Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Erdoğan: vriend of vijand?

  •  
16-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1484 keer bekeken
  •  
erdogan_300.jpg

President van Turkije, Recep Tayyip Erdoğan, heeft een bijzondere relatie met het Westen. Van de vluchtelingendeal in 2016, waar Erdoğan graag de miljarden van de Europese Unie aannam, tot het uitmaken van Mark Rutte en Angela Merkel voor nazi’s in 2017. De mensenrechten in Turkije zijn vaak non-existent en dat geldt al helemaal voor Koerden en christenen afkomstig uit etnische minderheden binnen Turkije. Aan de andere kant is Turkije onze bondgenoot. Het land is lid van de NAVO

en steunt Oekraïne in het huidig conflict met Rusland. Het land staat zij aan zij met het Westen, als dat uitkomt. Daarom moeten we ons als democratisch land goed afvragen of Erdoğan uiteindelijk als vriend of vijand de geschiedenisboeken in zal gaan.

Turkije is een machtig en sterk land gelegen in het Midden-Oosten. Tevens is Turkije het enige NAVO-land in het Midden-Oosten. In de strijd tegen ISIS heeft Turkije bijgedragen, maar tegelijkertijd heeft Turkije ook oorlog gevoerd tegen de Koerden, destijds een NAVO-bondgenoot. Erdoğan werkte samen met de NAVO, voor zover dat uitkwam. Erdoğan wilde de vluchtelingendeal met de Europese Unie sluiten, maar niet zonder daar een heftig prijskaartje aan toe te voegen. De buitenlandse politiek van Erdoğan bestaat uit het dienen van de Turkse interesses. Een logisch iets, maar juist niet logisch als men bedenkt dat het land deel is van de NAVO. Samenwerking is essentieel en door Erdoğan zijn strijd tegen de Koerden liet hij zien dat hij enkel op zijn manier met de NAVO wil samenwerken. Dat betekent samenwerking waarbij Turkije meewerkt, mits het Turkije helpt. Leden van de NAVO zouden in hetzelfde conflict niet verschillende kanten moeten ondersteunen. Eensgezindheid in militaire conflicten is belangrijk.

De schendingen van mensenrechten in Turkije zijn behoorlijk. Het feit dat Turkije Öztürk Türkdoğan, medevoorzitter van de meest prominente rechtenorganisatie in Turkije, beschuldigt van lidmaatschap van een terroristische organisatie en andere ongegronde beschuldigingen tonen aan dat Erdoğan geen moeite heeft weg te kijken als de mogelijkheid aanwezig is. Amnesty International heeft de Turkse autoriteiten al opgeroepen alle aanklachten tegen Öztürk Türkdoğan in te trekken, maar tot zover is daar geen gehoor aan gegeven. Het vervolgen van journalisten in Turkije komt helaas te vaak voor. Erdoğan wil ook niets weten van het normaliseren van homoseksualiteit. Sterker nog, dat is precies de reden waarom hij uit het Verdrag van Istanbul is gestapt. Een verdrag met als doel het bestrijden van geweld tegen vrouwen. In de strijd vóór vrouwenrechten, vóór vrijheid van meningsuiting en vóór mensenrechten, is Turkije allesbehalve een bondgenoot.

Nu Oekraïne door Poetin wordt binnengevallen, stelt Erdoğan zich echter solidair op richting Oekraïne. Samen met andere NAVO-landen stuurt Turkije wapens naar Oekraïne om Rusland terug te drijven naar het eigen territorium. Ook heeft Erdoğan laten weten ontzettend graag te willen bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne. Turkije kan zich als belangrijk land ontpoppen in deze oorlog. Toch doet Erdoğan niet helemaal mee met de rest van de NAVO. Onlangs heeft Erdoğan aan Poetin laten weten dat de handel tussen Turkije en Rusland in dollars en euro’s, maar ook in roebels, yuan en goud zich kan voortzetten. Waar de Europese Unie en de VS aan Rusland harde sancties opleggen, speelt Turkije een ander soort rol. Erdoğan heeft zich echter wel uitgesproken tegen de Russische invasie van Oekraïne.

Het blijft gokken of Turkije echt een NAVO-bondgenoot is, als het tot een confrontatie met Rusland komt. Erdoğan toont zich solidair met Oekraïne, maar anti-Poetin sentimenten worden door de leider niet vertoond. De nieuwe sultan kan een handig bondgenoot zijn, maar het verleden heeft keer op keer bewezen dat als puntje bij paaltje komt Erdoğan geen trouwe bondgenoot is. De banden tussen de NAVO en Turkije zullen versterkt moeten worden, mits we een betrouwbare bondgenoot willen. Hierbij moet de NAVO wel aandringen dat Erdoğan stopt met het schenden van mensenrechten. Een bevriend Turkije is beter dan een vijandig Turkije, maar dat betekent niet dat we mensenrechtenschendingen of ongegronde beledigingen richting staatshoofden hoeven te pikken.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Déjà vu
Déjà vu18 mrt. 2022 - 0:08

Als ik het goed verwoord, heb jij de volgende definitie over vriendschap: een vriend is iemand die op een bepaald moment jouw belang deelt. En dan denk ik bij mezelf: het is derhalve geen wonder dat er zoveel huwelijken stranden

Gerrit6
Gerrit617 mrt. 2022 - 23:26

Hugo, misschien is het beter om over zaken te schrijven waar je wel verstand van hebt. Je maakt een karikatuur van de complexe geopolitieke situatie waarin Turkije in bevindt. Je hebt het steeds over de oorlog tegen de Koerden. Dat terwijl 1/3 van de Turken een etnisch Koerd zijn. Erdogan is getrouwd met een Koerdische vrouw en de Koerdische regering van noord Irak een bondgenoot is van Turkije. De situatie is vele malen complexer dan je denkt beste Hugo.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin16 mrt. 2022 - 14:07

Kuzu maakt goede sier in de kamer met zijn medeleven voor oekraïners, voor zover ik weet heeft niemand hem voorgehouden dat Erdogan geen haar beter is dan Poetin.

2 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen16 mrt. 2022 - 14:51

Hij heeft vooral geluk dat Turkije in de kwestie Oekraïne aan de westerse kant staat. Als Erdogan partij voor Poetin had gekozen had hij in een aardige spagaat gezeten.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin16 mrt. 2022 - 20:14

Kees, het is een ras opportunist, dat zijn er vele maar wat ik belangrijker vind is wat hij is, een Poetin.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen16 mrt. 2022 - 12:56

Ze zijn al lid sinds 1952, toen zal het wel opportuun geweest zijn. Het klopt wel wat de auteur zegt over mensenrechten, journalisten en homoseksualiteit in Turkije, maar laten we wel wezen, het gaat bij de NAVO allereerst om een militair bondgenootschap, niet om mensenrechten. De Navo heeft ook niet geprotesteerd tegen de zuiveringen die na de coup volgden. En daarbij ligt Turkije natuurlijk ook in een omgeving die niet bevordelijk is voor een rechtstaat. Maar goed, het is een nare staat met een nare kerel aan het roer.

De Baas
De Baas16 mrt. 2022 - 12:18

Turkije hanteert westerse politiek, namelijk politiek van belangen. Navo schaadt islamitische belangen, zie NAVO oorlogen. Turkije is islamitisch. Navo is hypocriet en steunt apartheids politiek. Contrast Ukraine en Palestina is duidelijk zichtbaar. Turkije is 2de grootste leger binnen de NAVO en we hebben ze hard nodig dadelijk als Rusland verder doordraait. Of wou je nlse soldaten sturen die niet eens over uitrusting beschikken!