Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sprookjesprinsessen in een vluchtelingenkamp

  •  
08-03-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Kunnen spelen is essentieel voor kinderen. Spelen draagt bij aan de persoonlijkheidsontwikkeling van het kind. Rollenspellen dragen bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden. In het geval van kleine meisjes houdt dat vaak in: verkleedpartijtjes en prinsesje spelen. Bijvoorbeeld die uit de populaire sprookjes van Disney.
Of dat nu de meest gewenste rolmodellen zijn, is een tweede. Maar de mogelijkheid om de films te zien en de kostuums te hebben om ze na te spelen, is een luxe. Een die niet voor iedereen is weggelegd. Laat staan voor de meisjes in vluchtelingenkampen, voor wie het leven allesbehalve een sprookje is.
De Syrische kunstenaar en activist Saint Hoax, wiens ware identiteit zorgvuldig geheim gehouden wordt, gebruikt zijn werk al sinds jaar en dag om sociale misstanden aan de kaak te stellen. Met zijn Banksy-achtige werken vraagt hij aandacht voor onderwerpen als feminisme en islamofobie. Vaak figureren Disney-figuren in zijn creaties.
Het laatste project van Saint Hoax is een levend kunstwerk. De titel: Er was eens een oorlog. Samen met een Libanese liefdadigheidsinstelling, heeft hij in een van de opvangkampen voor Syrische vluchtelingen de meisjes de kans gegeven zich voor een dag een heuse Disney-prinses te voelen.
A photo posted by Saint Hoax (@sainthoax) on Mar 6, 2016 at 9:09am PST
A photo posted by Saint Hoax (@sainthoax) on Mar 6, 2016 at 9:33am PST
Op zijn website schrijft Saint Hoax:
"Als gevolg van de oorlog in Syrië hebben 4,6 miljoen mensen het land moeten ontvluchten. Als Syriër, maar ook als mens, voel ik de behoefte te helpen. Ik ben geobsedeerd door Disney-prinsessen. Ik geef zonder schaamte toe dat ik mijn hele jeugd met prinsessenpoppen heb gespeeld. Ik kleedde ze aan, ik keek de films… Die personages staan gelijk aan dromen, iets wat elk kind moet kunnen doen."
Voor veel van de meisjes in het opvangkamp was het verkleedfeest een unieke ervaring. Sommigen van hen zijn in het kamp geboren en kennen alleen het leven daar. Samen met Saint Hoax maakten ze foto’s van de verkleedpartij, die de kunstenaar vervolgens via Snapchat en Instagram (gebruikersnaam: SaintHoax) deelde.
"Ik wilde dat de meisjes zich vrij konden uiten en hun eigen verhalen konden vertellen, zonder dat ze gecensureerd of geïnterviewd werden. Ze vonden het fantastisch om die verhalen met de wereld te delen, dat hebben ze nooit eerder kunnen doen."
A photo posted by Saint Hoax (@sainthoax) on Mar 6, 2016 at 10:03am PST
A photo posted by Saint Hoax (@sainthoax) on Mar 6, 2016 at 10:27am PST
Saint Hoax zegt dat hij, voor hij naar het kamp ging, eigenlijk niet veel van de vluchtelingencrisis wist. Hij kende alleen dezelfde tv-beelden die iedereen in de woonkamer binnenkrijgt.
"Toen ik naar het kamp ging en met de kinderen sprak, realiseerde ik me dat zij net als elk ander kind graag spelen, muziek luisteren, Disneyfilms kijken. Ze doen me denken aan toen ik zo klein was en ik besefte dat ook mij dit had kunnen overkomen."
A photo posted by Saint Hoax (@sainthoax) on Mar 6, 2016 at 11:09am PST
 
Bron: Konbini
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.