Joop

Erdogan noemt Hitler als voorbeeld voor hervorming

  •  
01-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
erdogan_300_03.jpg
Turkse president wil eigen macht uitbreiden. Weet je wie dat ook wilde? .... Erdogan geeft verklaring uit: Ik heb het niet zo gezegd
De conservatieve president van Turkije Recep Erdoğan van de regerende AKP wil graag de macht die zijn functie heeft uitbreiden. Nu is die functie vooral ceremonieel maar Erdoğan ziet zichzelf niet als lintjesknipper. Hij wil meer zijn als, je raadt het nooit… Hitler.
De staatshervorming die Erdoğan wil doorvoeren is zeer omstreden en verandert de Turkse politiek ingrijpend. Er is dan ook nogal wat weerstand tegen. Bij zijn terugkeer uit Saoedi-Arabië kreeg hij van een journalist de vraag of het scheppen van een echt regerende president de eenheid van de staat niet bedreigt. Hij antwoordde :
“Er zijn al voorbeelden van in de wereld. Je kunt het zien als je kijkt naar het Duitsland van Hitler.”
Het voorbeeld is des te merkwaardiger omdat er andere voorbeelden voorhanden zijn zoals bijvoorbeeld de VS, Frankrijk en Rusland. De uitleg van Erdoğan zal tegenstanders van het plan niet bepaald overtuigen van de juistheid van zijn bedoelingen. De oppositiepartij CHP was net overgehaald tot onderhandelingen over aanpassing van de grondwet. Die hervorming is nodig omdat de huidige grondwet nog is opgesteld door de militairen die in de jaren tachtig de macht grepen.
Update:
Nadat er een storm van kritiek losbarstte, gaf het bureau van de president een verklaring uit waarin hij stelde dat zijn woorden “uit de context waren” gehaald. Het voorbeeld van Hitler diende volgens de verklaring om te laten zien dat de machtsuitbreiding van een president ook mis kan gaan.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (95)

Mark Gh
Mark Gh1 jan. 2016 - 14:00

En hup, sancties er op! O wacht. We gaan ze cadeautjes geven. Visumvrij reizen. EU toetredingsgesprekken. Miljarden euro's. Mogelijke verklaring: Erdogan spreekt uit wat ze in Brussel denken.

Buzzer
Buzzer1 jan. 2016 - 14:00

Wanneer iemand Hitler als voorbeeld neemt dan weet je genoeg, Erdogan is een nazi.

pietdeg2
pietdeg21 jan. 2016 - 14:00

"Het voorbeeld is des te merkwaardiger omdat er andere voorbeelden voorhanden zijn" Daar is niks merkwaardigs aan, want juist dit voorbeeld komt perfect tegemoet aan wat Erdogan over democratie denkt: het is een trein waar je op stapt tot je je doel hebt bereikt. Bij wijze van toegangskaartje heeft hij zijn fundamentalistische beweging gepresenteerd als een partij met een democratisch masker (zodat deze niet zoals de voorgangers wordt verboden) en inmiddels schat hij kennelijk in dat de tijd rijp is om uit te stappen en die trein te laten voor wat die is.

Demotje
Demotje1 jan. 2016 - 14:00

en die heeft ieder week contact met abu for president.bah

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai1 jan. 2016 - 14:00

Moslim Facist is het, maar dat wisten we toch al. Verbaast me steeds hoe de EU nog met deze engerd praat. In Brussel hebben ze ook niet zo veel op met democratie maar je zou toch zeggen dat er aan alles een grens is. De Turkse gemeenschap in Nederland heeft ook voor het overgrote deel zijn stem aan Erdogan gegeven.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 jan. 2016 - 14:00

Hi hi hi hi hi tler..?

Paul22
Paul221 jan. 2016 - 14:00

Die 3 miljard vluchtelingengeld van de EU gaat Erdogan ongetwijfeld besteden voor het doel waar het geld voor bedoeld was. Per slot van rekening had ook Hitler alleen maar oog voor vluchtende minderheden.... Welkom bij de EU .Nu de rechtse sector met zijn kornuiten uit Oekraïne er nog bij ,en de EU kan zich met trots aan de wereld presenteren als voorbeelddemocratisch blok. Soms vraag ik me wel eens af of er her en der ten burele van legertoppen dan wel veiligheidsdiensten al niet eens stilletjes wordt gebroed op een staatsgreep tegen Erdogan.

kalmpjes
kalmpjes1 jan. 2016 - 14:00

De beste man ontkent genocides uit het verleden en is op dit moment bezig met een volgende poging tot genocide op de koerden. Vraag me af hoe lang mensen de huidige situatie in Turkije nog willen ontkennen / negeren.

Joop den Uil
Joop den Uil1 jan. 2016 - 14:00

met een oog kijkt hij naar hitler en het andere oog is gericht op de armeniers en koerden. Als hij vervolgens zonder tegenprestaties nog eens 3 miljard euro krijgt overgemaakt, dan is het voor Turkije wel duidelijk dat het walhallah openligt als de bosporus overgestoken wordt

Pietersen2
Pietersen21 jan. 2016 - 14:00

Het is een zeer discutabel figuur, net als Putin. Daarom ook frappant dat Merkel hem als ideale man ziet om de door haarzelf veroorzaakte problemen op te lossen en Putin de oorlog lijkt te willen verklaren mbv deUSA en de Ukraine. Gelukkig hebben we Schulz, Dijsselbloem, Draghi en onze ei gen EU-voorzitter Rutte nog. Die weten wat ze doen. 't Komt daarom vast wel goed (proest, stik, kots)

Armagaddon
Armagaddon1 jan. 2016 - 14:00

>>> Facit: grappige sarcasme over Erdogan de opportunistische narcistische psychopathisch opgestane profeet met de verborgen agenda's van twee walletjes vretende grote leider van de het Turkse democratisch-fascisme... ..very big hilarious mean smile..

burgerman
burgerman1 jan. 2016 - 14:00

Mensen, neem nou in godsnaam Wildes een keertje serieus. Dan hoeft u in het vervolg niet meer zo verbaast te zijn. Wilders heeft al talloze malen gewaarschuwd voor dit heerschap. Geef dat nou eens een keertje gewoon toe.

richarrd
richarrd1 jan. 2016 - 14:00

Het systeem van Hitler werkte uitstekend, er waren nauwelijks mensen die tegen de zittende macht ingingen omdat iedereen die dat wel deed vrij snel werd afgeschoten.

Meta Foor
Meta Foor1 jan. 2016 - 14:00

zolang er nog een brede kloof gaapt in Turkije tussen het islamisme en mohammedisme , kunnen dergelijke vergelijkingen zonder schande gebezigd worden.

Modern
Modern1 jan. 2016 - 14:00

Zolang er nog mensen zijn die macht verheerlijken zal Hitler daar populair blijven.

Peter de Groot2
Peter de Groot21 jan. 2016 - 14:00

Erdogan. Dat is die man die Daesh helpt financieren, trainen en verzorgen. De man die die Koerdische bevolking opjaagt, vervolgt, uitmoordt. De man die, als president van een NAVO-lid, de wereldvrede in gevaar brengt door vliegtuigen uit de lucht te schieten. De man die oppositie neerslaat, en pers opsluit als die de waarheid aan licht brengen. Dit is ook de man de die honderdduizenden vluchtelingen uit de kampen van Turkije richting Europa heert gestuurd en van Europa en daardoor 3 miljard krijgt plas de belofte tot de hervatting in het proces van toetreding tot de EU. Deze man is een vriend van het westen. http://www.nytimes.com/2015/12/31/world/europe/turkey-kurds-pkk.html?_r=0

Overdeweg
Overdeweg1 jan. 2016 - 14:00

Eén van de beste vrienden van Obama in dat deel van de wereld ...

peterh2
peterh21 jan. 2016 - 14:00

Onze andere 'vrienden' daar zijn ook gezellig het nieuwe jaar begonnen: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/saoedi-arabie-executeert-47-gevangenen-op-een-dag

Gewoneman
Gewoneman1 jan. 2016 - 14:00

Geweldig toch nu weten we weer zeker dat toetreding van Turkey weer met 20 jaar vertraagt is. Kan eigenlijk geen betere rede verzinnen laat erdo daar lekker zitten en achterlijke uitspraken doen.

msj_meijerink
msj_meijerink1 jan. 2016 - 14:00

Zijn persvoorlichter heeft Erdogan al verteld dat hij beter zijn woorden kan nader moet duiden, want gek genoeg worden ze in Europa niet zo gewaardeerd en verkeerd geïnterpreteerd! Rare vent of rare Europeanen? http://nos.nl/artikel/2078207-ophef-om-hitler-vergelijking-van-erdogan.html

Triggerfinger
Triggerfinger1 jan. 2016 - 14:00

Erdogan, een typisch voorbeeld van ongekende hoogmoedwaanzin. Macht zonder controle maakt alles en iedereen gek, zonder enige twijfel.

meijerlahn
meijerlahn1 jan. 2016 - 14:00

Ook in Europa zijn er alarmerende ontwikkelingen aan de gang, zoals in Polen: http://www.volkskrant.nl/buitenland/nieuwe-poolse-mediawet-bedreigt-vrijheid-van-media~a4217230/

Peter de Groot2
Peter de Groot21 jan. 2016 - 14:00

Erdogan is dus voorbij.. The King is dead, long live the King Deze regime-change zal ook niets positiefs opleveren.

Joop den Uil
Joop den Uil1 jan. 2016 - 14:00

4.000.000.000 euro hebben de europeese (lees: NL/Duits/Franse) belastingbetalers overgemaakt naar Turkije zodat er de bestaande krottenwijken en UN tentenkampen omheind worden, en de vluchtelingen een paar maanden opgehouden worden voor ze door reizen. Ik zou het niet hitler noemen maar een overheidscombinatie van nazies en maffioso

JanB2
JanB21 jan. 2016 - 14:00

"A total freak" Geert Wilders Soort zoekt niet zozeer soort maar herkent hem wel vanaf grote afstand zullen we maar zeggen. Wanneer neemt de europese politiek het eindelijk over van een geblondeerde idioot om de onverhulde waarheid over dit soort figuren uit te spreken, in plaats van er diplomatieke en politieke banden mee aan te knopen. Gedver!

Triggerfinger
Triggerfinger1 jan. 2016 - 14:00

reactie op Mostafa Mouktafi, zo 03 januari 2016 19:56 God, zoals de christenen hem noemen had ook geen wapenfabriek nodig Mostafa. Die had/heeft het vermogen om met een ademteug volkeren uit te roeien. Wie zich niet hield aan de tien geboden was/is zwaar het bokje. Laten we alleen al de plagen noemen die egypte te verduren kreeg om te eisen dat (de slaven) bevrijd ...etc etc. en dan nog spreekt die bijbel "hebt u naasten lief gelijk uzelfe" het mooiste, de meest vredelievende daad van god is nog aanstaande, "armageddon" dat in het laatste hoofdstuk openbaring wordt beschreven, een totale vernietiging van de mensheid. ...... Niet echt gek dat de believers aan alle kanten flippen. Joa, er worden meer en meer robots ingezet om de wereldbevolking te decimeren. Die hebben namelijk geen last van wroeging. Het is een strijd tuseen religieuze verschillen geworden en niets zal worden gespaard om de ander te overtuigen dat hun (god) de ware is en dat zij het zijn die met "gepast geweld" vrede willen bewerkstelliggen. Te ziek voor worden, maar helaas wel de keiharde waarheid.

Triggerfinger
Triggerfinger1 jan. 2016 - 14:00

Reactie op F Bidar, zo 03 januari 2016 19:18 in reactie " de PVV is geen politieke partij.........." Dat is jouw mening. Helaas voor jou is de PVV volgens de nederlandse wet een door het volk gekozen partij. Het is ook zeker niet mijn stroming, maar ik begrijp in bepaalde mate wel dat mensen zich door Wilders gesterkt voelen. Dat heeft volledig te maken met het feit dat zijn tegenstanders al sinds jaar en dag hun beloften niet waarmaken en vooral onzin met een verlengsnoer beloven. Dan creeer je vooral dit soort situaties en escalaties. Dus, waar ligt de fout en wie is er fout cq schuldig? Geloof wat meer in jezelf en een stuk minder in politieke oplossingen. Ze hebben allemaal niets te vertellen. Bankiers en industrielen bepalen de koers en niemand anders dan zij alleen.

CliffClavin1993
CliffClavin19931 jan. 2016 - 14:00

Ha, Recep is, laat ik zeggen, uit zijn evenwicht. Hij ziet ze vliegen. Hij is zijn houdbaardheidstermijn toch al geruime tijd voorbij; ik hoop dat de doorsnee Turkse mensen (Samir & Fatima?) dat ook zien. Meer weet ik niet.

3 Reacties
lembeck
lembeck1 jan. 2016 - 14:00

Frank... de mensen die op het Turkse platteland wonen steunen hem. Stedelingen nauwelijks nog. Dit nieuws verbaast me helemaal niet en ik zeg het dan ook al ettelijke maanden dat Erdogan een dictator is. Hij doet mee aan het bestrijden van daesh. Alleen in naam, want in werkelijkheid wil hij alle Koerden uitroeien en daar doet hij zijn best ook voor. Hij werkt NB samen met daesh. De uitvoer van o.a. olie gaat grotendeels via Turkije en de uitvoer van kunstschatten ook. Ik kan alleen hopen dat de Turkse bevolking het nog op tijd doorkrijgt en zal protesteren. Saillant detail is dat m.i.v. vandaag de rechten op Mein Kampf niet meer gelden en het boek overal en en door iedereen uitgegeven mag gaan worden. Een slechte zaak natuurlijk, want dit boek is Hitlers leidraad hoe je ongewenste groeperingen van mensen moet elimineren. Doodeng.

pietdeg2
pietdeg21 jan. 2016 - 14:00

"Ha, Recep is, laat ik zeggen, uit zijn evenwicht. Hij ziet ze vliegen." Nee. Hij voert stap voor stap zijn agenda uit. En daar is niks te lachen aan.

Tom Meijer
Tom Meijer1 jan. 2016 - 14:00

Ik betwijfel het Frank. Ik denk eerder dat hij het tijd vindt om zijn macht te consolideren en de democratie die toch al weinig voorstelde wil afschaffen. En daarbij is het niet vreemd dat hij Hitler als voorbeeld neemt. Vergeet niet dat de NAZI's, en Hitler voorop, in veel Islamitische landen een heel ander aureool hebben als in Europa!

Nico de Mus
Nico de Mus1 jan. 2016 - 14:00

Volgens de Amerikaanse president Barack Obama is een deel van de wereldleiders knettergek. De vrije pers bestaat daar al lang niet meer. Erdogan is gewoon een eng figuur.

2 Reacties
Overdeweg
Overdeweg1 jan. 2016 - 14:00

En dat zegt OBAMA !?

Tom Meijer
Tom Meijer1 jan. 2016 - 14:00

Heb je een bron?

fratenca
fratenca1 jan. 2016 - 14:00

hij is ook de gene die heb gezegt de moskee is onze kazerne de minaretten zijn one bajonetten de koepels zijn onze helmen en de gelovigen zijn onze soldaten.nou ze hebben geen visum meer nodig dus de nachtmerrie van de islam wordt gewoon werkelijkheid.maar deze linkse joopers die hier altijd reageren op alles wat rechts is voor hun zal het niet uitmaken dat het zover zal komen.

1 Reactie
Pindaklaas
Pindaklaas1 jan. 2016 - 14:00

///nou ze hebben geen visum meer nodig dus de nachtmerrie van de islam wordt gewoon werkelijkheid.maar deze linkse joopers die hier altijd reageren op alles wat rechts is voor hun zal het niet uitmaken dat het zover zal komen. /// U weet vast wel dat dat visum akkoord voornamelijk door rechts is afgesloten met Turkije. De linkse Joopers er bij halen slaat dus feitelijk nergens op.

Meta Foor
Meta Foor1 jan. 2016 - 14:00

met dat soort uitspraken van de president kunnen we waarschijnlijk een grote hoeveelheid turkse vluchtelingen dit jaar verwachten

1 Reactie
Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer1 jan. 2016 - 14:00

Het voordeel is dan weer dat de visumplicht voor turken is afgeschaft.

GingerTed
GingerTed1 jan. 2016 - 14:00

Niet zo onverwacht dat deze vooral Turks-nationalistisch maar ook zonder schroom, maar dan meer als middel, islamofacistisch geïnspireerde revisionistische potentaat zich bewonderend meet aan Hitler en het voormalige nazistische Duitsland daar andersom Hitler de vroege Turkse natiestaat zeer bewonderde o.m. vanwege de voor hem voorbeeldige en inspirerende Armeense genocide, maar nog meer als na te volgen racistische Groot-Turkse geïnspireerde volksstaat. Er zijn meerdere citaten waar Hitler de islamitische leer als veel geschikter instrument verklaart om een volk vanuit de fascistisch-nazistische gedachte te inspireren en te leiden dan de christelijke. Hij zag de Islam in tegenstelling tot het zijns inziens zwakke Christendom als een "Männerreligion". Turkije had zijn speciale bewondering omdat hij naast de door hem meer geschikt geachte islamitische leer deze natie met een revisionistische Ottomaanse Groot-Turkse droom veel meer als een op raciale gedachte grondvesten zag en de islamitische religie, net als het volgens hem dus veel minder geschikte Christendom, meer als middel zag. http://www.wsj.com/articles/book-review-ataturk-in-the-nazi-imagination-by-stefan-ihrig-and-islam-and-nazi-germanys-war-by-david-motadel-1421441724# Zorgen dat in navolging van de bewonderde genocide van de Armeniërs een Joodse genocide hem in de ogen van de wereld nagedragen zou worden had hij niet. Hierover sprak hij al voor de invasie van Polen de woorden: “Wer spricht heute noch von den Armeniern?”

2 Reacties
TomPoes2
TomPoes21 jan. 2016 - 14:00

Gewoon doorgaan met vergelijken: Trouwe NAVO-bondgenoot Turkije heeft een Russisch gevechtsvliegtuig neergeschoten en kreeg daarvoor prompt 3 miljard beloning en in de Oekraïne is Putin ook de enige die de bevolking steunt in de strijd tegen de fascisten.

Sardar2
Sardar21 jan. 2016 - 14:00

Het lijkt Erdogan het beste van twee werelden voor NAVO voorbereid te hebben: de tirannie van religie en fascisme van rasblanken! En Europa wilt graag hem bij hebben!

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten1 jan. 2016 - 14:00

Wel, mooi is dat. 64 procent van de nederturken stemden Erdogan.

5 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 jan. 2016 - 14:00

Dus die 64 procent zijn allemaal Hitlers fans ?

Spelchecker2
Spelchecker21 jan. 2016 - 14:00

Is dat geen potentieel zeer gevaarlijke situatie? Erdogan die ongelooflijk hard tegen de Koerden te keer gaat en Nederlandse Turken die de man hartstochtelijk aanmoedigen. En dan, voordat je het weet, moeten/willen NL-Turken hun dienstplicht vervullen in Turkije en moeten ze tegen Koerden vechten. En dat is dan hopelijk niet de kant die NL en de EU kiezen. Verliezen dan de NL-Turken niet hun Nederlanderschap omdat ze in vreemde en vijandelijke krijgsdienst zijn gegaan?

JohnVKR
JohnVKR1 jan. 2016 - 14:00

Klopt, 64% van de Turkse Nederlanders stemt op de AK-partij van Erdogan, de president die maar wat graag handel drijft met ISIS, samenspant met ISIS in de strijd tegen de Koerden, en dus nu ook HItler blijkt te bewonderen. En deze 64% vindt (terecht) Geert Wilders een foute man, maar stemt zelf op een man die vooralsnog laat zien nog veel erger te zijn dan Wilders.

Sardar2
Sardar21 jan. 2016 - 14:00

[64 procent van de nederturken stemden Erdogan] Zij doen niks vreemd voor Nederlandse context. Hier stemmen ook een flinke deel van bevolking aan hetzelfde ideeën!

holverda
holverda1 jan. 2016 - 14:00

En in Nederland stemmen dezelfde Nederturken massaal op de PvdA; dus eigenlijk is het niet Wilders die de vergelijking met Hitler verdient maar Samson.

JoopSchouten2014
JoopSchouten20141 jan. 2016 - 14:00

Deze neuroot hanteert en propageert patriarchaal staatsgeweld 'gegeven door God Zijn Vader zoals archaïsch feodale koningen wetgeving bepaalden. Griezel.

2 Reacties
LodewijkL
LodewijkL1 jan. 2016 - 14:00

Moslims geloven niet dat God ook Vader is. Enkel de Christenen doen dat.

Modern
Modern1 jan. 2016 - 14:00

Erdogan is geen neuroot. Je moet eens stoppen met te pas en te onpas psychische ziekten aan mensen toe te schrijven.

[verwijderd]
[verwijderd]1 jan. 2016 - 14:00

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
LodewijkL
LodewijkL1 jan. 2016 - 14:00

De hele militaire top die kritisch keek naar Erdogans plannen heeft hij in de gevangenis laten opsluiten. Net als zovele journalisten.

renetg
renetg1 jan. 2016 - 14:00

Toch vreemd dat onze zogenaamde ''Hitler in wording'' Wilders een van de enige is die kritisch is op Turkije, maar als hij het doet is het een racistisch en haatzaaien. Maar ja dit is allemaal niet waar en dit moet je anders zien want het is in het universum niet mogelijk dat Wilders weleens gelijk zou kunnen hebben over een aantal dingen. Het leuke is wel dat Europa puur uit strategisch belang Turkije zal blijven steunen en er geen sancties zullen volgen net zoals een Neo-Naziland als Oekraine ook onvoorwaardelijk steun zal ontvangen. Dus ik zeg meer Europa in 2016 daar zal Nederland echt van opknappen. Ik hoop echt dat in 2016 intelligente mensen op links eens anders gaan denken over het huidige politieke systeem,islam ,Europese unie, visumvrij reizen en de megavluchtelingenstroom van uit dat prachtige Turkije, maar ik denk dat dit valse hoop is.

3 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 jan. 2016 - 14:00

[...Wilders een van de enige is die kritisch is op Turkije...] Hoe kom je daar nu weer bij? Ja, wilders is kritisch op Turkije, er wonen immers veel moslims. Zo ongeveer de complete rest van de politiek in het westen is net zo kritisch op Turkije, dan vanwege de slechte mensenrechten en zorgen over de democratie.

lembeck
lembeck1 jan. 2016 - 14:00

Misschien dult een Hitleriaan geen concurrentie en is dat de reden voor Wilders om Erdogan te zien als vijand, naast natuurlijk dat de man moslim is.

lembeck
lembeck1 jan. 2016 - 14:00

Herstel: Dult moet zijn: Duldt natuurlijk. Excuses.

LodewijkL
LodewijkL1 jan. 2016 - 14:00

Eerdogan krijgt 3 miljard van de EU belastingbetalers om de Syrische migranten/vluchtelingen in Turkije te houden. Maar Turken hoeven dit jaar geen visa meer te hebben voor de EU. Dus hij hoeft die mensen enkel een Turkse pas te geven om ze toch de EU in te laten gaan. Intussen ook dit verdrag met een land waar neo-nazi's openlijk op straat marcheren in lange rijen: "Veelbesproken EU-verdrag met Oekraïne deels ingevoerd" http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2016/1/Veelbesproken-EU-associatieverdrag-met-Oekraine-deels-ingevoerd-2740040W/?masterpageid=158493

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg21 jan. 2016 - 14:00

"Eerdogan krijgt 3 miljard van de EU belastingbetalers om de Syrische migranten/vluchtelingen in Turkije te houden." Daarmee worden de xenofoben die opvang in de regio misbruiken om tegen opname van asielzoekers te pleiten toch prima gefaciliteerd? Je mag je handjes dus dichtknijpen dat de Europese belastingbetaler dat voor je ophoest. "Maar Turken hoeven dit jaar geen visa meer te hebben voor de EU. Dus hij hoeft die mensen enkel een Turkse pas te geven om ze toch de EU in te laten gaan." Dat betekent alleen dat Turkse toeristen zonder een visum aan te vragen naar de EU kunnen komen, net zoals al die Nederlandse tokkies zich zonder een visum aan te hoeven vragen voor een prikkie helemaal klem kunnen zuipen in een Turks all-inclusive resort. Je wordt alweer helemaal op de wenken bediend. Dus wat heb je nou eigenlijk te klagen? De belastingbetaler zorgt ervoor dat er minder asielzoekers in jouw buurt komen en tegelijkertijd worden de mogelijkheden om je voordelig vol te laten lopen vergroot. Je bent echt spekkoper.

GingerTed
GingerTed1 jan. 2016 - 14:00

Om wie het niet geloven kan, en daarnaast geen enkele zorg heeft over de trouwe en steeds trotser en enthousiaster wordende aanhang onder de meeste Turken (ook die onder andere gemeenschappen met de Turkse nationaliteit zoals b.v. in ons land) is het meest overtuigend b.v. een van zijn nabij staande medewerkers zich uit te laten over zaken waarover deze zeker niet teruggefloten of gecorrigeerd werd. http://www.hurriyetdailynews.com/Default.aspx?pageID=517&nID=79883&NewsCatID=338 Of over een propaganda-documentaire geheten Ust Akil (Mastermind), een productie uit Erdogan's omgeving, over zijn gedachtegoed aangaande de overtuiging, net als de nazi's en Hitler eerder, het volgens hem en de zijnen bestaand regerende Joodse wereldcomplot (vandaar Mastermind) met alle middelen te moeten verslaan en mede ook daartoe een nieuwe Groot-Turkse natie te moeten opbouwen met een daartoe gevormd grootste leger ter wereld. Over dat leger is ook geen sprookje. Hij heeft zelf uitgesproken een dergelijk groot leger op te willen en zullen bouwen. Hij is daar inmiddels zover mee dat binnen de NAVO alleen de VS nog een groter leger heeft en op het Europese continent alleen Rusland. http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2015/03/turkey-zion-protocols-akp-version.html Inmiddels mag hoop ik wel duidelijk zijn dat de verscheidene in ons land vrijelijk opererende Turkse organisaties, direct gecoördineerd door de Turkse overheidsinstanties, waarover veel mensen, ook een aantal moedige Turkse Nederlanders, die erom aan de alarmbel trokken maar desondanks niet of nauwelijks gehoord werden, zich niet alleen controlerend en niet zelden met dwang dirigerend manifesteren t.a.v. uit de Turkse pas lopende Turkse Nederlanders maar ook voor anderen een niet te negeren en accepteren probleem zijn.

1 Reactie
pieterpan2
pieterpan21 jan. 2016 - 14:00

" Inmiddels mag hoop ik wel duidelijk zijn dat de verscheidene in ons land vrijelijk opererende Turkse organisaties, direct gecoördineerd door de Turkse overheidsinstanties, waarover veel mensen, ook een aantal moedige Turkse Nederlanders, die erom aan de alarmbel trokken maar desondanks niet of nauwelijks gehoord werden, zich niet alleen controlerend en niet zelden met dwang dirigerend manifesteren t.a.v. uit de Turkse pas lopende Turkse Nederlanders maar ook voor anderen een niet te negeren en accepteren probleem zijn." Gelukkig zit Asscher er bovenop, Ginger: http://www.elsevier.nl/Nederland/achtergrond/2015/6/Asscher-sluit-bondgenootschap-met-Turkse-organisaties-1771126W/

LodewijkL
LodewijkL1 jan. 2016 - 14:00

Artikel van jpurnalist John Wright: "Erdogan is the ‘Tony Soprano’ of international politics" https://www.rt.com/op-edge/324326-erdogan-turkey-terrorism-isis/ "The Sopranos" https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Sopranos

1 Reactie
DitBenIk2
DitBenIk21 jan. 2016 - 14:00

de man heeft een goed punt, maar de manier waarop het geschreven verraadt de ware reden van het verhaal = Russische staatspropaganda naar aanleiding van het neergeschoten vliegtuig.

MarinusCalamari
MarinusCalamari1 jan. 2016 - 14:00

Goh, verrassend. En Hitler valt natuurlijk best wel mee als je het soort persoon bent wat goed is in het ontkennen van genocide.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin19931 jan. 2016 - 14:00

Nou, Marinus - ik heb noch Erdogan, noch Putin ooit als betrouwbare, goede bestuurders gezien, hoor. Daar heb ik Wilders als 'raadsman' nooit bij nodig gehad. Sterker nog: ik vind dat W. goed past bij voornoemde heren, inzake: afkeer van democratie, en menselijke gevoelens in het algemeen. Laat dit dus een wijze les voor je zijn. W. mag die sujetten alleen niet, omdat ze op punten zijn wereldbeeld niet delen. Anderzijds voldoet Erdogan dan weer wel aan zijn dwangmatig stereotiepe beeld van de moslimleider die gaarne tegen de EU aan wil schurken. Dat dan weer wel, om het in de moderne jongerentaal te zeggen. Dus W. heeft een hekel aan Recep, maar heeft hem tegelijkertijd nodig. Kort gezegd: ik zie die drie figuren het liefst snel ontheven worden van enige macht en invloed. Putin moet naar een afgelegen datsja, met daarin veel oorlogsgames op de PC, en een miniscuul jachtgebiedje eromheen; Erdogan hoort in een inrichting voor verwarde mannen voor wie de publieke ruimte een no-go area is, en W., die gun ik een friture op de Venlose Maaskade, alwaar hij tot in alle eeuwigheid Ras-frieten mag bakken voor zijn Venlose aanhangers. Dan kunnen ze samen Venloos Altbier slempen, en als 'Alte Kameraden' lullen over wat geweest had kunnen zijn, als dat dekselse links maar geen brede stemfraude gepleegd had.

peterh2
peterh21 jan. 2016 - 14:00

Het irritante is dat dit in 2012 al door onze blonde 'vriend' gezien werd en de rest verontwaardigd was: http://m.marokko.nl/nieuws/18898/ Wanneer gaat onze regering inzien wat voor vies spel de Turken spelen? De Russen zien het ook, het is niet voor niets dat Erdoğan moedwillig een Russisch toestel neerschoot. Wanneer gaan we trouwens Saudi-Arabië ook eens zien als wat ze werkelijk zijn: IS-light..

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg21 jan. 2016 - 14:00

"Wanneer gaat onze regering inzien wat voor vies spel de Turken spelen? De Russen zien het ook" Omdat Erdogan een tweelingboer is van Poetin. Wie zich erdoor laat verblinden dat ze in onmin met elkaar leven doorziet noch de een noch de ander. Noch Assad overigens.

rbakels
rbakels1 jan. 2016 - 14:00

Hitler stelde inderdaad orde op zaken. Tegelijk is hij een lichtend voorbeeld welke kant we NIET op moeten. Dictators zijn in het begin vaak populair: geen politiek gedoe maar daadkracht. Alleen ontsporen ze bijna altijd. Uitzondering is misschien wijlen Goh Chok Tong in Singapore. Wilders wil dictator worden van Nederland. U bent gewaarschuwd.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer1 jan. 2016 - 14:00

Kom nou. Hitler stelde 'orde' op zaken die zijn SA veroorzaakt had. Het waren vooral zijn knokploegen zoals de SA die de chaos van de Weimar Republiek veroorzaakten. Het is overigens een beproefde tactiek: veroorzaak chaos die jou (voor de goedgelovigen en andere sukkels) niet aan te rekenen valt en neem dan de zaak als sterke man over met de belofte dat het met de chaos afgelopen is. En vermoord vervolgens je politieke tegenstanders, ja zelfs de leiders van je knokploegen zodat je de handen vrij krijgt. Klassiek.

holverda
holverda1 jan. 2016 - 14:00

En daar komt de megalomane dictatoriale aap uit de mouw.

1 Reactie
Modern
Modern1 jan. 2016 - 14:00

Zolang het maar geen islamitische aap is, want dan is het land te klein.

jellevd
jellevd1 jan. 2016 - 14:00

De VS bewapent de Koerden, die mogen dan tegen IS vechten. Wie de geschiedenis van de Koerden kent weet dat zij zich voortdurend voor allerlei karretjes lieten spannen, wat altijd slecht voor hen afliep. Misschien staan de beelden van de Koerden, die voor pa Bush tegen Sadam vochten, nog ergens op het netvlies, toen pa Bush uit de lucht wat eten en zo liet vallen voor de gevluchte Koerden op berghellingen. En weer lijkt hetzelfde te gebeuren, bewapende Koerden verzetten zich tegen het bewind in Istanbul. Merkel geeft miljarden aan Erdogan om Syrische vluchtelingen in Turkije te houden, helaas lijkt nu ook Turkije gedestabiliseerd te worden, mooi dat Turken nu zonder visum naar onze beloofde landen met de vleespotten kunnen gaan. De destabilisatie van de W Europese landen kan dan verder gaan. In de omstandigheden lijkt het me dus inderdaad zo dat Turkije een sterke leider nodig heeft. Het is niet snugger van Erdogan om daarbij Hitler als voorbeeld te nemen.

3 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer1 jan. 2016 - 14:00

"een sterke leider nodig heeft" Er is eigenlijk nooit een sterke leider nodig. En wat de Koerden betreft heb je wel enigszins gelijk, het tekent vooral hun wanhopige positie maar het is natuurlijk ook zo dat IS grote en belangrijke delen van wat de Koerden van oudsher als hun land zien veroverd hebben. Enige hulp bij de verdrijving van de barbaren kunnen ze wel gebruiken, zeker omdat geen enkel land waarin of waarnaast zij wonen hen daarin willen ondersteunen (in tegendeel, zeker niet nu Hitler het in het grootste buurland aan het overnemen is).

TonNoort
TonNoort1 jan. 2016 - 14:00

De Koerden zoeken overal steun, het maakt ze niet uit waar. Hun grootste bondgenoot blijft de VS omdat de internationale politiek van dat land en de strategie die daar het gevolg van is, de Koerden de beste garanties geeft voor verwezenlijking van hun droom, een eigen staat. Dat ze nu steun zoeken bij de vijand van hun vijand, Rusland, is logisch, maar niet erg doorslaggevend. Want Rusland zal nooit meewerken aan het realiseren van die Koerdische droom. De Russen zijn helemaal niet geïnteresseerd in een oplossing van het conflict of het wegvagen van IS. Ze hebben juist een strategisch en economisch belang bij het handhaven van het conflict. En dus bombarderen ze iedereen en alles behalve IS. Zodat de onderhandelingstafel in Genève steeds leger wordt en de onderhandelingsuitkomst het gewenste resultaat oplevert. Je zou bijna denken dat Poetin IS zelf heeft bedacht, maar helaas. Zo veel eer zou teveel zijn voor de man die zijn afstudeerscriptie overschreef uit een Amerikaans boek over bedrijfsrecht. De echte oplossing in Syrië is wel degelijk de Koerdische oplossing, van het hele conflict in het MO, misschien wel. Door Irak en Syrië op te heffen als staat en het gebied te verdelen onder Koerden, Sjiieten en Soennieten, ieder met een eigen regio. Obama wordt er door de haviken van oost en west om verguisd, maar zijn inzicht dat sommige historische processen door geen grootmacht in een gewenste richting zijn om te buigen is nog steeds het enig juiste inzicht. http://links.cfr.mkt5175.com/ctt?kn=48&ms=NTAyMjUzNjAS1&r=MTA1OTY2MDU4OTcwS0&b=0&j=ODIxNTY3MzI4S0&mt=1&rt=0 En Erdogan, hij is net als Poetin een man om nooit te vertrouwen. Allebei uit op macht inde regio, ten kostte van vrijheid en democratie en allebei met hulp van ondergrondse criminele krachten. Allebei roepen ze grootse beelden uit een ver verleden op en beide hopen de bevolking daarmee te bedwelmen en wie dat beeld probeert weg te blazen, kan rekenen op straf. In Rusland ga je dan gewoon dood, door de doodseskaders van de Petersburgse vriendenclub, in Turkije ga je de gevangenis is door corrupte rechters. Er zijn ook verschillen, de meeste doen er niet toe, maar deze wel: Poetin wilde Europa opblazen, terwijl Erdogan er juist bij wil. Dus als je vindt dat je moet kiezen, tel uit je winst.

Alerik1984
Alerik19841 jan. 2016 - 14:00

Als Erdogan die "vluchtelingen" gelijk naturaliseert reizen ze waarschijnlijk gelijk door.

msj_meijerink
msj_meijerink1 jan. 2016 - 14:00

Ook een kunst op zich van Erdogan: stukje bij beetje ontsporen!

1 Reactie
zweistein
zweistein1 jan. 2016 - 14:00

Kleine stapjes, die elk afzonderlijk nog net acceptabel zijn, vormen samen een grote stap die nooit zou worden geaccepteerd, als ze in 1 keer genomen zou worden. Deze wijsheid kenden de nazi's ook.

[verwijderd]
[verwijderd]1 jan. 2016 - 14:00

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
jellevd
jellevd1 jan. 2016 - 14:00

Hitler wilde de vernederingen van Versailles terugdraaien. Velen gaven hem daarin gelijk. Het was niet de bedoeling. Zowel Churchill als Kennan, de geestelijke vader van de te late Marshall hulp van 1948, zagen het als de fout van Versailles dat Duitsland niet was ingekapseld in een Europese Unie. Dat is nu weer niet het geval, EP parlement voorzitter Schulz kwam net boos terug uit Londen, hij meent de Britten de wet te kunnen voorschrijven. De macht van Merkel beperkt zich tot de euro landen, Varoufakis is van mening dat Berlijn bewust de euro crisis laat voortduren, dat hij daarom weg moest, hij weet hoe het wel moet in een muntunie, dan is de crisis over. Merkel is niet van plan haar macht op te geven. Berlijn als hoofdstad van continentaal Europa.

Alerik1984
Alerik19841 jan. 2016 - 14:00

Komende zomer gaat de stroom weer helemaal los. Niet lang erna verkiezingen. Wilders lacht zich helemaal suf.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 jan. 2016 - 14:00

Waarom moeten we steeds zorgen moeten maken ALLEEN over de veel jaren overleden ene gore Hitler en halen wij onze schouders op over de huidige Hitlers ?!!! Lachwekkend logica in het westen, tjonjen jongen !

3 Reacties
zweistein
zweistein1 jan. 2016 - 14:00

Mostafa, Dit artikel bewijst toch dat wij onze schouders NIET ophalen over de huidige Hitlers?

Overdeweg
Overdeweg1 jan. 2016 - 14:00

Mustafa, je hebt volkomen gelijk, wij moeten de hedendaagse tirannen uiterst serieus nemen maar misschien nog wel meer hun ideologische overtuiging.

JanB2
JanB21 jan. 2016 - 14:00

Omdat het fenomeen Hitler een waarschuwing bij uitstek is voor waar het één en ander in kan ontaarden.

OlavM
OlavM1 jan. 2016 - 14:00

Turkije en Duitsland hebben historisch gezien sterke banden onderhouden. De Duitsers sloten aan het begin van de Eerste Wereldoorlog een bondgenootschap met de Ottomaanse heersers, omdat het land daarmee strategische voordelen kon behalen ten opzichte van vijanden Rusland en het Verenigd Koninkrijk. De Engelsen werden door de Turken effectief tegengehouden, en de Zwarte Zee bleef geblokkeerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Turkije in naam neutraal, maar hebben ze de Duitsers inlichtingen verschaft in ruil voor steun aan het “panturkisme” (streven naar onafhankelijkheid van de Turkstalige republieken in de Sowjet-Unie). Turkse soldaten namen verder deel aan SS-afdelingen in de Balkan en de Kaukasus. Een paar maanden voor het einde van de Tweede Wereldoorlog verklaarde Turkije symbolisch alsnog de oorlog aan Duistland en Japan. Als je hierbij optelt dat Hitler-Duistland in de islamitische wereld veelal niet zo’n zwaar beladen begrip is als in Europa en b.v. de VS, is het te verklaren dat Erdogan Hitler als voorbeeld heeft genoemd. En dan zeker niet als voorbeeld hoe slecht het kan gaan.....

2 Reacties
Foliesoof
Foliesoof1 jan. 2016 - 14:00

Hmm...dat is erg creatief. Maar zelfs Erdogan zelf gelooft dat niet. De nieuwe onbetwijfelbare waarheid die Erdogan ons gisteren al dicteerde is dat hij het bedoelde in tegenovergestelde zin en dat het de schuld van de media is dat iedereen hem verkeerd heeft begrepen. Je hebt hier dus een pleidooi zitten houden voor Erdogan waar zelfs Erdogan afstand van neemt. Hoe voelt dat nou?

Alerik1984
Alerik19841 jan. 2016 - 14:00

Ik heb begrepen dat Mein Kampf nergens zo populair is als in Turkije.

JanfransZuidema
JanfransZuidema1 jan. 2016 - 14:00

So the monkey appears from the sleeve. He is called Lemmy Kilmister (from Motorhead) and he definitely had the best Life and Death (2 days after they discovered cancer) of us all. So he must be the most successful prophet of them all. Bye bye Abraham, Buddha, Jesus, Muhammad, L Ron, etc. PS: Erdogan, Erdogan, who the fuck is Erdogan?

1 Reactie
JanB2
JanB21 jan. 2016 - 14:00

Ach ja. Lemmy. Ik kwam er toevallig achter: een klein berichtje in de krant waar mijn oog toevallig op viel. Geen special, geen rubriek op TV. Kleine enge burgermannetjes bepalen het nieuws. Gelukkig hebben we de muziek nog.

Meta Foor
Meta Foor1 jan. 2016 - 14:00

en wat zou hitler ervan vinden om met erdogan vergeleken te worden ?

1 Reactie
peterh2
peterh21 jan. 2016 - 14:00

Hitler zijn haar zat wel beter dan dat van Erdoğan...

Triggerfinger
Triggerfinger1 jan. 2016 - 14:00

Reactie op Jan B, zo 03 januari 2016 01:28 Zonder de stem cq keuze van het volk had Wilders niet eens bestaan. Wil je dan ook nog de stem van die groep cq zijn aanhangers aan banden leggen, of ben je ondanks dat een rasechte democraat die (sportief) genoegen neemt met het besluit oftewel de overwinning van de eventuele meerderheid? Ook jij bent een stemmer, overduidelijk, dus een voorstander van democratische besluitvormingen. Wel, dit is een onderdeel van die democratie, de dictatuur van de meerderheid waar jij, gezien je afkeer van rechts, onophoudelijk van hebt genoten ;) Politieke stromingen...ze gunnen elkaar het licht niet in de ogen, echt medelijwekkend. Daar moet ik als onthouder dan ook nog een voorbeeld aan nemen?

1 Reactie
Sardar2
Sardar21 jan. 2016 - 14:00

PVV is geen politieke partij maar een kruidenier waarin van alles te vinden is. Wilders heeft in zijn winkel van alles verzameld, van ultra links tot extreem rechts. Maar wat hij verzameld heeft voorziet alleen in een kant van politiek: de aanklachten en geen oplossingen. Daarom spreekt hij iedereen aan en bedreigt niemand, geen politieke partij, zelfs PvdA niet. Daarom ziet geen een politieke partij Wilders als bedreiging en geen politieke partij wilt echt van hem af. Zijn eigen populisme is het manifestatie van bestaande aanklachten en zijn verdienste is ook de publieke populisme; van alles een beetje naar zijn kamp. Die twee vormen de rechtse populistische beweging die nergens een oplossing voor heeft, zelfs voor eigen behoeftes niet. Dat komt omdat ieder stap om ergens een oplossing voor te ragen zal zijn populisme en zijn aanhang beetje bij beetje afbouwen. Duidelijkheid en alternatief is de doodsteek voor populisme. Daarom hij zal blijven hard schreeuwen om te laten zien dat hij nergens voor staat. Het is voor niks dat zijn aanhang enkel aan onderbuik word uitgemaakt, zeurpieten die niks te vertellen hebben! Populisme is gratis stemmen voor de heersende beleid. Wie met Wilders kan in zee gaan is er zeker van dat er geen grote aanpassing in beleid noodzakelijk zal zijn. Maar daarmee wordt ook het beleid van een ander populisten beleid. Dat zou geen populisme meer betekenen!

Triggerfinger
Triggerfinger1 jan. 2016 - 14:00

Reactie op Mostafa Mouktafi, za 02 januari 2016 12:29 Klopt, Hitler was niet echt een lieverdje en had natuurlijk bepaalde ideologien waarvan we zouden kunnen denken....das niet helemaal goed ;) Maar zwart wit gezien, wie waren nu de echte misdadigers. Was dat HItler, de opdrachtgever of waren het de uitvoerders? Je moet o.a als beul een behoorlijke kronkel hebben wil je datgene uitvreten met mensen als datgene wat is bewezen. Beulen schuilen zich maar al te graag achter de opdrachtgevers, maar in feite zijn zij de beesten. Ongeacht dat god de grootste crimineel is tijdens het mensdom, de bijbel staat tenslotte vol met de wandaden van deze entiteit, zijn het nu de religieuzen die elkaar op grootschalige wijze afmaken. Wie is nu de werkelijke beul, god, ongeacht zijn roepnaam, of toch de kronkel in het hoofd van de beulen?

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 jan. 2016 - 14:00

'....of toch de kronkel in het hoofd van de beulen? '' Ja, de kronkel in het hoofd van de beulen.'' Hoe dan ook, die ''god'' heeft zeker geen wapens-bedrijf onder zijn naam!! Nu gaan zij ook robots als militairen gebruiken in het uitnoorden van mensen, en dat heeft weer ''god'' het gedaan !!

Rootman
Rootman1 jan. 2016 - 14:00

De echte misdadigers zijn uiteraard de poppenspelers. In de populatie is het aantal psychopaten 5%, maar in kader- en geuniformeerde functies (niet de postbode) is dat percentage hoger. Die trekken naar functies die legaal geweld toestaan. Kampbeulen genoeg dus, maarhet zijn de poppenspelers die ontsporen belonen en de slimmerikken onder hen middenfuncties geven.