Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Er zijn steeds minder soorten mandarijnen verkrijgbaar en ze smaken vaak nergens naar

  •  
09-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
251 keer bekeken
  •  
8187136461_caa49f7034_k

© cc-foto: Olga Dudenko https://flic.kr/p/dttdrc

De tijd is aangebroken dat in de winkels weer volop mandarijnen liggen. Maar smaken die nog wel naar mandarijn? Het Belgische radioprogramma De Inspecteur stort zich op het fenomeen dat de smaak van mandarijnen de afgelopen jaren is afgenomen. Consumenten klagen dat de oranje vruchten flets, droog en smakeloos zijn. “Het klopt dat de grote smaakdiversiteit eruit is”, zegt professor tropische landbouw Patrick Van Damme ( vanaf 44:00 ). “De smaak van mandarijnen is doorheen de jaren zeker verengd. De producent mikt op de meest gemiddelde consument. En daarom moet de mandarijn ook een gemiddelde smaak hebben.”
Het programma laat luisteraar Dries Boeraeve aan het woord die zich over het gebrek aan kwaliteit beklaagt. “Hoe ambetant (vervelend, red.) is het om ‘s ochtends twee mandarijnen mee naar het werk te nemen en dan bij je pauze vast te stellen dat ene mandarijn helemaal uitgedroogd is en de andere te zuur smaakt.”
Dries vraagt zich ook af of de kwaliteitsafname misschien komt doordat de mandarijnen maanden in een koelcel bewaard worden. “Mandarijnen lenen zich niet zo goed tot lange bewaring. Een appel kan je maanden in een koelcel bewaren. Dus de mandarijnen die je nu in de winkel vindt, zijn wel degelijk recentelijk geoogst,” bevestigt professor Van Damme.
Veel luisteraars klagen ook over mandarijnen met veel rotte plekken. “Ik heb het zelf ook gemerkt. Ik kocht deze week bakje mandarijnen en moest er zes weggooien wegens rotte plekken,’ aldus Van Damme. “Dat komt omdat er tegenwoordig bijna geen pesticiden meer gebruikt mogen worden. Daardoor zijn de vruchten minder beschermd tegen schimmels. De schil is dus kwetsbaarder waardoor je sneller bruine plekken krijgt.” De wetenschapper waarschuwt ook voor mandarijnen met steeltjes. Die dringen door de schillen van andere mandarijnen waardoor ze kunnen gaan rotten.
cc-foto: Olga Dudenko

Meer over:

nieuws, fruit, consumenten,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Folkert2
Folkert214 nov. 2020 - 0:05

Iedereen die op de mandarijnen is uitgekeken bij de grootgrutters, loop eens bij een lokale groenteboer naar binnen. Oke, je betaald er wel iets meer voor maar voor twee tot drie euro per kilo koop je echt wel lekkere mandarijnen. En er zijn meestal wel meerdere rassen te verkrijgen met ieder hun specifieke smaak. Van lichtzure citrusmaak satsuma`s tot zoete clementine`s. En FK noemde ze al, maar als je de Marokkaanse Nadarcott kan vinden dan zit je sowieso goed. Boordevol smaak en sap. Meestal begin van het jaar zijn ze verkrijgbaar voor enkele maanden en halverwege de zomer tot begin najaar. Voor de telers is het geen niche werk, maar in de uiteindelijke verkoop is het een niche. De grootgrutters willen geen mandarijnen voor 3 euro de kg. Zij willen kunnen stunten met mandarijnen. Het liefst met twee netjes voor 1,50. Maar ja, de consument heropvoeden wat smaak is en wat smaak waard is zal in mijn ogen een onbegonnen taak zijn.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 nov. 2020 - 12:17

Dus omdat ze iedere zeikerd tevreden willen houden lust niemand die het nog Dat is in een notedop zo ongeveer wat het probleem is heden ten dage

adriek
adriek10 nov. 2020 - 9:31

Het zal met mandarijnen dezelfde kant op gaan als met bananen: steeds meer monocultuur tot de wal het schip keert. “Dat komt omdat er tegenwoordig bijna geen pesticiden meer gebruikt mogen worden. Daardoor zijn de vruchten minder beschermd tegen schimmels. De schil is dus kwetsbaarder waardoor je sneller bruine plekken krijgt.” We kiezen er dus nog steeds liever voor om kankerverwekkende bestrijdingsmiddelen te eten boven gezond eten met het risico dat er een vlekje op zit. Het gaat niet (op korte termijn) goed komen met de mensheid.

harmmeijer
harmmeijer10 nov. 2020 - 9:14

Ik dacht dat het aan mij lag, dat ik te kieskeurig was. Ik koop ze bijna nooit meer. Jammer van het geld. Het is bijna iedere keer weer een teleurstelling. Ik heb wel ontdekt: hoe dikker de schil en makkelijk afpelbaar, hoe droger. De clementines, vroeger de koningin onder de mandarijnen, smaken ook nergens meer naar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 nov. 2020 - 6:40

Dat is al jaren en jaren het geval. Komen die niet uit Spanje? Daar zijn ze niet al te duur ergo zelfs goedkoop. Ik denk dat die daar in de kassen worden gekweekt. Vaak heb je ook veel lucht tussen de schil en de vrucht, dan is hij helemaal uitgedroogd lijkt het wel.

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman210 nov. 2020 - 9:50

Minoes je bent altijd zo praktisch, zo aan het poetsen. Draag je wel huishoudhandschoenen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 nov. 2020 - 15:48

Wat bedoel je?

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 nov. 2020 - 6:06

Bouwman Voor het virus nooit en ik heb er nog nooit wat aan overgehouden. Ik poets niets met blote handen toch?

fara74
fara7410 nov. 2020 - 6:28

Omdat sinds een aantal jaren er extra invoerrechten geheven worden (door de EU) op Marokkaanse manderijnen, is het merendeel afkomstig uit Spanje. Hierdoor eten wij in Europa manderijnen die minder van kwaliteit zijn. Het is zo snel mogelijk plukken en verkopen, als er schaarste is en de prijs hoog ligt.

Sailor2
Sailor29 nov. 2020 - 23:53

Denk dat ook mandarijnen in opstand komen tegen het paternalisme in hun naam.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens10 nov. 2020 - 17:47

@Sailor "paternalisme" Het mandarijnisme heeft inderdaad altijd grote aanhang gehad in de Chinese citrus-cultuur. Mandarijnen spreken zelfs hun eigen taal. Daar kunnen sinaasappels nog een puntje aan zuigen.

Eric Minnens
Eric Minnens9 nov. 2020 - 21:58

Advies: koop 1 mandarijntje en consumeer dat buiten de super meteen. Istie lekker, keer dan terug en schaf er een aantal van aan. Zo niet, dan niet. Doe hetzelfde met maniola's en sinaasappels. Haha. Het kost wat moeite, maar dan heb je ook wat. (Als je geluk hebt.) Eet smakelijk.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 nov. 2020 - 22:39

In Noord Noorwegen waren sinaasappelen het enige betaalbare fruit. Toen ik daar studeerde smaakten ze uitstekend. Hier heb ik ook appelen van eigen boom. Geen grote oogst dit jaar helaas vanwege een schimmeluitbraak en vogelvraat.

Eric Minnens
Eric Minnens10 nov. 2020 - 4:00

Oeps, maniola's zijn vlinders, ook eetbaar misschien, maar ik bedoel mineola's.* Hoe dan ook, ik neem aan dat die noord-Noorse zuidvruchten geïmporteerd waren... En appeltjes groeien overal, vooral zure appeltjes. * Maniola's schijnen overigens verzot te zijn op de bloesem van mineola's.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 nov. 2020 - 6:45

Buiten de smaak; voel hoe zwaar ze zijn in je hand. Zijn ze te licht zijn ze uitgedroogd. Hetzelfde doe je met sinaasappels. Als je ze op de markt haalt kun je er meestal eerst een proeven. Dan moet er natuurlijk wel een markt zijn in de buurt, die komen er ook steeds minder.

adriek
adriek10 nov. 2020 - 9:35

Nog beter: koop en eet zo veel mogelijk Nederlandse seizoensgroenten en fruit, bij voorkeur biologisch: veel beter voor het milieu, bijna nergens zijn de regels zo streng als in Nederland dus krijg je het minste gifstoffen binnen en je steunt de Nederlandse economie ook nog eens.

GoudenBergen
GoudenBergen9 nov. 2020 - 21:03

“Dat komt omdat er tegenwoordig bijna geen pesticiden meer gebruikt mogen worden. Daardoor zijn de vruchten minder beschermd tegen schimmels. De schil is dus kwetsbaarder waardoor je sneller bruine plekken krijgt.” Op zich is dit veel natuurlijker. Gewasbeschermingsmiddelen zijn immers uitgevonden omdat hele oogsten verloren gingen door muizen-, schimmel- en insectenplagen, met hongersnood en ondervoeding als gevolg.

Greendutch
Greendutch9 nov. 2020 - 20:59

goede constatering. de vele kruisingen zijn niet altijd een succes. ook zijn alle pitjes uit de mandarijnen verdwenen, en waarom? omdat de wet van de supermarkt geldt?! daar moeten we van af. we gaan vragen in de super wanneer er weer goede, zoete, piitige mandarijnen komen die echt lekker naar mandarijnen smaken

1 Reactie
MaxMax2
MaxMax29 nov. 2020 - 21:22

'Omdat de wet van de supermarkt geldt?!' Omdat de consument dat niet wil.