Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Erdogan: Turkije hoort bij Europa

  •  
22-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Geen video? Klik hier.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft in een speech voor partijgenoten gesteld dat de toekomst van Turkije in Europa ligt. De uitspraken zijn opmerkelijk omdat de Europese Unie niet echt gecharmeerd is van de Turkse autocraat en de sancties tegen het land verlengd heeft. Erdogan, die kampt met afnemende populariteit in eigen land, voert de laatste maanden de spanningen met EU-lidstaat Griekenland op, onder meer met gasboringen in betwist gebied, militaire intimidatie en het opstoken van de spanningen op Cyprus. In december wordt bekeken of er nieuwe sancties nodig zijn.
Griekenland stelt dat Ankara het internationaal recht schendt en dat de EU een douane-unie moet heroverwegen om Erdogan te straffen voor zijn “imperialistische fantasieën”.
Erdogan ziet dat anders: “We zien onszelf nergens anders dan als deel van Europa. We voorzien een gezamenlijke toekomst met Europa.” In de speech prees de president ook de goede relaties met de Verenigde Staten. De inmiddels weggestemde president Trump is zeer gecharmeerd van zijn Turkse collega. Erdogan heeft op zijn beurt lang geaarzeld met het feliciteren van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden. De aankoop van een Russische raketsysteem door Erdogan viel wel in minder goede aarde bij de Amerikanen die zien dat de Russen zo toegang krijgen tot het wapenarsenaal van een NAVO-lidstaat.
Officieel maakt Turkije nog kans op het lidmaatschap van de Europese Unie maar in de praktijk lijkt dat deze eeuw kansloos.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (48)

Visionair NL
Visionair NL26 nov. 2020 - 12:35

Erdogan heeft met zo ongeveer elk buurland ruzie gemaakt. Ook in West Europa heeft hij geen vrienden gemaakt en in het oosten moeten ze hem toch al niet. Nu moet hij op de blaren zitten.

Abie Karasoylu
Abie Karasoylu24 nov. 2020 - 6:03

Normaal wil het volk niet in de eu onder erdogan is er weinig kans al sinds 1960 is het land aangemeld turkije is te groot en militaire macht is te groot voor de eu EU zoekt alleen zwakkere landen want dan heeft Duitsland frankrijk niks meer te zeggen.deze twee landen willen alleen baas blijven Duitsland frankrijk blijven de baas spelen over kleinere landen zoals nederland en andere niks landen eu is bang voor turkije en de VS wil niet dat Turkije bij de eu hoort dan wordt de eu te groot en te machtig

Pater
Pater24 nov. 2020 - 5:11

"Deze eeuw" lijkt me onzin. Het zou goed kunnen dat Erdogan de eerste en de laatste is die het land islamiseert. De moderniteit groeit er enorm (zie Merel). Een seculier en democratisch Turkije past prima bij de EU.

White Knight
White Knight23 nov. 2020 - 19:20

Vermoedelijk bedoelt dhr. Erdogan dat hij opnieuw over de andere Europese gebieden die vroeger vanuit Ankara of Istanbul werden bestuurd zou willen regeren. Dat terwijl het logischer zou zijn om de Ottomaanse bezetting van Europees gebied ongedaan te maken.

3 Reacties
Pater
Pater24 nov. 2020 - 5:08

Ja, de Angelen en de Saksen zijn ook vreemde overheersers die Engeland bezet houden. Dat stukje Europa, white night, hoorde al bij het Oostelijke Romeinse en daarna het Byzantijnse rijk.

White Knight
White Knight24 nov. 2020 - 12:13

@Pater: Blij dat we het eens zijn! Nu hoor ik van minder strubbelingen tussen de Kelten enerzijds en de nakomelingen van Angelen/Saksen anderszijds, dan tussen de Christenen en de moslims op de Balkan. Mogelijk ook doordat de Angelen en Saksen wat minder veroveringsgezind zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 nov. 2020 - 0:57

Na de Angelen en de Saksen kwamen er nog wat ongenode gasten langs die ook zijn gebleven.

NoahAmber
NoahAmber23 nov. 2020 - 16:31

@Fidelio Ekiz 23 november 2020 at 09:06 @Ryan Niet ontploffen door een speldenprik. Misschien is het een optie om dan bij je bijdrage de tag satire te doen. Want dit: Maar als je mee wilt doen als Europees, in de zin van verlicht, seculier, met een rechtstaat en een vertegenwoordigende democratie Is gewoon satire

adriek
adriek23 nov. 2020 - 15:02

"We voorzien een gezamenlijke toekomst met Europa." Als ik de ontwikkelingen in Polen en Hongarije extrapoleer komt Turkije eerder dan gedacht in aanmerking voor een plaatsje binnen de unie. Na de financiele crisis vroegen velen zich af of er een splitsing tussen noord en zuid zou (moeten) komen, hier zie ik een splitsing tussen oost en west. Dat wordt een mooie verzameling, ik stel voor de bijeenkomsten van het parlement elke week naar een andere (hoofd)stad te verhuizen, dat houdt de mannetjes lekker bezig zodat ze verder niet al te veel kwaad doen.

harmmeijer
harmmeijer23 nov. 2020 - 10:47

“Turkije islamiseert niet, het wordt juist steeds seculierder Turkije is een land dat qua cultuur en geschiedenis eerder tegen het MO aanschurkt.” Er is een verandering gaande in Turkije onder jongeren. In 2023 zijn er verkiezingen. “Turkije islamiseert? Nee hoor, godsdienst speelt juist een steeds kleinere rol in het dagelijks leven. Kijk maar op straat – zelfs in de conservatieve wijken en steden. Alleen heeft in het buitenland nog bijna niemand die omslag opgemerkt. De laatste tijd wordt in Turkije veel gesproken over generatie Z, het na 1995 geboren cohort dat 12 procent van het electoraat zal vormen als in 2023 een president en een parlement worden gekozen. Een cruciaal moment voor Turkije: waar gaat het land heen? Erdogan won verkiezingen tot nu toe met net aan 50 procent. Het dubbeltje kan ook de andere kant op vallen en generatie Z kan daarin de doorslag geven.“ https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/turkije-islamiseert-niet-het-wordt-juist-steeds-seculierder~bc849d84/

4 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.223 nov. 2020 - 12:15

"Turkije islamiseert? Nee hoor, godsdienst speelt juist een steeds kleinere rol in het dagelijks leven. Kijk maar op straat – zelfs in de conservatieve wijken en steden. Alleen heeft in het buitenland nog bijna niemand die omslag opgemerkt." Nee inderdaad, volgens mij is dat niet opgemerkt. Wat wel, ook in het buitenland, opviel is dat er de afgelopen 2 jaar alleen al in Istanbul twee moskeeën bij zijn gekomen met een gezamenlijke capaciteit voor 81.000 mensen die willen bidden. Te weten de Haghia Sophia moskee en de Çamlıca moskee. Waarschijnlijk trekt dat de door jou opgemerkte 'omslag' enigszins uit het zicht.

harmmeijer
harmmeijer23 nov. 2020 - 13:26

We zullen zien hoe Turkije zich ontwikkelt in de toekomst. Het is niet door mij opgemerkt, ik heb dit artikel uit de Volkskrant. Ik vond het wel een interessant artikel.

DaanOuwens
DaanOuwens23 nov. 2020 - 14:02

@ Marcus A. Jij schrijft: Wat wel, ook in het buitenland, opviel is dat er de afgelopen 2 jaar alleen al in Istanbul twee moskeeën bij zijn gekomen Dat is dan jou opgevallen maar mij niet. Zegt dus ook veel over de bril waar jij mee kijkt. Blijkbaar had je nu ook niet de goede bril op want Merel had een mooi linkje voor je naar een artikel van een tijdje geleden. Daar heb je dus niet naar gekeken. Dom. In het artikel wordt beschreven wat Erdogan wil en wat de Turkse samenleving doet. Dat is niet hetzelfde. Op straat in de steden steeds meer jongeren westers gekleed, geen hoofddoekjes en meer seculiere opvattingen. meer seksuele vrijheid ook trouwens. Een ander beeld van de wereld waarin de islam niet alles bepalend is. Een groot stedelijke ontwikkeling. Overigens betekent dat niet dat deze Turkse hipsters nu ineens Erdogan laten vallen, want ook bij deze groep leeft het nationalisme. Maar Turkije verandert, met name de jongere generaties in de steden. Een ontwikkeling die overigens mondiaal plaatsvindt. Jongeren in steden veranderen het platteland wordt conservatiever. Het is hier niet anders.

harmmeijer
harmmeijer23 nov. 2020 - 15:47

@ Marcus Nog een aanvulling: “WEINIG STEUN VOOR SHARIA Het aantal aanhangers van de sharia is in Turkije veel lager dan in andere moslimlanden, zo bleek in 2013 uit een groot internationaal onderzoek van Pew Research. In Turkije vond 12 procent dat de sharia officieel wet moet worden. De percentages elders: 83 procent in Marokko, 74 in Egypte, 84 in Pakistan, 71 in Jordanië, 72 in Indonesië en 99 in Afghanistan. Bovendien is onder de Turkse aanhangers van de sharia het aantal voorstanders van een strenge sharia (steniging, doodstraf voor afvalligen) veel lager dan elders.” De invloeden van Atatürk zijn nog volop aanwezig

henk-alexander
henk-alexander23 nov. 2020 - 10:18

Ook al voldoet Turkije aan de toelatingscriteria, dan nog is de kans klein dat het land volwaardig lid wordt van de EU omdat het de machtsbalans in de Unie zal verstoren. Hetzelfde geldt in sterkere mate voor Rusland als het een democratische modelstaat mocht worden - dat land is veel te groot. Overigens zullen de VS niet blij zijn met een dergelijke toetreding waardoor de EU zich als economisch machtsblok kan versterken - de status van de dollar als reservemunt komt ook onder druk.

Bernie2
Bernie223 nov. 2020 - 9:00

Turkije is een land dat qua cultuur en geschiedenis eerder tegen het MO aanschurkt. Het Turkije onder despoot Erdogan en familie (het is nondeju net zo'n soortgelijke corrupte bende als de Trump clan) heeft sowieso niets te zoeken in een Europa waarvan sommige foute lidstaten ook al de democratie schofferen en vele Euromillions binnenharken voor eigen gebruik. Erdogan. De man die zijn eigen geslaagde coup faciliteerde om aldoende elke opponent, intellectueel etc. (en dat zijn er 10.000'en) zonder vorm van rechtspraak in de gevangenis te kunnen gooien en mijn land een fascistische bende noemde... Deze hufter kan het hier wel schudden. Ook al dondert zijn staat wegens economisch wanbeheer (tsja, die familie he) nu snel in elkaar.

1 Reactie
Jerry Bidet
Jerry Bidet23 nov. 2020 - 9:31

''Ook al dondert zijn staat wegens economisch wanbeheer (tsja, die familie he) nu snel in elkaar.'' Laten we het hopen, dan zullen de nationalistische Turken in Europa ook een toontje lager zingen. Wat weer voordelig is voor diegene die wel gewoon mee willen draaien in de maatschappij zonder bang te hoeven zijn voor de 'Erdo-kliklijn'.

Sailor2
Sailor223 nov. 2020 - 8:43

Dat noemen ze nu de taktieken van een narcist. Gaslighting totdat je niet meer weet waar hij en jij staan. Je hebt alleen de blauwe plekken nog en de herinneringen aan mentale mishandelingen maar manlief is zo aardig nu.

Bouwman2
Bouwman223 nov. 2020 - 8:38

Zo opmerkelijk is dat niet, je moet naar de economie kijken en naar de bron die de schatkist vult. Die zit nu verstopt terwijl ie eerder zo fijn stroomde. Dan ga je toch aan de slag. Follow the money, geldt niet alleen voor Polen en Hongarije en Slovenië, maar ook voor Turkije. Dat geldt voor álle leden en kandidaat leden. Het geld dat stom is maakt recht wat krom is. Dus ook voor Nederland waar er ook lui zijn en partijen die nog niet eens dóór hebben dat de EU essentieel is.

1 Reactie
axetothehead
axetothehead23 nov. 2020 - 15:42

Zit er geld in Turkije dan?

jandebakker
jandebakker23 nov. 2020 - 7:35

Het is een slimmerik die Erdogan. Na al zijn strapatsen zijn de verhoudingen redelijk bekoeld. Dus zal zijn toenadering niet enthousiast ontvangen worden. Waardoor hij straks weer kan roepen naaar zijn achterban dat het niet aan hem ligt maar aan ons.

JaapBo
JaapBo23 nov. 2020 - 6:27

De EU heeft al genoeg problemen met autocratische regeringen in Hongarije en Polen, en corruptie in Bulgarije en Roemenië. Als Turkije er bij wil zijn de voorwaarden duidelijk: de democratische rechtsstaat 100% omarmen, en corruptie uitbannen. Economische ontwikkeling van Turkije zou ook helpen. Op dat gebied is het goed om samen te werken.

1 Reactie
Hakkepuf
Hakkepuf23 nov. 2020 - 8:52

En Noord-Cyprus opgeven.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin23 nov. 2020 - 1:43

Erdogan ziet de bui al hangen, heeft heel veel vijanden gemaakt met z’n ottomaanse grootheidswaan, z’n invloed op de regio niet om over naar huis te schrijven, met Biden op komst verliest hij Trump die alles best vond, Macron ligt dubbel, tot voor kort aanvaringen met Erdogan, M. kan z’n bloed wel drinken, sufkut muti Merkel houdt de kaken natuurlijk stijf op elkaar, hoe dan ook Europa kan Erdogan op z’n buik schrijven, het enige wat hij kan doen is dreigen de vluchtelingen naar Europa te sturen omdat hij z’n zin niet krijgt, daar kan je op wachten.

michellekepen
michellekepen22 nov. 2020 - 23:48

Een week geleden zat ik met een Turkse Nederlander te filosoferen. Over welke afleidingsmanoeuvre Erdogan ons binnenkort zou showen. Veel mogelijkehden om op korte termijn weer ergens een nieuwe oorlog te beginnen, om de wereld te schokken, zagen we eigenlijk niet. Behalve iets met Griekenland, op zee. En uiteraard de vluchtelingen. Interne 'vijanden' zoeken, zoals in 2016 de Gülenisten: de mogelijkheden zijn intussen erg beperkt. Daarom verbaasd toen afgelopen week (voor ons) onverwachte acties tegen Koerden plaatsvonden: 70 man voor 'terrorisme' opgepakt. Waaronder zoals gewoonlijk veel journalisten en advocaten. En zoals ook gewoonlijk: waarvoor nauwelijks aandacht in NL, laat staan ophef!. Je verwacht dat na zo'n (bühne)terrorisme-actie, het bijna zeker weer een tijdje stil is, vanuit Ankara. Maar niet dus. We hebben ons vergist. Deze onverwachte zet van 'toenadering' tot Europa, die zagen we beiden niet aankomen. Wat we wel zien aankomen: hoe slechter het met Turkije gaat, hoe meer acties, afleidingsmanoeuvres, Erdogan-geblaat en vijanden opzoeken we gaan zien. De vraag is of twee 'moves' in een paar dagen, een indicatie is over hoe slecht Turkije er momenteel voor staat. Erdogan heeft de rente flink verhoogd. Terwijl hij zich altijd fel verzet heeft tegen een dergelijke verhoging. De verhoging lijkt te laat te zijn gedaan. Buitenlandse experts waren lang geleden al van mening dat een verhoging hoogstnodig én onvermijdelijk was. Dictators en monetair beleid. Het levert zelden een vruchtbaar huwelijk op. Erdogan heeft zijn minister-schoonzoon-van Financiën 2 weken geleden aan de kant gezet. Opgeofferd. Of om hem te sparen. Maar het lijkt er op dat de financiële neergang, Erdogan tot (extra) vreemd gedrag aanzet. Dat Erdogan fascistoïde trekken heeft, staat buiten kijf. Maar dat hij daar nu openlijk voor uitkomt, is nieuw: aansluiting zoeken bij het fascistische Europa...

2 Reacties
jandebakker
jandebakker23 nov. 2020 - 10:09

@michel, Mijn gok is: Erdogan wil niet verzoenen. Hij wil alleen de rol spelen van verzoenaar. Want: Wordt zijn verzoening afgewezen - > dan kan hij roepen dat het niet aan hem ligt en dat Europa samenspant tegen Turkije. Wordt zijn verzoening niet afgewezen - > dan kan hij roepen dat hij Europa en Turkije heeft samengebracht.

michellekepen
michellekepen23 nov. 2020 - 20:06

jandebakker, Ik denk dat je gelijk hebt. Erdogan weet dat zijn toenaderings-opmerking niet serieus genomen zal worden. Waarschijnlijk baalt hij er nu van, dat er (bij mijn weten) zelfs geen enkele reactie vanuit Europa is gekomen. Want daar kan hij eigenlijk niets mee! Een felle afwijzing zou hij nog kunnen gebruiken bij de achterban. Op de kortere termijn bestaat het enige reeële gevaar voor Erdogan, m.i. uit een zware economisch dip in Turkije. Dat kan hij alleen de baas door 'oorlog' te voeren. Om zijn steun niet te verliezen.

Paulus3
Paulus322 nov. 2020 - 23:13

Waarom zouden we notitite nemen van enkel een zinnetje in een voorspraakje? Dat is toch als een honden fluitje?

Jaap Job
Jaap Job22 nov. 2020 - 22:59

Hoort Turkijke bij Europa? Ja, waarom niet? Turkijke heeft een lange Griekse en Romeinse geschiedenis, een groot gedeelte van de bevolking spreekt een Indo-Europese taal (meer dan één vijfde), veel Europeanen hebben Turkse roots, het economische systeem is neoliberaal, zoals vrijwel overal in Europa, en is het fundament van de EU, neoliberalisme dan dus. Dus ja, waarom niet? Omdat Erdoğan met z'n AK Parti er de scepters zwaait, en dat niet zo democratisch doet? Polen en Hongarije zijn toch ook Europees? Misschien verder de Europese geschiedenis van de afgelopen honderd vergeten, was nu toch ook niet altijd een voorbeeld van democratisch geleidde landen... Dus ja, waarom niet, Joop-redactie? En waarom lijkt dat in de praktijk zelfs in deze eeuw nog kansloos? 'k Dacht niet dat Erdoğan het eeuwige leven zal hebben, mag hopen van niet.

1 Reactie
axetothehead
axetothehead23 nov. 2020 - 9:17

In de tijd van de Grieken en Romeinen was het niet Turkije maar Byzantium, de Turken hebben dit met geweld overgenomen. Is dus zeker niet meer hetzelfde land en ze staan sindsdien ook erg ver van Europa.

MaxMax2
MaxMax222 nov. 2020 - 21:53

@Ryan Waarom dan?

Ryan2
Ryan222 nov. 2020 - 21:29

Wil je Rusland er gewoon buiten laten? Zo'n vergelijking slaat nergens op.

Peter van Bijsteren
Peter van Bijsteren22 nov. 2020 - 20:56

Vind de tweet hieronder echt heel leuk. ????

Thuru
Thuru22 nov. 2020 - 20:44

Turkije hoort eerder bij azie.

DaanOuwens
DaanOuwens22 nov. 2020 - 20:28

Het probleem is dat Erdogan zich niet heeft afgevraagd of Europeanen vinden dat Turkije bij Europa hoort. Als hij zichzelf die vraag had gesteld had hij kunnen bedenken dat de meeste Europeanen dat niet vinden. Maar ik vind het vooral bizar dat hij niet eens bedacht heeft dat hij niet welkom zou kunnen zijn. Dat zegt vooral iets over deze man.

GoudenBergen
GoudenBergen22 nov. 2020 - 20:09

Ooit woonden er beschaafde volkeren in Klein-Azië: Grieken, Armeniërs en Koerden.

2 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen22 nov. 2020 - 20:17

Milete, Efeze, Pergamon, Byzantion, Sardis, Laodicea, Philadelphia, Chalcedon, Thyatira, Attaleia, Derbe, Lystra, Magnesia, Smyrna,

Jaap Job
Jaap Job22 nov. 2020 - 23:01

Zou je de Armeniërs moeten vragen, over de Koerden....

Mokker
Mokker22 nov. 2020 - 19:57

Nou Erdogan, begin eerst maar even met diverse verdragen voor mensenrechten respecteren. Die je trouwens in 2016 voor het gemak even op opschorte om naar hartelust tekeer te gaan tegen Koerden, Armeniers, en je politieke tegenstanders. Nee, met deze leider aan het roer moeten dat maar even opschorten.

PVDB2
PVDB222 nov. 2020 - 19:27

Ik denk dat dat de klein is dat Erdogan ook wel weet dat de klein is dat er een EU lidmaatschap in zit. Maar hij kan het weigeren wel als (politiek) wapen inzetten in Turkije zelf. Zoals hij dat eerder heeft gedaan. Bij een land dat hooguit een autocratie is en voor 97% buiten Europa ligt, lijkt me verstandig dat ook zo te laten. Lid zijn van de douane unie is voorlopig genoeg. Aangezien er aardig wat automotive producten en kleding word geproduceerd voor de Europese markt, is een goede band met een grote afzetmarkt als Europa voor hem belangrijk. Het is een grote economie waar je op een gegeven moment ook meer rekening mee zal moeten houden. Zeg dus nooit nooit wat er in de toekomst kan gebeuren.

The Apple
The Apple22 nov. 2020 - 18:59

Goed idee. Polen en Hongarije zijn vast ook voorstanders.

3 Reacties
Hakkepuf
Hakkepuf22 nov. 2020 - 19:40

Griekenland, Bulgarije, Roemenië en Oostenrijk zien het ook vast en zeker helemaal zitten. Erdogan zijn Turkije zit helemaal aan de grond. Dankzij Trump, maar ook voornamelijk door zijn eigen toedoen is de Turkse Lira sinds 2016 met meer van 70% in waarde gedaald. Nu de bevolking honger begint te krijgen en te morren gaat hij opeens vertellen dat de toekomst van Turkije in Europa ligt. Dat kan hij wel vergeten. Iedere mogelijke toetreding tot de EU zal op een Bulgaars en Grieks Veto stuiten. Turkije heeft alleen een beetje gas in de Zwarte Zee en verder hebben ze geen natuurlijke bronnen. Wanneer je dan ook nog je bevolking knecht door een steeds strakker islamitisch korset aan te meten, dan leidt het tot armoe. Erdogan moet de militairen wel heel veel salaris en andere privileges geven, anders is het bij het eerste het beste grote protest gedaan met de zelfbenoemde grote leider. Ben benieuwd hoe Joe Biden met Turkije om zal gaan. Pappen en nathouden of af en toe de knoet er over. Van de EU hoeven we weinig te verwachten. Merkel en Rutte zijn bang vanwege de miljoenen Turken in Duitsland en Nederland. Oostenrijk begint zoetjes aan de minder talrijk aanwezige Turken aan te moedigen hun leven elders voort te zetten.

Juppé🎗
Juppé🎗22 nov. 2020 - 20:07

waarschijnlijk vindt Erdogan dat Europa bij Turkije hoort. Laat hij maar een eigen Europa beginnen. Arme Grieken met zulke buren. Laat in Polen en Hongarije en zelfs in Turkije de mensen zelf maar eerst spreken

LBNB
LBNB22 nov. 2020 - 22:37

@hakkepuf [Oostenrijk begint zoetjes aan de minder talrijk aanwezige Turken aan te moedigen hun leven elders voort te zetten.] Ja dat is een goed idee, als het niet bij elkaar past en je bent beide ontevreden over elkaar is dat prima. Ik denk echter dat hun geliefde Turkije ze niet terug wil hebben.

Jerry Bidet
Jerry Bidet22 nov. 2020 - 18:52

Waarom wil Erdogan bij racisten en fascisten horen?

3 Reacties
Starter2
Starter222 nov. 2020 - 19:27

Euro's

Salama.
Salama.22 nov. 2020 - 20:13

Money money money

Jan Diederik
Jan Diederik23 nov. 2020 - 6:54

Racisten en facisten? Hij wil toch bij Europa horen en niet bij zijn vriendjes van IS? Nee onzinfiguur, hij hoort niet bij Europa. En in Europa is geen kat die hem erbij wil. Om hele goede, en voor jou moeilijk te bevatten redenen. En van onze Euro's blijft ie zeker af, griezel dat ie is.