Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Erdogan veroordeelt Amerikaanse steun aan Koerden: "Net zo erg als IS"

  •  
28-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
De Turkse president heeft fel uitgehaald naar de Verenigde Staten wegens de Amerikaanse steun aan Koerdische vrijheidsstrijders die in Syrië vechten tegen IS. Directe aanleiding zijn foto’s waarop Amerikaanse militairen te zien zijn die emblemen dragen met het logo van YPG, de gewapende tak van de Syrische Koerdenpartij PYD. Turkije ziet YPG als een terroristische organisatie.
“Zij die onze vrienden zijn, zij die met ons in de NAVO zitten, zullen en kunnen niet hun soldaten naar Syrië sturen met een teken van de YPG,” zei Erdogan.
Eerder deze week trokken door de VS gesteunde verzetsgroepen op naar Raqqa, het epicentrum van IS in Syrië. De Syrische Democratische Strijdkrachten worden door Amerikaanse militaire adviseurs in het veld gesteund. De Koerdische YPG is de belangrijkste factie van die verzetsbeweging.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken reageerde eveneens furieus op de beelden. “We stellen voor dat ze ook de insignes dragen van IS, al-Nusra en Al-Qaeda tijdens hun operaties in andere delen van Syrië. Ze kunnen ook Boko Haram insignes dragen als ze naar Afrika gaan.”
Het Amerikaanse leger zegt stappen te hebben ondernomen tegen het dragen van de insignes maar wijst er op dat het een militaire traditie is van de Special Forces om zich te tooien met emblemen van strijdmakkers.
bron: NPR
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.