Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Erdogan stelt zich opnieuw hard op tegen demonstranten

  •  
07-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Erdogan300.jpg
Turkse premier strijdbaar teruggekeerd uit Noord-Afrika ... Duizenden aanhangers wachten Erdogan op vliegveld op
De Turkse premier Erdogan lijkt niet onder de indruk van de protesten in zijn land. Bij terugkeer van een vierdaags bezoek aan Noord-Afrika is zijn taalgebruik strijdbaar. Voor een menigte van duizenden juichende aanhangers, die hem op het vliegveld in Istanboel opwachtten, zei hij dat de protesten in zijn land “grenzen aan illegaliteit en onmiddellijk een halt moeten worden toegeroepen”. Dat meldt onder andere de Volkskrant vrijdag.
“We zijn sterk, maar nooit koppig. We zijn samen, we zijn verenigd, we zijn broeders”, zei de Turkse premier tegen zijn toehoorders. Hij maakte de betogers (opnieuw) voor vandalen uit en beschuldigde hen van de dood van een politieman, schrijft de Volkskrant.
Erdogan riep zijn medestanders op zich niet mee te laten sleuren in het geweld, schrijft nieuwssite NU.nl op zijn beurt. Volgens de BBC scandeerden de betogers op het vliegveld leuzen als ”Laten we gaan, laten we Taksim platwalsen”.
Erdogan antwoordde door hen op te roepen vredig naar huis te keren. ”Jullie zijn kalm en volwassen gebleven. We gaan hiervandaan allemaal naar huis.” Erdogan ging op een vierdaagse reis naar Noord-Afrika, terwijl in Turkije grote onrust uitbrak. Vreedzame protestacties op het Taksimplein tegen Erdogans bouwplannen voor het Gezipark liepen uit op massale demonstraties tegen de autoritaire bestuursstijl van de premier en zijn regering. Tot nu toe zijn vier mensen om het leven gekomen.
NU.nl meldt dat donderdagavond opnieuw duizenden mensen bijeen zijn gekomen op het Taksimplein voor een nieuwe protestactie tegen de omstreden bouwplannen. De betogers hebben op het plein grote barricades opgeworpen van onder meer stenen, hekwerk en auto’s om politievoertuigen tegen te houden. Maar vanuit Tunesië heeft Erdogan al laten weten door te gaan met zijn omstreden bouwplan.
Meer achtergrond bij France24: Turkish PM toughens stance against protesters

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

schleborsjki
schleborsjki7 jun. 2013 - 9:58

Dit schreeuwt om een goed gesprek met Marietje Schaake.

Rootman
Rootman7 jun. 2013 - 9:58

Buitenlandse commentaren zien een toenemende invloed voor president Gul. Erdogan heeft zijn politiek kapitaal verspeeld naar Syrie, Iran en Hezbollah. Binnenlands maakte hij teveel vijanden bij de seculieren en nationalisten. Maar hij heeft nog wel 50+ % van het platteland, meest arme, weinig geschoolde mensen. Als zijn termijn voorbij is zal er wel een gematigder premier gekozen worden. Overigens zie ik Turkije als een goede partner, maar geen EU lid (waarom zouden ze dit willen???)

[verwijderd]
[verwijderd]7 jun. 2013 - 9:58

Een dictator in de maak

1 Reactie
BasVV
BasVV7 jun. 2013 - 9:58

In de maak?

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos7 jun. 2013 - 9:58

De doelbewuste provocaties van Erdogan zouden wel eens verkeerd kunnen aflopen. Hoe meer hij onzin en dreigementen verkoopt hoe meer mensen zich zullen verzetten. Een groot deel van de Turken ziet dat dit het momentum is.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger7 jun. 2013 - 9:58

Doelbewuste provocaties? Hij kan moeilijk toegeven aan de demonstranten, een groot gedeelte eist zijn aftreden en anders niets. Erdogan kan dan wel schreeuwn om democratische beginselen en democratisch gekozen. Maar als hij zich als een soort van Islamitische putin gaat opstellen - en dus hiermee democratische vrijheden (pers, rechten voor homo's, vrouwenrechten, verbod op alcohol) inperkt, tja dan moet je niet gaan dreinen als (nog steeds) een strijdbare minderheid daar een einde aan wil. ***De doelbewuste provocaties van Erdogan zouden wel eens verkeerd kunnen aflopen. Hoe meer hij onzin en dreigementen verkoopt hoe meer mensen zich zullen verzetten. Een groot deel van de Turken ziet dat dit het momentum is.***

lancelot2
lancelot27 jun. 2013 - 9:58

Nou dat was het dan............... De Turken komen never nooit bij de EU, heeft Wilders alweer gelijk gekregen.

1 Reactie
TheRealHandyman
TheRealHandyman7 jun. 2013 - 9:58

Never nooit zonder een komma er tussen is een dubbele ontkenning en staat gelijk aan altijd wel. U zou het moeten zeggen zoals in Utrecht. Never nooit niet, dan klopt het weer wel. Het feit dat het Turkse volk zo demonstreert laat zien dat zij misschien wel meer klaar zijn voor de EU dan wij. Zij protesteren direct tegen elke tekenen van Islam overheersing terwijl wij In Nederland alles maar over ons heen laten gaan.