Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Erasmus MC start opleiding 'medisch overbodige schoonheidsbehandelingen'

  •  
29-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
botox
Het Rotterdamse academisch ziekenhuis Erasmus MC start binnenkort als eerste in Nederland met een opleiding cosmetische dermatologie, waar artsen zullen opgeleid om medisch overbodige schoonheidsbehandelingen uit te voeren.  Dat meldt de Volkskrant. Te denken valt hierbij aan botox, fillers, peelings en laserbehandelingen.
Initiatiefnemer en hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten laat weten dat de vraag vanuit jonge dermatologen zelf komt en dat er een nijpend tekort aan opleidingsmogelijkheden voor cosmetische ingrepen bestaat:
"Het ontbreekt aan formele training. We zien dat iedereen maar wat doet. Mensen volgen een paar workshops en dan gaan ze aan de slag. Daarom moet er een stevig opleidingscentrum komen. We willen deze behandelingen naar een hoger niveau tillen."
Andere academische ziekenhuizen plaatsen vraagtekens bij het scholen van artsen in behandelingen die geen enkel medisch doel dienen. Peter van de Kerkhof, hoogleraar dermatologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen:
"Ik vind het niet gewenst. Wij leiden hier op om zieke mensen beter te maken of om ziekten te voorkomen. Enige kennis van cosmetische behandelingen is een goede zaak voor dermatologen. Dan kun je vragen beantwoorden en patiënten waarschuwen voor risico’s. Daarom stimuleer ik mijn assistenten om eens een congres te bezoeken of een dagje mee te lopen in een privékliniek. Maar om nou met overheidsgeld mensen op te leiden om af te stappen van de klassieke dermatologie, om schoonheidsbehandelingen te gaan uitvoeren? Daar kun je nog wel een goede maatschappelijke discussie over voeren."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.