Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Er is geen economische belemmering om koopkrachtverlies te compenseren en armoedeval te voorkomen

  •  
19-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2478 keer bekeken
  •  
ANP-450478879

Het Centraal Planbureau heeft de Macro Economische Verkenning 2022 (MEV) gepubliceerd die door het kabinet wordt gebruikt om de plannen voor Prinsjesdag vorm en inhoud te geven. De belangrijkste conclusies zijn daarin dat de koopkracht dit jaar drastisch daalt met 6.8%  en dat de armoede sterk stijgt. 

Een gunstige uitkomst in het MEV, om de stijging van de armoedeval  en het grote koopkrachtverlies te kunnen compenseren, is de vaststelling dat onze staatschuld ver onder de EU begrotingsnorm van 60% ligt. Het CPB heeft die op ongeveer 47% geraamd.

Dat geeft in theorie economisch ruimte om de staatsschuld (tijdelijk) te vergroten om het grote koopkrachtverlies van alle inkomensgroepen tot en met de middeninkomens ruimhartig te kunnen compenseren. Naast andere oplossingen die hetzelfde bewerkstelligen, zoals die door economische deskundigen en belangengroeperingen worden geadviseerd.

Het Nederlandse poldermodel en de politiek zijn nu aan zet. Er is economisch en sociaal met deze MEV voor burgers die financieel in grote nood verkeren, geen zinnig argument meer te geven waarom het koopkrachtverlies voor de meest kwetsbare groepen in de samenleving, niet grotendeels wordt gecompenseerd. 

Meerdere oplossingen zijn voorhanden. Het is nu slechts een kwestie van politieke wil, professioneel en competent crisismanagement en niet te vergeten solidariteit met burgers. Die buiten hun invloed in een armoedeval terecht zijn gekomen. Dat betreft zowel uitkeringsgerechtigden als werkende burgers. Waaronder een grote groep kinderen en jongeren. 

Oplossingen om koopkrachtverlies te bestrijden zijn er. Het is nu slechts de vraag voor welke oplossingen in Nederland wordt gekozen. Daarover zal op Prinsjesdag duidelijkheid komen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (31)

wittecisnoot
wittecisnoot20 aug. 2022 - 17:03

"Een gunstige uitkomst in het MEV, om de stijging van de armoedeval en het grote koopkrachtverlies te kunnen compenseren, is de vaststelling dat onze staatschuld ver onder de EU begrotingsnorm van 60% ligt". Als Pietje in de schuldenput springt, moeten wij die dan achterna springen. Staatsschulden moeten uiteindelijk terugbetaald worden. Het tijdperk van lage rente kan wel eens snel afgelopen zijn.

Pietje Puk139
Pietje Puk13920 aug. 2022 - 13:26

Het wordt hoog tijd dat we een half miljoen daklozen krijgen. En het wordt HOOG tijd dat de vet verdiende tweeverdieners de dikke auto de deur uit moeten doen en een piepklein stadsautootje moeten gaan rijden. En niet meer op zomer en winter vakantie kunnen, elk weekend uit eten en op een terrasje. Elke week voor 250 euro aan keren kopen. Misschien dat ze dan een ophouden met stemmen op anti-arbeiders partijen.

pahan
pahan20 aug. 2022 - 7:18

Ik denk dat Rutte hier vrij duidelijk over is geweest. De wil is er wel, maar we kunnen het gewoon niet. Het 'uitvoeringsapparaat' is overbelast, nog bezig om losse flodders van eerdere kabinetten tot uitvoering te brengen en ook nog aangeslagen en onzeker door de toeslagenaffaire. Het is blijkbaar makkelijker om voor een miljard een paar vliegtuigen te kopen. Maar ja, ik heb geen vliegtuigen te koop.

3 Reacties
Jopie666
Jopie66620 aug. 2022 - 9:29

Dat klopt men wilt best wat doen met de oppositie PvdA, GroenLinks en SP, maar op een toeslag voor mensen in de bijstand en tot 120 a 130% van het bijstandsniveau komt men niet dit jaar. Uitvoering daarvan wordt gedaan door gemeenten. Ik denk dat er pas in 2023 wat meer komt. Voor de rest is er natuurlijk wel een oorlog die eerst gewonnen moet worden en op levering wapens doet Nederland ook veel te weinig. Ook over herbewapenen we kopen wat extra JSF en drones horen we niets. Een land als Polen heeft al voor miljarden dollar wapens gekocht in Amerika en in Zuid Korea voor bijna 15 miljard. Polen wordt daarmee in 1 keer het sterkste leger van Europa.

HijWeer777
HijWeer77720 aug. 2022 - 12:10

Je moet het maar willen geloven Pahan, als je ziet wat NL pan-Europees en mondiaal altijd v elkaar boxed. Als natie-staat en bedrijven. En dan is hier uitvoering correct op orde krijgen te hoog gegrepen zeker? Ik geloof daar persoonlijk niet in dat pragmatische zaken in de weg staan. De wil ontbeert, bij een gedeelte dat niet last heeft vd schade welk ze zelf veroorzaken. Dat lijkt me aannemelijker cf. 'occams' razor'.

Wijdeveld
Wijdeveld8 sep. 2022 - 13:19

Volgens mij is het wel mogelijk maar de wil er niet

Rode druppel
Rode druppel20 aug. 2022 - 7:16

Ik ben voorstander om de staatschuld af te bouwen naar 0. Dat geeft de jongeren meer ruimte om de vergrijzingscrisis beter op te vangen. Ik denk aan een progressief belasting stelsel dat de top inkomens 60% belasting laat betalen. Minimum inkomens en uitkeringsgerechtigden geen belasting op te leggen. Tevens een belasting op bezit, met een vrijstelling van 500.000 Euro. Geen speciale deals meer voor multinationals bij de belasting. Aandeelhouders mogen geen zeggenschap meer hebben in bedrijven, was een grote fout van Zalm. Armoede moet niet mogelijk zijn in Nederland. De koek moet herverdeeld worden.

6 Reacties
Gimli1955
Gimli195520 aug. 2022 - 9:22

@Rode druppel Rutte 2 en 3 hebben de staatsschuld verlaagd met €60 miljard, met als gevolg de ineenstorting van het huidige sociale systeem. De afbraak in de zorg, onderwijs, veiligheid zijn overduidelijk te zien. De vergrijzingscrisis is nu al gaande, en dan helpt het afbouwen van de staatsschuld naar 0 nu niet. Dat kan alleen als alle sociale voorzieningen, zorg, onderwijs en veiligheid ook op 0 worden gezet. Ik ben het eens dat armoede niet mogelijk moet zijn in dit welvarende land, en de koek moet zeker herverdeeld worden, incluis het klimaat, duurzaamheid en milieu. Echter zie ik dat niet gebeuren onder het huidige politieke bestel, ik hoop dat de democratie overeind blijft, maar daar heb ik een hard hoofd in. Zeker gezien alle repressieve wetgeving die het huidige systeem aanneemt om het behoud van macht te continueren. Digitale munt, digitale ID, verslechtering zorg door sluitingen en langere aanrijtijd ambulances, bezuinigingen huisartsen en thuiszorg, uitbreiding camera toezicht. Richt je minder op de details en kijk naar het grote plaatje. Door de hypes wordt dat steeds moeilijker.

Jopie666
Jopie66620 aug. 2022 - 9:31

Dat gaat niet gebeuren dus droom lekker verder. Bovendien staatsschulden verdwijnen momenteel vanzelf. Die van Italië is al met 10% gedaald.

HijWeer777
HijWeer77720 aug. 2022 - 12:04

@Jopie, Italie als goed voorbeeld, of juist ongelukkig gekozen voorbeeld, in dit geval?! Ja, hervormingen klopt, maar we staan garant v diens schulden via Eurobonds hetgeen uitgesloten was. Verder is er weer geld 'bijgeprint' om Italie en nog wat landen en bedrijven te helpen. Inflatie in Noord-Europa aanwakkerend. Verder had Italie altijd al meer bezit v waarde dan men liet doorschemeren. Per hoofd vd bevolk

HijWeer777
HijWeer77720 aug. 2022 - 12:05

bevolking meer staatsgoud in kas. Dan in NL, als je het omrekende naar Euro p hoofd.

HijWeer777
HijWeer77720 aug. 2022 - 12:07

Daarmee, gezegd is Italie een niet zo sterk voorbeeld, v hoe deze 20 jaar uit de wind wordt gehouden en wij hier v diens succes en falen volledig garant staan. In de Noord-Westerlijke EU landen

Rode druppel
Rode druppel20 aug. 2022 - 17:38

Ze mogen van mij bezuinigen op speciale regelingen voor multinationals. Maar niet op het sociale systeem, sterker nog, het moet weer opgebouwd worden. Alleen wil ik andere bronnen aanboren. Een digitale munt (wereldwijd ) moet voorkomen worden. Dan hebben een paar mensen alle macht die ze kunnen misbruiken. Ik heb mij altijd op het grote plaatje gericht, echter was dat geen succes. Dus onderwerpen per stuk begrijpelijker maken heeft meer zin.

Leman
Leman20 aug. 2022 - 7:14

Waarschijnlijk heeft (bijvoorbeeld) Kaag geen enkele notie wat er op dit moment aan de hand is in die gezinnen waar geen warm eten meer op tafel komt omdat er geen geld is. Koopkracht is waar ze zich druk om maakt. Het nieuwe Nederlandse kastenstelsel gaat bepalen wie er hulp krijgt. De onaanraakbaren krijgen niets en zijn opgegeven.

3 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa20 aug. 2022 - 9:52

Kaag geen enkele notie wat er op dit moment aan de hand is in die gezinnen waar geen warm eten meer op tafel komt omdat er geen geld is Maakt haar niets uit. Mensen denken vaak, dat als een politicus iets zegt, dat hij/zij dat dan meent. Want, mensen zijn : een beetje naief. Kaag zegt dat ze het 'heel erg vind', maar het kan haar niets, maar dan ook écht niets schelen.

HijWeer777
HijWeer77720 aug. 2022 - 12:14

@Baloem..Is volgens jou het Trumpisme dan, helaas, toch komen overwaaien, in jou opinie? Zat Republikeinen en Tori's welk zo opereren bij onze westerburen. Alleen Trump zette daar een 'spotlight' op ter ongenoegen v veel v zijn competitie en medewerkers binnen die partij.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa20 aug. 2022 - 13:55

Beste Hijweer Ik weet niet zo goed wat u bedoeld

Gio Servas
Gio Servas20 aug. 2022 - 4:30

Zoals altijd in dit mooie land hebben we enorme belemmeringen voor de burgers en ook nu is dit weer de politiek. Er is geen politieke wil om iets positiefs te doen voor de burger. De politiek is er alleen maar om iets goeds te doen voor de EU en de grote internationals en de Nederlandse burgers zijn alleen maar goed om dit alles te gaan betalen.

Jozias2
Jozias219 aug. 2022 - 21:50

Om te beoordelen of dit helpt zou je eerst moeten kijken naar de achterliggende oorzaak: waarom stijgen de prijzen. Veel stijgingen hebben vooral te maken met schaarste. Na Corona ging de wereld overal tegelijk produceren daardoor ontstond er wereldwijd tegelijk een tekort aan grondstoffen, energie en in Nederland ook arbeidskrachten. Dat werkt door in de prijzen en dat veroorzaakt een spiraal aan stijgingen. Elke producent die met hogere inkoop kosten te maken kreeg, belast dat door in de verkoop van eigen producten. Mensen die echt niet rond kunnen komen en niet kunnen besparen moet je helpen. Maar generieke loonmaatregelen voor hele grote groepen lost de schaarste niet op en zal de consumptie niet beperken. En een voortdurende consumptie zal dan ook in 2023 zorgen voor een hogere inflatie en opnieuw een grote koopkrachtdaling.

5 Reacties
EUpiet
EUpiet20 aug. 2022 - 7:27

Wel weer apart dat de inflatie in Nederland zo een beetje de hoogste van Europa is, dat de energieprijzen de hoogste van Europa zijn en dat Nederland op veel meer terreinen vastloopt dan elders in Europa. Iets zegt me dat nationaal beleid toch wel wat invloed heeft.

Gimli1955
Gimli195520 aug. 2022 - 9:35

@EUpiet Ongeacht of het schaarste is of een andere oorzaak aan het probleem ten grondslag ligt, kun je niet concluderen dat door schaarste al oorzaak aan te geven, dat er geen maatregelen nodig zijn. Met welke inhoudelijke gronden is schaarste van onze primaire levensbehoeften geen reden om iets te doen voor diegenen, die het niet meer kunnen betalen. Het zijn geen luxe middelen, warmte in de winter, eten op de plank en betaalbare elektriciteit zijn primaire levensbehoeften. Onze gasprijzen zijn de hoogste van de EU, Belgische burgers betalen voor het Nederlandse gas 50% minder. De inflatie is niet meer dan het stijgen van prijzen, we betalen het hoogste belastingtarief en pompen zo een hoop geld rond via een overheid, die de hoofdzakelijke zeggenschap heeft over de verdeling van de inkomsten en uitgaven. Die zijn al lang niet in evenwicht met mekaar, en dat zijn politieke keuzes van de falende overheid. Dan laat ik alle affaires en schandalen nog buiten beschouwing, de oplopende bureaucratie, het wantrouwen jegens burger en het gebrek aan een visie om de huidige problemen op een sociale manier op te lossen. Blij dat Jozias nu eindelijk begint in te zien dat de onuitputtelijke groei en voortdurende groei in consumptie niet positief is, bij het oplossen van de fundamentele problemen, toch weer iets gewonnen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout20 aug. 2022 - 11:50

Zelfs de uiterst conservatieve DNB - die beren tussen de bomen zien die nog net niet de weg op zijn gegaan: ''loon-prijsspiraal zoals in de jaren '70'' & ''oh, oh, onze concurrentiepositie'' godallemachtig; wat verlangen deze neoliberale brandmeesters toch naar de branden die ze in decennia niet hebben gezien, is in zijn afsluiting minder zuur: = Hogere nominale loongroei draagt bij aan het macro-economische evenwicht, en het is dan ook begrijpelijk dat werknemers voor koopkrachtherstel in eerste instantie rekenen op hogere lonen (hoewel dat niet in elke bedrijfstak in dezelfde mate kan). Daarbij moet wel worden voorkomen dat loonstijgingen op zichzelf een oorzaak worden van langdurig hoge inflatie, bijvoorbeeld via automatische prijscompensatie. Als de prijzen én de lonen in dezelfde mate doorstijgen, blijft de koopkracht onveranderd of kan deze zelfs dalen, doordat de concurrentiepositie en het nationaal inkomen onder druk komen te staan. = https://www.dnb.nl/algemeen-nieuws/2022/lonen-stijgen-nog-beperkt-mee-met-inflatie/ (17 aug. 2022)

Jozias2
Jozias220 aug. 2022 - 17:47

@arjan Ik zeg niet dat de lonen geheel niet moeten stijgen maar als je denkt dat je daarmee de inflatie helemaal kunt opvangen is denk ik naïef. Er is een verschil tussen overheidsmaatregelen voor de allerarmsten en loonstijgingen. @gimli Ik ben altijd voor een meer duurzame toekomst geweest. Ik ageer alleen tegen mensen die denken dat we aan de ene kant van alles moeten doen om te zorgen dat er minder uitstoot is en anderzijds denken dat ze daar de gevolgen niet van zullen merken. Ik zeg ook niet dat er helemaal geen maatregelen zijn, maar maatregelen die de schaarste veel groter maken hebben op de lange termijn een negatief effect.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout21 aug. 2022 - 6:31

@Jozias Er is geen sprake van schaarste. Wel van tijdelijke aanleveringsproblemen. Bij DNB kun je ook terug vinden dat er geen sprake is van structurele inflatie (anders had men ook gegarandeerd niet geschreven dat ''Hogere nominale loongroei bijdragen aan het macro-economische evenwicht'') De inflatiepiek is winstgedreven en, zoals ik eerder schreef, wordt toekomstig risico bij voorbaat afgewenteld op de burger: Volgens een groeiend aantal analisten loopt de massale, grootschalige stijging van de wereldwijde grondstofprijzen niet in de pas met de fundamenten van vraag en aanbod. En functionerende termijnmarkten zouden bufferen tegen de volatiliteit en de inflatie die daaruit voortvloeit. Met andere woorden, als Poetin een steen in de oliemarkten gooit, zouden goed gereguleerde futures-markten het tot een rimpeling moeten gladstrijken. In een disfunctionele markt blaast Wall Street het op tot een tsunami. How Trump Caused Inflation - Trump Blocked Regulations Against Price Manipulation; Biden Has Yet to Acknowledge the Problem https://tyt.com/stories/53PsQvIKiZFzQPRRk91p2q Ik ben vóór; jij ook? Althans voor aanpak van dit soort problemen. Dus bij de kern.

EUpiet
EUpiet19 aug. 2022 - 20:38

Nee, een economische belemmering is er niet maar wel een ideologische. Een structurele oplossing voor deze problematiek zou betekenen dat het kabinet, de overheid dus actief aan inkomenspolitiek gaat doen. Ze gaat dus dat wat de markt niet kan oplossen bijsturen. Dit is sinds de jaren 70 niet meer vertoond. De oplossing lag altijd in de polder. Tussen werkgevers en werknemers en daaraan gekoppeld de hoogte van uitkeringen. Alhoewel zelfs dat soms werd losgelaten en volgden de uitkeringen het maatschappelijk veld niet meer. Maar we hebben niet alleen een enorm probleem wat betreft de armoedeval voor veel mensen maar op heel veel terreinen loopt het vast in dit land. UWV kan niet meer keuren met artsen voor 60 jaar en ouder. Achterstanden zijn te groot geworden. (eigenlijk wel een zegen want waarom moet je ouderen nog achter hun broek aanzitten). Stikstofcrisis. Zorgcrisis Wooncrisis Immigratiecrisis. (vastgelopen systeem) Crisis jeugdzorg. Energie crisis. Toeslagen crisis. Crisis arbeidsmarkt. GGZ crisis. Op heel veel terreinen loopt alles vast. Een staat in ontbinding. De perfecte geoliede machine van de VVD/D66/CDA/CU, dat gave land, heeft een paar maanden oorlog en inflatie nodig om volledig vast te lopen. Ik denk niet dat we de juiste regeringsploeg hebben om aan al deze problemen het hoofd te bieden. Dit is een club van laissez faire. Geen visie. We hebben nu weer echte bewindslieden nodig. 12 jaar aanklooien is genoeg geweest.

3 Reacties
Rode druppel
Rode druppel20 aug. 2022 - 7:24

EUpiet Eens, met een opmerking. Het poldermodel heeft een averechtse werking gekregen. We lopen steeds verder achter wat inkomen betreft. Het poldermodel heeft de ongelijkheid in de Eurozone vergroot, ten koste van werknemers. Wil je inflatie opvangen is de herinvoering van de automatische prijscompensatie een goede oplossing.

Gimli1955
Gimli195520 aug. 2022 - 8:14

De overheid en de politiek ontdekt eindelijk dat een 1 dimensionale en eenzijdige aanpak door de markt niet werkt. De pech is dat de ideologie en principes uit de samenleving is uit gemept. Socialisme is verdacht, zal vast resulteren in communisme, liberalisme is omgezet in neoliberalisme en de christen democratie is met het verdwijnen van de zuilen ten dode opgeschreven. Er zijn geen politici meer met een ideologische visie, en dat is te zien aan de geboden oplossingen. Het is allemaal gericht op een financiële oplossing, het beprijzen van de CO2 uitstoot, het belasten van water gebruik, het uitkopen van boeren om het stikstof probleem op te lossen. en mogelijk innovaties als het de financiële toestand van de markt maar niet negatief beïnvloed. De eenzijdige aandacht voor de economie, wat dat dan ook inhoudt. Nederland is in een rampzalige toestand, en de economie incluis eeuwige groei floreert. Dat klopt natuurlijk niet, en dat komt naar alle besluiten die in het voordeel van die eeuwige groei worden genomen. De burger is onbelangrijk in de dwang van onuitputtelijke groei. Dat is het doel en de burger is maar een voorwerp. Zo lang Rutte alle crises niet als crisis wil benoemen, bestaat er in zijn ogen geen crisis. Bedankt EUpiet voor het benoemen van de reeks, en iedereen kan er nog wel een paar extra bedenken. Net als de bijstander met onoverkomelijke schulden stopt Rutte de post (crises) in een la, en sluit zijn ogen voor de werkelijkheid.

Gimli1955
Gimli195520 aug. 2022 - 9:07

Vervolg: Er zijn genoeg lijstjes door de overheid zelf opgesteld en statistiek, waar Nederland hoog opstaat. De aanhangers van het huidige systeem zien zichzelf als winnaars en alle slachtoffers als losers, die het aan zichzelf te danken hebben. Hadden die maar beter hun best moeten doen. Echter bij het principe van winnaar en verliezer kan niet iedereen winnaar zijn, er zijn altijd mensen die de rekening betalen. In de aandelenmarkt zijn er naast winnaars ook verliezers die de verliezen dragen, en door de onuitputtelijke groei lijkt het alsof iedereen winnaar is bij stijgende aandelen koersen. Voer de doughnut economie in van Kate Raworth, dan worden alle kosten meegeteld, incluis milieu, klimaat en de sociale kosten. Voor de onuitputtelijke groei en het laaghouden van de kosten zijn lage salarissen een must. Zie de immigratie van goedkope werknemers uit een steeds verder uitdijende EU, Naast de vluchtelingenstroom is er een even hoge invoer van goedkope werkkrachten uit Oost Europa. Kijk vooral naar wat er niet gezegd wordt in de politiek, waar politici het niet over hebben, het laatste wat ik noemde, wordt vrijwel onzichtbaar gemaakt en alleen zijdelings als huisvestingsprobleem genoemd. Er wordt echter niets tegen gedaan. Neoliberalisme is een kaartenhuis dat overeind wordt gehouden door behoud van macht en de status quo, onuitputtelijke groei is een utopie en dat wordt steeds duidelijker zichtbaar.

EenMening3
EenMening319 aug. 2022 - 20:23

Het wordt inderdaad tijd om hier iets aan te doen. Bijzondere tijden eisen immers bijzondere maatregelen: - energiebelasting (voorlopig) afschaffen - brandstofaccijns met 70 % verlagen - het lage BTW-tarief tijdelijk naar 0 procent - percentage 1e en 2e belastingschijven verlagen met resp. 5 en 3 procent Deze maatregelen kunnen gefinancierd door het verhogen van de staatsschuld. Dit is dankzij het zeer solide financiële beleid van de kabinetten Rutte, geen enkel probleem. Het opvoeren van de gasproductie naar het maximale niveau lijkt op termijn onvermijdelijk. Voor binnenlands gebruik moet een redelijke prijs gehanteerd worden, bijvoorbeeld 20 cent/kuub. Het overschot kan naar Duitsland geëxporteerd worden en onze Oosterburen helpen om minder afhankelijk te worden van Poetin. Dit moet wel gecombineerd worden met een zeer ruimhartige compensatie voor de aardbevingsslachtoffers.

Armoedegrens
Armoedegrens19 aug. 2022 - 20:22

Maak je geen illusies. De VVD wil niets liever dan een armoedeval. Verdere kwetsbaarheid, minder weerbaarheid leidt tot meer verwarring, minder gericht klagen en meer gehoorzaamheid, zodat afbraak en exploitatie nog groteskere vormen aan kan nemen ten gunste van de überrijken in NL. Armoedeval is geen zorg voor de minister(-president), het is een gewenste tussenfase.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa20 aug. 2022 - 9:55

Mee eens. Ik denk ook dat ze de woningcrisis niet willen oplossen, omdat dat ertoe zou leiden dat verhuurders/beleggers (vrienden van de VVD) minder geld gaan verdienen. Er moet geen oplossing zijn, jij moet niet goedkoper kunnen wonen. Nee, jij moet 70 procent van je salaris aan de verhuurders/landlords betalen. Daar zorgt de VVD wel voor.