Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Er gebeurt weinig met meldingen van misbruik in de sport

  •  
26-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
15038605999_098a01de52_z

© cc foto: Hans Vollebregt

Meldingen over misbruik bij sportclubs worden niet goed afgehandeld. Bij gevallen van misbruik wordt de politie zelden ingeschakeld. En daders kunnen onnodig lang hun gang gaan, omdat informatie blijft steken bij sportclubs en vertrouwenspersonen van NOC-NSF. Bijna nooit worden echte sancties opgelegd, meestal blijft het bij een waarschuwing en worden zaken ‘informeel afgedaan’. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam en Bureau Beke.
Het afgelopen jaar is er meer aandacht voor misbruik in de sportwereld, nadat verschillende verhalen van misbruik naar buiten zijn gekomen. Dit kwam aan het rollen nadat vier Britse voetballers bekenden in hun jeugd seksueel te zijn misbruikt door hun voetbaltrainer. Vervolgens volgden ook in Nederland in verschillende media verhalen van misbruik in de sport. Het gaat daarbij om mensen die in hun kinderjaren zijn misbruikt, maar dat nooit eerder hadden verteld. Onder anderen voormalig wielrenster Petra de Bruin gaf aan dat het haar was overkomen.
Het onderzoek vond plaats in opdracht van onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap. Onderzoekers Marjan Olfers en Anton van Wijk constateerden dat sportbestuurders niet aankloppen bij de politie omdat ze bang zijn voor de gevolgen van politie op de club. Dit zou slecht zijn voor de reputatie van hun club.
Sportkoepel NOC*NSF heeft in 2014 het Vertrouwenspunt Sport opgezet, maar hierop hebben de onderzoekers kritiek. Meldingen zouden niet centraal samen komen en dossiers zouden worden gesloten als er zes maanden geen contact is. Ook laat de administratie te wensen over. Maar van 47 van de 178 zaken die het Vertrouwenspunt behandelde (tussen 2013 en 2015) is de uitslag bekend. Ook wordt de sportbond niet automatisch op de hoogte gesteld na een melding. Dit betekent ‘dat bestuurders niets kunnen doen, terwijl zij voor een veilige sportomgeving moeten zorgen’. Aldus onderzoeker Marianne Olfers in de Volkskrant.
Ook zijn er andere instrumenten die verenigingen kunnen gebruiken, maar dat gebeurd in de praktijk niet. Een genoemde reden is dat het onderwerp niet genoeg leeft en als ‘lastig’ wordt ervaren binnen de sportverenigingen. Men denkt soms dat misbruik niet bij de vereniging voorkomt en er rust een taboe op.
Volgens de onderzoekers moet er voor de sportverenigingen een handzaam stappenplan ontwikkeld worden waarin duidelijk wordt uitgelegd wat te doen bij welk soort misdragingen. In dat stappenplan moeten zowel de strafrechtelijke als tuchtrechtelijke mogelijkheden aan de orde te komen. Ook moet de betrokkenheid van de politie in de voorfase van een melding worden verbeterd.
NOC*NSF maakte vorig jaar december bekend een onderzoek te beginnen naar misbruik in de sport. Aanleiding waren ook de gebeurtenissen in Engeland. Het onderzoek wordt geleid door oud-minister Klaas de Vries.
Bron: De Volkskrant , NOS , ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.