Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Er zijn meer crises dan de eurocrisis

  •  
11-09-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Waarom ging het tijdens deze verkiezingsstrijd niet over de wereldvoedselcrisis, de landbouwcrisis, de zoetwatercrisis of de energiecrisis?
Voorspelbare politiek. Al die debatten die we voor onze kiezen kregen gingen vooral over de economie, de euro en Europa. Al willen we niet denken aan deze onderwerpen toch doet de kiezer het.
We zijn met z’n allen gehersenframed. Waarom ging het niet over de andere crises tijdens deze verkiezingsstrijd? De wereldvoedselcrisis, landbouwcrisis, de zoetwatercrisis, de energiecrisis, de biodiversiteitscrisis, de klimaatcrisis en dierziektencrises? Waar was het thema duurzaamheid in deze gladde campagne? Moeilijke kwesties waar ethiek aan bod komt en echte keuzes moeten worden gemaakt zijn niet behandeld. We dansen op een vulkaan maar spreken over de BTW verhoging van 2 % en het lekker hard rijden op de snelweg. Met 130 kilometer de afgrond in omdat we straks met 9,1 miljard mensen niet meer te eten en te drinken hebben.
De politieke debatten van 2012 gaan als kleurloos de geschiedenis in. Het lijkt of het ging om een tussenpausverkiezing. Saai, voorspelbaar en ideeënloos. Het kabinet was onverwacht – en toch ook weer niet – gevallen. De hoofdrolspelers leken nog niet klaar voor de strijd of kozen misschien gewoon voor de makkelijkste weg. We hebben maar drie zaken te bespreken: de economie, de euro en Europa. Framing, framing en framing. Er werd op safe gespeeld, waar de ingestuurde tekstjes, de politieke aanvallen, de grappen en de verontwaardiging prachtig waren ingestudeerd. Geen ideeën, geen visies op de toekomst, geen ruimte voor ideologische debatten.
Natuurlijk is er wel grote aanleiding om over groene onderwerpen te praten. De natuur, het milieu, het voedsel, duurzaamheid, dierenwelzijn, ze zijn aan de zijlijn geschoven door politici die allemaal kiezen voor safe politiek. Terwijl miljarden mensen binnen tientallen jaren niet meer te eten en te drinken hebben. Het pleidooi voor het nog intensiever maken van de intensieve landbouw, dat Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen Universiteit, hield was toch een prachtige aanleiding voor de lijstrekkers om op dit thema in te gaan. “Of je kiest voor intensieve landbouw of de groeiende wereldbevolking lijdt straks honger.” Dat was de duivelse lucifer die Dijkhuizen in het publieke debat gooide. We hebben de lijstrekkers er nauwelijks over gehoord. Ik had er graag een debat over gehoord.
Er zijn te veel mensen op aarde, heren politici – want de vrouwelijke lijstrekkers mochten al niet echt mee doen – wat is uw mening over deze stelling? Rutte, Roemer, Samsom, Wilders, Pechtold en Buma zullen waarschijnlijk zwijgen. De heilige drie-eenheid de euro, de economie en Europa, daar willen de jongens over spreken. De vlugge politieke daad is interessanter dan een lange duurzame politiek relatie. Snelle politieke bevrediging zoeken in de vorm van zetelwinst, dat is het politieke hoogtepunt van een lijstrekker in Nederland in deze eeuw. Even niet denken aan de problemen die groter zijn dan de euro.
In 2050 is de wereldbevolking met 40 procent gestegen tot 9,1 miljard mensen. Hoe in godsnaam moeten we al die mensen in de toekomst voeden, ze schoon drinkwater geven en een fatsoenlijk dak boven hun hoofd bieden op een plek waar geen oorlog is? Dijkuizen, de Wageningse fixer – die blijkbaar over dierenlijken gaat –  weet het wel.  Meer intensieve concentratiekampen waar de 9,1 miljoen mensen jaarlijks vele miljarden dieren kunnen vetmesten, uitbuiten en afmaken. Dat is de immorele oplossing voor het voedselprobleem die als lofzang werd gepresenteerd. We hebben VVD, PvdA, PVV, SP, CDA en D66 er niet of heel zacht iets over horen roepen.
Plant je niet voort. De overbevolking is een grotere dreiging dan de euro en Europa! Wat vindt u hiervan heren politici? Ik had er graag een antwoord op gekregen. Zou er iemand een heldere visie hebben kunnen geven over wat Nederland thuis, in Europa en in de wereld gaat doen om de aarde, de mensen, de dieren en de natuur te redden? Misschien dat we met wat meer stellingen die echt prikkelen tot een debat waren gekomen dat er wel toe deed.
De aarde is de komende 1 miljard jaar in ieder geval nog bewoonbaar. Daarna neemt de straling van de zon toe en wordt op grote delen de aarde te warm om te overleven. Lang voor die tijd gaat het alleen al vreselijk mis. Omdat er te veel mensen zijn die de aarde als een prostituee behandelen en haar naar veelvuldige verkrachting weggooien. Alleen gaan de daders ook zelf ten onder.
De misdaden tegen de aarde, wat zijn de mensen er trots op. Grootschalige ontbossing, watertekort, ernstige vervuiling, aantasting ozonlaag, uitputting landbouwgrond door eenzijdige bebouwing; allemaal veroorzaakt door de vleesindustrie. Hadden er een paar vragen over deze onderwerpen kunnen komen terwijl de politici via de rode loper naar de strenge journaliste liepen?
Natuurlijk we hebben Jolande en Marianne. Zij weten het wel. Net als Jeanne d’Arc staan zij alleen meer symbool dan dat zij macht hebben. Twee partijen met drie à vier zetels. Daar winnen we geen duurzaamheidsstrijd mee in Nederland. Ga toch eens samen in een partij die wel mee telt. De andere partijen hebben een krachtige groene tegenstander nodig.
Wat hebben Nederland en Europa aan samenwerking en de euro als straks in 2050 de wereld geen antwoorden heeft op de vele andere crises dan de economische? Oorlog, honger en ziekte herstellen niet langer het evenwicht. Of toch? Staan we aan de vooravond van enorme natuurrampen en oorlogen omdat politici in ons land, in Europa en in de wereld alleen oog hadden voor de euro, de dollar en de yen?
9,1 miljard mensen zijn straks vergeten dat we onderdeel zijn van de natuur en eerder oplossingen hadden moeten zoeken voor een duurzame samenleving waarbij we zorgvuldig met mens, dier en milieu omgaan.  De pretverkiezingen met politieke kwajongens die alleen over jongensonderwerpen willen spreken is voorbij. Mag het dan nu weer gaan om de echt belangrijke vraagstukken?

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

Bart van Oerle
Bart van Oerle11 sep. 2012 - 9:10

Als nu alle mensen die vinden dat er teveel mensen op aarde zijn, zelfmoord plegen? Zouden we er dan al zijn?

Tom Meijer
Tom Meijer11 sep. 2012 - 9:10

" De wereldvoedselcrisis, landbouwcrisis, de zoetwatercrisis, de energiecrisis, de biodiversiteitscrisis, de klimaatcrisis en dierziektencrises? Waar was het thema duurzaamheid in deze gladde campagne?" Heel simpel: de meeste mensen hebben geen benul. Van al deze zaken merkt men hier niets of zeer weinig en dus bestaat het niet. Het wordt niet als probleem ervaren. Het gaat om het nu, om onmiddellijke bevrediging van opgedrongen behoeften met oogkleppen op. De meeste mensen hebben ook geen ruimte en tijdsbesef. Als men al weet heeft van de problemen dan denkt men dat die alleen maar elders of in een verre toekomst spelen waar wij of onze kinderen geen last van hebben. Naief, onverantwoordelijk, egoistisch, onwetend.

Opinius
Opinius11 sep. 2012 - 9:10

Citaat: "Waarom ging het tijdens deze verkiezingsstrijd niet over de wereldvoedselcrisis, de landbouwcrisis, de zoetwatercrisis of de energiecrisis? " omdat in de wérkelijk crisis van Moraal -fatsoen die als Eerste hieraan ten grondslag ligt , , uw andere daaruit (ongenoemde-verdoemde ) slechts in "onbeduidend heid " daaruit voortkomen. Doordat De oplossing in de "heilige gesch(r)iftheid " regel nr. 1 ligt ,die luidt: om de duit en de fluit draait de hele kluit ! deze regel blijft als eerste gehandhaafd ,alom. uiteraard door het collectief "Hoog Beschaafd Intellect Inzicht" dat "we"bereikt hebben .

Zjenny
Zjenny11 sep. 2012 - 9:10

Dat wat van waarde is, wordt door weinigen diep gevoeld, laat staan naar geleefd. Walk your talk. Doe maar.

JoopSchouten
JoopSchouten11 sep. 2012 - 9:10

De maatschappij heeft een ideologische identiteitscrisis. Alles is oppervlakkig. We zijn door louter op afstand gezet van dingen van werkelijke waarde en blijvend blind voor de gevolgen als we blijven navelstaren binnen de context van neoliberaal economisch denken.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten11 sep. 2012 - 9:10

'We zijn louter door...' Welterusten. Stem wijs.

[verwijderd]
[verwijderd]11 sep. 2012 - 9:10

"Meer intensieve concentratiekampen waar de 9,1 miljoen mensen jaarlijks vele miljarden dieren kunnen vetmesten, uitbuiten en afmaken." Wie dergelijke misselijke vergelijkingen maakt, moet eerst zijn eigen morele crisis maar eens oplossen. Zeker als hij zich communicatiespecialist durft te noemen ook nog.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny11 sep. 2012 - 9:10

Misselijke vergelijkingen??? HUH???? dit zijn feiten. en die kloppen. Jij eet vlees dat het barst, liefst rauw, zo vertel je elders hier. Zeik en ziek niet zo de Geus! ik word misselijk van dat gezeik van jou!

PeterMiddle
PeterMiddle11 sep. 2012 - 9:10

Misselijkmakend dat uitgerekend iemand die zegt historicus te zijn, een vergelijking trekt tussen de intensieve veehouderij en concentratiekampen. Decadent, onwetend en te grof voor woorden. "Ga maar lekker slapen mensen want al onze wereldporblemen komen door de intensieve veehouderij." Zal ik u eens verklappen waarom er minder aandacht is voor deze problemen? Omdat we financieel niet meer rondkomen. Boeren investeren al jaren op gebied van dierenwelzijn, eisen aan emissie, het terugbrengen van medicijnengebruik, etc. Dit is een continu proces wat dus ook nu gewoon doorgaat. Verhip als iedereen op deze manier werd gedwongen haar of zijn aandeel in de door Timmermans genoemde problemen op te lossen, waren de problemen wellicht opgelost. Wij als boeren (Nazi's zo u wilt meneer Timmermans), kunnen niet meer doen dan we nu al doen. Het grootste probleem zijn de mensen die het probleem alleen bij ons neer leggen en niet ook bij de consument die de uiteindelijke grondlegger van de intensieve veehouderij is, de consument die al twintig jaar veel wil als het maar geen cent meer kost. Mensen........zoals u. De door u verfoeide partijen hebben denk ik in de gaten dat wanneer ze nu nog meer eisen gaan stellen, de 35 miljard euro die de intensieve veehouderij jaarlijks toevoegd (ok trek de 3,5 miljard virtuele milieuschade er maar vanaf), in gevaar komt. Die partijen denken: we kunnen wel iets willen maar op dit moment is het niet reeel. Zo wil ik bijvoorbeeld een Porsche maar koop ik die niet omdat ik het niet kan betalen. Dat JOOP in haar nimmer eindigende morele veldtocht tegen vleeseters, geen enkel oog heeft voor de boer die gevangen zit tussen de macht van de supermarkt en de koopjesjagende consument, was duidelijk, maar dit gaat wel heel erg ver. grtz.

2 Reacties
BasVV
BasVV11 sep. 2012 - 9:10

Als er ergens een bedrijfstak innovatief is dan is het de land en tuinbouw.

Opinius
Opinius11 sep. 2012 - 9:10

citaat: "Zal ik u eens verklappen waarom er minder aandacht is voor deze problemen? Omdat we financieel niet meer rondkomen." larie. wel als je dieren vriendelijker gaat houden, kwaliteit boven kwantiteit gaat zetten en de prijs simpelweg terecht duurder wordt voor vlees. geen boer en bedrijf gaat dan kapot. in het westen is niemand ondervoedt door een te kort aan vlees. maar zal steeds zieker worden in de overvoeding daarvan. dan maar minder vlees in de week , whats the problem? Vanuit den haag en de EU worden er meer beperkingen van de burgers gevraagd in versobering bezuinigingen etc die op handen zijn , die als een vanzelfsprekendheid geventileerd worden de hele dag door. goed. dan gaan "we"nu eens gelijk daarin oversteken. bezuinigingen is een breed begrip dat je toe kan gaan passen in je volledig beleid dat eens wat harder door mag gaan pakken in zijn kern. waardoor mensen vanzelf minder vlees gaan eten gewoon omdat het terecht duurder wordt. vervuild opgepompt vlees dat ziek maakt is een aspect dat ziektekosten verhoogd . kostspelende milieuvervuiling zal dalen omdat die massale vlees industrie naar beneden wordt geschroefd . en zelfs verhoging naar ontwikkelingshulp kan op den duur niet uitblijven ,omdat daar straks alles barst van werkelijke honger door die stijging in de voedings grondstof prijzen op de wereldmarkt,mede veroorzaakt door de westerse vervuilende en ziekmakende vleesindustrie. zo zou ik nog wel door kunnen gaan. men weigert inventiviteit binnen beleid ,uit stompzinige commerciele afgestomptheid in de eenrichtingskoppen moet u eens kijken wat "we"dan wel terdege beter rondkomen,waar geen bedrijf mee op de fles hoeft te gaan in deze marge. minder is dan meer.! geen mens gaat er dood aan als ie werkelijk de pit zelf es wat lager zet in zijn consumptief gedrag. een kwestie van inzichtelijk bestuurlijk beleid omdat als polici een volk bij te gaan brengen stomweg in opgelegde regels en veranderingen verschuivingen in prijzen. van andere opgelegde regels en veranderingen en prijzen zijn ze uiteindelijk ook niet vies om die te doen op volk. wederom,mentaliteits kwestie en bewustzijnsmaking. punt dat is de taak van werkelijk politiek beleid,daar worden ze gvd voor betaald! voor welzijn!