Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Er ligt een rekening van 15 miljard voor U klaar

  •  
14-08-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
TenneT heeft zich knap in de problemen gewerkt
Je mag het op die manier niet stellen, maar het voelt wel zo. Als belastingbetalers zijn wij allemaal aandeelhouder van TenneT, het bedrijf dat eigenaar is van de elektriciteitskabels in Nederland. Honderd procent van de aandelen zijn staatsbezit. Dit alles is een uitvloeisel van de privatisering. Sinds 2008 zijn de productie, distributie en verkoop van energie in handen van onderling concurrerende bedrijven die betalen voor het gebruik van het TenneT-netwerk. Het is het Prorail van de energievoorziening.
Is het fijn om TenneT-aandeelhouder te zijn? Iedereen dacht dat het enige doel van dit staatsbedrijf was om ervoor te zorgen dat altijd en overal in Nederland de gewenste hoeveelheid elektriciteit kon worden geleverd als iemand die wilde kopen. Maar de directie was ambitieuzer: in 2010 ging het staatsbedrijf internationaal. Het kocht het hele elektriciteitsnet op van het Duitse E-on. Nu gingen ze groot geld verdienen. Binnenkort kon U, lieve belastingbetaler, zich dankzij het zakelijk inzicht van de TenneT-directie in de handen wrijven. De kost gaat voor de baat uit.
En zo is de basis gelegd voor een nieuw schandaal. Bij E-on zullen ze wel blij zijn dat ze die ouwe kolerezooi nog op tijd aan de Nederlanders wisten te slijten want – zo meldt de Volkskrant vandaag in een aanbevelenswaardige analyse  – er is 15 miljard nodig om het Duitse net zo op te kalefateren dat de energieleveranciers daar ook in de nabije toekomst hun stroom bij de klant kunnen krijgen. Er zijn vooral grote investeringen nodig, omdat Duitsland binnen afzienbare tijd af wil van kernenergie en dat heeft ook gevolgen voor het netwerk. Dat is een klein ietsiepietsie meer dan de geniale directeuren van TenneT verwachtten, want die dachten met vier miljard uit de brand te zijn.
Raad eens bij wie de rekening wordt neergelegd? Als Nederlands staatsbedrijf kan TenneT moeilijk het energiedistributienetwerk van onze grootste  buurman, bondgenoot en handelspartner verwaarlozen. Op donderdag 16 april komt de Duitse minister van Economische Zaken Philip Rössler bij collega Verhagen op bezoek om te vragen hoe of dat het zit met die centen.
Gelukkig kunnen U en ik de dans ontspringen. Dat danken wij niet aan TenneT of minister Verhagen van economische zaken maar aan het Duitse politiek-economische complex. Daar heeft men al lang het vertrouwen in TenneT verloren. Er is een consortium gevormd van twee grote verzekeringsmaatschappijen om het Duitse net terug te kopen. Daar moet TenneT vast op toeleggen, want zijn onderhandelingspositie is zwak, maar buiten zo’n smadelijke aftocht lijkt is er geen alternatief.
Je hoeft geen Nobelprijswinnaar te zijn om te beseffen dat nationale beheerders van infrastructuur zoals netbeheerders, in principe geen taak hebben op het gebied van buitenlandse expansie. Zij dienen zich bezig te houden met (de verbetering van) de nationale infrastructuur. Dan hebben zij het druk genoeg.
TenneT heeft zichzelf én Nederland bij onze grootste handelspartner geblameerd. Wij staan daar voor elektriciteitspaal met onze grote mond en te kleine portemonnee. Als de rozen- en chocolademuntenuitdelers in Den Haag nog om een onderwerp verlegen zitten: dit is nou iets voor kamervragen en een stevige verkiezingsspeech.
Update dinsdag 20.57 uur:
Een groot aantal Duitse dagbladen citeert een woordvoerster van TenneT, Ulrike Hörchens die zegt dat het bedrijf geen verkoop van het Duitse net overweegt. In Duitse regeringskringen is men van mening dat het bedrijf dan ook de noodzakelijke vijftien miljard moet investeren. Een staatsbedrijf zou geen moeite mogen hebben om dat bedrag op te hoesten.
Met dat verhaal komt de Duitse minister van economische instantie donderdag bij Maxime Verhagen.
Natuurlijk kan deze “nee” zeggen maar dan komt de Duitse overstap van kern- naar duurzame energie in gevaar. Dat kunnen wij ons als economisch aanhangsel van Duitsland niet veroorloven. 

Meer over:

opinie, economie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

adriek
adriek14 aug. 2012 - 12:19

"Er is een consortium gevormd van twee grote verzekeringsmaatschappijen om het Duitse net terug te kopen." En die verzekeraars doen dat zeker uit pure liefdadigheid? Of denken ze er toch winst uit te kunnen slepen? En waarom kan Tennet dat dan niet? Een paarhonderd miljoen verlies klinkt niet dramatisch als er sprake is van 15 miljard aan investeringen. Ergens rammelt iets aan het verhaal.

opmerker
opmerker14 aug. 2012 - 12:19

We hebben geen eurocrisis nodig om failliet te gaan.

bruces
bruces14 aug. 2012 - 12:19

want zijn onderhandelingspositie is zwak ? Gewoon wat dagen geen stroom. Volg het principe van onze vakbonden. Staken op Koninginnedag. Schiphol plat, als wij op vakantie gaan.

nautica
nautica14 aug. 2012 - 12:19

De rekening kan rechtstreeks naar Rutte, Verhagen of hun voorgangers die geen stokje gestoken hebben voor deze slechte zaak. Goed koopmanschap had in deze betekend dat ons netwerkbedrijf zich met het Nederlandse net bezighoudt en niet met de netten in verweggiestan. Het zoveelste voorbeeld van ouwejongenskrentebrood, kom maar op we regelen het even. Met publiek geld dient prudent omgegaan te worden en daar past deze zaak niet in. Uiteraard dienen de commissarissen van TenneT ter verantwoording geroepen worden en uitgeplozen in hoeverre E-on de juiste gegevens verstrekt heeft. Of was dit soms een onderdeel van de verpatsing van een aantal van onze publieke electriciteitsproducenten?

bruces
bruces14 aug. 2012 - 12:19

Hallo. Wij lopen weer te toeteren. Kennen wij de juridische constructie ? NEEN. Kennen wij de inhoud van het contract ? NEEN Vaak staan in dit soort van contracten en zelfs bij mkb-contracten onder voorbehoud van .................. Komt er een rechtszaak, dan is vraag -1- : konden de partijen het weten ? Kon TENNET bij de overname weten dat Duitsland haar kerncentrales gaat sluiten. Juridisch is dit echt geen één-twee-drietje. Ook dat weten de Duitsers.

neutralist
neutralist14 aug. 2012 - 12:19

Tennet beheert alleen de hoofd netwerken met hoogspanning. Andere partijen zijn regionaal eigenaar van de netten zoals Stedin. En partijen als Joulz doen het onderhoud in opdracht van bv Stedin.

JanB2
JanB214 aug. 2012 - 12:19

De hele hap nationaliseren en dan ook daadwerkelijk onder overheidscontrole plaatsen. Zowel hier als in de rest van Europa. Ieder land op laten draaien voor zijn eigen energievoorziening. En als we dan toch aan het nationaliseren zijn: doe meteen de waterleidingbedrijven, de telefoonmaatschappijen en de spoorwegen erbij. Het is per slot van rekening kompleet van de ratten besnuffeld dat olympische medaillewinnaars door de NS op kosten van de reiziger en de overheid (aandeelhouder) worden gefeteerd a raison van ik weet niet hoeveel miljoen, enkel en alleen omdat de omhooggevallen directie van de NS daar een harde plasser van krijgt (want er is geen hond extra die op termijn de trein neemt door dit soort geldverspilling).

RuudHarmsen
RuudHarmsen14 aug. 2012 - 12:19

In feite toont het het failliet van het Nederlandse langetermijnbeleid dat HIER zulke investeringen in het elektriciteitsnet zogenaamd niet nodig zijn. Als ~kusten- en windland doet Nederland namelijk niet aan windenergie. Dat vinden we te lelijk. Toch zijn grote investeringen zijn onvermijdelijk. Zie http://rudhar.com/technica/enrslvnt/nl.htm . Nu ik het herlees zie ik dat mijn stukje zo op het debat van gisteravond had kunnen slaan. Maar het is uit 2010!

hannogroen
hannogroen14 aug. 2012 - 12:19

'Daar moet TenneT vast op toeleggen, want zijn onderhandelingspositie is zwak' Dat hoeft helemaal niet want als de wet van vraag en aanbod hier opgaat zou Tennet als enige eigenaar van dat netwerk juist in het voordeel moeten zijn bij die onderhandelingen.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst114 aug. 2012 - 12:19

Maar dan moet het wel die miljarden kunnen ophoesten. En dat is het probleem.

poelly12
poelly1214 aug. 2012 - 12:19

Han, het lijkt wel of je demagogie hebt gestudeerd. Het leek een goede overname voor 885 miljoen euro, maar door Fukushima besloot de duitse regering plots alle kernenergiecentrales te sluiten. Dit was dus een aktie, waar Tennet part nog deel aan had, maar wel mee werd opgezadeld. En omdat de Duitse regering ook maar besloot om alleen maar duurzame energiebronnen te gebruiken ipv die kernenergie, moet nu plostklaps het netwerk aangepast worden. Als men dus tijdens het spel de regels verandert, is er een beetje sprake van valsspel. Dus om de de zwarte piet eclusief bij Tennet te leggen, is wel een beetje flauw. Ik zou ook maar eens de groenen hierein betrekken, die de groene deal zo gepushed hebben.

3 Reacties
HanvanderHorst1
HanvanderHorst114 aug. 2012 - 12:19

Hier is een bericht over de overname. We lezen hierin dat Mel Kroon, de Tennetbaas, met de Duitse deal het eigen netwerk in omvang meer dan verdubbeld heeft. Van de ene dag op de andere. Voor de financiering is steun gekomen van Royal Bank of Scotland en ING. http://www.z24.nl/bedrijven/energie/artikel_103740.z24/Overname_stroomnet_Eon_door_Tennet_rond.html

HanvanderHorst1
HanvanderHorst114 aug. 2012 - 12:19

Hier een citaat over grote investeringen in het persbericht dat E-on direct na de verkoop aan TenneT uitbracht: Wulf Bernotat, algemeen directeur van E.ON, over de overeenkomst: “Aangezien TenneT zich uitsluitend met netbeheer bezighoudt en strategisch investeert met het oog op de lange termijn, biedt het de medewerkers van transpower goede vooruitzichten. Daarnaast zijn we ervan overtuigd dat TenneT in de toekomst de benodigde grote investeringen in netuitbreiding zal doen, bijvoorbeeld voor het aansluiten van offshore windparken.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra14 aug. 2012 - 12:19

== Als men dus tijdens het spel de regels verandert, is er een beetje sprake van valsspel. == Dit heeft niks met veranderen van regels te maken. Het zijn risico's waar een dergelijk bedrijf mee te maken heeft en die TenneT vantevoren had kunnen inschatten als ze goed opgelet hadden. Wie in zaken uitgaat van "best case" krijgt ALTIJD het deksel op de neus.

bruces
bruces14 aug. 2012 - 12:19

De Duitse regering voert de druk op de Nederlandse elektriciteitsnetbeheerder Tennet op om meer in Duitsland te investeren. Dat meldt de Duitse krant Handelsblatt dinsdag. Tennet, dat volledig eigendom is van de Nederlandse staat, werd in 2010 actief in Duitsland en heeft er de afgelopen jaren 5,5 miljard euro geïnvesteerd. Door de plotselinge Duitse beslissing om kernenergie versneld af te zweren en te vervangen door duurzame energie, zijn echter miljarden extra investeringen in het Duitse energienet vereist. De Duitse minister van economische zaken Philipp Rösler wil dat Tennet daar nog eens tien miljard euro voor uittrekt. Aanstaande donderdag gaat hij zijn collega Maxime Verhagen bij zijn bezoek aan Den Haag daarom vragen, weet het Handelsblatt. Volgens de krant, die zich baseert op bronnen rond de Duitse regering, wil Duitsland Tennet ‘de duimschroeven aandraaien’. De bondsregering zou onder meer overwegen om Tennet alleen een nieuwe vergunning te verlenen, als het bedrijf bewijst voldoende investeringen te kunnen doen. Wij nemen gewoon afscheid van dit Duitse net en nemen ons verlies. Dan maar geen vergunning. Zitten de Duitsers in de maag met ons net. Of anders verkopen aan de Chinezen of de Russen.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst114 aug. 2012 - 12:19

"TenneT wordt een buitenlands politiek probleemgeval", schrijft het Handelsblatt, de grote Duitse zakenkrant. Lees de berichtgeving hier. Nederland staat er fraai op; http://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/niederlaendisches-staatsunternehmen-tennet-wird-zum-aussenpolitischen-problemfall/6993482.html

[verwijderd]
[verwijderd]14 aug. 2012 - 12:19

"Honderd procent van de aandelen zijn staatsbezit. Dit alles is een uitvloeisel van de privatisering." Je zou verwachten dat privatisering verkoop van de aandelen aan een commerciele partij zou inhouden....

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst114 aug. 2012 - 12:19

Nee, want eerst waren de netten in handen van de stroomproducenten. Door de privatiering ontstond het staatsbedrijf dat het hele net beheerde. Dat is trouwens heel autonoom zoals blijkt uit het feit dat ze zomaar Duitse netten kunnen kopen.