Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Erdogan weigert anti-terreurwet aan te passen voor Europa

  •  
06-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-05-06-om-16.52.37
De Turkse president Erdogan is niet van plan de Turkse anti-terreurwetten aan te passen aan de wensen van de Europese Commissie. In een toespraak in Istanbul die rechtstreeks op de Turkse televisie te zien was, sprak de president de EU direct aan: ‘Wij gaan onze eigen weg en jullie ook.’
De eis om de anti-terreurwetten aan te passen, is een van de 72 voorwaarden die Brussel stelt aan het schrappen van de visumverplichting voor Turken die naar de EU reizen. De Europese Commissie is van mening dat in de huidige Turkse wetgeving de definitie van terrorist veel te breed is, wat er toe leidt dat ook kritische academici en journalisten van terrorisme beschuldigd kunnen worden.
Volgens Erdogan stelt de EU een onmogelijke eis: ‘Terwijl wij van alle kanten onder vuur liggen door terroristen, vraagt de Europese Unie ons om de anti-terreurwet aan te passen.’
De EU voert gesprekken met Turkije over het schrappen van de visumregeling, als beloning voor de omstreden deal die het mogelijk maakt vluchtelingen terug naar Turkije te sturen. De versoepeling van de regeling zou vanaf juli in kunnen gaan, echter pas als Turkije aan alle eisen voldoet.
Eurocommissaris Frans Timmermans zijn twee dagen geleden nog dat de ontwikkelingen in Turkije de goede kant opgaan. ‘Als Turkije op dezelfde voortvarende manier doorgaat, heb ik er vertrouwen in dat snel aan alle voorwaarden is voldaan.’ Woensdag was echter Ahmet Davutoglu nog premier van Turkije. De onderhandelingen over het eisenpakket zijn grotendeels met hem gevoerd. Donderdag werd bekend dat Davutoglu aftrad als premier, naar verluidt wegens onvrede over Erdogan en diens besluit meer macht over te hevelen van de premier naar de president.
Bronnen: BBC , NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.