheid valt niet heen te draaien. Het zal Rutte geen plezier doen te beseffen dat hij met zijn regeerwrak een paria binnen de internationale gemeenschap aan het worden is. Collaboreren met- en je bovendien laten gedogen door een extreem radicale club die Nederland en Europa wil zuiveren van moslims en in afwachting daarvan deze groep qua beledigingen en schofferingen alle hoeken van het land laat zien ontgaan niemand en zet natuurlijk kwaad. Ik hoop dat na Erdogan meer staatshoofden Rutte onverbloemd laten weten dat de populist een erg ziek systeem op het Haagse pluche heeft geholpen.

Bernie2
Bernie211 jun. 2011 - 12:56

En het maffe is: als Nederlander voel ik me op een onprettige manier aangesproken door Erdogan, zoals moslims wereldwijd zich door xenofoob Wilders aangesproken voelen. Ik erken zijn kritiek, geef hem gelijk en... ...voel plaatsvervangende schaamte.

eugenenijmann
eugenenijmann11 jun. 2011 - 12:56

Hij heeft gelijk. Erdogan zei ooit: "Minaretten zijn onze bajonetten, koepels onze helmen, moskeeën onze kazernes en gelovigen onze soldaten", en hij rommelt met de persvrijheid en rechtelijke onafhankelijkheid. Allemaal dingen die Wilders ook wil, alleen dan andersom.

wvdstraat
wvdstraat11 jun. 2011 - 12:56

Kunnen we nagaan: Een premier van een land waar er men nog láng niet aan toe is, qua democratie, persvrijheid en tolerantie, heeft toch gelijk.... Met dank aan Geert, Mark, Maxime, Henk en Ingrid...... Shame on us...!

mees.
mees.11 jun. 2011 - 12:56

"Zo liet Wilders weten dat hij Erdogan 'een gevaarlijke islamist van het ergste soort' vindt" En Wilders is een gevaarlijke ophitser van de ergste soort! En...... ophitsers verliezen op het eind altijd! http://gemi.st/12651509 Voor alle Wilders aanhangers....kijk "In Europa" Hier zijn ze allemaal te zien: http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1103227-1900-dawn-of-the-century En snap waar blind achter een ophitser aanlopen je brengt.

JanJansen17
JanJansen1711 jun. 2011 - 12:56

Hij heeft gelijk, maar vertoont in deze ook een sterke overeenkomst met dhr. Wilders; totaal gespeend van zelfreflectie.

JanJansen17
JanJansen1711 jun. 2011 - 12:56

Volkskrant van vandaag: Turkije moet inzetten op mensenrechten http://opinie.volkskrant.nl/artikel/show/id/8689/Turkije_moet_inzetten_op_mensenrechten

sanguei2
sanguei211 jun. 2011 - 12:56

Frankrijk heeft natuurlijk zijn Front National. Dat Erdogan Nederland kiest voor kritiek, zal komen omdat Turkije van Nederland weinig te vrezen heeft. Een beetje als het Westen dat het kleine Libië selecteert voor kritiek en acties. De reacties van SP en PVV zijn absoluut niet to the point. Dat Turkije het zelf niet goed doet, pleit Nederland helemaal niet vrij. Diezelfde tactiek volgt China ook als het kritiek krijgt op zijn burgerrechtenbeleid: het diept een paar rechtenschendingen van de VS op, en komt dan met een tegenverwijt. Daar moet je gewoon niet intrappen.

Sjaak3
Sjaak311 jun. 2011 - 12:56

Mag Erdogan ook iets vinden??? Geertje vind toch ook van alles???

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 jun. 2011 - 12:56

[wilders noemt Turkse premier een 'gevaarlijke islamist van het ergste soort'] Wat een jijbak is dat zeg, wilders is een gevaarlijke fascist van het ergste soort. De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet.

TheoJ2
TheoJ211 jun. 2011 - 12:56

"Ik kan me niet uitlaten over de interne aangelegenheden van Nederland. Dat zou niet goed zijn." Hoe wijs gesproken ! Maar waarom houdt hij zich zelf niet aan dit uitgangspunt?

hanso2
hanso211 jun. 2011 - 12:56

Zou het kunnen dat ze allebei gelijk hebben, als ze elkaar fascisten noemen? Ik denk van wel

Polleke.
Polleke.11 jun. 2011 - 12:56

mede dankzij de kritiek die Erdogan heeft op de NL coalitie , en derhalve meehuilt met de NL oppositie, koerst hij nu op een riante kiezerswinst af .... Daar kunnen nederlandse spindoctoren nog wat van leren !!

AlbertHofmann
AlbertHofmann11 jun. 2011 - 12:56

Erdogan is het zelfde als Arie Slob premier zou zijn...Democratisch gekozen godsdienst geneuzel (in Turkije) is altijd nog beter dan anti-islamistische pro-Israëlische peroxide kneus.

objectivist
objectivist11 jun. 2011 - 12:56

Kaliber Wilders. Ik word er niet blij van.

henkanon
henkanon11 jun. 2011 - 12:56

In Turkije zal Erdogan in ieder geval niet meer tegengesproken worden, er zitten inmiddels meer dan 60 journalisten achter de tralies, meer dan in China. In Nederland kunnen we dat in ieder geval nog zeggen. Zelfs bij De Joop (hoop ik). Nu dat ellendige proces tegen Wilders nog weg. Dan worden we weer een echt vrij land.

FritsGuevara
FritsGuevara11 jun. 2011 - 12:56

Je ziet dan maar weer hoe short-fused en intolerant een zogenaamd "midden" president kan zijn, als je hem tegen de haren in strijkt. Dat bevestigt alleen maar dat dat zogenaamde midden-achtige maar een vernisje is. Ook hulde voor de opmerkzaamheid van de SP. Hoe intolerant ze zelf ook zijn in sociaal-economisch opzicht...

Tealc2
Tealc211 jun. 2011 - 12:56

Dat is pas verkiezing winnen.

JanJansen17
JanJansen1711 jun. 2011 - 12:56

Dat doet Wilders hem niet na.... Sorry, moest even... ben ook geen fan van premier Erdogan hoor, integendeel zelfs!!!

[verwijderd]
[verwijderd]11 jun. 2011 - 12:56

Hij kon wel eens gelijk hebben. Wat zeg ik: hij hééft gelijk.

1 Reactie
boswachter2
boswachter211 jun. 2011 - 12:56

Wat zeg ik: hij hééft gelijk. Ja hij heeft gelijk maar dat deze man nu a.u.b zijn mond houdt en zorgt dat zijn eigen land nier radicaliseert.

[verwijderd]
[verwijderd]11 jun. 2011 - 12:56

Hear hear.. Na Duitsland nu Nederland kennelijk aan de beurt voor deze islamitische dictator. Heeft-ie het niet druk genoeg met die islamitische rotzooi incl. vluchtelingen in buurland Syrie?

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 jun. 2011 - 12:56

Dan heb je blijkbaar wat gemist. Erdogan laat zich aanzienlijk kritischer uit over Assad, en met name zijn broer, dan wie dan ook in Nederland tot nu toe durft.

[verwijderd]
[verwijderd]11 jun. 2011 - 12:56

Wilders moet eens in de spiegel kijken gevaarlijke racist van het ergste soort

2 Reacties
EtnischTegengas
EtnischTegengas11 jun. 2011 - 12:56

Sinds wanneer zijn moslims een ras?

EtnischTegengas
EtnischTegengas11 jun. 2011 - 12:56

Wat ik niet begrijp is dat sommige mensen ineenkeer blind de woorden van de Turkse premier overnemen. Wat er de laatste tijd is gebeurd in Turkije is absoluut iets waarover we ons zorgen moeten maken. Het is namelijk Turkije dat in rap tempo aan het radicaliseren is. De rechten van minderheden komen er steeds meer op de tocht te staan. En in meerdere Koerdische steden zijn dagelijks protesten tegen de Turkse onderdrukking. Allemaal dingen die tot op heden nog niet hebben plaats gevonden in Nederland. Er is nog geen enkele moslim op de trein gezet door ''PVV'' eenheden. Ik heb ook nog steeds geen berichten gehoord van moslims die hun wijk moeten ontvluchten vanwege ''PVV'' sturmtruppe. Wel krijg je bijna wekelijks te horen dat homo's in achterstandswijken de wijk uit worden geterroriseerd door Marokkanen. We kunnen lekker en gemakkelijk Geert Wilders de schuld van de polarisatie van de samenleving geven, maar wat als Wilders verdwijnt. Verdwijnen dan de problemen die er op dit moment zijn met bepaalde etnische minderheden in Nederland of de integratie van allochtonen? Als Wilders en de PVV verdwijnt, zijn de problemen nog niet opgelost. En na de dood van Pim Fortyun had ik zelf wel verwacht dat men met name bij de pvda, d66 en groenlinks in het gat zouden springen wat fortyun achterliet. Het is namelijk wel beschamend dat veel probleem wijken te vinden zijn in een door de pvda gedomineerd B&W. Wilders en de PVV zijn er dankzij het falen van diezelfde partijen gekomen.

[verwijderd]
[verwijderd]11 jun. 2011 - 12:56

Ik begrijp dat Erdogan wilders een lul van de ergste soort vindt? Tres etonné de nous trouver ensemble. Ik ben het totaal en compleet met Erdogan eens. Dat had ik zelf ook niet gedacht.

1 Reactie
sjaakie2
sjaakie211 jun. 2011 - 12:56

Erdogan is anders geen haar beter dan Geert Wilders of dacht je soms van wel?

brbrwr
brbrwr11 jun. 2011 - 12:56

Enkele citaten van Erdogan; "Onze moskeeën zijn onze kazernes; onze minaretten zijn onze bajonetten, onze koepels zijn onze helmen; onze gelovigen zijn onze soldaten" "Je kunt niet seculier en moslim tegelijk zijn. De anderhalf miljard moslims in de wereld wachten op de opstand van het Turkse volk. We zullen in opstand komen. Met goedkeuring van Allah zal de rebellie beginnen" Denk verder aan de invulling van de mensenrechten; gevangenisstraffen voor journalisten die de genocide op de Armeniers of anderszins kritische informatie over Turkije in de publiciteit brengen, het onderdrukken van de Koerden, het verbod op bouwen van kerken of propageren van het christelijke geloof. Of het nationalisme van turken ook in Nederland. Nee hoor, allemaal reuze democratisch in dat land met bijna 80 miljoen inwoners, zet onze grenzen maar open hiervoor.

1 Reactie
Mursili2
Mursili211 jun. 2011 - 12:56

Je citaten zijn niet tegen te spreken, maar al je voorbeelden van "problemen" in Turkije hebben niets direct met Erdogan te maken. Mensen zouden zich eens in dat land moeten verdiepen alvorens er een simpel etiket op te plakken.

[verwijderd]
[verwijderd]11 jun. 2011 - 12:56

Ik denk dat deze man eerst eens in zijn eigen land moet kijken, de persvrijheid, het blokkeren van internet, de Koerden, het ontkennen van volkerenmoord. Er is met gemak een hele lijst op te stellen wat er wel niet mis in dat land. Onderdrukking, nepotisme, radicalisering , rechterlijke beinvloeding, pervrijheid, vrijheid van meningsuiting, goddienstvrijheid, islamitisering, corruptie. Turkije wil (?) in Europa, deze Erdogan begeeft zich gelukkig met Turkije in tegenovergestelde richting. Laten we het programma van de PVV maar volgen, Turkije in de Europese Unie. Nooit! Trouwens we hebben aan "EEN"Griekenland al meer dan genoeg. Een tweede in de vorm van Turkije is te veel van het goede. Twee die de kluit belazeren, nee dank, toch maar niet. Deze Erdogan denkt iets te kunnen zeggen over een zeer belangrijke democratisch gekozen partij in Nederland, een lachertje.

1 Reactie
Tealc2
Tealc211 jun. 2011 - 12:56

Wilders heeft kritiek op iedereen en alles op deze planeet,maar hij zelf mag niet bekritiseerd. Gelukkig zit de wereld anders in elkaar. Namelijk:Wie graag uitdeelt,moet ook kunnen incasseren.

sjaakie2
sjaakie211 jun. 2011 - 12:56

Erdogan kan zeggen wat ie wil, net als Geert Wilders. Het grote verschil is echter dat in turkije de vrijheid van meningsuiting en pers niet gegarandeert is en in Nederland (vrijwel altijd) wel. Turkije is hiermee een schijndemocratie en hoort dus in het rijtje Israel,syrie,jordanie etc thuis.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil11 jun. 2011 - 12:56

Het grote verschil is echter dat in turkije de vrijheid van meningsuiting en pers niet gegarandeert is en in Nederland (vrijwel altijd) wel. ============= Ik geloof niet dat Thomas von der Dunk het met u eens is.

Tealc2
Tealc211 jun. 2011 - 12:56

''In de politiek sta ik lijnrecht tegenover radicalisering. De juiste weg is de middenweg. Van radicalisme komt ellende voor de mensen en het land." Ben eens met Erdogan.

1 Reactie
DikkieDik3
DikkieDik311 jun. 2011 - 12:56

Als er één nationalistist is in Turkije is, is dat Erdogan. Kijk maar eens wat er onder zijn bewind met Alevieten etc gebeurt.

[verwijderd]
[verwijderd]11 jun. 2011 - 12:56

Erdogan is een engerd die de nationalistische Turkse onderbuik blijft masseren van Europese onderdanen. Handen af van onze Nederlanders!

1 Reactie
Bernie2
Bernie211 jun. 2011 - 12:56

Natuurlijk ligt er voor Erdogan nogal wat achterstallig onderhoud te wachten qua veilig stellen van mensenrechten in eigen land, maar daar gaat het hier niet over. Hier gaat het over zijn kijk op de rechts radicale PVC-coalitie en zijn kennelijke zorg dat Nederland afglijdt naar een geïsoleerde staat waarin mensenrechten er weinig meer toe doen. Dat medeburgers en minderheden weloverwogen op een kwetsbaar plan zet. Een terechte zorg denk ik.

Meta Foor
Meta Foor11 jun. 2011 - 12:56

dat zegt Erdogan alleen om kiezers te trekken ;; over enkele maanden is het nl weer verkiezingen in Turkye, en hij kan elke stem momenteel gebruiken ....

2 Reacties
TulayM
TulayM11 jun. 2011 - 12:56

Niet over enkele maanden maar morgen al gaan ruim 50 miljoen Turken stemmen & de vraag is niet of de AKP aan een meerderheid komt- want die krijgt ze - maar of de zwaar nationalistische MHP de kiesdrempel van 10 % haalt. Zo niet dan is er een gerede kans dat de AKP twee/derde van de zetels krijgt en ze zonder overleg met de oppositie of lastige referenda de grondwet kan wijzigingen. Alhoewel ik zelf op de http://www.odp.org.tr/index_en.php zou stemmen heb ik wel bewondering voor de schlauer fuchs Erdogan.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 jun. 2011 - 12:56

Stemmen trekken doe je een paar weken voor de verkiezingen, niet maanden voortijds. Het geheugen van kiezers is kort.

wvdstraat
wvdstraat11 jun. 2011 - 12:56

Iedereen mag hier wat van vinden, ook als men kritiek op Erdogan heeft. Behalve PVV'ers die slechter opgeleid zijn (niet lager; let wel!) en/of slechter hebben opgelet (aangeboden in de les; let wel!). Erdogan is BIJNA even subjectief, maar diens bagage weegt wel wat meer dan die van de gemiddelde Nederlandse nitwit die niet beter weet, de man maakt tenminste nog een keuze.....

1 Reactie
strikeagain
strikeagain11 jun. 2011 - 12:56

dus: de mensen die pvv stemmen zijn allemaal laag opgeleid?.En alleen de hoog opgeleiden mogen hun mening geven??? brrrrr,wat eng!

Yggdrasil
Yggdrasil11 jun. 2011 - 12:56

Wilders noemt Turkse premier een 'gevaarlijke islamist van het ergste soort' ============== En ik noem Wilders een gevaarlijke anti-Islamist van het ergste soort. Dan staat het nu dus weer gelijk.

1 Reactie
sjaakie2
sjaakie211 jun. 2011 - 12:56

Inderdaad het zijn beide radicale gekken.

[verwijderd]
[verwijderd]11 jun. 2011 - 12:56

Erdogan heeft gelijk. Simpel. Doodgewoon gelijk. Verder ben ik van mening dat Wilders een gevaar voor Nederland is.

2 Reacties
strikeagain
strikeagain11 jun. 2011 - 12:56

dat zijn nog eens argumenten. nee,ik ben echt overtuigd

Pjotrs
Pjotrs11 jun. 2011 - 12:56

"Erdogan heeft gelijk." Mijn vijand's vijanden zijn mijn vrienden. Hoeveel primitiever wil je het hebben?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 jun. 2011 - 12:56

Ik vind ook dat Nederland radicaliseert, waarom komt dat eigenlijk niet in het nieuws?

2 Reacties
Tealc2
Tealc211 jun. 2011 - 12:56

---Ik vind ook dat Nederland radicaliseert, waarom komt dat eigenlijk niet in het nieuws?---- Wie gaat nou zijn vuile was buiten hangen.

TheoJ2
TheoJ211 jun. 2011 - 12:56

[Ik vind ook dat Nederland radicaliseert, waarom komt dat eigenlijk niet in het nieuws? ] Waarom zou jouw persoonlijke mening in het nieuws moeten komen?

KuBa612
KuBa61211 jun. 2011 - 12:56

Oei oei oei, Wilders als antithese van Erdogan: tsja, dan heb je de sympathie van naïeve Joop-ers snel gewonnen. Laat er geen misverstand over bestaan: Wilders en Erdogan zijn beiden radicalen van het ergste soort. Over Wilders hoef ik u niets nieuws te vertellen. Over Erdogan kan ik u zeggen dat het inderdaad een islamist is die bijvoorbeeld voortdurend de Alevitische achtergrond van zijn directe politieke tegenstander erbij haalt om hem te laten uitjouwen tijdens zijn massale verkiezingsrally's; Erdogan is iemand die met een ware fatwa de sloop van een standbeeld aan de Armeense grens (die de verbroedering tussen Turken en Armeniërs had moeten voorstellen) kan bevelen omdat deze een aantal religieuze plaatsen aldaar zou ontheiligen (en nationalistische gevoelens zou krenken); Erdogan is iemand die dreigde met de uitzetting van alle 'illegale' Armeniërs uit Turkije, als de Armeense diaspora door zou gaan met haar genocideclaims; Erdogan is iemand die direct een joods complot ziet (gisteren nog herhaald tijdens een interview) bij de eerste de beste kritiek van de westerse media (in dit geval The Economist) die hem al jaren door dik en dun lijken te steunen. Geloof me, dit zijn slechts enkele voorbeelden uit een lange, erg lange reeks racistische en islamistische uitlatingen en gedragingen van deze dictator in spe. Ja, Wilders is een enge man, maar de vijand van uw vijand is in dit geval zeker niet uw vriend. Wat minder naïviteit a.u.b.

1 Reactie
TulayM
TulayM11 jun. 2011 - 12:56

Erdogan is wel een nationalist maar niet meer overdreven of zwaarder aangezet dan de doorsnee Turk en de Turkse evenknie van Blondi is eerder Kemal http://tinyurl.com/6gz7dfj dan Tayyip. Erdogan vertoont eerder neo-ottomaanse trekjes en de Ottomanen waren alles behalve nationalisten. Vergeleken met het roedel grijze wolven binnen de MHP is Erdogan naar Turkse maatstaven als radicalinski een mietje. Belangrijker dan het door hem geleidelijk losknopen van het harnas waarin de Koerden en andere minderheden zoals de Alevieten zijn gegord zijn z'n verdiensten op economisch gebied. Daarom wint hij zondag voor de derde keer op een rij glansrijk de verkiezingen.

rgeurtsen
rgeurtsen11 jun. 2011 - 12:56

Erdogan is een eerste klas politicus... in Turkije zegt dat genoeg. Het is niet vriendelijk nee, maar op eht gebied van democratie, persvrijheid, sociaal economisch beleid en minderheden beleid is er meer dan slechts iets mis. Om Wilders met Erdogan te vergelijken is mij teveel eer voor Wilders. a) Wilders is een gevaar voor de Nederlandse staat en de samenleving, Erdogan is dat zeker niet voer Turkije. b) Wilders heeft nog niet getoond een regering te kunnen winnen en ongeveer - een beetje minder of een beetje meer - de dikke meerderheid bij verkiezingen te halen.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs11 jun. 2011 - 12:56

"Wilders is een gevaar voor de Nederlandse staat en de samenleving, Erdogan is dat zeker niet voer Turkije" Zie je nou echt niet dat het twee zijden van exact dezelfde medaille zijn? Heb je echt niets gelezen over de persvrijheid in Turkije, om maar een kleinigheid te noemen?

geejeehaa
geejeehaa11 jun. 2011 - 12:56

Ik ben benieuwd wat Kim Jong Il heeft te zeggen over Wilders. Of Robert Mugabe. Jammer dat Idi Amin een paar jaar geleden het ondermaanse heeft verlaten, zijn mening over Wilders had ik ook nog wel willen horen. Natuurlijk mag Erdogan een mening hebben over Wilders. Ieder weldenkend mens zal echter na aanhoren daarvan met de vinger naar het voorhoofd wijzen en hoofdschuddend verder gaan met leven.

1 Reactie
hanso2
hanso211 jun. 2011 - 12:56

Ik geloof niet dat je Mugabe of Kim il Jung op een lijn met Erdogan kunt zetten. Ik zie in Turkije niet troepen brandschattend hele regio's en dorpen platbranden, of hun land verstikken in een socialistische heilstaat. Daarbij staat Turkije niet aan de rand van een economische afgrond, zoals in de voorbeelden die jij noemt. Integendeel, in Turkije is nog steeds een rechtsstaat, hoewel deze in gevaar is (zeker als Erdogan de absolute meerderheid haalt), is er oppositie toegestaan en geldt er een meer-partijen systeem. En Turkije is economisch gezien het sterkste land in de zeer ruime regio. De 17e economie wereldwijd, hoorde ik pas geleden. Maar waarschijnlijk had je, gezien het topic, eens een keer niet genuanceerd nagedacht? Gisteren op de televisie werd, qua machtsstructuur, de vergelijking met Poetin gemaakt, die gaat voor grote delen wel op. Overigens gaat de vergelijking tussen Wilders en Erdogan in die zin wel op. Ze zijn zeer gevaarlijk als ze de absolute meerderheid halen.

Sjaak3
Sjaak311 jun. 2011 - 12:56

Hoe verder ik hier op dit foruim kom met het lezen van de meest achterlijke teksten, hoe meer ik denk dat er heel veel mensen hun fatsoen niet kunen houden. Ik dacht echt dat het over Erdogan z`n praktijken ging. Maar wie schetst mijn verbazing??? Juist er zijn (landgenoten' die denken elkaars moeders erbij moeten halen met de meest stompzinnige teksten. Hoe ver kan men vallen.

1 Reactie
Tealc2
Tealc211 jun. 2011 - 12:56

---Juist er zijn (landgenoten' die denken elkaars moeders erbij moeten halen met de meest stompzinnige teksten. Hoe ver kan men vallen.--- Dan moet jij bij degene wezen die (moeders) als eerste erbij haalde.

sjaakie2
sjaakie211 jun. 2011 - 12:56

Vind niemand het hier een beetje hypocriet dat een premier van een land waar journalisten worden opgepakt en opgesloten, geen vrijheid van pers en meningsuiting is, duizenden koerden worden onderdrukt, gemarteld, gediscrimineerd en tweede rangs burgers zijn zich uitlaat over de toenemende radicalisering van Nederland. Ik zeg niet dat hij ongelijk heeft, het is echter de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 jun. 2011 - 12:56

[Ik zeg niet dat hij ongelijk heeft, het is echter de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet.] Dat klopt. Waarbij je natuurlijk wel moet vaststellen dat die kwalificatie ook op de uitspraak van wilders van toepassing is.

[verwijderd]
[verwijderd]11 jun. 2011 - 12:56

Kan iemand alhier met feiten aantonen dat Nederland radicaliseert? Dan spreek ik niet over de proefballonnen van de PVV; ben uitsluitend in concrete maatregelen geïnteresseerd. 'k Zie namelijk nauwelijks verschil met het beleid van de vorige regering. Erdogan is naar mijn mening een islamist én een zwetser.

2 Reacties
Harmen2
Harmen211 jun. 2011 - 12:56

Als u goed de reacties leest in de Telegraaf, Joop of Geen Stijl, dan zie je dat de xenofobe reacties niet van de lucht zijn. In dat opzicht zijn we wel degelijk aan het radicaliseren in zowel onze verbale uitingen als in de maatregelen die we nemen ten aanzien van vreemdelingen, of het nou om vluchtelingen gaat of om mensen met een kleurtje. Nederland zet een grote keel op en wijst vooral naar waar het naar onze mening niet goed gaat, maar zelf reflecteren we niet. Wij hebben van oudsher heel veel buitenland en als kooplieden hebben we het ook niet slecht gedaan. Turkije is een land waar de economische groei bijna 10% is, dus voor ons een belangrijke handelspartner. Misschien moeten wij wel even dimmen.

JanB2
JanB211 jun. 2011 - 12:56

'k Zie namelijk nauwelijks verschil met het beleid van de vorige regering. Misschien bedoelt Erdogan dat wel.

Tealc2
Tealc211 jun. 2011 - 12:56

Over de gedoogconstructie van het Nederlandse kabinet met de PVV zei hij: "Ik kan me niet uitlaten over de interne aangelegenheden van Nederland. Dat zou niet goed zijn. Maar in de politiek sta ik lijnrecht tegenover radicalisering. De juiste weg is de middenweg. Van radicalisme komt ellende voor de mensen en het land." Waar komen de verhalen vandaan over die vermeende kritiek op wilders en zijn pvv???

1 Reactie
DikkieDik3
DikkieDik311 jun. 2011 - 12:56

----[Waar komen de verhalen vandaan over die vermeende kritiek op wilders en zijn pvv???]---- Misschien denkt Joop.nl dat de PVV Nederland radicaliseert. Het waren inderdaad de woorden van JOOP, en niet van Erdogan. Misschien bedoelde Erdogan de PvdA wel, die hele bevolkingsgroepen uitsluiten, of mogelijk bedoelde hij de extreme radicalisering in Turkije.

Esjek
Esjek11 jun. 2011 - 12:56

Erdogan is ‘bezorgd om een radicaal Nederland’. Dat is vreemd. Hij is zelf begonnen als radicale islamist, zoekt toenadering tot Iran en in het verleden Syrië, ziet tientallen journalisten in eigen land gevangengezet, maar toont zich bezorgd om Nederland. Alsof hier journalisten en intellectuelen in het gevang zitten en christenen naar het leven worden gestaan. Dat klinkt alles wat hol uit de mond die eens sprak over minaretten als wapens en moskeen als barakken. Hij zal er mee moeten leren leven dat hij weerwoord krijgt

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online11 jun. 2011 - 12:56

"Dat klinkt alles wat hol uit de mond die eens sprak over minaretten als wapens en moskeen als barakken. Hij zal er mee moeten leren leven dat hij weerwoord krijgt" of misschien is hij gewoon een "ervaringsdeskundige" :-)

hanso2
hanso211 jun. 2011 - 12:56

Erdogan heeft meer dan 50% van de stemmen gehaald, maar te weinig om zonder steun de grondwet te kunnen wijzigen. De belangrijkste reden voor zijn populariteit is omdat hij voor economische voorspoed zorgt. Mensen zijn blijkbaar niet zo kritisch als er geld verdiend kan worden. Waar zien we dat nog meer?

2 Reacties
DikkieDik3
DikkieDik311 jun. 2011 - 12:56

----[Mensen zijn blijkbaar niet zo kritisch als er geld verdiend kan worden. Waar zien we dat nog meer?]---- Linkse oud-politici bij multinationals?

Pjotrs
Pjotrs11 jun. 2011 - 12:56

"De belangrijkste reden voor zijn populariteit is omdat hij voor economische voorspoed zorgt." Dat doet hij natuurlijk helemaal niet. Hij claimt slechts het economische succes. Wat hij wel doet is een nieuwe economische elite vertegenwoordigen: een religieuze elite die de oude seculiere elite van de troon probeert te stoten. Met niet al te fraaie middelen overigens.

[verwijderd]
[verwijderd]11 jun. 2011 - 12:56

Triest dat er lieden in Nederland zijn die zich de maat laten nemen door Erdogan. Wie als politiek leider een vrouw met zo'n vreselijke kopvod toont is bij voorbaat niet serieus als westers bondgenoot.

1 Reactie
Sjaak3
Sjaak311 jun. 2011 - 12:56

Wimpie4.; ik heb het al meer gezegd, deze man v ind alleen maar ie4ts. Net als jij ook van alles vindt. In mijn ogen vindt ik dat het van allebij grote onzin is wat er gevonden wordt.

[verwijderd]
[verwijderd]11 jun. 2011 - 12:56

Nu komen de Koerden weer in opstand, laat deze man de problemen in eigen land maar eerst oplossen. Met een grondwet die huisvest op een dictatuur.

1 Reactie
hanso2
hanso211 jun. 2011 - 12:56

"Met een grondwet die huisvest op een dictatuur. " Klopt, de grondwet is al heel erg oud, en aan grondige revisie toe. Erdogan heeft toegezegd dit te zullen doen, en in dit geval is hij gedwongen daarvoor steun bij politieke partijen te zoeken. We zullen zien of Erdogan zijn belofte houdt en de nieuwe grondwet democratischer maakt.