De Turkse president Erdogan heeft gevaarlijke taal uitgeslagen. Woensdag waarschuwt hij dat Europeanen, in de hele wereld, niet veilig op straat zullen lopen als Europa blijft volharden in de huidige houding ten aanzien van Turkije. Erdogan deed de uitspraak bij een bijeenkomst voor lokale journalisten in Ankara. Wat hij precies bedoelde is niet duidelijk, maar dreigen is het desalniettemin.
Erdogan sprak:
"Als Europa zo doorgaat, zal geen enkele Europeaan in elk deel van de wereld nog veilig op straat kunnen lopen. Wij, als Turkije, doen een beroep op Europa om de mensenrechten en de democratie te respecteren."
Tegelijkertijd is ook duidelijk geworden dat Turkije geen ministers meer naar Europa zal sturen om hier campagne te voeren voor het Turkse referendum dat Erdogan meer macht moet geven. Die campagnevoering leidde eerder deze maand al tot hoogoplopende spanningen tussen Turkije en Nederland, nadat zowel Duitsland als Nederland hadden besloten de Turkse minister geen campagne te laten voeren.
De Rotterdamse burgemeester, Ahmed Aboutaleb, trad met harde hand op tegen Turkse campagne-activiteiten in zijn stad. Niet alleen werd de Turkse minister het land uitgezet, ook liet hij grote Erdogan-posters weghalen door de politie omdat hij aanwijzingen had dat de openbare orde in het geding zou zijn.
Verschillende burgerrechtenorganisaties twijfelen aan de legitimiteit van het handelen van Aboutaleb. Ze menen dat burgemeesters hun boekje te buiten gaan als ze Turkse Nederlanders in Nederland verhinderen om campagne te voeren. Tegen BNR zeggen ze dat óók wanneer burgemeesters vrezen dat de openbare orde in gevaar komt, dit soort campagnes niet verboden mogen worden. Zo meent Jan Brouwer, hoogleraar-directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid dat er onvoldoende juridische basis is voor het ingrijpen van Aboutaleb. Rotterdam zou in strijd met de grondwetten handelen, omdat de vrijheid van meningsuiting van Turkse Nederlanders wordt geschonden.
Burgerrechtenorganisatie PILP hoopt zelfs dat het tot een zaak tegen Aboutaleb komt. Projectcoördinator Jelle Klaas:
“Dit is een zaak in het publieke belang. Als een belanghebbende naar PILP toe stapt, zullen wij diegene van juridisch advies voorzien. En de volgende stap is een proces.”
Volgens Klaas is een proces voeren belangrijk: burgemeesters censureren de eigen burgers volgens Klaas namelijk steeds vaker. Zo liet de burgemeester van Sittard-Geleen vorig jaar nog protestborden in beslag nemen bij de intocht van Sinterklaas: dat was onrechtmatig, zo bleek uit een zaak die Klaas onlangs won.