Joop

Erdogan ruikt kans na terugtrekken Amerikanen: Turkije valt Syrië binnen

  •  
09-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
President_Donald_J._Trump_and_President_Recep_Tayyip_Erdoğan_of_Turkey_at_the_United_Nations_General_Assembly_(36747065034)

© cc-foto: Wikipedia

Turkije is een militaire operatie begonnen in het noordoosten van Syrië. Dat heeft president Recep Tayyip Erdoğan bekendgemaakt. Koerdische strijders melden dat Turkse gevechtsvliegtuigen aanvallen uitvoeren. De NOS schrijft:
"De Turkse president wil dat er in het noorden van Syrië een veiligheidszone wordt ingesteld. Daar moeten enkele miljoenen Syrische vluchtelingen die nu nog in Turkije zitten, naartoe worden gebracht."
De Koerden in het noordoosten van Syrië zetten zich al enkele dagen schrap voor een Turkse invasie. Eerder deze week besloot Donald Trump om de Amerikaanse troepen terug te trekken. Daarmee maakte hij de weg vrij voor een Turkse aanval op de Koerden in het gebied. Wel waarschuwde de Amerikaanse president de Turken dat ze geen dingen moesten doen die ‘off limits’ zijn.
De Koerdische strijders in het gebied hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het verslaan van IS. Erdoğan wil naar eigen zeggen zowel IS als de Koerdische strijders aanpakken. “Onze missie is om het ontstaan van een terreurcorridor langs onze zuidelijke grens te voorkomen, en om vrede te brengen”, aldus de Turkse president.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (87)

quatsch
quatsch11 okt. 2019 - 0:28

Terug naar het begin: Er woedde een burgeroorlog in Syrië om Assad af te zetten. De Russen hielpen Assad om in het zadel te blijven. De Amerikanen mengden zich in de strijd, door o.a. de tegenstanders van Assad te steunen. Tot die tegenstanders behoorden ook IS en aan IS gelieerde groeperingen. De Koerden bevochten IS, een bondgenoot van Amerika. Assad zit nog steeds in het zadel. Amerika heeft de strijd rondom Syrië verloren. In zijn zelfbenoemde 'onmeteliijke wijsheid' heeft de grote leider van de wereld, Herr Trump, verklaard dat Turkije economisch vernietigd zal gaan worden wanneer deze Syrië binnenvalt om -de indirect vroegere vijanden- de Koerden aan te pakken. Nu de Turken toch zijn binnen gevallen, is hij zodanig op zijn pikje getrapt, dat hem dat alle adem heeft benomen. Of het nu om een pikje dan wel om -volgens hem- een kanon gaat, mogen de dames beslissen die door hem zijn aangerand. Wanneer ik dit zo nalees denk ik toch dat mijn geheugen me ergens in de steek moet hebben gelaten! Of is het toch een hernieuwde Trump opera, die in dit geval vele tienduizenden doden tot gevolg zal hebben?

Katootje2
Katootje210 okt. 2019 - 15:50

Wat onze rechtse vrienden proberen te overschreeuwen is, dat ook dit -eeuwenoude- conflict weer is losgebarsten als gevolg van rechts beleid en dat het rechtse beleid er op gericht is om de oorlogsindustrie in stand te houden, dat als er binnenkort 2 miljoen vluchtelingen door Turkije naar Europa worden gesluisd, ook dat weer het gevolg is van rechts beleid.

1 Reactie
Jerry Bidet
Jerry Bidet10 okt. 2019 - 17:42

Ik lees hier overal dat het totaal geen probleem is, mochten er miljoenen vluchtelingen komen. Dus rechts voert beleid voor links? Of links voor rechts? Of heeft links/rechts er niet zo gek veel mee te maken en is het sterk staaltje verdeel en heers vanuit de politiek?

Samen Delen
Samen Delen10 okt. 2019 - 15:15

Hier is dagelijks te zien wat er gebeurt aan het front tussen Turkije en Syrië waar de Koerden zich bevinden. Ook met kaarten van de militaire manouvres van de diverse legers: SouthFront https://southfront.org/

Buitenstaander
Buitenstaander10 okt. 2019 - 10:28

Ik wacht even op de reactie van Sadet K. Klimt meestal snel in de pen als het om mensenrechten gaat in het M-O. Ben benieuwd naar haar opinie nu het tegen haar roots, Turks-Koerdisch, gericht is.....

5 Reacties
Gefaald
Gefaald10 okt. 2019 - 12:37

Sadet Karabulut (SP) wil nu ineens dat Amerika zich blijft mengen in een conflict in het MiddenOosten. Eigenlijk doet Trump nu wat de SP decennialang heeft bepleit.

Klaas Punt
Klaas Punt10 okt. 2019 - 14:36

Hoi Gefaald - als fan van Dadet Karabulut zou ik graag een verwijzing naar de plaats waar ik dit kan vinden. Btw. een verwijzing naar tekst ouder dan een week hoeft niet want dit is een nieuwe situatie.

henk-alexander
henk-alexander10 okt. 2019 - 15:08

Zolang niet serieus wordt ingegaan op de verzoeningsvoorstellen van Abdullah Öcalan alsook die van de gematigde Koerden komt er geen oplossing voor Turks-Koerdische conflict. De EU zou kunnen bemiddelen. Maar zolang de EU de PKK op de terroristenlijst wil houden heeft ze zich gedeclasseerd, terwijl Europa het grootste belang heeft bij een be tot buitenstaander.

henk-alexander
henk-alexander10 okt. 2019 - 15:12

'(...)Maar zolang de EU de PKK op de terroristenlijst wil houden heeft ze zich gedeclasseerd, terwijl Europa het grootste belang heeft bij een be tot buitenstaander.' correctie: Maar zolang de EU de PKK op de terroristenlijst blijft houden heeft ze zich gedeclasseerd tot buitenstaander, terwijl Europa het grootste belang heeft bij een oplossing.

Katootje2
Katootje210 okt. 2019 - 15:31

"Sadet Karabulut (SP) wil nu ineens dat Amerika zich blijft mengen in een conflict in het MiddenOosten." En Norm wil dat Amerika wel het vuur kan aansteken, maar er niet verantwoordelijk voor is om het weer te blussen.

Gefaald
Gefaald10 okt. 2019 - 8:57

Amerika trekt zich terug uit de wereld. Trump voert links beleid. "Yankee does go home."

1 Reactie
Katootje2
Katootje210 okt. 2019 - 15:35

Dat geloof ik pas als hij begint om de Amerikaanse bases te ontmantelen en links beleid voert hij pas als hij de plannen van Bernie Sanders uitvoert.

korheiden2
korheiden210 okt. 2019 - 8:42

We zien hier de absolute waanzin van Trump, die maar wat aan rommelt. De Koerden zijn de klos. Bovendien zien we dat de internationale gemeenschap wel afkeuring uitspreekt maar niet in staat is tot enige actie. Erdogan kan dus gewoon zijn gang gaan. We laten dus gewoon toe dat de Turken de Koerden gaan uitmoorden. Waar blijven de VN? Sancties tegen Turkije? Negatief reisadvies? Niets van dat alles. De westerse toerist pakt weer gewoon het vliegtuig voor een weekje Kusadasi. De wereld is hypocriet.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037110 okt. 2019 - 12:37

Inderdaad.

Klaas Punt
Klaas Punt10 okt. 2019 - 14:39

Binnen de NAVO zou ons land iets kunnen misschien. Hoewel het belangrijkste land binnen die organisatie heeft ook gewoon veroveringen uitgevoerd. Dus weinig kans.

de Boer2
de Boer210 okt. 2019 - 8:02

Nu er minder Amerikaanse manschappen in Syrië zijn en de kans op een conflict tussen twee leden van NATO slinkt kan Ankara Koerdisch gebied bezetten. Het plan is dat de vluchtelingen, meestal Arabieren, vanuit Turkije dan de vrijgekomen ruimte kunnen gaan innemen.De EU landen zullen dat moeten accepteren want doen ze dat niet dan schuift Turkije ze door naar Griekenland, dan gaan de treinen weer rijden. Wij denken hier dat dit allemaal niet mag, want onze ethiek is naders, maar het kan wel. De EU is ook niet bij machte om agressie van Rusland in de Ukraïne een halt toe te roepen of die van Saoedi Arabië te veranderen. De EU is wel een enorme economische macht maar kan die niet verzilveren. De EU is een papieren tijger die machteloos en laf in de zon ligt of demonstreert tegen de angst voor het ogenschijnlijk onvermijdbare en luid blaft tegen de maan.. Maar de oproep tot meer eenheid is even onwelgevallig als luid: pas je aan, schik je in het geen je niet bij machte bent te veranderen.Of betaal de prijs. Wordt het eerst maar eens alvorens te gaan moraliseren. Zolang er geen ever closer union opstaat. er meer EU is in stede van minder en de oproep om meer juist wordt gewantrouwd en gehoond zit er niets anders op dan dat u -maar vooral de anderen- opdraaien voor de kortzichtigheid om de spreuk onder het symbool van België: l' union fait la force niet ter harte te nemen. Dan kan enkel God u de brug over helpen.

Ivan61
Ivan6110 okt. 2019 - 7:45

Wat een gebrek aan empathie, kennis van de geschiedenis en bovendien harteloosheid in reacties van sommige. Mijn gedachten zijn bij mensen die aangevallen zijn en door de hele wereld in steek gelaten. Zij mochten ons tegen IS beschermen en nu lekker laten stikken. Als ervaringsdeskundige weet donders goed hoe dat voelt. De wereld kijkt toe en doet niks.

6 Reacties
Gefaald
Gefaald10 okt. 2019 - 14:12

@Sarajlija De vraag is even wat er dan eigenlijk nu zou moeten gebeuren in jouw ogen. Moet Amerika blijven ? Dan is Amerika "fout" want mengt zich in Syrische zaken. Moet Europa ingrijpen? Met welk leger dan? En op links wil sowieso nooit iemand ergens voor vechten. "De wereld kijkt toe" schrijf jij. Maar dat is niet helemaal waar. Assad en de Russen willen de Koerden wel helpen, in ruil voor de grond. Dus er wordt echt wel iets gedaan vanuit "de wereld." A:s je vindt dat "de wereld" niet helemaal het goede doet, dan zul je zelf militair in actie moeten willen komen. Kortom : wil jij iets specifieker zijn over wat er nu vanuit Europa moet gebeuren ?

Stuurman aan wal
Stuurman aan wal10 okt. 2019 - 14:16

Blijkbaar hebben mensen in deze het meest de behoefte om Trump te bekritiseren (ook al is dat uiteraard terecht). Over Erdogan (toch de aggressor) lees ik nauwelijks iets en, inderdaad, over de Koerden (letterlijk de slachtoffers) al helemaal niks.

Ivan61
Ivan6110 okt. 2019 - 15:36

@ Gefaald, De EU moet sancties opleggen. Alle betrekkingen met Turkse regering bevriezen en beslag leggen op alle bezittingen van Turkse regering in EU. Elke vorm van verkeer stil leggen. Dat gaan zij niet doen want in Brussel zitten besluitloze koppen die niks klaar kunnen spelen laat staan dat zij durven Erdogan aan te pakken. Ik weet dat zij dat nooit zullen doen. Zo veel lef hebben zij niet. Turkije uit Navo knikkeren zou ook moeten gebeuren. En VN moet vandaag nog blauwe helmen daar sturen met grote bevoegdheid. Als dat gedaan is dan eisen dat hij zijn leger terug trekt en dan pas sancties verlichten. Simpel toch Gefaald?

Ivan61
Ivan6110 okt. 2019 - 15:41

@ Stuurman aan wal, U verwoordt dat prima. Mensen vinden fijn om Trump af te zieken omdat hij eenmaal fout is, En dat klopt ook. Wat zij niet durven is om verder schuldige te zoeken en vinden. Alsof Trump de enige is.

Gefaald
Gefaald10 okt. 2019 - 16:13

@Sarajlija Het is niet helemaal simpel om blauwhelmen naar Syrië te sturen zolang Rusland en China daar iets te zeggen hebben. En economische sancties zullen echt geen effect sorteren, althans niet op de termijn die nodig is om een Turkse bezetting te voorkomen. Nee, Europa heeft geen militaire macht en ook geen politieke wil voor militaire actie. En als Amerika dan niet meer ingrijpt, dan is het voor Europa dus gewoon passief toekijken hoe niet-westerse machten de zaak overnemen. Dat is nou eenmaal hoe het gaat in de echte wereld. Soft power werkt nauwelijks, zie ook de Krim.

Ivan61
Ivan6110 okt. 2019 - 17:49

@ Gefaald, Net als jouw nickname zegt: EU en VN zijn machteloze en nutteloze instellingen die opgegeven moeten worden. Totaal gefaald.

MountEverest
MountEverest10 okt. 2019 - 7:36

De EU zou dit gat moeten opvullen, maar er is geen eenheid en ook niet de wil om troepen te sturen. Dat is "ons" grote probleem in de boze buitenwereld: de EU is een economisch grootmacht, maar heeft niet het bijbehorende slagvaardige militaire apparaat.

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt10 okt. 2019 - 14:42

En dat willen we ook niet. Die EU moet een economische macht zijn. Een EU- leger naast de NAVO zou pas echt verwarrend zijn.

Jerry Bidet
Jerry Bidet10 okt. 2019 - 7:11

Trump is officieel gek verklaard: 'De koerden hielpen ons ook niet bij de invasie van Normandië' Dit was een (van de) argumenten voor de terugtrekking van de troepen. Raar dat er sowieso sprake was van een samenwerking, want bij de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog heb ik ook geen Koerden kunnen bespeuren. En in Vietnam lieten ze ook al afweten. Gelukkig sloot hij wel af dat de Koerden een geweldig volk zijn. Dat dan weer wel.

henk-alexander
henk-alexander9 okt. 2019 - 23:00

Hypocrisie ten top. De EU veroordeelt Erdogan die wil afrekenen met de YPG en YPJ - beide geïnspireerd door de PKK - met enorme offers hebben die strijd geleverd tegen IS en jihadisten. De PKK is wel door de EU op de terroristenlijst geplaatst en doet helemaal niets om Abdullah Öcalan, die naar verzoening streeft, vrij te krijgen. http://www.freeocalan.org/news/english/ocalan-statement-august-2019 Verder is de westerse media oorverdovend stil over het feit dat een NAVO-lid (Turkije) een soevereine staat (Syrië) aanvalt. Turkije wil voorkomen dat de onderhandelingen van de SDF en Damascus over een zekere mate van autonomie effect sorteren. Ben benieuwd hoe het SAA, dat een garnizoen heeft in Al Qamishly aan de noordelijke grens met Turkije zal reageren.

JanB2
JanB29 okt. 2019 - 22:58

Een beter bewijs voor de stelling dat de Navo een anachronisme is is er niet. Met zowel Erdogan als Trump wil je niet in 1 bondgenootschap zitten. Overigens zou inmiddels een gevangenis met IS strijders zijn aangevallen door Turkije zodat die strijders de mogelijkheid hebben te ontsnappen. Als dat zo is dan kan dat alleen maar opzet zijn. Een gevangenis is namelijk geen tactisch of strategisch doelwit. Eén en ander zou dan dus waarschijnlijk maar voor 1 uitleg vatbaar kunnen zijn: dat Erdogan doelbewust mikt op IS als bondgenoot in zijn strijd tegen koerdische "terroristen". Helemaal nieuw is dat niet. Het was Turkije dat diende als doorvoerhaven voor goederen van en naar IS-gebied, waaronder olie om de kas van IS te spekken. Het is maar dat Europa weet met wie ze in één bondgenootschap zitten.

2 Reacties
henk-alexander
henk-alexander10 okt. 2019 - 14:49

Jan, je hebt gelijk voor zover het Turkije van Erdogan en de VS van Trump betreft. Maar ga eens na wat de track record is van de voorgaande Amerikaanse presidenten. Wat hebben die niet aan ellende veroorzaakt in het Midden-Oosten? Honderdduizenden doden in Irak zijn voor rekening van G.W. Bush die de regio bouwrijp gemaakt voor terrorisme. Verder kunnen er vraagtekens gezet worden bij de vredelievendheid van Obama. Is hij niet verantwoordelijk voor de versplintering van Libië als staat, de inzet van drones in Afghanistan met als gevolg vele burgerslachtoffers en de wapenleveranties die de Saoedi’s in staat stelden om in Jemen dood en verderf te zaaien? Dus als er één land op grond van humanitaire overwegingen uit de NAVO gezet moet worden dan is dat de VS wel.

JanB2
JanB211 okt. 2019 - 0:23

Ben het volledig eens met wat je zegt. Het is ook niet zo dat Trump de directe aanleiding is voor mij om te stellen dat de NAVO achterhaald is. Dat is namelijk al langer zo. Als het alleen Trump was dan zou "uitzitten" een optie zijn. Maar Trump is slechts uitschieter naar beneden in een sowieso toch al neerwaartse trend die feitelijk al in 1945 begint en door de jaren heen een steeds verder doorgecorrumpeerd Amerika laat zien. Er was destijds, toen het europese belang min of meer parallel liep met het amerikaanse belang, vanuit louter opportune overwegingen wellicht iets te zeggen voor een bondgenootschap met de VS (vanuit een ethisch perspectief daarentegen was zo'n bondgenootschap eigenlijk vanaf de Vietnam-oorlog al not done). Nu de VS en Europa echter steeds verder uit elkaar gaan is een eigen europese (ecomische en militaire) koers meer dan wenselijk.

Paul250371
Paul2503719 okt. 2019 - 22:58

vuile oorlogverslaafde klootzakken. Ze sturen altijd andermans kinderen naar het front ter hunne glorie.

1 Reactie
Gefaald
Gefaald10 okt. 2019 - 16:16

@Paul250371 En ls je daar zelf geen militaire macht tegenover zet ben je passief toeschouwer en binnenkort ook voorwerp van de acties van anderen.

Auslander
Auslander9 okt. 2019 - 21:25

Ik lees in de Volkskrant de volgende zin, niet een maar drie keer: “Soldaten van het Syrische leger aan het front bij de grens met Turkije. Zij ondersteunen de Turkse troepen bij het offensief tegen de Koerden in Noordoost-Syrië” En dan bedoelt de Volkskrant van “het Syrische leger” niet de nationale leger van centraal regering van Syrië maar de huurlingen die voor Turkije vechten! De media verklapt wat te vroeg wat er afgesproken is tussen Trump en Erdogan: een apolitieke huurlingen leger van Turkije i.p.v. Koerdische marxisten en nationalisten.

1 Reactie
Auslander
Auslander10 okt. 2019 - 10:12

De link: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/turkse-grondtroepen-vallen-koerdisch-gebied-in-noordoosten-syrie-binnen~bdcdca1e/

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde9 okt. 2019 - 20:25

Erdogan was het wachten moe en wilde actie. Dus belde hij Trump, die hem meteen ruim baan gaf en vervolgens opdracht gaf VS soldaten daar als de donder weg te halen. Een afspraak die al lang stond en nu maar eens uitgevoerd moest worden. Want Erdogan geeft Trump hier de gelegenheid waar hij al tijden op wacht en omgekeerd natuurlijk. Het wederzijdse belang. Trump kan laten zien dat de VS niet langer dienst doen als het politiekorps van de wereld. Erdogan die Raum im Süden creëert om het Syrische vluchtelingen probleem op te lossen. Wat uiteindelijk ook Europa goed uitkomt. Want geen vluchtelingen in Turkijke betekent ook geen vluchtelingen in Europa. Door Trumps verkiezingsbeloften gaat de wereld terug naar regionale spanningen die door niemand worden opgelost. De VS willen niet langer, Europa staat er bij en kijkt ernaar, de Chinezen houden niet van oorlogen die ze bij voorbaat verliezen. En de Russen? Ze zijn ongetwijfeld gebeld door Erdogan omdat zij feitelijk heer en meester zijn in Syrië. In ruil voor die vrije doorgang hebben de Turken wat Russisch wapentuig aangeschaft. En dat de VS zich terugtrekken uit regionale conflicten is precies wat de Russen willen. Dat was part of the deal toen ze Trump president maakten. En nu dat gelukt is is het extra belangrijk dat Trump ook zijn verkiezingsbeloften waar kan maken. En Poetin en Erdogan willen hem daar maar al te graag bij helpen. Daarom deze deal. Ik las zaterdag een interview met de Amerikaanse politicoloog Theda Skocpol (72) over de polarisatie in de VS. Ze heeft de Republikeinen en de Tea Party de afgelopen 10 jaar intensief gevolgd. Volgens haar is die polarisatie niet het gevolg van Trumps optreden, maar de uitkomst van een proces dat jaren geleden in hang is gezet. Een aantal rechtse miljonairs en miljardairs hebben in het afgelopen decennium met vele miljarden een infrastructuur opgebouwd van lobbygroepen en denktanks. Ze zijn geïnfiltreerd in de Republikeinse partij, eerst in de Tea Party dat als testomgeving voor het echte werk werd gebruikt. Volgens Amerikaanse analisten waren het mannen als Robert Mercer en Steve Bannon die we kennen van Cambridge Analytica en de Koch miljardairs die nauw betrokken waren bij de opkomst van Donald Trump. Het voorbereidende werk was al jaren bezig. Trump is uitgezocht op grond van nauwkeurige analyses. Die gingen veel verder dan wat data van Facebook, dat was slechts de eindfase. Tot de voorbereiding behoorde het tegen elkaar op zetten van kiezers en het opzetten van fakenews en complotten. Ook het hacken en lekken van mailverkeer van de Dems hoorde daarbij. Je kunt uit al die analyses maar een conclusie trekken: Trumps presidentschap is in de Obama jaren voorgekookt. Niet alleen in de VS zelf maar ook internationaal. De emailhack was bewust gedaan in Rusland. Anders was de FBI er al veel eerder achtergekomen. Het bewijs daarvoor zal wel nooit het licht zien maar dat is ook niet nodig. Netzomin als we bewijs nodig hebben om te weten dat Trump scheve schaatsen rijdt, Russen MH17 neerhaalden of Erdogan van Trump en Poetin de kans krijgt een genocide voor te bereiden.

1 Reactie
Katootje2
Katootje210 okt. 2019 - 15:23

"Het bewijs daarvoor zal wel nooit het licht zien maar dat is ook niet nodig." Nee, in dit geval zijn de samenzweringstheorieën van Martin ruim voldoende.

JanDuine2
JanDuine29 okt. 2019 - 20:04

Trump.... Verachtelijke Verrader!

1 Reactie
Gefaald
Gefaald10 okt. 2019 - 16:17

En gelukkig doet Europa nooit iets militairs in de wereld. Dus dan verraad je ook niemand ?

Sonic2
Sonic29 okt. 2019 - 19:05

Dit gaan nog een buitengewoon chaotische 15 maanden worden. Het positieve nieuws is dat het nu ook langzamerhand de Trump inner circle gaat bereiken. Zelfs Graham is kritisch. En ook Samen Delen hier krabbelt gelukkig weer wat terug van het totaal verkeerde pad waar hij op zat. Dat siert hem. https://twitter.com/realDonaldTrump Enfin. Als mensen nog tijd en zin hebben om dit door te lezen. Dit is dus de President van Amerika. De machtigste man ter wereld. Lees zijn Tweets. En voor de rest hoef ik er geloof ik niets meer bij te typen. En ik ga maar uit van het slechtste. Dat we hierna nog vier jaar Trump krijgen. Kan het alleen maar meevallen. Ik hoop dat Nederland in 2021 elke verrader( dat zijn er 2) snoeihard afstraft. Via de stembus. Je hoort en leest Wilders en Baudet nauwelijks meer over Trump. Zelfs zij hebben geloof ik wel door dat zelfs de PVV en FvD aanhang langzaam afhaakt bij deze idiote president. En dan te bedenken dat deze nachtmerrie nog minimaal 15 maanden. Minimaal nog 15 maanden.

2 Reacties
Stuurman aan wal
Stuurman aan wal9 okt. 2019 - 20:17

Yep, Trump gedraagt zich volkomen onverantwoordelijk, maar de werkelijke aggressor in deze is natuurlijk Erdogan en ik ken nog wel een Nederlandse politieke partij die geen kwaad woord wil horen over die president.

Libertain
Libertain10 okt. 2019 - 6:26

@Sonic, wishfull thinking gaat ons op den duur niet helpen omdat we steeds meer met de veranderde realiteit van deze wereld geconfronteerd zullen worden en die wereld is voor onze ogen aan het omvormen, tevens is het reeds enorm veranderd. Je bijdragen over ons land vind ik voor mezelf zinvol, daar tegenover de bijdragen over andere landen hebben meer van het wishfull thinking invulling. De realiteit is helaas helemaal anders. Mogelijk zou het je goed doen om de brede buitenlandse media te gaan lezen waar veel meer wordt weergegeven dan in onze nationale medias. Een der belangrijkste tweets van President Trump van de afgelopen tijden is het volgende: ("The United States was supposed to be in Syria for 30 days, that was many years ago. We stayed and got deeper and deeper into battle with no aim in sight. When I arrived in Washington, ISIS was running rampant in the area. We quickly defeated 100% of the ISIS Caliphate,..... — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 7, 2019") Ik weet niet of dit tweet ooit in de Nederlandse pers verschenen is, heb geen tijd om te gaan zoeken, wel is het een mijlpaal in de Amerikaanse geostrategie. https://thehill.com/homenews/administration/464612-trump-knocks-ridiculous-endless-wars-amid-us-troop-pullout-from-syria

groentje7
groentje79 okt. 2019 - 18:54

In mijn zwartgalligste fantasie zie ik hierin een handjeklap tussen Erdogan en Trump: "Als je mij ongestoord mijn gang laat gaan om het noorden van Syrië etnisch te zuiveren van mijn geliefde vijanden, de Koerden, dan heb jij daar ook voordeel bij: Het leidt namelijk de aandacht af van jouw binnenlandse problemen. Sterker nog, ik ben bereid om elke keer als jij teveel in het nauw dreigt te komen met die impeachment-toestanden van jou, dat ik dan de bloederigheid van de massaslachtingen nog wat opschaal. Zodat die irritante CNN en andere media hun zendtijd weer moeten omgooien, waardoor dat impeachment gedoe veel minder prominent wordt. Nou? Wat vind je ervan Donald? Mag ik van jou de Koerden af gaan slachten? Je moet deze deal natuurlijk wel geheim houden. Je twittert maar wat rare grapjes over de Turkse economie of een vage veroordeling van mijn actie. Daar prik ik wel doorheen. Nou? Dit is een win-win situatie voor ons allebei. Nou?

7 Reacties
Hannes Achterhout
Hannes Achterhout9 okt. 2019 - 19:46

@Groen7. Daar zou je wel eens gelijk in kunnen krijgen. De foto hierboven zegt genoeg. Een soort Hitler-Mussolini-Franco pact.

Sonic2
Sonic29 okt. 2019 - 21:55

Ik vind het een fascinerend betoog. Hulde daarvoor. Helaas bent u te intelligent en Trump te dom. Volgens mij zit er geen enkele strategie bij Trump achter. Trump trekt die troepen gewoon weg. Weet hij veel dat Turkije het gat ging opvullen. Volgens mij heeft hij niet eens op die manier gedacht. Het zal hem waarschijnlijk wel zijn ingefluisterd door zijn adviseurs om het niet te doen. Maar Trump is typisch zo type die in zijn oneindige wijsheid bepaalt dat hij daar niet naar hoeft te luisteren. Trump deed ook tijdens dat gesprek in Juli niets anders als hij zijn hele (werkzame) leven al doet. De grens van het toelaatbare opzoeken en daardoor in zeer, zeer grote problemen komen. Daarna valt hij weer Schiff aan. Die moet kapot. En zo draait het maar door. Niet dat Trump iets nieuws probeert. Hij herhaalt al die tactieken die hij al 30 a 40 jaar gebruikt. Trump denkt werkelijk dat hij niets fout gedaan heeft. Trump denkt werkelijk dat hij enorm gewonnen heeft in 2016. Trump denkt werkelijk dat iedereen van hem houdt. Trump heeft geen flauw benul van geopolitiek. Verder als cable TV gaat zijn horizon niet. De politieke spelletjes en de strategie van andere heeft hij dus gewoon niet door. Dus ook absoluut onverantwoord om deze totale dwaas ook maar 1 enkele knop te zetten. Totale waanzin. Erdogan heeft het net als Saudi Arabie handig gespeeld. Een beetje Trump complimenteren en deze nitwit tekent al bij elk kruisje. Alles voor een beetje credit. Zat er maar een structuur of strategie achter bij Trump. Of luisterde hij maar naar andere.

Paul250371
Paul2503719 okt. 2019 - 22:18

dan heb jij daar ook voordeel bij: Het leidt namelijk de aandacht af van jouw binnenlandse problemen. Je betrekt dit op Trump maar Erdogan heeft een oorlog nodig om de aandacht van zijn binnenlandse problemen af te leiden. Kut economie, belangrijkste steden verloren. Erdo heeft een oorlog nodig. Degene die dan over werkloosheid of inflatie oid klaagt wordt opgepakt want het is oorlog en klagers zijn geen patriotten. Oorlog is nu wellicht zijn levensader.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin10 okt. 2019 - 1:17

“Als je mij ongestoord mijn gang laat gaan om het noorden van Syrië etnisch te zuiveren van mijn geliefde vijanden, de Koerden, dan heb jij daar ook voordeel bij: Het leidt namelijk de aandacht af van jouw binnenlandse problemen.” Vind ik een onzin argument, je denkt toch niet dat ze met de impeachment stoppen terwijl ook republikeinen vinden dat de koerden op een ongekende manier door de president aan de turkse wolven worden overgeleverd, reden temeer voor de democraten om hem zo snel mogelijk het Witte Huis uit te krijgen. “Zodat die irritante CNN en andere media hun zendtijd weer moeten omgooien, waardoor dat impeachment gedoe veel minder prominent wordt.” Ik wil niet uitsluiten dat de heren op dit kleuter niveau de zaken hebben besproken, volgens mij komt het eerder neer op zijn een voorliefde voor dictators en dat hij Europa een lesje wil leren, hij heeft geen snippertje respect voor Europa, per slot van rekening heeft hij herhaaldelijk erop aangedrongen dat Europa de Isis strijders terug zou nemen, daar hebben we (ook wat mij betreft) geen trek in, misschien moeten we een Gitmo gaan optuigen om ervoor te zorgen dat onze jihadies nooit meer in onze samenleving terugkeren.

Tom7
Tom710 okt. 2019 - 1:59

Goed betoog,........maar wij dan, ..... vertel eens wat doen wij dan nu helemaal? En wat hebben we dan allemaal al voor goeds gedaan? ,,,,,,,,, Vertel eens......

Anoniempje5
Anoniempje510 okt. 2019 - 11:30

Zou zo maar kunnen gebeuren maar eens met Sonic, daar is Trump te dom voor en Erdogan te slim. Die hoeft er nu niks voor terug te doen behalve te acteren in het openbaar dat die Trump 'geweldig' vindt en beloven om wat landbouwproducten te importeren waar Trump dan weer mee pocht in eigen land.

michellekepen
michellekepen10 okt. 2019 - 12:02

Hannes Achterhout, "De foto hierboven zegt genoeg". Dat kan zo zijn, maar dat hier inderdaad sprake is van handjeklap, de Koerden opgeven teneinde binnenlandse problemen te verdoezelen, lijkt me zeer, zeer onwaarschijnlijk: de foto dateert namelijk van meer dan twee jaar geleden.....

Joop den Uil
Joop den Uil9 okt. 2019 - 16:57

ongelofelijke reactie van Blok: hij is ''geschrokken '' en zal dit ''zo spoedig mogelijk aan de orde brengen''. Dan krijgt de nieuwe president van de EU het wat makkelijker.die weet waar ze t over heeft bij dergelijke conflicten. Mijn vraag:zal Turkije nu wel doorgaan met het door EU betaalde opvangen van vluchtelingen uit Syrie ? dat zijn dus de Koerden.

1 Reactie
Lowieke de Vos
Lowieke de Vos9 okt. 2019 - 18:50

Is er al een negatief reisadvies voor de regio inclusief heel Turkije?

I am Legion
I am Legion9 okt. 2019 - 16:44

Na al meer dan een eeuw geleden begonnen te zijn met diverse volkerenmoorden zoals op de Armenen en Grieks-Pontiërs en een recenter al jaren doorlopend binnenlands militair optreden tegen de Koerdische burgerbevolking, vooral in Zuid-Oost Turkije met bombardementen, huisuitzettingen, het vernietigen van hele dorpen en stadsdelen, met vele burgerdoden, en nu dus als ze niet tegengehouden worden door afschrikking (wat Trump bij economische dreiging laat) een mogelijke nieuwe volkerenmoord op Koerden in Noord-Syrië kan niemand mij meer uitleggen wat de westerse wereld, dus mét Europa, weerhoudt om keiharde maatregelen te nemen dat te verhinderen.

6 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman9 okt. 2019 - 18:53

De westerse wereld *steunt* dit: “the White House said on Sunday that President Trump had given his endorsement for a Turkish military operation that would sweep away American-backed Kurdish forces near the border in Syria.” https://www.nytimes.com/2019/10/07/us/politics/trump-turkey-syria.html "Turkey has legitimate security concerns about Syria: NATO Secretary General" https://tinyurl.com/y27naf39

I am Legion
I am Legion9 okt. 2019 - 19:48

@Mark De VS steunt daarmee zeker geen militair optreden die de burgerbevolking ernstig treft. Trump heeft hen daarom ook expliciet gewaarschuwd dat de VS in dat geval zou bewerkstelligen dat de Turkse economie vernietigd wordt.

Nick the Stripper
Nick the Stripper9 okt. 2019 - 20:28

Lol. Geen hond die enige waarde hecht aan Trumpolini’s zoveelste loze twitterdreigement. Behalve Toverbal.

Mark Huysman
Mark Huysman9 okt. 2019 - 20:40

@Legion Dat is gelul. Als hij echt zou willen voorkomen dat Erdogan de Koerden in de pan hakt dan zou hij de Amerikaanse troepen natuurlijk niet terug getrokken hebben. Ja, hij roept nu wat over twitter, nadat er ook vanuit de Amerikaanse politiek (zelfs vanuit z’n eigen partij) stevige kritiek is gekomen. Maar ‘actions speak louder than words’.

Sonic2
Sonic29 okt. 2019 - 21:59

@ I am Legion Wel een interessante voor degene die zeggen dat Trump doet wat hij zegt. Trump dreigde met "fire and Fury" naar Noord Korea. Hij ging er vredesbesprekingen mee houden. Hij dreigde Iran en deed niets. Je had dat economische sanctie idee. Ook iets waar je over een paar weken al niets meer van hoort. Dat u nog maar enige waarde hecht aan wat voor bullshit er uit de mond van deze fake president komt, is voor mij te bizar voor woorden. Trump roept maar wat. Trump doet maar wat. Er zit geen strategie achter. Alles laat hij afhangen van Fox News en cable TV. Dat mensen er nog een strategie in zien. Wonderlijk is dat.

Mark Huysman
Mark Huysman10 okt. 2019 - 7:04

@Legion Er zijn ondertussen berichten over diverse burgerslachtoffers en grote groepen Koerden die de steden ontvluchten. Wat doet die Trump van jou? Hij trekt zijn handen ervan af: “They (the Kurds) didn’t help us in the second world war, they didn’t help us with Normandy … but they’re there to help us with their land.”

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland9 okt. 2019 - 16:44

Koerden worden altijd weer ingezet om te vechten voor andermans belang om dan vervolgens weer genaaid te worden.

Buitenstaander
Buitenstaander9 okt. 2019 - 16:42

Je zal maar Koerdisch zijn. Onbetrouwbare vent die Trump. Eens te meer moet Europa met zulke 'vrienden' z'n eigen broek gaan ophouden. Deze US administratie is zo stabiel als waaibomenhout. Maar ja…. Europa..... zo lang we geen eenheid willen zijn, en ieder voor zich vooral 'nationaal denken' hoog in het vaandel heeft staan, wordt t niks. Samenwerken op defensie is alleen populair, wanneer dat scheelt in uitgaven, en wordt niet uit Europese overtuiging gedaan. Mensen als Erdogan lachen daarom en trekken hun eigen plan. En wij roepen dan maar weer wat over mensenrechten..... een klucht is het maar wel een cynische.

Phil2
Phil29 okt. 2019 - 16:33

Turkse luchtmacht bestaat bijna alleen maar uit Amerikaanse vliegtuigen. Hoe wrang: dat jachtbommenwerpers van Amerikaanse makelijk nu worden ingezet tegen Amerika's bondgenoten in hun strijd tegen Isis.

Samen Delen
Samen Delen9 okt. 2019 - 15:49

Zelfs Lindsey Graham -een Republikein met grote invloed die normaliter volledig aan de kant van Trump staat- legt uitgebreid uit dat Trump een grote vergissing maakt de Koerden over te leveren aan Turkije: "Lindsey Graham on inviting Giuliani to testify before Senate" https://www.youtube.com/watch?v=A07lsSBrUVM

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot9 okt. 2019 - 17:43

'dat Trump een grote vergissing maakt de Koerden over te leveren aan Turkije: ' Ben jij er nu ook eindelijk achter dat Trump een onbetrouwbaar ongeleid projectiel is?

r d h
r d h9 okt. 2019 - 15:24

Nou welk (europees) land(en) gaan de koerden helpen? Laat ruggengaat zien en help de mensen die ons hielpen is tr verslaan.

Jabuka
Jabuka9 okt. 2019 - 14:59

Het zou mij verbazen als Syrie niet zijn grondgebied gaat verdedigen en dat de Russen de Turken bombarderen. Of ik dat zou toejuichen? Ik denk het haast wel, want wat de Turken nu doen is werkelijk volkomen illegaal. Dit is niet meer dan een bezettingsmacht.

3 Reacties
ValsPlat
ValsPlat9 okt. 2019 - 15:51

Aansluitend daarop wat achtergrond informatie: http://www.frontaalnaakt.nl/archives/laat-u-niet-door-nieuwsuur-voor-de-gek-houden.html

Lucas2000
Lucas20009 okt. 2019 - 16:09

Toch zegt de VN dat het toegestaan is. (Ik ben het er ook mee oneens hoor, daar niet van. Erdogan is een volksmenner).

wegmetons
wegmetons9 okt. 2019 - 17:14

Syrië heeft de militaire macht en kracht niet om zich te verdedigen, de restanten van het Syrische leger hebben het druk zat met Idlib. Rusland wel maar wat gaan die doen? Zitten nogal in een spagaat met die wapen leveranties aan Turkije, gaan ze bombarderen dan kost ze dat serieus geld...

ZwartePiet
ZwartePiet9 okt. 2019 - 14:58

Erdogan zegt al 2 jaar tegen trump dat ze dit gaan doen. Mee doen of niet. Trump deed uiteindelijk het laatste. Ik wens Erdogan veel wijsheid toe. Dat ie het netjes doet.

5 Reacties
LaBou
LaBou 9 okt. 2019 - 16:09

Een nette oorlog is een niet bestaand gebeuren.

Lucas2000
Lucas20009 okt. 2019 - 16:11

Erdogan en netjes? Dat is een contradictio in terminis.

Paul250371
Paul2503719 okt. 2019 - 23:21

" Ik wens Erdogan veel wijsheid toe. Dat ie het netjes doet." Dit is werkelijk een zieke tekst. Netjes uitmoorden. Zuiveren. Netjes bombarderen. Laat Erdogan maar zijn gang gaan mits hij het netjes doet?

ZwartePiet
ZwartePiet10 okt. 2019 - 5:52

Er zijn allemaal internationale verdragen wat wel en niet kan bij een oorlog. Chemische wapens bijvoorbeeld. En ik hoop voor Erdogan dat ie weet wat er gebeurt als hij genocide op de Koerden pleegt. De wereld zal niet stil zitten. Het beste kan ie de Koerden zonder bloedvergieten achter de safezone krijgen.

LaBou
LaBou 10 okt. 2019 - 16:37

"Er zijn allemaal internationale verdragen wat wel en niet kan bij een oorlog." Er zijn internationale verdragen over wat wel en niet is toegestaan in bezet gebied. Als een land daar zijn derriere mee afveegt is blijft de hele wereld stilzitten. Ook als er zaken gebeuren die volgens die verdragen niet mogen doet de wereld helemaal niets. Jouw reactie is dus gewoon BS.

harmmeijer
harmmeijer9 okt. 2019 - 14:43

Dit laat het westen toch niet ongestraft gebeuren?

2 Reacties
harmmeijer
harmmeijer9 okt. 2019 - 14:49

Te beginnen met sancties misschien. Het Turkse volk heeft massaal op hem gestemd. Dus, wie z’n gat verbrandt, moet op de blaren zitten.

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos9 okt. 2019 - 17:05

Dit laat het westen ongestraft gebeuren. Er komt een grote praatsoos. Er gaan politici naar Turkije om te praten en verder gebeurt er helemaal niets. Er komen geen sancties tegen Turkije omdat het land zich anders van Europa afwendt zal de officiële lezing worden. In werkelijk is het omdat de EU leiders doodsangsten hebben voor de Turkse Diaspora in de EU. De Diaspora die voor meer van 75% op Erdogan gestemd hebben. Gelukkig ligt er in Plovdiv genoeg nucleair spul om Erdogan er van te weerhouden om Bulgarije binnen te vallen.

Gi Raf
Gi Raf9 okt. 2019 - 14:38

SP Marijnissen heeft natuurlijk volkomen gelijk. Waarom komt Rutte3 niet in actie tegen Erdogan? De VS heeft vorig jaar al laten weten dat andere Navo leden de vrede moeten zien te bewaren in Syrië nadat de VS de ergste IS haatbaarden heeft opgerold. Waarom doen EU/Navolanden dat niet? Ook uit eigenbelang. Maar ook omdat je natuurlijk niet moet willen dat Koerden wegens nalatigheid van Rutte3 uitgemoord gaan worden. Stel je voor dat IS haatbaarden m/v ontsnappen uit de detentiecentra waar ze wachten op berechting en zich praktisch ongehinderd kunnen verspreiden over de rest van de wereld.

1 Reactie
wegmetons
wegmetons9 okt. 2019 - 17:12

De regering heeft de ambassadeur op het matje geroepen, veel meer kan Nederland niet doen. Eenzijdig sancties opleggen gaat bijvoorbeeld al niet omdat we in de EU zitten. Je zou nog de diplomatieke banden kunnen verbreken maar dan zal je eerst de ambassadeur moeten horen, dat is wel de nette volgorde.

Wilco4
Wilco49 okt. 2019 - 14:12

Van je 'vrienden' moet je het hebben...

1 Reactie
madbako
madbako9 okt. 2019 - 16:16

En zo op de foto te zien zijn Trump en Erdogan BBF's

Jerry Bidet
Jerry Bidet9 okt. 2019 - 14:11

'Het kabinet moet in actie komen.' En wat gaat ons kabinet doen? Er zitten nog twee miljoen vluchtelingen in Turkije, Erdo zet de poorten zo open. Nog een 'fun fact' In de voorhoede van het leger zit de Sultan Murad Brigade. Met gesponsorde Toyota's van jawel, Nederland.

2 Reacties
Qizilbash2
Qizilbash29 okt. 2019 - 15:23

Hier op Joop melden wat je op GeenStijl hebt gelezen en dan weer op GeenStijl gaan zeiken dat Joop zich druk maakt dat de FvD een foutje maakt over Jom Kippoer maar totaal negeert dat Turkije Koerden aan het uitmoorden is.

Jerry Bidet
Jerry Bidet9 okt. 2019 - 16:01

Na drie keer gelezen te hebben snap ik jouw punt nog niet. Laten we het daar maar bij laten.

Thuiszitter
Thuiszitter9 okt. 2019 - 14:04

En wat zegt de navo hier over ? Of anders gezegd , gaat het navo blok zich hiermee bemoeien?

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt9 okt. 2019 - 15:19

NATO - lijkt mij anders zeer duidelijk. In dit geval - niet met ons, maar ook niet zonder ons.

madbako
madbako9 okt. 2019 - 15:30

Wat zou de NAVO er van moeten zeggen en wat moeten ze doen. Wordt er een NAVO lid aangevallen of bedreigd. Zo neen, laat de Turken dan die vrije zone instellen. Kunnen alle Syriers weer terug naar hun land en scheelt dat alvast aan vluchtelingen die men in West Europa opneemt