Joop

Er komt een week vol dreigementen

  •  
06-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Secondanten, partijleiders en Hugo de Jonge praten met informateurs

© ANP LEX VAN LIESHOUT

Een ding weet ik wel: Nederlanders houden er niet van om bedreigd te worden. Docenten die voor de klas zeggen: “Jullie hebben het allemaal zelf in de hand” kunnen gewoonlijk geen orde houden
Er staat ons een week vol dreigementen te wachten. O wee als wij ons niet met zijn allen strikt aan de geldende maatregelen houden. Dan komt de overheid met verdere beperkingen. Zowel professor Jaap van Dissel als minister Hugo de Jonge zinspeelden daar al op. Je hebt het zelf in de hand sukkel. Draag je mondkapje. Houd afstand. Werk voor de helft thuis. Was je handen. Anders gaan de deuren wéér op slot. De komende dagen worden we nauwkeurig in de gaten gehouden.
Waarnemers uit alle hoeken en gaten van het land vroegen zich af waarom het kabinet maar een week wacht met de nieuwe persconferentie terwijl de effecten van coronamaatregelen pas na veertien dagen duidelijk worden. De reden ligt voor de hand: de bewindslieden willen peilen hoe het eerste pakket valt voor ze verder durven gaan. Wellicht maken ze pas op de plaats als iedereen de kont tegen de krib gooit maar daar ziet het nú nog niet naar uit.
Ondertussen wijst Portugal de weg. Op dit eiland van gezondheid in een dagelijks meer besmet Europa is 98% van de bevolking gevaccineerd. Mondkapjes hoeven bijna overal niet meer maar de meeste mensen blijven ze toch dragen. Buitenstanders wijten dit allemaal aan veertig jaar disciplinering door de dictator Salazar. Dat lijkt er met de haren bijgesleept. De revolutie die het door hem gevestigde regime ten val bracht ligt bijna een halve eeuw achter ons. Blijkbaar zijn de Portugezen althans op het vlak van corona minder vatbaar voor desinformatie of donderpreken dan Nederlanders.
Er komen twee medicijnen op de markt die, mits kort na de besmetting ingenomen, de patiënt behoeden voor ziekenhuisopnames. Als die eenmaal zijn goedgekeurd – hopelijk niet in het bedachtzame tempo waarop de verantwoordelijke instanties patent lijken te hebben – dan bestaat er voor godsdienstig gemotiveerde prikweigeraars een alternatief: medicijnen innemen na de besmetting mag immers wel van Allah God. Daar kan zelfs de meest fundamentalistische imam of dominee niets tegen inbrengen. Blijven over de slachtoffers van desinformatie en de groepen die door gebrek aan kennis van het Nederlands te weinig toegang hebben tot informatie over covid.
Van een gerichte en gecoördineerde doelgroepencampagne om mensen in Nederland tot vaccinatie te bewegen, is nog steeds geen sprake. Goedwillende dokters gaan in de grote steden op de markt staan. Dat is het zo’n beetje. Van een postercampagne in vele talen valt niets te bespeuren behalve een paar kleine pamfletjes. De sociale media van anderstaligen worden niet systematisch gevoed met correcte informatie over vaccins en waar je die voor niets kunt krijgen. Ik heb het al eens gezegd maar van een campagne rond het thema “Laat je kinderen niet zonder papa en mama opgroeien” valt niets te bespeuren. Er wordt met miljarden gesmeten maar hier moeten we het doen met een enkel lamlendig overheidsspotje, een paar persconferenties en de duiderij van virologen en artsen, die alleen namens zichzelf spreken.
Zouden gevaccineerden nieuwe lockdowns accepteren? Zouden zij zich in hun vrijheid laten beperken door een informeel maar daarom niet minder heilloos bondgenootschap tussen vaccinweigeraars en ondernemers die het verdommen creatief na te denken over manieren om de QR-codes van de klanten te controleren?
Een ding weet ik wel: Nederlanders houden er niet van bedreigd te worden. Docenten die tot de leerlingen zeggen: “Jullie hebben het allemaal zelf in de hand” kunnen gewoonlijk geen orde houden. En als ze de hele klas straffen vanwege het wangedrag van enkelingen, is helemaal het hek van de dam. Nederlanders zeggen wel: “De goeden moeten onder de kwaden lijden”, maar ze nemen het niet als ze er zelf het slachtoffer van worden.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (62)

west012
west0128 nov. 2021 - 11:59

"hopelijk niet in het bedachtzame tempo waarop de verantwoordelijke instanties patent lijken te hebben." Waar ik benieuwd naar ben is het aantal mensen die binnen een kwartier na de vaccinatie een anafylactische shock of andere levensbedreigende complicatie kregen en of het percentage daarvan afwijkt van overeenkomende complicaties na de toediening van de griepprik. Als dat niet significant verschilt zie ik geen bezwaar de booster toe te dienen als ware het een griepprik: iedereen in de rij en flink doorlopen. Binnen een week kan iedereen gevaccineerd zijn.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout7 nov. 2021 - 23:23

ECDC’s assessment of each country’s epidemiological situation is based on a composite score based on the absolute value and trend of five weekly COVID-19 epidemiological indicators. As shown below, for week 43, nine countries (Bulgaria, Croatia, Czechia, Estonia, Greece, Hungary, Latvia, the Netherlands and Slovenia) were categorised as of very high concern, [...] five countries (Finland, France, Liechtenstein, Portugal and Sweden) as of moderate concern: https://covid19-country-overviews.ecdc.europa.eu/

Le Chat Botté
Le Chat Botté7 nov. 2021 - 8:47

[Nederlanders houden er niet van bedreigd te worden] Anderen bedreigen lijkt echter nationale hobby te zijn. Nederland is vergeven met de meest deplorabele der deplorabelen: De anonieme lafaard.

4 Reacties
gimli55
gimli557 nov. 2021 - 16:27

Heb je het over jezelf?

Bouwman2
Bouwman28 nov. 2021 - 9:40

Ik moest ineens denken aan een oud fimpje l'arroseur arrosé. En ook aan J.J. Voskuil, en zijn omvangrijke roman Het Bureau. Maarten Koning voelde zich altijd bedreigd. Maar nergens blijft of die bedreiging terecht was. Dat zelfde heb je met heel veel anderen, U meent dat er bedreiging alom is, maar is dat wel zo? Het kan ook een gebrek aan aanvaarden zijn. U bent als ik u goed begrijpt, geprikkeld en gefrustreerd. En dat wilt u wraak. nemen. Maar wraak dat is een van de klassieke en permanente hoofdzonden. Doe dat toch niet, mevrouw. U haalt zichzelf nodeloos omlaag..

Le Chat Botté
Le Chat Botté8 nov. 2021 - 12:53

@gimli55 Heb je mij ooit een bedreiging jegens een persoon of groep zien of horen uiten? Ik ben dus geen anonieme lafaard, maar uitsluitend anoniem. Net zoals jijzelf.

Le Chat Botté
Le Chat Botté8 nov. 2021 - 13:27

@bouwman Ik schrijf dat anderen bedreigen een nationale hobby LIJKT te zijn. Daarna is het maar hoe je wilt interpreteren wat 'vergeven van' precies betekent. Ik denk zelf dat relatief kleine aantallen heel veel lawaai maken. Dus dat de aantallen mogelijk niet indrukwekkend zijn, maar het geluid van hen wel ver reikt. Verder kunnen bedreigingen een grote, negatieve impact hebben op de persoonlijke levenssfeer van anderen. Ik hoor niet bij de slachtoffer en voel me ook nooit bedreigd. Mijn inlevingsvermogen stelt me wel in staat om het belang van de bedreigden in te schatten. Je interpretatie van mijn gemoedstoestand, inclusief de vermeende wraakbehoefte zijn net zo correct als je afleiding dat ik een mevrouw zou zijn. Mijn avatar geeft een duidelijke hint: Le Chat Botté is mannelijk. De vrouwelijke variant van mijn avatar zou zijn: La Chatte Bottée. Ik waardeer in dit verband wel de bezorgdheid om mijn zieleheil. Deze is ongegrond maar de intentie wordt in dank aanvaard. Zie ook: https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/frans-nederlands/vertaling/chatte

Wieowie
Wieowie7 nov. 2021 - 6:26

Wat een gezeur zeg, alsof Nederlanders met fluwelen handschoenen behandeld moeten worden. Ook in het plichtsgetrouwe Duitsland zijn er recordbesmettingen. In Oostenrijk zijn dit winterseizoen alleen gevaccineerden welkom. Prima, alleen zou lukt het om het normale leven op te pakken. Maar zoiets mag je in Nederland natuurlijk niet invoeren.

RainB
RainB7 nov. 2021 - 6:03

Waar het om gaat is dat we steeds om de oorzaken heen blijven draaien omdat de oorzaken ons namelijk niet bevallen. De 2 belangrijkste oorzaken. -Reactieve zorg -Bevolkingsdichtheid

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij7 nov. 2021 - 12:20

[ -Bevolkingsdichtheid ] Onzin. In ontwikkelde landen woont 85% in de stad of verstedelijkt gebied. Zo ook in Scandinavië en Australië. Sociale mobiliteit en discipline is bepalend.

Rebel met mandaat
Rebel met mandaat7 nov. 2021 - 0:02

Bizar hoe normaal de QR-code is. This Perfect Day waarin Chip bij de kladden wordt gepakt om zich te laten 'helpen'? Klinkt bekend?

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 nov. 2021 - 23:29

Laat huisdoctor praktijken de plek zijn voor het vaccineren. Die zijn makkelijk te bereiken en vertrouwd. De regering doet de vaccinatie slecht omdat ze hun werk niet willen doen. Ophouden met je bijgelovige of gekleurde of jonge buren de schuld te geven. De regering is de aangewezen verantwoordelijke. Nationaal, provincie en gemeente. En ze kunnen nog zat meer doen. Drogisten. Voetbal. etc.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers7 nov. 2021 - 2:40

Weer iets dat ze in andere landen met minder dood en ziekte en veel meer vrijheid en normaal open leven wel doen. Maar de regering vertikt het haar baan te doen.

Bart Kuipers2
Bart Kuipers26 nov. 2021 - 22:38

Zeker in Zweden, maar ook in Nederland en België is inmiddels sprake van een aangebroken virusseizoen. In Portugal met 21 graden Celsius is hier nog geen sprake van. Onze zomercijfers naast Portugal leggen, zou momenteel een eerlijker vergelijk geven. Of komt dat niet zo goed uit.????

5 Reacties
LaBou
LaBou 7 nov. 2021 - 6:44

Blijf vooral allerlei uitvluchten verzinnen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 nov. 2021 - 9:10

Daar heb je natuurlijk een sterk punt . Is het nu zonlicht of de temperatuur of het binnen zijn?

Wieowie
Wieowie7 nov. 2021 - 15:07

Labou: kijk om je heen. Er zijn nagenoeg overal recordbesmettingen. In Oostenrijk kom je als niet gevaccineerde überhaupt nergens meer in vanwege de enorme stijging. https://www.tt.com/artikel/30805410/gut-zu-wissen-2g-wird-ab-montag-standard-die-neuen-regeln-im-detail?pk_vid=0c06c049f936d4eb1636297339fc7437 In België stijgen de aantallen: https://www.tijd.be/dossiers/coronavirus/corona-in-belgie-forse-instroom-op-intensieve-zorg/10217952.html In Duitsland, Polen, Frankrijk etc: het stijgt. En er zijn maatregelen. Dat het alleen in Nederland stijgt, is lariekoek.

Bart Kuipers2
Bart Kuipers27 nov. 2021 - 17:02

@Griezel -Virus kan slecht tegen zonlicht - Virus verspreidt makkelijker/verder, in drogere lucht in absolute zin. (dus bij lagere temp.) - Als het buiten kouder wordt en binnen gaat vervolgens de kachel aan, zal de al droge lucht nog droger worden. Nog idealer voor het virus. Niets van dit wordt vertaald door Hugo c.s. in actief beleid. Geen enkel protocol voor ventilatie. Een enkel pictogram en zoek het verder maar uit. Regelmatig wordt beleid uit andere landen aangehaald, om het eigen zwakke verhaal te onderbouwen. Dat Duitsland al actief ventilatiebeleid voert sinds augustus 2020, en België sinds juni 2021 wordt hier volledig genegeerd. Dus in een pandemie, waarbij legio onbewezen maatregelen uit de kast worden getrokken en met harde hand gehandhaafd, wordt een door meerdere landen erkende verspreidingsfaktor, die mogelijk enorm van invloed is, door Hugo c.s. niet de moeite waard bevonden om serieus iets mee te doen. Faalbeleid is dan nog een milde kwalificatie. Maar ach, zolang niemand dit opvalt, komt hij er gewoon mee weg. ????

Me, myself and I2
Me, myself and I27 nov. 2021 - 18:27

@Bart Daar had ik nog niet eens over nagedacht. Maar in Portugal is de herfst eigenlijk nauwelijks nog begonnen. Dat in combinatie met 60% hogere sterfte, zou ik zeggen, laten we goed onderzoeken wat nu eigenlijk de oorzaak is en niet voetstoots aannemen dat een iets hogere vaccinatiegraad alle problemen oplost. Daarbij stijgt het aantal gevaccineerden in het ziekenhuis en op de ic. Op dit moment schijnen we op een verhouding 55% gevaccineerd, 45% ongevaccineerd te zitten. België en Engeland laten verhoudingen zien die richting 70-30 gaan. Maar blijf vooral in het sprookje van 100% vaccinatie als uitweg geloven.

Bart Kuipers2
Bart Kuipers26 nov. 2021 - 22:22

Portugal wijst de weg? Dan hebben ze nog wel wat goed te maken: Portugal momenteel ca. 1750 doden per miljoen. Nederland momenteel ca. 1050 per miljoen. Zweden,tot nu 1500 doden per miljoen, in september bijna alle beperkingen geschrapt, met een vaccinatiegraad van 70%, afgelopen 14 dagen 3 doden per miljoen. Nederland zit nu op 9 per miljoen en Portugal op 6 per miljoen. Aantal besmettingen per 100.000 Zweden 107, Portugal 106. Hoezo Portugal wijst de weg. De Zweden die door hun aanvankelijke aanpak, zónder afbreken economie en sociaal leven, maar inderdaad wel de hogere eerste dodenpieken hadden, plukken nu de vruchten van hun, al dan niet bewuste uiteindelijke langere termijn strategie; een relatief hoger percentage natuurlijke immuniteit, dat de bevolking een aanzienlijk robuuster en langduriger schild biedt dan de vaccins. Zelfs op de Joop wordt keurig meegewerkt aan het negeren van Zweden, zodra hun van ons afwijkende strategie, niet meer in angst-scenario’s kan worden gebruikt. Hannes valt hier diep door de mand.????

Me, myself and I2
Me, myself and I26 nov. 2021 - 20:44

Je kunt Portugal als lichtend voorbeeld zien, alleen hebben zij 1792 doden per miljoen en Nederland 1080. Iedereen die daar dood zou gaan aan Corona is inmiddels dood. Wellicht. Bevolkingsdichtheid is ook een factor misschien, 517 / km2 in Nederland tegen 110 / km2 in Portugal. (bijna 5 x minder). Zweden heeft nauwelijks maatregelen gehad en een vergelijkbare vaccinatiegraad met Nederland en Zweden heeft geen coronagolf op dit moment. Geen maatregelen, geen QR codes en geen problemen. Terwijl Zweden na geprezen, ook verguisd werd. Wel is het zo dat de bevolkingsdichtheid van zweden maar 22 / km2 is en het aantal doden 1475 per miljoen inwoners. Ook hier geldt dat misschien de meesten die zouden sterven aan corona inmiddels zijn gestorven. Dan kun je blijven emmeren over het feit dat de niet gevaccineerden het probleem zijn, dit is aantoonbaar onwaar. De aantallen gevaccineerden in het ziekenhuis stijgen harder dan het RIVM wil toegeven. Gelukkig laten omringende landen wel eerlijke cijfers zien. Je moet voor de lol de vragen van Pieter Omtzigt in het Kamerdebat voorafgaand aan de maatregelen eens bekijken. Pure misleiding wat daar plaatsvind. Het blijft sneu. Onze overheid heeft ingezet op de meest simpele oplossing, iedereen een prikje, probleem weg. Nu dat niet de oplossing blijkt te zijn, blijven ze krampachtig vasthouden aan de belofte die ze niet waar konden maken. Proberen ze een onterechte schuldige aan te wijzen teneinde hun eigen falen te verbloemen. Mijn god, wat ben ik blij dat ik niet meer in Nederland woon.

14 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij7 nov. 2021 - 12:28

[ Wel is het zo dat de bevolkingsdichtheid van zweden maar 22 / km2 ] Vergeet die bevolkingsdichtheid. 1 op de 5 woont rond Stockholm. 1 op 3 woont rond Helsinki. Sociale mobiliteit en discipline is bepalend.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 nov. 2021 - 16:11

"De aantallen gevaccineerden in het ziekenhuis stijgen harder dan het RIVM wil toegeven. Gelukkig laten omringende landen wel eerlijke cijfers zien. " Daar zegt u nog al wat. Heeft u een bron of is dat teveel gevraagd van een wappie?

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 nov. 2021 - 16:34

Daarnaast zijn er nog wat andere grote steden zoals Göteborg en Malmö, die drie zij samen al goed voor bijna 40% van de bevolking. Er zijn inmiddels diverse studies gedaan naar veranderende mobiliteit. Ook dmv vragenlijsten.

Bart Kuipers2
Bart Kuipers27 nov. 2021 - 17:09

@Middenman Typisch veralgemenende opmerking van iemand zonder inhoudelijke mening. Roep volgende keer gewoon “welles!” of “nietes!”, is je punt ook gemaakt.????

Me, myself and I2
Me, myself and I27 nov. 2021 - 18:20

@frans Ik noemde er één, dat zijn de Kamervragen die Pieter Omtzigt hierover stelde. Deze is interessant: https://www.youtube.com/watch?v=eIzEkqkZdnM Verder kun je bijvoorbeeld op de site van de Engelse Dept. of Health de rapportages bekijken. Ik zou zeggen google ff als je geïnteresseerd bent. Je kunt ook naar de site van Maurice.nl, die vind je vast stom, maar er staan altijd hele handige linkjes waarin je het verhaal kunt verifiëren. Je kan dan ook alleen de linkjes zoeken en het verhaal achterwege laten als dat te confronterend is. @Anderefrans Helsinki ligt overigens in Finland, maar dit ter zijde. De bevolkingsdichtheid van Stockholm is 251 inwoners / km2. De bevolkingsdichtheid van Amsterdam is 5042 inwoners per / km2. Als je in steden als Stockholm of Göteborg komt, dan merk je dat ook. Het zijn grote steden, met veel inwoners, maar ook enorm veel ruimte. Iets wat je in steden als Amsterdam en Rotterdam echt niet merkt.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij7 nov. 2021 - 18:58

[ Onze overheid .... Mijn god, wat ben ik blij dat ik niet meer in Nederland woon. ] ?? Dat "onze" moet blijkbaar "jullie overheid" zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 nov. 2021 - 22:44

Stockholm ken ik goed. Het ligt op eilanden en dat van die ruimte klopt wel er is ook veel groen. Maar in de sterk gesegregeerde migrantenwijken wonen grote gezinnen in relatief kleine appartementen. Daar is ook de besmettingsgraad erg hoog.

Me, myself and I2
Me, myself and I28 nov. 2021 - 6:20

@frans Je hebt een punt. Ik vraag me ook wel eens af waarom ik me nog steeds zo betrokken voel bij wat er in Nederland gebeurd. En ik heb natuurlijk nog steeds de Nederlandse nationaliteit, wat betekend dat ik stemgerechtigd ben voor de landelijke politiek. @defoe Klopt. Besmettingen onder migranten is ook hier echt een probleem. Net als in Nederland trouwens. Het wordt nauwelijks benoemd omdat natuurlijk iedereen bang is om uitgemaakt te worden voor racist. Ook hierin verschilt Zweden weinig van Nederland. Het gaat natuurlijk nooit gemeten worden, maar het zou me niets verbazen dat als je dat zou doen, dat migranten gemiddeld genomen als een grote risicogroep zouden worden gezien. Door zaken als huisvesting, algemene gezondheid en wantrouwen. Ik zou ook echt niet weten wat je hieraan zou moeten doen. Als je er aandacht aan zou besteden pakt dat waarschijnlijk niet positief uit voor deze groep, aangezien zij waarschijnlijk de nieuwe 'schuldigen' zouden worden. Als je er geen aandacht aan besteed, blijft het een probleem en pakt het daarom ongunstig voor de groep uit.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 nov. 2021 - 7:48

De "ruimte" geldt voor groter Stockholm. De stad is met 5214 inwoners per / km2 even dichtbevolkt als Amsterdam.

Me, myself and I2
Me, myself and I28 nov. 2021 - 14:42

@defoe Je hebt inderdaad gelijk. Het verschil was ook wel erg groot :) Overigens vind ik het nog steeds best bijzonder dat we in Zweden dus geen vierde golf hebben. Geen idee hoe dat komt. Misschien toch de groepsimmuniteit bereikt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 nov. 2021 - 19:51

Het Zweedse beleid was gericht op houdbaarheid op de lange termijn. Op dat moment was er nog geen zicht op een vaccin. Over de fijnere punten van immuniteit is nog weinig bekend

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij8 nov. 2021 - 20:14

De bevolkingsdichtheid van Staphorst is 128 mensen per vierkante kilometer, maar als je elke zondag met 2300 mensen in de kerk gaat zitten zingen... Sociale mobiliteit en discipline dus.

Me, myself and I2
Me, myself and I28 nov. 2021 - 21:23

@defoe Dat lijkt dan op zich wel te werken. Kan ook zijn omdat de meeste Zweden zich goed aan de maatregelen houden, behalve de jongeren dan, maar ja, ik heb er zelf twee thuis rondlopen en mijn conclusie is dat coronamaatregelen en pubers gewoon niet samengaan. Maar hier in Zweden is er weinig restrictief beleid. Vrijheid staat hier heel hoog in het vaandel en die wordt ook gerespecteerd. Daar staat dan een positieve houding van de bevolking tegenover. En dat wil niet zeggen dat iedereen het hier met elkaar eens is overigens. Maar mensen respecteren elkaars mening en keuzes, ook als dat gevolgen heeft voor hun zelf.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 nov. 2021 - 9:57

Ook Zweden heeft/had een soort "Red Team" van dissidenten maar in zijn algemeenheid zijn Zweden geneigd de overheid te vertrouwen. Dat zou kunnen betekenen dat volwassen Zweden adviezen opvolgen.

Middenman
Middenman6 nov. 2021 - 19:04

De reden voor het door Han geschetste probleem is een jarenlange indoctrinatie over keuzevrijheid, het recht om je eigen leven te bepalen, om te doen waar je zelf zin in hebt, om toch vooral jezelf te ontplooien, om te geloven dat alles mogelijk is, dat je succes in eigen hand hebt. We moesten allemaal geloven in de maakbare samenleving waar het individu boven alles gaat. We zijn al heel lang geen samenleving meer, maar een verzameling individuen. Van neoliberalen en populisten kun je dat verwachten, maar het erge is dat een flink deel van links daar de afgelopen 25 jaar volop aan meegedaan heeft en het nog steeds doet. Nederland is al heel lang niet meer sociaal. Daar plukken we nu de vruchten van. Kenmerkend voor deze situatie is dat de problemen altijd door een ander worden veroorzaakt. In dit geval dus door De Jonge. Als we die toch niet hadden, wie zouden we dan de schuld moeten geven. Arm land.

1 Reactie
gimli55
gimli557 nov. 2021 - 16:32

"Als we die toch niet hadden, wie zouden we dan de schuld moeten geven". De ongevaccineerden, waarvan natuurlijk een deel bestaat uit gelovigen en allochtonen.

TERCA
TERCA6 nov. 2021 - 18:32

Ja maar Portugezen zijn Katholiek, dus heel gehoor- en volgzaam, toch?

Kees Reinders
Kees Reinders6 nov. 2021 - 18:07

"Docenten die tot de leerlingen zeggen: “Jullie hebben het allemaal zelf in de hand” kunnen gewoonlijk geen orde houden. " Je zegt met mijn instemming hiermee dat er niet geschroomd moet worden door het gezag het nodige beleid uit te vaardigen en er ook voor te zorgen dat het nageleefd wordt door handhaving en consequenties voor mensen. Met die houding en bijpassend optreden wanneer nodig heeft een docent algemeen de rust en de orde al gecreëerd zonder dat er nog teveel van nodig zal zijn. In andere landen dan Nederland, zeker ook in de EU met hier goed gekozen voorbeelden, is dat te zien. Hieraan wil ik wel toevoegen dat de Nederlandse bevolking gemiddeld meer dan andere vaker hondsbrutaal kan zijn en niet voor niets bekend staat als lomp en zelfs lastposten in het nabije buitenland. De in gevallen positieve mentaliteit zich niet zoveel te laten zeggen is in deze een last.

Erik Geven2
Erik Geven26 nov. 2021 - 17:46

Zou de bevolkingsdichtheid van Portugal ook niet meespelen?

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 nov. 2021 - 9:19

Denk het niet, Steden als Porto en Lissabon zijn behoorlijk druk - in de meeste Nederlandse steden is het makkelijker afstand houden (muv Amsterdam)

Erik Geven2
Erik Geven27 nov. 2021 - 11:41

Maar Portugal is toch groter dan Porto en Lissabon?

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij7 nov. 2021 - 12:30

Nee. In ontwikkelde landen woont 85% in de stad of verstedelijkt gebied. Sociale mobiliteit en discipline is bepalend.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout6 nov. 2021 - 16:56

Gij zult Angstig zijn, vroeger was daar God voor nodig, maar nu die minder wordt geloofd, verzinnen ze nieuwe dreigingen. Ergens wel komisch, zo doorzichtig allemaal.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 nov. 2021 - 8:49

Hans Achterhout Als jij niet bang was voor vuur, was je al lang afgebrand geweest.

ManekiNeko
ManekiNeko6 nov. 2021 - 16:39

dan bestaat er voor godsdienstig gemotiveerde prikweigeraars een alternatief: medicijnen innemen na de besmetting mag immers wel van Allah God. Daar kan zelfs de meest fundamentalistische imam of dominee niets tegen inbrengen. Kan iemand met deskundigheid mij vertellen waar dat in de bijbel, koran en thora staat? Volgens mij staat dat er niet in, net zo min als dat er nergens staat dat je geen vaccins mag laten zetten.

Molly Veenstra
Molly Veenstra6 nov. 2021 - 16:32

'Blijkbaar zijn de Portugezen althans op het vlak van corona minder vatbaar voor desinformatie of donderpreken dan Nederlanders.' Portugezen zijn daarvoor net zo vatbaar als Nederlanders, alleen hebben de donderpreken een totaal andere inhoud dan die van de labekakken van de SGP. In tegenstelling tot Nederland heeft Portugal wél een overheidscampagne voor vaccinatie. De donderpreken komen van Henrique Gouveia e Melo. Een marineofficier, die leiding geeft aan de 'Task Force para a Elaboração do Plano de Vacinação contra a COVID-19 em Portugal' Een task force voor vaccinatie, geleid door een doortastende militair. Zo moet het kennelijk.

Eid
Eid6 nov. 2021 - 16:22

Maar gelukkig, in tegenstelling tot Portugal zijn wij NLders, die bij elke maatregel vragen stellen, omdat we zo gedisciplineerd zijn om het vooral allemaal zelf beter te weten, en worden we geholpen door debiele talkshows die elke avond elke discussie opnieuw te doen met hosts en gasten waarvan je denkt " Hoe kan die het weten zonder enige achtergrond of kennis, maar wel met een mening?"

Martinel
Martinel6 nov. 2021 - 16:13

Misschien krijgen de Portugezen wel valide informatie? Ken het land goed. Heeft niks met dictatuur te maken, maar met de aard van het beestje. Gewoon nadenken. Wat in dit land steeds verder afglijdt. Ik, ikke en ik, daar gaat het hier om. Gevoed door jarenlange 'kansen pakken' en de rest kan stikken...bijna letterlijk. Ook is daar het voor familie zorgen nog aanwezig. Hier worden de ouderen als uitschot behandelt.

5 Reacties
Martinel
Martinel6 nov. 2021 - 16:22

Als je in dit land voor familie zorgt wordt je eventuele uitkering gekort, want straf. Dit land is in chaos en verwarring gestort. Op elk terrein.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 nov. 2021 - 19:24

@Martinel, geen land voorr mij dan, vanwege een ernstig gebrek aan familie.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 nov. 2021 - 8:59

@danielledefoe ook ik ken portugal vrij goed als je geen familie hebt dan vindt je die daar wel

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 nov. 2021 - 8:51

Hier moeten ze voor familie zorgen, of ze het kunnen of niet!

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 nov. 2021 - 8:52

Gelukkig heb ik zorgzame kinderen, ze doen naar vermogen.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman6 nov. 2021 - 15:56

Wij hebben op 18 miljoen net zoveel overledenen dan Portugal op 10 miljoen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 nov. 2021 - 15:26

Portugal kent geen bijbelgordel neem ik aan

5 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland6 nov. 2021 - 16:14

Heel Portugal is een bijbelgordel Salazar heeft er niks mee te maken in Portugal is er een sterk gemeenschapsbesef . Portugezen aarden dan ook meestal slecht in Nederland met zijn iedere voor zich mentaliteit.

michellekepen
michellekepen6 nov. 2021 - 17:13

DanielleDefoe, Bijbelgordel en overwegend katholieke roots, dat gaat niet echt samen. Dus je aanname is juist. Portugal kent overigens ook extreem, vergeleken met de rest van Europa, weinig islamieten. Maar het verband daarvan, wat betreft vaccinaties/besemttingen, ontgaat jou waarschijnlijk.... (en de reden dat er in Porgugal sprake is van zo weinig islamitsche verrijking, die zal je wel helemaal ontgaan...)

Stheno
Stheno6 nov. 2021 - 17:27

Danielle, Ter nuancering: als Portugal eenzelfde bijbelgordel zou kennen als NL, dan zou die NLse bijbelgordel volledig in die 2% vallen die overblijft. De nadruk ligt zeker hier op de site op het geloof maar qua aantallen en percentage zal dit geen zoden aan de dijk zetten. Dan gaat het percentage gevaccineerden in NL van 87 naar 89, wat overigens toch al een hoog percentage is. De groepen die wezenlijk meer zoden aan de dijk zetten qua vaccinatiegraad worden hier met fluwelen handschoenen aan besproken.

NietLinksNietRechts
NietLinksNietRechts7 nov. 2021 - 15:29

Als de Biblebelt de oorzaak van alles zou zijn, en alleen daar, dan hadden we een duidelijk "dader". Maar helaas is dat niet zo. Het is wel de makkelijkste weg om deze bepaalde groep zo weg te zetten. Beetje een griezelige praktijk en zo ervaren die mensen het zelf ook, want binnen de Biblebelt is er een stevige discussie, geloof me maar. Mijn mening en mijn observatie omdat ik veel mensen ken die gereformeerd etc zijn. Als je op de kaart kijkt dan blijkt dat bepaalde delen van de Biblebelt best in orde zijn qua vaccinatiegraad. Lokaal zitten er hardnekkige problemen, door groeps-chantage binnen de kerken en vanwege de sociale controle. Stel dat uit onderzoek blijkt dat XX% van de allochtonen geen vaccin wil, of XX% van de jeugd, of verzin maar een groep. Mij lijkt het beter als overheid daar dan meteen werk van te maken met juiste informatie en voorlichting aan die mensen om het tij te keren. En juist dat gebeurd niet. Ze modderen maar wat aan en zo komen we hier niet uit. Het dilemma zie ik ook wel, bij verplicht een prik halen..... dat zet de deur open voor een totale controle van de overheid op onze integriteit.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 nov. 2021 - 8:58

Het aantal gevaccineerden was zelfs gisteren nog lager bij het RIVM dan dat hier steevast gemeld wordt. Wel begrijp ik dat het ineens druk is geworden op de priklocaties. Besmettingen waren momenteel veel rond op de basisscholen en dat gaat dan weer verder naar boven. Gevaccineerd zijn en zeker wat betreft ouderen betekent geen 100% veiligheid. Dat is vanaf het begin gezegd maar schijnt hier maar niet door te dringen. Ouderen kunnen zich derhalve maar deels beschermen en zijn zeker afhankelijk van het aantal vaccinaties in de gehele bevolking, dus ook bij de jongeren.

Winterdepressie
Winterdepressie6 nov. 2021 - 15:12

Maar we wisten toch al dat professor puntschoen dusdanig ongeschikt voor het onderwijs was dat hij maar de politiek in is gegaan omdat het leger verder ook geen optie was?