Joop

Er kan veel energie bespaard worden via kleine stappen

  •    •  
16-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1448 keer bekeken
  •  
terrasverwarmer

© cc-foto: joekanyou

Er kan al heel veel bespaard worden op een eenvoudige manier.

Op het moment dat wij moeten bedenken hoe ons energiegebruik minder afhankelijk kan worden van de Russische Federatie, borrelen er allerlei petty polemieken op over bijvoorbeeld het gebruik van e-bikes. Nooit op basis van exacte gegevens. Hoeveel autokilometers worden daadwerkelijk vervangen door elektrische fietskilometers? Een vraag aan de voorstanders. Hoeveel jongeren vervangen hun rijwiel voor een elektrische variant en hoeveel bejaarden krijgen een ongeluk doordat ze de hoge snelheid niet kunnen beheersen? Wat kost de e-bike alles bij elkaar – parkeerruimte, speciale voorzieningen, energie, accu, afval etc – werkelijk? Vragen aan de tegenstanders. Want ik wil cijfers, geen meningen.

En waarom wordt de groei van het aantal e-bikes niet mede toegeschreven aan mode? Zeker bij welvarende tieners en yuppies zal dat het geval zijn.

Over minder afhankelijkheid van Poetin wordt vooral gelobbyd om klimaatdoelen niet meer te hoeven halen. Fijn voor Rutte, de boeren en de grote bedrijven. Niet te vergeten de kernenergielobby, die als een veenbrand al een halve eeuw rondwaart en nu haar kans ziet, met in de slipstream ecomodernisten die voor elk probleem wel een technische oplossing weten. Niet voor nu natuurlijk, maar zeker over een jaar of wat. Of een decennium of wat.

Hierbij wordt de politiek van de kleine stappen vergeten. Want er kan al heel veel bespaard worden op een eenvoudige manier.

Zo te zien rijdt een op de drie voertuigen op de rijkswegen harder dan de maximumsnelheid. Motoren en andere fun-vervoermiddelen vaak nog veel harder. En dan zwijg ik nog over hun rijstijl. Handhaving hierbij door de politie zou al heel veel schelen.

Werkgevers zouden dwingender het carpoolen en thuiswerken kunnen bevorderen.

Verwarmde terrasssen en winkels met open deuren: gemeenten zouden die kunnen verbieden. Hetzelfde met felle verlichting ’s nachts in en op lege gebouwen. Bijkomend voordeel is minder lichtvervuiling. 

Een structurele maatregel zou het sluiten van industrieën als Tata Steel kunnen zijn, alsmede het afbouwen van de glastuinbouw. Om te beginnen met de meest energieverslindende en giftige tuinbouwbedrijven.

Goed idee lijkt ook een klein Schiphol in zee. Geen hub meer en wat een woningen en zonneparken kunnen er worden gerealiseerd op het oude vliegveld!

cc-foto: joekanyou

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Nicotientje
Nicotientje18 mei 2022 - 4:10

Ook water krijg je bij mijn weten met behulp van stroom. En elke dag maar 5 minuten douchen werkt besparend. Maar is dagelijks echt nodig! 2 keer douchen in de week zou ook kunnen. En dat is veel beter voor je huid. Dat scheelt daardoor weer de nodige vettige crème en de nodige plastiek tubes. Ook beter voor het milieu.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 mei 2022 - 7:17

Een hele hoop punten die we ook allemaal zouden compenseren door gewoon iets minder social media te gebruiken, Netflix te streamen of Joop te lezen. Grappig weetje, het wereldwijd streamen van porno veroorzaakt net zoveel CO2 als heel België. Nederland is waarschijnlijk gered als we TikTok afschaffen.

Mokker
Mokker17 mei 2022 - 6:22

Stop dan ook meteen met kinderbijslag, want elk nieuw mens zal in zijn leven een ongelofelijke hoeveelheid energie en grondstoffen gaan verbruiken.

Bert van der Neut
Bert van der Neut16 mei 2022 - 21:23

Werkgevers zouden dwingender het carpoolen en thuiswerken kunnen bevorderen. Weer iemand die denkt dat heel Nederland op kantoor zit. Misschien eens buiten komen?

Wie o Wie
Wie o Wie16 mei 2022 - 21:23

“ Verwarmde terrasssen en winkels met open deuren: gemeenten zouden die kunnen verbieden.” Ik ken huizen die in de winter gewoon de gordijnen open hebben. Wat kost dag wel niet aan extra verwarming. Laatst kwam ik op een toilet bij de buren. Gewoon 2 spotjes in het plafond. Had prima met 1 gekund. Wat zeg ik. Gewoon met een ouderwetse knijp zaklantaarn bijschijnen. Vaatwasmachines: ook verleden tijd. Gewoon zelf boenen. Ook goed voor de lijn.

a.doorgeest
a.doorgeest16 mei 2022 - 21:22

Een aardig artikel van dhr. Den Boef, maar er zijn volgens mij nog heel wat meer manieren om energie te besparen. 1 - Uitgerekend Shell houdt met enige regelmaat een wedstrijd om de meest energiezuinige motor te ontwikkelen. Een paar jaar geleden hebben studenten in Delft het gepresteerd een motor te ontwikkelen die circa 1:700 loopt. Het implementeren van extreem zuinige motoren in al het verkeer zou tot een grandioze afname van olieverbruik leiden. Waarom laat de politiek zoiets liggen, waarom zijn er nog geen autofabrikanten gekomen die dit soort extreem zuinige voertuigen ontwikkelen? De EU laat het liggen, net als de autoindustrie. Voor de laatste geldt dat je een auto op de markt kan brengen die zichzelf helemaal terugverdient gedurende zijn levensduur en dat lijkt me marketingtechnisch zeer aantrekkelijk. 2 - Nogal wat energie gaat op aan koken. Waarom is er nooit serieus nagedacht over geïsoleerde pannen - dubbelwandig met een isolatielaag in de wanden die het verlies van energie tijdens het koken tot een minimum beperken? Lijkt me niet onzinnig daar eens over na te denken. 3 - Veel nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem dat 24 uur per dag stroom verbruikt. Met natuurlijke ventilatie is niets mis - af en toe een raampje open en mechanische ventilatie tot een minimum beperken. Ook dat spaart energie. Kortom: het wordt tijd ons hele energiegebruik door te lichten om te kijken waar er winst behaald kan worden.

Willem D2
Willem D216 mei 2022 - 20:36

Ik heb vroeger Wipneus en Pim gelezen, mag ik nu ook een mening hebben over Literatuurwetenschap ?

Willem D2
Willem D216 mei 2022 - 20:09

Nog een geweldig idee: Stop met de riolering ! Laat iedereen zijn eigen mestvergister maken. Zet je eigen windmolen op het balkon en als het niet waait ga je met je gezin zelf blazen. Zet trappers onder je bureau aangesloten op een dyname en fiets terwijl je werkt. Deze ideeën zijn net zo briljant en goed doordacht als de voorstellen die ik hier lees.

Ewout Pool
Ewout Pool16 mei 2022 - 18:12

Zucht, weer die progressieve prohibitiepropositie. Het is waar dat de meeste mensen te hard rijden, het wordt namelijk niet gehandhaafd wegens gebrek aan mankracht. Die terraswarmers hebben leuke kleine cafeetjes nodig om überhaupt rond te kunnen komen. Tenzij je wilt dat alle restaurants McDonalds etc. heten. Uiteraard kan meer thuiswerken/carpoolen helpen. Wel knap lastig voor de loodgieter en bakker en al het andere niet-kantoorpersoneel. (En nee, OV is momenteel géén goede optie) Schiphol verplaatsen naar de zee? De meeste vliegtuigen komen over land, dus dit zal enkel het probleem verplaatsen. (En ook hier: trein geen goede optie.) Tata Steel sluiten? Het is wel de enige grote (10k+) werkgever in de regio. Wat kan je dan wel doen: nou; arbeidsvoorwaarden politie verbeteren is een eerste, het OV drastisch verbeteren een tweede. Zorg ook dat de trein veel makkelijker internationaal is dan het vliegtuig. Als ik in mijn woonplaats mijn reis naar Rome kan beginnen ipv op Schiphol is dit al een stuk makkelijker. Op snelheid en prijs win je het voorlopig niet. Stop om te beginnen de groei van Schiphol en bouw het af naarmate de trein beter wordt. Vergroten Tata Steel, en terwijl je zorgt voor meer werkgelegenheid in de regio kun je het bedrijf geleidelijk downsizen. Maar ik begrijp, dit is veel te politiek en te weinig radicaal….

pahan
pahan16 mei 2022 - 17:44

Nog simpeler: Al die snelheidsremmende maatregelen afschaffen en genadeloos straffen bij overschrijden van toegestane snelheden. Enig idee wat een rotonde kost, aan brandstof, remmen- en banden slijtage? Ik niet, maar als ik rustig door een straat keutel gebruik ik minder dan dat ik voor de meest imbeciele zigzag-ellende constant moet remmen en optrekken.

youppie
youppie16 mei 2022 - 16:44

Dit stuk is toch wel van een heel erg bekrompen niveau. Sorry dat ik het zeg. Als je dan toch heel erg veel wilt besparen kun je ook iets van een verplichte euthanasie invoeren op de zogenaamde onrendabelen. Van hun stoffelijke overschotten kan de stadsverwarming ook weer een poosje vooruit. Je kunt natuurlijk ook realistische klimaatplannen opstellen waar iedereen wat aan heeft: --Stel verplicht dat voor eind 2024 alle TL's, spaarlampen en gloeilampen zijn vervangen door LED's --Vanaf eind 2030 moet ieder huishouden elektrisch koken --Vanaf eind 2040 moeten alle kolen- en gascentrales gesloten zijn. Ze moeten voor het geval van acute crises wel de mogelijk hebben om binnen één week weer op te starten. Dit zijn voorstellen waar je mee verder kunt. Je kunt wel popi-jopie roepen dat Tata dicht moet, maar er moet toch ergens staal vandaan komen.

1 Reactie
pahan
pahan16 mei 2022 - 17:45

'Vanaf eind 2030 moet ieder huishouden elektrisch koken' Dat is nog onder bekrompen. Wat zit daar precies voor niveau?

Greendutch
Greendutch16 mei 2022 - 16:12

podcast Tegenlicht vrijdag 13 mei 2022 gesprek met Marjan Minnisma van Urgenda waarin zij zegt dat we als Nederland al zo ontzettend ver zijn om met zonnepanelen en wind energie rond te kunnen komen. laten we de rest ook snel doen en dan andere landen helpen om ook snel klaar te zijn. vooral de arme landen.

1 Reactie
Willem D2
Willem D216 mei 2022 - 20:05

Zonder de podcast gehoord te hebben weet ik nu al 1 ding zeker, Marjan kan niet zo goed rekenen. Met zonnepanelen en windenergie kan Nederland nooit voldoende energie opwekken, al helemaal niet op mistige windstille dagen die we deze winter overigens wel erg vaak hadden.

adriek
adriek16 mei 2022 - 16:01

"Werkgevers zouden dwingender het carpoolen en thuiswerken kunnen bevorderen." Mijn eigen ervaring leert dat we in hoog tempo richting 'business as usual' zijn gegaan. Ik moet serieus moeite doen om één of twee dagen per week thuis te kunnen werken. " het sluiten van industrieën als Tata Steel kunnen zijn," Slecht idee. Dat staal is nodig. Tata zou wel onder druk gezet kunnen worden om sneller te veranderen, maar als we Tata Steel sluiten gaan de chinezen het staal maken, met Russisch gas.

Pindaklaas
Pindaklaas16 mei 2022 - 15:39

De overheid neemt dit soort zaken zoals verlichting op en in gebouwen, en bijvoorbeeld terrasverwarming helemaal niet serieus, anders was er allang werk van gemaakt. Punt is, rechts gelooft niet in klimaatverandering en dus zullen brave burgers van alles doen om zo weinig mogelijk energie te verbruiken -tenslotte is het zo ondertussen peperduur- en blijven de rechtse ballen gewoon doorgaan met het zelfde gedrag. Hardrijden, energie verkwisten, en noem maar op.

vdbemt
vdbemt16 mei 2022 - 15:19

Voor een Schiphol in zee moet natuurlijk heel wat gebeuren wat vreselijk veel energie kost. Of bedoel je: Schiphol in zee dumpen?