Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Er is meer nodig voor duurzame vrede dan een veroordeling van Israëlisch geweld

  •  
14-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
31739417693_ed827dd9c7_c

© cc-foto: Ronan Shenhav

Er is een structurele oorzaak waardoor het geweld in de regio geregeld flink oplaait. Die is gelegen in de bezettingspolitiek die Israël voert, al decennialang
Het oorlogsgeweld in Palestina en Israël neemt in rap tempo toe. Tientallen doden zijn al gerapporteerd aan Palestijnse zijde, waaronder veel burgers. Ook is een aantal burgers gedood in Israël door raketten uit Gaza. Alles moet erop gericht zijn deze geweldsescalatie zo spoedig mogelijk te stoppen.
Elke geweldsescalatie tussen Palestina en Israël – de geschiedenis kent er al vele – heeft specifieke oorzaken. In dit geval betreft het dreigende uitzetting van een aantal Palestijnse families in Oost-Jeruzalem, die volgens Israël plaats moeten maken voor kolonisten. Terecht roept deze actie veel woede op.
Maar er is ook een structurele oorzaak waardoor het geweld in de regio geregeld flink oplaait. Die is gelegen in de bezettingspolitiek die Israël voert, al decennialang. Deze bezetting gaat gepaard met continue uitbreiding van illegale nederzettingen in Palestijns gebied, sloop van Palestijnse gebouwen, de bouw van een illegale afscheidingsmuur en een moordende blokkade tegen Gaza.
De gerespecteerde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch oordeelde onlangs snoeihard over dit discriminerende systeem. Ze noemen het, in navolging van steeds meer organisaties, apartheid. Israël probeert volgens de mensenrechtenorganisatie de overheersing en onderdrukking van Palestijnen structureel in stand te houden.
De voortdurende illegale bezetting maakt het feitelijk ondoenlijk om in Palestina iets van rechtstatelijkheid en democratie te ontwikkelen. Dat heeft ook negatieve effecten op de kwaliteit en betrouwbaarheid van de Palestijnse autoriteit, en het voortdurende uitstel van hoogstnoodzakelijke verkiezingen werkt ook de onvrede en teleurstelling aan Palestijnse kant in de hand.
Minister Blok van Buitenlandse Zaken en ook premier Rutte reageren vooralsnog uitermate zwak op het opgelaaide oorlogsgeweld in het Midden-Oosten. Weliswaar veroordeelt Blok de beschietingen vanuit Gaza op burgerdoelen in Israël. Maar dat Israël ook aanvallen op burgerdoelen uitvoert en dat bij luchtaanvallen tegen Gaza burgerdoden vallen, waaronder kinderen, blijft onbenoemd. Het is een pijnlijke eenzijdigheid, die we helaas gewend zijn van deze minister. Blok bleek niet eens in staat het bloedbad in Gaza in 2018, toen Israël 200 demonstranten doodde, te veroordelen.
Stel dat de Nederlandse regering alsnog bij zinnen komt en ook het Israëlische geweld veroordeelt, dan is dat nog maar een begin. Veel meer is nodig voor een duurzame vrede tussen Palestina en Israël.
Een doorstart van het zogenaamde Midden-Oosten vredesproces is daar geen onderdeel van. Serieuze onderhandelingen over vrede verdienen natuurlijk steun, maar in het verleden zijn dergelijke gesprekken door Israël vooral benut om de nederzettingen verder uit te breiden. Zolang deze ‘vredesonderhandelingen’ worden geleid door de VS, dat pal staat achter Israël en het land politiek en financieel steunt, is dit voor de Palestijnen een doodlopende weg.
Wat dan wel? De enige manier om Israël te bewegen de bezetting van Palestina op te geven is gelegen in het opvoeren van de druk. Dat kan bijvoorbeeld door maatregelen tegen de illegale nederzettingen, zoals het aan banden leggen van handel hiermee. Ook kan het EU-associatieakkoord, dat voorziet in handelsvoordelen voor Israël, opgeschort worden. Verder kan de EU gerichte sancties nemen tegen verantwoordelijken voor het oorlogsgeweld, zoals inreisverboden en het bevriezen van tegoeden.
Tot slot zou de EU – als grootste donateur van zowel Israël als de Palestijnen -het voortouw kunnen opeisen in vredesonderhandelingen. In het debat met minister Blok (donderdag 20 mei) zal ik daarop aandringen. Het is in ieders belang dat zo snel mogelijk een eind komt aan de oorlog en bezetting.
Update 16 mei: reactie Rutte toegevoegd.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (93)

Biff Everwood
Biff Everwood21 mei 2021 - 8:51

Zou het geweld stoppen als de 1948 grenzen hersteld zouden worden, en een twee-staten oplossing zou komen? Dat zou toch het uiteindelijke doel moeten zijn, denk ik. Dat de een de ander verdrukt is geen structurele oplossing. Maar zou het werken? Palestina naast Israël, zonder dreiging van omringende landen?

Bert de Vries
Bert de Vries18 mei 2021 - 9:07

Ik heb begrip voor het standpunt van Van Dijk: Voer de druk op, desnoods middels santies. Het geval wil echter dat het daarvoor te laat is. Wederzijdse angst en haat zijn inmiddels verweven met beider culturen en hebben zich ontwikkeld tot een wezenskenmerk van de groepsidentiteit. Beide, angst en haat zullen verdere ontwikkelingen bepalen en uiteindelijk leiden tot een conflict zonder winnaars en, waarschijnlijk, Israël als grootste verliezer. Wat fout kon gaan is ook fout gegaan, al vóór de stichting van de staat. Mislukking is vanaf het begin ingebakken. Zie ook, met dank aan Minoes: https://www.historischnieuwsblad.nl/het-ontstaan-van-de-staat-israel/

Phil2
Phil217 mei 2021 - 15:47

Meer mensen die het nare gevoel hebben dat de crisis Netanyahu erg goed uitkomt? Een soort Wag The Dog, zet Palestijnen uit huis omdat ze plaats moeten maken voor kolonisten, en je kan er bijna vergif op innnemen dat er een reactie op komt. Hoe heftiger, des te meer Israeliërs zich rondom hem zullen scharen.

Treurnistroef
Treurnistroef17 mei 2021 - 7:14

Over enkele maanden gaat Israel weer door met hun nederzettingenpolitiek door vooral orthodoxe Joden. In de Gazastrook verdwijnt het geld wat bestemd is voor de wederopbouw weer in de zakken van de aan Hamas gelieerde miljonairs. Alles is weer zoals het was. Dit alles is ten koste gegaan van honderden doden. Er zijn veel ideeën om deze vicieuze cirkel te doorbreken, elk vanuit een eigen vooringenomenheid. Helaas gebeurt daar niets mee. Waarschijnlijk is het verhaal te complex.

Asega
Asega16 mei 2021 - 20:26

Ach ach ooit aan vrede sluiten gedacht heer Sites of is de minachting voor niet joden te groot. Ooit van het Stockholm syndroom gehoord want de taal die u uitslaat komt me bekent voor . Jasper van Dijk heeft het volledig bij het rechte eind of u dat nu leuk vindt of niet. En ik heb er persoonlijk genoeg van dat Europa de wet voorgeschreven krijgt door een landhe van nu 8 miljoen inwoners.

2 Reacties
MartinSijes
MartinSijes17 mei 2021 - 18:35

@asega. Hoe zo minachting voor niet - Joden? Waar slaat dat op Asega. Hoe zo Stockholmsyndroom? Als u bedoelt, dat men van de geschiedenis moet leren, kan ik dat bevestigen. Aan vrede gedacht? Ja natuurlijk. Het conflict is na 120 jaar volstrekt verhard. Empathie opbrengen voor de beweegredenen en geschiedenis van je tegenstander wordt voor alle betrokkenen wel steeds moeilijker, zeker in tijd van strijd waarin je de gelederen gesloten moet houden. Maar inderdaad. Ik was altijd voorstander van verdelen van het land, compensatie, erkennen van wat wij elkaar hebben aangedaan in het najagen van ieders eigen belangen. Ik ben voor gelijkwaardigheid van alle bevolkingsgroepen. Ik ben nog steeds tegen de nederzettingspolitiek en onteigeningen etc. Ik ben na ruim 50 jaar echter geen voorstander meer van het terugtrekken tot de wapenstilstandslijn van 1949. Terugtrekken uit zuid-Libanon leidde tot oorlog met Hezbollah en raketten op het noorden van het land. Terugtrekken uit Gaza leidde tot terreur die het nodig maakte om harde, vreselijke tegenmaatregelen te nemen. Ik geloof niet meer aan grote stappen voorwaarts die gezien de verdeeldheid bij zowel Joden,als Palestijnen toch niet gaan werken. Het roer moet wel om. Maar dan met vele kleine stappen vooruit gericht op gelijkheid, vrede en veiligheid voor ieder. Dat kan ook leiden tot autonomie. En als dat werkt op den duur tot een Palestijnse staat. Ik ben de naïviteit echt helemaal kwijt. Ik heb geen geduld meer voor betweterige, arrogante prietpraat als van Jasper van Dijk. Die fase ben ik vooruit. Op mijn 71e geloof ik niet meer aan sprookjes, hoe mooi deze ook klinken Dus praktisch uitvoerbare stappen vooruit voor beide partijen met empathie voor beide verhalen. Maar als er gevochten wordt, is dat positieve streven weer voor een tijd voorbij. Dat hebben wij inderdaad geleerd. De 21e eeuw zal geen herhaling zijn van vervolgingsperioden uit het verleden. Dat is voorbij. Wij zijn niet meer machteloos.

Kuifje3
Kuifje320 mei 2021 - 14:09

@Martin: Ik heb serieus een aantal keren overwogen SP te stemmen. Nou, ik ben om... NOOIT zal ik SP stemmen zolang dit soort praatjes worden gebezigd. Hoeveel sympathie ik ook heb voor de meeste van de standpunten. Dit anti-Joods geluid, en ik ben hier behoorlijk van geschrokken eigenlijk, weerhoudt mij hiervan. Ik heb inmiddels ook gelezen wat hij vindt van de raketbeschietingen door Hamas. Nou dit zijn geen Pietje Bell acties zoals hij stelt. Dit is terreur! Natuurlijk is Israel niet het liefste kindje in de klas. Dat kan het ook niet zijn gezien hun wat minder prettige buurtjes.

Asega
Asega16 mei 2021 - 19:06

Helemaal mee eens Jasper . Economische druk nodig. Alleen al de notie dat over BDS te praten in Duitsland al antisemtisch is op z'n minst merkwaardig te noemen. Er is een robuuste pr infrastructuur met ingangen op het hoogste niveau opgetuigd door onze joodse vrienden. Ik ben een verstokte aanhanger van het internationale recht zoals dat ook in onze grondwet wordt vermeldt maar net als bij de woonparagraaf maakt Blok zich er met een Jantje van Leyden vanaf.

MartinSijes
MartinSijes16 mei 2021 - 15:50

Ik verbaas mij over de naïviteit en zelfs arrogantie van Jasper van Dijk. Dat hij er voorstander van is, dat de druk op Israël wordt opgevoerd, is natuurlijk zijn goed recht. Maar de arrogantie om te denken, dat Europa in de positie is om het voortouw op te eisen bij vredesonderhandelingen is dom en stuitend. De regering ziet Europa in Jeruzalem al aankomen met een door de SP opgesteld dictaat! Men kan terecht van alles aanmerken op de Israëlische politiek in Judea en Shomron, de politiek m.b.t. nederzettingen, landonteigening, als ook het feit, dat de Israëlische regering het uit politieke opportuniteitsoverwegingen laat gebeuren, dat er een praktisch autonome 'nederzettingenstaat' binnen de staat Israël ontstaat. De bezetting is echter niet -zoals van Dijk zegt- de bron van alle kwaad en van de ondemocratische, corrupte onderdrukkingspolitiek van de Palestijnse autoriteit. Dat doen de Palestijnse machthebbers echt zelf. Daar hebben Palestijnse politici Israël niet voor nodig, al is het natuurlijk mooi voor Israël dat de Palestijnse autoriteit Hamas krachtdadig onder de duim houdt. Een duidelijk voorbeeld hiervan is, dat de Palestijnse Autoriteit de verkiezingen in de Palestijnse gebieden heeft uitgesteld onder het mom van het onzinargument dat Palestijnen uit Jeruzalem niet konden stemmen. Dat hebben zij in vorige verkiezingen wel gekund buiten de gemeentegrenzen van Jeruzalem in de West Bank. De Israëlische reactie is hard, maar niet te hard. Ik ben het eens met de militaire commentator die deze week op het Israëlische 20 uur journaal betoogde, dat men naar het gevecht meekijkt in Teheran en andere vijandelijke hoofdkwartieren. Israëls vijanden moeten begrijpen, dat Israël hard terugslaat als de bevolking onder vuur komt te liggen of als de economie wordt lamgelegd. Met alle kritiek die ik op Netanyahu heb, kan ik niet anders dan concluderen, dat hij pas gaat vechten als het echt niet anders kan. Maar dan doet hij het ook zoals het behoort te gaan. Je vecht niet met je handen op de rug. Israël heeft Hamas en de Islamitische Jihad aanvankelijk de mogelijkheid gegeven om zonder gezichtsverlies het strijdtoneel te verlaten. Toen dat niet gebeurde, was het ook raak met het opblazen van de torens waarin Hamas de departementen huisvest. Israël zal pas ophouden met de vijandelijkheden als de tactische en strategische nadelen van doorvechten groter worden dan de voordelen. Israël is als Joodse staat onderdeel van de Joodse geschiedenis. Joden hebben met schade en schande geleerd, dat laf meebuigen en 'pappen en nathouden' de vijanden van Israël en het Joodse volk niet tegenhoudt. De vijanden van Israel kunnen daar maar beter rekening mee houden.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje318 mei 2021 - 6:42

@Martin: Hele goede genuanceerde reactie. Een groot deel van de Israëlische politiek is terug te voeren naar al die vreselijke aanslagen in het verleden. Het opblazen van restaurants, de bus met kinderen die opgeblazen werd, noem maar op. Israel kreeg pas wat rust toen er een muur om de West-Bank werd opgetrokken. Nu ook weer zie je voortdurend dat feiten worden verdraaid. Ook in het stuk van Jasper van Dijk druipt de vooringenomenheid er weer van af. Bah! Hoe kan men vrede stichten met een partij die als enig doel heeft de vernietiging van de staat Israel?

Willem Heerema
Willem Heerema16 mei 2021 - 11:17

Het is zo jammer en tevens voor de beide bevolkingen schrijnend dat zoveel Nederlandse als internationale politici blijven Zwijgen over Israël. Juist met een bezettingsverleden als de onze dat we nog elk jaar herdenken zouden wij voorop moeten staan in het eindelijk stoppen van de bezetting en onderdrukking en nog meer slachtoffers. Ongeacht of je er geheel neutraal of "iets minder neutraal" in staat. Wanneer beseffen vooral minister Blok en mp Rutte dat eens?

Mark Huysman
Mark Huysman15 mei 2021 - 11:05

Sterke speech van ’squad’-lid Rashida Tlaib in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden: https://www.youtube.com/watch?v=1GZom3AMWJA Vanaf 2:20

Zapata
Zapata15 mei 2021 - 9:48

Ontstaansgeschiedenis Hamas. Het monster wat Israël zelf heeft gecreëerd. Na annexatie van de Sinaï kwamen ook nogal wat radicale moslims op het grondgebied van Israël te wonen. Waar Egypte ze onderdrukte stimuleerde Israël ze juist met geld omdat ze een tegenwicht konden vormen tegen de seculiere PLO (Fatah). Hetgeen gelukt is. Een staaltje verdeel en heers. En Israël kan natuurlijk jammeren over de zo verschrikkelijke Hamas. Waarom de Gaza strip aan de Palestijnen geven? Die beslissing is genomen op demografische gronden. Er kwamen meer Palestijnen dan Israëli binnen het door Israël beheerde grondgebied en dat begon gevaarlijk te worden wat betreft verkiezingen en democratische verhoudingen. Daarom de Gaza strip als de facto een soevereine staat wat natuurlijk onzin is want ze mogen geen leger hebben en de grenzen worden volledig beheerst door Egypte en Israël. Maar de Palestijnen die er wonen hebben nu binnen Israël geen democratische rechten meer. Ruim 2 miljoen mensen die plots geen inwoners van Israël meer waren.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje318 mei 2021 - 6:44

En uw bron is?

Liquidfriend
Liquidfriend15 mei 2021 - 8:39

Dat is een goed uitgewerkt verhaal van Jasper van Dijk. Ik herken er alleen niet die de SP en Lilian Marijnissen in. De SP is een partij die opkomt voor iedereen die hard werkt voor een grijpstuiver ongeacht afkomst en religie. Volksvertegenwoordiger Jasper Van Dijk zou zich eerder sterk moeten maken voor de democratiseringsprocessen in het Midden-Oosten incluis Gaza i.p.v. zich sterk te maken voor de Hamas politiek die de arbeiders in Gaza in armoede houdt. Ergens met name vanuit de linkse politiek is de verwachting dat, als startpunt, Israël zijn landsgrenzen decimeert naar de oppervlakte van bijvoorbeeld Luxemburg er dat vervolgens pais en vree zal zijn in het gehele Midden-Oosten en de bloemenvelden tot de hemel rijken. Mijn advies aan Jasper van Dijk; begin als SP eerst maar eens met het stimuleren van de democratisering in het Midden-Oosten dan wordt de eerlijke opdeling van Palestina en Israël een ultiem eindpunt.

2 Reacties
JaapBo
JaapBo15 mei 2021 - 9:07

Democratisering in Israël-Palestina is juist het doel: één persoon, één stem, en gelijkwaardigheid voor iedereen. Het maakt niet uit of het in één of twee staten is, maar gelijkwaardigheid moet. Een probleem met de tweestatenoplossing volgens het huidige vredesproces is ook dat de gelijkwaardigheid van de Palestijnen die in Israël thuis horen daarin geen rol speelt. Dat betekent dat de apartheid niet afgeschaft zou worden, maar door zou gaan in een zionistische staat op een kleiner gebied. Onacceptabel!

Frans Kwakman
Frans Kwakman15 mei 2021 - 9:30

Ik weet, onder druk is alles vloeibaar. Maar beste niet vloeibare "friend", dit gaat over de moorden in Palestina, niet over mijn vrienden bij SP. Voor obsesies, andere ingang.

kassakijker73
kassakijker7315 mei 2021 - 7:42

Het slechtste idee is om de EU in dit conflict te betrekken als 'vredesonderhandelaar' en tegelijkertijd op te roepen tot sancties tegen alleen Israel. De EU moet zo ver mogelijk van dit conflict verwijderd blijven.

3 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9315 mei 2021 - 8:35

Ja dat ben ik ook van mening. Er zijn genoeg conflicten op de wereld en ten minste bij de helft zou Europa echt iets goeds kunnen doen / mensen helpen. Dit conflict is verspilde moeite en middelen.

JaapBo
JaapBo15 mei 2021 - 9:09

In plaats van vredesonderhandelaar is het idd beter om eerst de voorwaarde voor een onderhandelde oplossing duidelijk te maken: gelijkwaardigheid van Joden en Palestijnen. Daarvoor zijn sancties tegen Israël natuurlijk onontbeerlijk.

Willem Heerema
Willem Heerema16 mei 2021 - 11:28

Beste nsreiziger, Juist wij als ervaringsdeskundigen met mensen ongewild op de trein zetten met onbestendige afloop beseffen welk menselijk leed er met een bezetting gepaard gaat. U tocht hopelijk ook?

Mark Huysman
Mark Huysman15 mei 2021 - 7:03

[Stel dat minister Blok alsnog bij zinnen komt] Ik zou er niet op rekenen. Blok is een liefhebber van onrecht en ellende. Onder zijn auspiciën heeft Nederland geweigerd om een VN-resolutie te steunen die opriep tot bescherming van burgerbevolking tijdens de Grote Mars voor Terugkeer in Gaza. En we weten natuurlijk nog wat hij gezegd heeft over de onmogelijkheid van multi-etnische samenlevingen. Het zou zo maar kunnen dat hij diep in zijn hart voorstander is van de etnische zuiveringen die aanleiding zijn van de huidige escalatie.

6 Reacties
JasDon
JasDon15 mei 2021 - 7:34

"Grote Mars voor Terugkeer in Gaza" De grote martelaarspush waarmee Hamas zich weer eens voor zijn financiers kon profileren.

Mark Huysman
Mark Huysman15 mei 2021 - 8:01

De Grote Mars werd niet door Hamas geïnitieerd maar door onafhankelijke activisten. Hamas en andere fracties stelden zich er later wel achter maar dat lijkt me geen slechte zaak. Vooral degenen die de hele tijd lopen te klagen over het feit dat Hamas gewapend terugvecht tegen de agressor zouden blij moeten zijn dat de organisatie zich achter dit vreedzame protest stelde. Maar jij keurt zelfs vreedzame demonstraties kennelijk af door ze ‘martelaarspush’ te nomen. Palestijnen mogen niks. Ze mogen geen gewapend verzet plegen en ook geen vreedzame demonstraties. Ze moeten hun bek houden en accepteren dat israël hen opgesloten houdt in de grootste openluchtgevangenis van de wereld.

Mokker
Mokker15 mei 2021 - 8:35

@Mark Wat een grenzeloos naïeve gedachte dat de martelaars 'onafhankelijk' zouden zijn. Hamas compenseert de familie van martelaren financieel, en voor sommige arme drommels die geloven dat ene Allah hen zal belonen in het paradijs is dat een aantrekkelijke uitweg uit de niet alleen door Israël, maar mede door datzelfde Hamas gecreëerde ellende.

Mark Huysman
Mark Huysman15 mei 2021 - 9:29

[Wat een grenzeloos naïeve gedachte dat de martelaars ‘onafhankelijk’ zouden zijn.] Ik weet niet waar je het over hebt. Ik stel dat de Grote Mars niet door Hamas werd geïnitieerd maar door onafhankelijke activisten. Volgens mij is er niemand die dat ontkent. Hamas en andere groepen hebben zich op een gegeven moment achter de Mars gesteld. De Mars was vreedzaam maar toch vond Israël het nodig om mensen dood te schieten, 189 in totaal, waaronder kinderen en medisch personeel.

Mokker
Mokker15 mei 2021 - 12:43

Nou Mark, google eens op de Grote Mars in combinatie met Hamas, dan struikel je over de verbanden, bijvoorbeeld dat Hamas de organisator was, of ben je weer eens feiten aan het negeren die je niet goed uitkomen?

Mark Huysman
Mark Huysman15 mei 2021 - 19:53

https://en.wikipedia.org/wiki/2018%E2%80%932019_Gaza_border_protests “The first demonstrations were organized by independent activists, but the initiative was soon endorsed by Hamas, as well as other major factions in Gaza.” Precies zoals ik eerder geschreven heb.

Ch0k3r
Ch0k3r15 mei 2021 - 6:48

De kern van het probleem in israel/Palestina zijn geflipte godsdienstwaanzinnigen die denken dat ze alles mogen omdat zij het enige juiste denkbeeldige oppervriendje hebben. Er komt pas een oplossing voor dit conflict als de rest van de wereld dit gewoon durft te zeggen. Ze vinden beiden dat het land van hen is want denkbeeldig vriendje. Als m'n zusje en ik vroeger ruzie maakten om 1 stuk speelgoed, dan pakte m'n moeder het af, want als we niet konden delen, dan kreeg niemand iets. Lijkt me ook een prima oplossing.

The Apple
The Apple15 mei 2021 - 5:17

"Premier Mark Rutte schreef vrijdag op twitter: ,,Het is onacceptabel dat Hamas willekeurig raketten op de burgerbevolking afvuurt. Nederland steunt het recht van Israël op zelfverdediging, binnen de grenzen van het internationaal recht en proportionaliteit.” - https://www.ad.nl/binnenland/verhit-weekend-vol-pro-palestina-en-pro-israeldemonstraties~a1bef968/ Stuurt hij dat soort steunbetuigingen aan de agressor nu als demissionair minister-president van Nederland, of als de leider van de VVD?

nikita72
nikita7214 mei 2021 - 21:57

Israel is misschien niet naïef, maar het land lijkt wel blind. Er is verschil tussen een gebied bezetten omdat het van strategisch belang is, en nederzettingen bouwen in een gebied omdat mensen denken dat ze een historisch recht op de grond hebben. En er is verschil tussen het bestrijden van Hamas en het pesten van arabische burgers in Jeruzalem. (bijvoorbeeld door geen normale overheidsdiensten te verlenen, zoals bouwvergunnningen).

Exkraker
Exkraker14 mei 2021 - 21:36

In het Midden Oosten is het bijna nergens pluis. Ook als Israël de bezettingspolitiek aanpast, zal het een chaotische en gewelddadige regio blijven. Kijk alleen al naar de burgeroorlog in Syrië, met 400 duizend doden. Of de spanningen en toenemende armoede in Libanon, ooit een florerend land.

The Apple
The Apple14 mei 2021 - 21:10

Het had al lang duidelijk moeten zijn dat alleen een volledige boycot van de staat Israel en alle Israëlische bedrijven een oplossing naderbij brengt.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje318 mei 2021 - 6:48

@Apple: dat zullen de vele Palestijnen die werken bij die bedrijven natuurlijk ook graag zien gebeuren. Voor veel van de inwoners van de West-Bank is dit een belangrijke bron van inkomsten.

X4
X414 mei 2021 - 21:00

Bezettingspolitiek is één probleem. Hamas, Hezbollah en Iran zijn een ander probleem. Dit conflict is al meer dan 2000 jaar oud en allesbehalve simpel. Beide kanten dragen bij aan instandhouding van het probleem.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman15 mei 2021 - 11:17

Ik denk dat een volledige boycot van Israel zal helpen. Ook in Zuid-Afrika kwam de regering op den duur tot de conclusie dat het land niet langer tegen de mores van de gehele wereld kon blijven draaien. O, ja, de gehele wereld min Israel. De wereld is tegen etnische zuivering en apartheid. In Israel zeker sinds 1948.

Tom Meijer
Tom Meijer14 mei 2021 - 20:42

Israel had nooit als staat geaccepteerd mogen worden. Nu is het te laat. Maar het lijkt mij logisch dat Europa en de VS de oorspronkelijke bewoners beschermt tegen de agressie van de nieuwkomers. Het is volstrekt irrelevant dat de voorouders van die nieuwkomers hier volgens die nieuwkomers 4000 jaar geleden ook al waren. Dat is geen reden de nieuwkomers als de enige machthebbers te beschouwen.

De Baas
De Baas14 mei 2021 - 19:49

BDS!

2 Reacties
Paard van Christus
Paard van Christus14 mei 2021 - 20:11

Leg eens uit!

Mokker
Mokker15 mei 2021 - 8:39

Ik heb ze wel eens filmpjes gezien hoe BDS hun boycot in de praktijk brengt in de supermarkt. Voor de media wordt gedaan alsof het om de bezetting en alleen zionisten gaat, maar bij sommige van die BDS-enthousiastelingen is het pure jodenhaat.

Zapata
Zapata14 mei 2021 - 19:08

Oef, een en ander ligt heel gevoelig merk ik. Laat ik dan om mensen niet te kwetsen wijzen op de prachtige juridische discussies over de Balfour declaration en natuurlijk het Sykes/Picot overleg. De beweegredenen van Herzl. Allemaal heel interessante geschiedenis en voor de rest laat ik deze discussie geheel aan mensen die daar veel meer verstand van hebben dan ik. Uiteindelijk hebben namelijk de al sinds 1947/1948 durende discussies heel veel opgeleverd. Wat fijn.

1 Reactie
JaapBo
JaapBo14 mei 2021 - 21:20

De beweegredenen van Herzl? Hij wilde niet meer tegen het antisemitisme vechten, maar aanvaardde het als onvermijdelijk. De staat die daaruit voortkwam is net zo racistisch als het antisemitisme waar Herzl eerst zo tegen was, alleen zijn nu Palestijnen het slachtoffer en Joden de daders.

Buitenstaander
Buitenstaander14 mei 2021 - 18:25

" Meer nodig dan een veroordeling van Israelisch geweld".... Maar vervolgen snoemen we als SP alleen maar maatregelen waaraan Israel zou moeten voldoen, en dat is de M-O politiek van de SP??? En waarom zou Israel bezette gebieden moeten opgeven die ze na vele (vaak niet zelf begonnen) oorlogen met de Arbische wereld heeft veroverd? Of krijgt Israel daar iets wezenlijks voor terug? Vrede met de Gaza strook of de Westbank? Gebieden die al decennia zwaar geinfiltreerd zijn door Syrie en Iran? Maar he, laat ik daar nou niets over lezen bij Jasper.... Kortom; makkelijk verhaaltje weer: Israel geeft bezette gebieden op; met 'vredes' akkoord, en hoera de vrede breekt uit. Naief Jasper, heel naief, in een gebied waar niemand in de hele Arabische wereld iets geeft om het lot van de gewone Palestijn. Waar krachten over de rug van die gewone Palestijn baat hebben bij voortduren van het conflict. O ja, verdiep je eens in Libanon. Leer je veel van.

6 Reacties
JaapBo
JaapBo14 mei 2021 - 21:24

@Buitenstaander: je liegt over "vaak niet zelf begonnen" oorlogen van Israël. Alleen de oorlog van 1973 begon Israël niet, de rest wel. Dommig hasbara-leugens herkauwen. Jasper van Dijk is nog erg vriendelijk voor Israël. Een normale eis is gelijkwaardigheid voor Joden en Palestijnen. Zo hoort het natuurlijk, vindt je ook niet?

Paul Spijkers
Paul Spijkers14 mei 2021 - 23:35

Je doet net of verovering en daarna voortdurende diefstal een recht is.

Mark Huysman
Mark Huysman15 mei 2021 - 6:48

[En waarom zou Israel bezette gebieden moeten opgeven die ze na vele (vaak niet zelf begonnen) oorlogen met de Arbische wereld heeft veroverd?] Omdat het illegaal is om gebied van anderen bezet te houden. Daarnaast: Israël is wel degelijk de meeste oorlogen zelf begonnen. Over de 1967 oorlog die haar de Westoever en Gaza heeft opgeleverd zei voormalig minister president Menachem Begin: “in June 1967 we had a choice. The Egyptian army concentrations in the Sinai approaches did not prove that Nasser was really about to attack us. We must be honest with ourselves. We decided to attack him.” Andere hooggeplaatste Israëli hebben zich op een zelfde manier uitgelaten. [Of krijgt Israel daar iets wezenlijks voor terug? Vrede met de Gaza strook of de Westbank?] Als Israël ophoudt met de illegale bezetting, de illegale kolonisatie, de huisuitzettingen, de etnische zuiveringen, de apartheid en terreur, dan vervalt de reden tot verzet. En vergeet niet: de huidige escalatie is begonnen door Israël met huisuitzettingen in Oost-Jeruzalem ten gunste van kolonisten en aanvallen op de al-Aqsa moskee.

JasDon
JasDon15 mei 2021 - 7:40

"Andere hooggeplaatste Israëli hebben zich op een zelfde manier uitgelaten." Hoe de Arabische leiders zich in die tijd uitlieten is ook bekend. Alleen maar oorlogsretoriek. Dus dit was een conflict waar je op kon wachten en die een land met middelen niet over zich heen laat komen. En de voortdurende haat komt vooral voort uit de schaamte van de Arabische wereld, vanwege de vernedering in het conflict.

DaanOuwens
DaanOuwens15 mei 2021 - 8:43

@ JasDon Jij schrijft: En de voortdurende haat komt vooral voort uit de schaamte van de Arabische wereld, vanwege de vernedering in het conflict. Je krijgt keurige argumenten en je gaat er helemaal niet op in en je komt als reactie met dit soort vaagheden. Volgens jou is de oorzaak van de conflicten het feit dat de Arabieren verloren hebben en daar niet mee kunnen dealen. En die infantiele gedachte schrijf je op als reactie op: approaches ..... did not prove that Nasser was really about to attack us. We must be honest with ourselves. We decided to attack him.” Een uitspraak van Begin en als reactie jouw geleuter. Nogal beschamend. Voor de discussie is het beter gewoon in te gaan op de gedachtegang van de mensen waarop je reageert. Dat doe je niet. Maar met dit soort reacties heb je jezelf eigenlijk al gediskwalificeerd voor iedere discussie.

Mark Huysman
Mark Huysman15 mei 2021 - 9:34

[Hoe de Arabische leiders zich in die tijd uitlieten is ook bekend. Alleen maar oorlogsretoriek] Ik heb het niet over oorlogsretoriek maar over verklaringen van Israëlische leiders achteraf waarin ze toegeven dat het Israël was dat deze oorlog begon.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9314 mei 2021 - 17:32

Dit is wensdenken. Israël zal de bezetting van de westoever nooit (helemaal) opgeven. De grenzen zijn destijds echt dramatisch slecht getrokken. De westoever beslaat praktisch het gehele hoogland terwijl de rest van Israël laagland is. De bezette westoever is daarom militair strategisch van hoog belang. Op de dunste plek van Israël is er slechts 14km land vanaf de Middellandse zee tot de westoever. Het is dan dus vrij makkelijk om Israël door midden te splitsen. Een tweestaten oplossing is daarom niet (echt) haalbaar. Waarom zou Israël zich in een dergelijk zwakke positie plaatsen? (voor de duidelijkheid, ik steun Israëls bezettingsbeleid op de westoever niet).

6 Reacties
JaapBo
JaapBo14 mei 2021 - 21:56

Een staat van de rivier tot de zee is ook goed. Als er maar gelijkwaardigheid van Joden en Palestijnen is!

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9315 mei 2021 - 8:34

Dat gaat ook niet gebeuren want zouden Israëliërs een minderheid worden. Noem mij één moslim land in de wereld waar minderheden goed behandeld worden. Het is nooit 100% perfect maar bijv. op een niveau van NW Europa.

JaapBo
JaapBo15 mei 2021 - 9:02

@RechtDoorZee: Noem mij één Joods land in de wereld waar minderheden goed behandeld worden. Helaas hebben we alleen maar een Joods apartheidsregime, en daar moet natuurlijk een einde aan komen!

LaBou
LaBou 15 mei 2021 - 10:31

"Dat gaat ook niet gebeuren want zouden Israëliërs een minderheid worden." Onzin, Israeliers zijn burgers van de staat Israel. Wat rdz doet is Israeliers vereenzelvigen met joden. Dat, beste rdz, is nou net dé definitie van antisemitisme: de hele groep verantwoordelijk maken voor de misdaden van enkelen.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9315 mei 2021 - 17:09

@JaapBo, Dat is makkelijk want dat is inderdaad 0 al moet gezegd worden dat Arabische Israëliërs het beter hebben dan minderheden in de meeste islamitische landen. Maar goed, je weet prima wat ik bedoel. Je ziet het zelfs hier in West Europa. In een 'islamitische' wijk hoef je niet met een keppeltje rond te lopen. En ook niet hand in hand als homoseksueel koppel. Met deze kennis in gedachte zal Israël dus never en nooit accepteren dat joden een minderheid worden in Israël. @LaBou, Hmm nee dat niet dé definitie van antisemitisme. Maar je hebt gelijk. Israëli zijn de nationaliteit en niet de etniciteit / religie. Er zijn natuurlijk ook Arabische Israëliërs. In any case, Israël zal met de beschikbare kennis van de behandeling van minderheden in islamitische landen never en nooit accepteren dat joden een minderheid worden wat in een eenheidstaat het geval zou zijn.

LaBou
LaBou 16 mei 2021 - 5:02

Ah, rechtdoor heeft dus zijn eigen definitie van antisemitisme. En die varieert afhankelijk van wie iets zegt en waarover. Citaat uit de Ihra: "De IHRA kan de volgende voorbeelden hanteren als leidraad bij haar werkzaamheden: Er is bijvoorbeeld sprake van een uiting van antisemitisme wanneer de Staat Israël, opgevat als een Joods collectief gegeven, in het vizier wordt genomen." De eerste reactie van rdz stelde Israeli's gelijk aan joden.

Zapata
Zapata14 mei 2021 - 17:18

/ In 1947 werd door de VN een Verdelingsplan voor het Mandaatgebied opgesteld./ Sinds 1947 wordt de discussie gevoerd, (natuurlijk al veel langer Herzl) dit even ter vermelding voordat ik de eigen gelijk vliegjes weer op me zie af zwermen want in 1948 is de staat Israël gesticht.

Willem D2
Willem D214 mei 2021 - 17:02

Volgens het manifest van Hamas, heeft Hamas als doel om de staat Israël te vernietigen en in Palestina een Islamitische Staat op te richten. Lijkt me daarom geen serieuze gesprekspartner. Human Rights Watch heeft natuurlijk wel gelijk, maar wat doet de SP eigenlijk voor de politieke gevangenen in Spanje. iets dichter bij huis, meer in de invloedssfeer van de SP en volgens HRW ook een misstand.

3 Reacties
De Baas
De Baas14 mei 2021 - 19:47

Hoofdstuk 9 van likud manifest zegt dat er nooit een Palestijnse staat mag komen!

JaapBo
JaapBo14 mei 2021 - 21:57

Dat manifest neemt Hamas zelf ook niet meer serieus.

Mokker
Mokker15 mei 2021 - 8:42

@JaapBo Bijzonder belachelijk om te denken dat er binnen Hamas niet zoiets als jodenhaat zou bestaan.

harmmeijer
harmmeijer14 mei 2021 - 15:49

“Rutte roept op tot wapenstilstand en 'steunt recht Israël op zelfverdediging'” Als ie niks niks zinnigers te zeggen heeft, laat hem dan alsjeblieft z’n mond houden.

1 Reactie
JaapBo
JaapBo14 mei 2021 - 21:26

Rutte ziet even over het hoofd dat er veel meer Palestijnen omkomen dan Joden. Zeer eenzijdig, op het racistische af!

ZonderNaam2
ZonderNaam214 mei 2021 - 15:26

"Tot slot zou de EU – als grootste donateur van zowel Israël als de Palestijnen -het voortouw kunnen opeisen in vredesonderhandelingen" Beter stopt de EU gewoon helemaal met nog geld die kant op te sturen. Sowieso heb ik het idee dat hoe minder de EU zich ergens mee bemoeit, des te beter dat is voor de zaak in kwestie.

JasDon
JasDon14 mei 2021 - 14:48

"Die is gelegen in de bezettingspolitiek die Israël voert, al decennialang." En OOK in de proxy-oorlog die Iran voert, al decennia lang.

10 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman14 mei 2021 - 15:33

Leg eens uit wat de proxy-oorlog inhoudt? En u vindt die beztting wel goed, zo'n 4 dagen na 10 mei, ja wel in 1940 toen mijn land zich moest overgeven en de bezetting van mijn land begon. En ja Iran steunt de Palestijnen, wij zouden dat ook moeten doen.

Bouwman2
Bouwman214 mei 2021 - 16:09

Wat heeft Iran nu te maken met een conflict tussen joodse en Arabische mensen? Iraniërs zijn het een noch het ander. Ik vind Iraniërs net gewone mensen, je hebt er aardige bij en enge. Net als in Nederland het geval is.

Mini2
Mini214 mei 2021 - 19:17

@Frans 'Leg eens uit wat de proxy-oorlog inhoudt?' Iets met Soennieten en Sjiieten... Alstu: https://en.wikipedia.org/wiki/Iran%E2%80%93Saudi_Arabia_proxy_conflict https://www.washingtonpost.com/world/2020/01/03/iran-has-invested-allies-proxies-across-middle-east-heres-where-they-stand-after-soleimanis-death/

RaymondenJoop
RaymondenJoop14 mei 2021 - 19:54

@Frans Als Israël dat stukje bezetting opgeeft, staat vervolgens Hamas voor de deur om ze af te slachten, die deinzen niet terug voor wat tereur. Dat is hun politiek bestaansrecht. Dat die grenzen niet deugen is een ander verhaal, maar Israël is niet zo naïef als velen hier. Wat zeer doet is sat Israël de zaken goed op orde heeft, in tegenstelling tot de meeste andere landen daar. Enige oplossing is een Continue VN bezetting net keiharde afspraken. En dat kan de VN niet, die hebben allang kleur bekend.

nikita72
nikita7214 mei 2021 - 21:06

Mini, bedankt voor de uitleg. In Israel wonen maar heel weinig Soennieten of Sjiieten. Dus Iran heeft geen belang bij een proxy-war met Israel.

Frans Kwakman
Frans Kwakman14 mei 2021 - 21:21

Raymond - die bezetting door VN troepen lijkt mij een mogelijk begin. Was het niet ook de internationale gemeenschap die uberhaupt de stichting van de Israelische staat goedkeurde. De Kosovo methode zou toegepast kunnen worden. Uiteraard dienen de gestolen gebieden, Oost-Jeruzalem, Golan hoogte terug gegeven worden. Recht op terugkeer zoals de internationale gemeenschap meerdere malen bevestigd heeft, vraag eens aan de huidige baas van Israel. Die stuurt liever zijn bommen over de wereld. Maar alles moet beginnen met opgeven van de apartheid en uiteraard ook geen etnische zuiveringen. Daar geloof ik niet meer in. Ik denk dat Israel een zwarte bladzijde in de geschiedenis van VS en EU zal blijven tot lang in de toekomst. Ook nu doen ze niets.

Mark Huysman
Mark Huysman15 mei 2021 - 6:34

[Als Israël dat stukje bezetting opgeeft, staat vervolgens Hamas voor de deur om ze af te slachten, die deinzen niet terug voor wat tereur.] Zwakke smoes die zelfs in Israël nauwelijks gehanteerd wordt. Is natuurlijk ook niet hard te maken want waarom zou je kolonies stichten en je eigen bevolking overbrengen naar dat bezette gebied als de bezetting zou dienen als veiligheidsbuffer. Israëlische politici zijn tegenwoordig vrij open over het feit dat ze simpelweg vinden dat de Palestijnse gebieden aan Israël toebehoren. Dat dat in strijd is met het internationaal recht en het recht op zelfbeschikking interesseert ze geen lor want ze hebben nu eenmaal meer en betere wapens dan de oorspronkelijke bewoners.

JasDon
JasDon15 mei 2021 - 7:32

@Kwakman: "Leg eens uit wat de proxy-oorlog inhoudt?" Probeer Google. "En ja Iran steunt de Palestijnen, wij zouden dat ook moeten doen." Ok, laten we ook raketten leveren aan Hamas en Hezbollah. Niets mis mee.

Mark Huysman
Mark Huysman15 mei 2021 - 9:49

@JasDon En wat vind je dan van de militaire steun van de VS aan de bezetter? Zo’n vier miljard per jaar als ik me niet vergis. Naast gegarandeerde leningen die oplopen tot 8 miljard per jaar.

Kuifje3
Kuifje318 mei 2021 - 11:32

@Marc: De steun van de VS aan Israel is waarschijnlijk veel hoger dan de door u genoemde bedragen. Logisch ook aangezien de haat van de aan Iran gelieerde milities jegens het westen en dan met name aan de VS ook groot is en daarnaast in de VS ook vele miljoenen Joden wonen. Ik zie ook niet wat daar mis aan is. Israel en de VS zijn nou eenmaal bondgenoten. Vrienden zogezegd. De steun van ons land (lees: Kaag) aan Hamas vind ik minstens zo verwerpelijk. Vreemd dat ik u daar dan weer niet over hoor.

Middenman
Middenman14 mei 2021 - 14:31

De enige structurele reden voor het geweld in de regio is de bezettingspolitiek van Israël volgens de auteur van dit artikel. Werkelijk? Met zo'n nauwe blik op de realiteit zal er zeker geen oplossing komen. Voor Hamas zijn de belangen van het huidige conflict heel groot; ze worden langzamerhand door een groot deel van de Arabische wereld in de steek gelaten en hebben heel veel belang bij de aandacht en steun die ze nu krijgen. Ze hebben er belang bij dat de Joodse Israëlisch niet onderling strijden, maar zich verenigen als vijand van de Palestijnen. Misschien is het de auteur ontgaan dat er op dit moment binnen de staat Israël (dus niet in de bezette gebieden) iets ernstigs aan de hand is dat nog niet eerder op deze schaal is gebeurd. Spanningen tussen Joodse en Arabische burgers. De Arabisch-Israëlische staatsburgers hadden en hebben niet zo'n sterke band met de Palestijnen in de bezette gebieden en hebben andere belangen. Hun burgerrechten staan steeds meer onder druk en daarom gaan ze nu ineens ook de straat op. Waar je van Hamas en Fatah nog kunt zeggen dat er ook een deel van de verantwoordelijkheid bij hun ligt, geldt dat niet voor de groep die in Israël woont en daar formeel gelijke rechten heeft als het Joodse deel. Wanneer in de afgelopen decennia zijn 'wij' in het westen opgekomen voor dat deel van de Arabieren/Palestijnen? Hoeveel projecten die de samenwerking stimuleren tussen Arabieren en Joden zijn er met geld vanuit de EU of de VN gesteund? Hebben wij misschien ook een aandeel in de groeiende polarisatie?

6 Reacties
Bouwman2
Bouwman214 mei 2021 - 16:14

Mag ik herinneren aan mevrouw Greetje Duisenberg-Nieuwenhuizen? Een militante vrouw, terwijl de wapens juist moeten zwijgen. Je moet geen van de partijen steunen. maar als je toch wilt steunen dan maar de onderliggende partij, die om hulp kermt onder een ingestort dak.

JaapBo
JaapBo14 mei 2021 - 16:48

@Middenman: Hamas betekent "islamitische verzetsorganisatie"; het is een verzetsorganisatie tegen de Israëlische kolonisatie, en een reactie op die kolonisatie en apartheid. Jasper van Dijk heeft dus zeker gelijk.

Middenman
Middenman14 mei 2021 - 18:44

@JaapBo - Je kunt een organisatie een mooie naam geven, maar daarmee ben je het nog niet. Vergelijkbare Islamitische organisaties zouden hier in Nederland allerminst geliefd zijn. Ik begrijp er echt helemaal niets van dat er zoveel linkse mensen warm lopen voor dergelijke religieuze extremisten in het buitenland, terwijl ze hier in ons land de religie uit het publieke domein willen weren en achter de voordeur verbannen.

DaanOuwens
DaanOuwens14 mei 2021 - 22:02

@ Middenman Jij schrijft: . Ik begrijp er echt helemaal niets van dat er zoveel linkse mensen warm lopen voor dergelijke religieuze extremisten in het buitenland, Ik begrijp ook niet waarom zoveel rechtse mensen warm lopen voor fundamentalistische zionisten in het buitenland die hier in Nederland ook niet getolereerd zouden worden. Ik draai de vraag maar even om. Maar ik zou wel antwoord willen. Waarom steun jij een extreem rechts Israëlisch kolonistisch bewind dat een apartheidspolitiek voert? Ligt dat aan de tweede wereld oorlog omdat rechtse mensen een schuld in te lossen hebben aan de joden? Is dat het motief? Rechts kan toch niet blind zijn voor de onderdrukking van miljoenen palestijnen? Rechts kan toch niet ontkennen dat die onderdrukking extremisten macht geeft? Waarom wijs je het beleid van Israël niet af en heb je mededogen voor onschuldige burgers die met motiergeschut afgeslacht worden? Je ziet het geschut gewoon op TV tijdens het nieuws. Dat geschut is gericht op dichtbevolkte woonwijken. Je weet dus wat er gebeurd. Waarom vindt jij dat niet erg? Waar snap jij dan niet dat dergelijk geschut fundamentalisten stemmen en macht oplevert?

Mark Huysman
Mark Huysman15 mei 2021 - 6:38

[De enige structurele reden voor het geweld in de regio is de bezettingspolitiek van Israël volgens de auteur van dit artikel.] Dat is natuurlijk wel de kern waar het om draait. Israël bezet, koloniseert en annexeert land en bezittingen van anderen. Dat roept uiteraard verzet op. En dan kun je vinden van dat verzet wat je wil maar zolang je niks doet aan de oorzaak van de ellende dan zal het geweld nooit stoppen natuurlijk.

Middenman
Middenman15 mei 2021 - 8:34

@DaanOuwens - jij vraagt: "Waarom steun jij een extreem rechts Israëlisch kolonistisch bewind dat een apartheidspolitiek voert?" Waar haal je dat uit mijn reacties? Dat is precies het probleem in deze discussie. Je 'hoort' blijkbaar of in het ene of in het andere kamp te zitten, maar daar doe ik niet aan mee. Lees je eigen reactie eens na en vraag je af waar je je beschuldigingen richting mij op baseert. Zoek de vrede Daan en niet de polarisatie. Ik steun het recht van zowel Joden als Palestijnen op een plek waar ze veilig en gelukkig zijn. Ik zie aan beide kanten extremisten die ik niet wil steunen. Zelf steun ik mensen, organisaties en projecten die actief zoeken naar vrede en verzoening. Helaas zijn er dat steeds minder en dat heeft ook te maken met de polarisatie buiten Israël.

JaapBo
JaapBo14 mei 2021 - 14:14

Wat nodig is om het Israëlische apartheidsregime te beëindigen is BDS, boycot, desinvesteringen en sancties! Hoe eerder een einde komt aan het apartheidsregime hoe beter!

10 Reacties
Paard van Christus
Paard van Christus14 mei 2021 - 14:27

Helpt helemaal niets, ten eerste trekken onze Israëlische vrienden zich daar niets van aan. Ten tweede zijn er krachten aan de andere zijde die het conflictmodel hanteren als verdienmodel.

EenMening
EenMening14 mei 2021 - 15:41

@JaapBo De Palestijnen in het algemeen en Hamas in het bijzonder hetbben het tij niet mee. De Arabische wereld zoekt steeds meer toenadering to Israël om Iran het hoofd te kunnen bieden. Deze ontwikkeling isoleert de Palestijnen steeds verder. Daardoor wordt hun onderhandelingspositie steeds zwakker.

Mark Huysman
Mark Huysman14 mei 2021 - 16:05

[Helpt helemaal niets, ten eerste trekken onze Israëlische vrienden zich daar niets van aan] Toch hebben diverse Israëlische politici BDS een ‘existentiële’ of ‘strategische’ bedreiging genoemd. En ook als je ziet met wat voor middelen het land probeert BDS te bestrijden dan zou je toch gaan denken dat ‘onze Israëlische vrienden’ behoorlijk benauwd zijn voor BDS-successen. Van het onder druk zetten van ’bevriende regeringen’ om BDS-activiteiten te verbieden tot spionage-activiteiten en infiltraties in BDS-groepen. Ze hebben zelfs een ministerie dat zich speciaal bezighoudt met BDS-bestrijding. Dat ministerie is er onder andere in geslaagd om banken in Europa en de VS zover te krijgen om bankrekeningen van NGO’s te sluiten die zich bezighouden met BDS. Al met al lijkt het er dus niet echt op dat Israël zich niks aantrekt van de BDS-beweging. En dat kan alleen maar betekenen dat BDS zin heeft.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9314 mei 2021 - 17:21

Werken dat doet het zeker. Het isolement heeft een belangrijke rol gespeeld in het ten val brengen van de regeringen in Rhodesië en Zuid-Afrika. Maar een boycot alleen zal inderdaad niet werken. Wel is het natuurlijk verdacht dat de roep om dit te doen bij Israël zo sterk is terwijl je bij andere vergelijkbare conflicten de krekels kan horen.

hgroen2
hgroen214 mei 2021 - 17:23

BDS is een effectief middel. Want Zuid afrika werd ook op deze manier op de knieën gedwongen. Het waren de bedrijven in ZA die toentertijd de politiek hebben omgepraat omdat geen kans van overleven meer hadden door de aanhoudende boycot en politiek van isolatie door de Int gemeenschap. Israel beseft en doet er daarom alles aan om de BDS beweging in een kwaad daglicht te stellen.

Willem D2
Willem D214 mei 2021 - 17:47

Als je ziet hoe verdeeld de reacties zijn op dit forum, dan zal BDS weinig toevoegen. De mensen die kritisch zijn tov Israël zullen nu ook al boycotten, kijk naar de top verkopen van de Israëlische wijn bij de Hema na een boycot oproep. Bovendien zou ik maar eens goed kijken naar de Israëlische technologische export. De ICT kan niet zonder. Als ik voor de Corona een ICT vakbeurs of conferentie bijwoonde, verbaasde ik mij over het relatief grote aantal Israëlische bedrijven dat daar aanwezig was. Grote kans dat de virusscanner op uw PC Israëlische componenten bevat.

Middenman
Middenman14 mei 2021 - 18:39

@WillemD - het gaat ook niet om Israëlische producten in het algemeen, maar om producten die in de bezette gebieden zijn gemaakt en door Israël als Israëlische producten worden geëxporteerd. Wijn van de Karmel valt in principe niet onder de boycot, maar van een nederzetting uit de West-Bank wel.

The Apple
The Apple14 mei 2021 - 21:24

Willem D: "Bovendien zou ik maar eens goed kijken naar de Israëlische technologische export. De ICT kan niet zonder. " We kunnen niet zonder Rutte, we kunnen niet zonder Shell en de hoogovens, we kunnen niet zonder Israel... Is het niet merkwaardig dat alles wat niet deugt in stand wordt gehouden met de illusie dat het onmisbaar zou zijn? Uiteindelijk zijn we altijd blij dat we van de illusie verlost zijn, omdat het onder de streep meer kostte dan het opleverde. En in het geval van Israel zouden die kosten wel eens enorm kunnen oplopen, omdat er vaak meer dan 100 jaar vrijheid en vrede voor nodig is om 100 jaar onderdrukking te vergeten. -

Jaap12342
Jaap1234215 mei 2021 - 7:06

Absoluut! BDS is enorm effectief. Israel is er Spaans benauwd voor. Niet voor niets proberen het land en haar spreekbuizen, b.v. het CIDI, het te voorzien van het antisemitisme label. Zeker als bedrijfsleven en nationale overheden zich gaan aansluiten. Zo is de regering van Ierland al aardig op weg.

Mini2
Mini215 mei 2021 - 7:11

@Middenman 'het gaat ook niet om Israëlische producten in het algemeen, maar om producten die in de bezette gebieden zijn gemaakt en door Israël als Israëlische producten worden geëxporteerd.' Denk je dat nou echt?