Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Er komen amper nog Syrische vluchtelingen naar Nederland

  •  
12-05-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-05-12-om-14.29.21
Het aantal Syrische vluchtelingen dat de afgelopen maanden een eerste asielaanvraag deed in Nederland is fors gedaald. Vorig jaar oktober waren dat er nog 5.249, vorige maand zelfs nog maar 101. Dat schrijft de Volkskrant donderdag.
Het totaal aantal mensen dat vorige maand een eerste asielaanvraag indiende bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) was 924, beduidend lager dan een jaar eerder. Zelfs als alle nareizigers en mensen die voor de tweede keer asiel aanvragen worden meegeteld, blijft het een fors lager aantal dan in april 2015.
Die daling is al sinds het hoogtepunt van vorig jaar september aan de gang. Dat er toch een beeld heerst van ‘stromen’ en ‘tsunami’s’ aan asielzoekers, komt volgens onderzoeker Flip van Dyke mede door de voorlichting van de IND en het ministerie van Veiligheid en Justitie.
"Daar lezen we vooral dat de asielinstroom ‘hoog en stabiel’ is, of ‘onverminderd hoog’ was.’ Het woord ‘daling’ zien we bijna nooit, alleen in combinatie met ‘maar vergeleken met puntjepuntje is hij hoger’."
In een gesprek met de Volkskrant zegt Van Dyke het kwalijk te vinden dat de werkelijke daling in het uitgebreide persbericht over het IND-jaarverslag van 2015 helemaal niet aan bod komt. In dat bericht werd de focus gelegd op het aantal asielzoekers uit landen als Albanië, Servië en Kosovo. ‘Ongeveer 25 procent van de eerste asielaanvragen bestond in de eerste maanden van 2016 uit mensen uit een veilig land,’ stond te lezen. Dat het aantal Syriërs – de groep waar in het maatschappelijk debat het meest om te doen is – sinds oktober met 88 procent is gedaald, was nergens in het bericht terug te vinden.
‘Wanneer we ons concentreren op Syrische mannen, een groep waar in het politieke debat veel om te doen is en die vaak voor nareizigers zorgt, is zelfs sprake van een afname van meer dan 99 procent. In oktober waren dat er 3.300, in februari nog maar 110 en in maart nog maar 25.’
Wat schrijft de IND echter: Vorig jaar kwamen vooral Syriërs (zo’n 27.700) en Eritreeërs (zo’n 8.400) naar Nederland’ en ‘Ook begin 2016 bestond het grootste deel van de 4.400 eerste aanvragers uit Syriërs’. Wat ook niet helpt in de beeldvorming, zijn berichten zoals die van de NOS eind maart, waarin werd gerept van een ‘explosieve stijging’ van het aantal Albanese asielzoekers, zelfs meer dan het aantal Syrische. Van Dyke:
"Terwijl Albanezen hier nooit een verblijfsvergunning krijgen en Syriërs wel. De enige juiste conclusie is dat het aantal Syrische asielzoekers extreem is gedaald. Zo extreem dat zelfs de Albanezen met meer zijn. Maar ja, dat is misschien een erg lange kop."
Het gegoochel met cijfers is niet alleen voorbehouden aan de IND en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Zo bleek al eerder dat we qua aantallen vluchtelingen niet te maken hebben ‘een stad als Groningen’ (Halbe Zijlstra) of ‘een stad als Utrecht’ (Geert Wilders). Getallen waar beide politici overigens aan vasthouden, ondanks dat de werkelijke cijfers een compleet ander beeld schetsen. Dat vasthouden aan foutieve uitspraken geldt ook voor eurocommissaris Frans Timmermans. Hij verkondigde eerder dit jaar dat maar liefst 60 procent van vluchtelingen geen geldige reden had om überhaupt te vluchten. Daarbij zei hij zich te beroepen op cijfers van onder meer grensbewaker Frontex. Cijfers die met de beste wil van de wereld nergens terug te vinden waren.
In een gesprek dat Joop.nl vorig jaar met Flip van Dyke voerde, zei de onderzoeker dat de verwarring niet alleen bij de overheid ligt, maar ook journalisten valt aan te rekenen. Volgens hem verdiepen zij zich te weinig in de harde cijfers, of zijn ze er simpelweg niet in geïnteresseerd. En de politiek?
"Rechts vindt het prachtig, want het komt hen goed uit dat de cijfers te hoog zijn. Rechts Nederland scoort er ontzettend goed mee, terwijl links zichzelf te goed vindt om zich met cijfers bezig te houden."
cc-beeld: EU2016 NL
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.