Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Erdogan eist overwinning op na nek-aan-nek-race

  •  
16-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
erdogan

© cc-foto: World Humanitarian Summit https://flic.kr/p/GxXDmS

Met een nipte meerderheid van 1,4 procent heeft de Turkse president Erodgan de overwinning opgeëist bij het referendum over de drastische herziening van het staatsbestel in zijn politieke voordeel. Erdogan spreekt van een ‘heldere uitslag’. In werkelijkheid moet voorzichtigheid worden betracht omdat onduidelijk is hoeveel stemmen reeds zijn geteld. De Turkse media baseren zich op het staatspersbureau dat beweert dat 97 procent van de stemmen is geteld maar de kiesraad zegt dat van nog slechts 70 procent de uitslag bekend is.
De grootste oppositiepartij, de sociaaldemocratische CHP, eist in ieder geval dat er een gedeeltelijke hertelling komt vanwege onregelmatigheden. Ook de linkse HDP eist hertelling. Zo zouden er veel stembiljetten zijn zonder officieel stempel. Ook is er een video van een man die achteraf biljetten van een stempel voorziet.
Update 20:50 Van de stemmers in het buitenland kreeg Erdogan de meeste steun in België. 77,1 procent van de Turkse stemgerechtigden zeiden daar ‘ja’ tegen de machtsuitbreiding voor Erdogan. In Nederland was dat 69 procent. Ook in Oostenrijk (71%), Frankrijk (64,5%), Duitsland (62,8%) en Denemarken (57,1%) won Erdogan. In Groot-Brittannië en Spanje daarentegen verloor Erdogan fors met respectievelijk 82,2 en 81,3 procent nee-stemmers. Ook in de VS (83%), in Canada (75%) en in Saoedi-Arabië (58,3%) won de nee-stem.
Update 22:10 Erdogan heeft de stemmers in het buitenland expliciet bedankt voor hun essentiële bijdrage, meldt de VRT :
"Erdogan heeft een erg polariserende campagne gevoerd, maar sloeg in zijn speech nu toch een eerder verzoenende toon aan. Hij dankte namelijk alle kiezers, ongeacht hoe ze gestemd hebben. “De 16e april is een overwinning voor iedereen die ja of neen heeft gezegd. Van alle 80 miljoen Turken overal op het Turkse grondgebied.” Opvallend was dat de Turkse president ook verwees naar de resultaten van de Turken in het buitenland, die in Europa veelal voor de machtsuitbreiding hebben gestemd. “De stemmen vanuit het buitenland zijn een groot deel van het succes van het referendum geweest”, aldus Erdogan."
De opkomst bedroeg 86 procent.

Meer over:

turkije, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.