Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Er gaan elke dag heel veel handeltjes kapot’

  •  
01-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Er liggen nog altijd miljoenen mondkapjes in magazijnen voor de zorg. Maar omdat de zorg wel genoeg mondkapjes heeft, zouden ze ook gewoon onder de burgers verdeeld kunnen worden. “Maar helaas, het grootste deel van de mondkapjes zal waarschijnlijk vernietigd worden”, vertelt Druktemaker Pieter Derks. “Weggeven is geen optie. Zoals Hugo de Jonge het aan de krant uitlegde: ‘Er zijn grenzen aan wat je kunt doen. Voor je het weet verstoor je de markt door gratis spullen uit te delen. Dan kunnen partijen naar de rechter stappen en met recht zeggen: mijn handeltje gaat kapot.’”
“Ik zou zeggen: heel vervelend van je handeltje. Ik ken dat gevoel. Mijn handeltje is namelijk ook kapot. Al mijn voorstellingen voor dit kalenderjaar zijn al geschrapt. Sterker nog: van de afgelopen 21 maanden heb ik er precies twee enigszins normaal kunnen werken. Dat was ook nogal marktverstorend. En er gaan op dit moment elke dag heel veel handeltjes kapot. Horecahandeltjes, concerthandeltjes, festivalhandeltjes, eenmanshandeltjes in allerlei sectoren en natuurlijk het handeltje van de familie Meiland, al hebben die het voor elkaar gekregen zonder enige hulp van de overheid helemaal zelf om zeep te helpen – in deze tijden ook een gedenkwaardige prestatie. Ik zou normaalgesproken zeggen: misschien kan de familie Meiland mondkapjes gaan verkopen, altijd goede handel. Maar ze hebben een hekel aan gezichtsbedekking, dus dat zal dan wel geen optie zijn.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 dec. 2021 - 12:16

Volgens mij hebben we die mondkapjes al betaald. Je denkt toch niet dat Hugo die uit eigen zak gaat betalen. Bovendien zijn ze ook nog eens gekocht door een handeltje te drijven met Sywert die er en vette winst aan over gehouden heeft, ze ook weer via een handeltje heeft gekocht. Wat marktverstoring! Wij betalen ze toch uiteindelijk zelf, ook al komt de rekening kater!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 dec. 2021 - 12:17

kater=later.

The Apple
The Apple1 dec. 2021 - 16:53

Plaatselijk hebben overigens te maken met een andere epidemie: rechtse trollen. Daar helpen mondkapjes niet tegen, dus die zal wel onuitroeibaar blijken.

Verver
Verver1 dec. 2021 - 16:48

Gelukkig heb je altijd nog je radio schnabbel.

1 Reactie
Tuckers
Tuckers2 dec. 2021 - 8:12

Subsidie is niet aan te slepen.

JasDon
JasDon1 dec. 2021 - 15:39

Ook al deel je ze uit, wappies en asociaal volk blijven zonder mondkapjes rondlopen. Dus de relevantie van Pieter Derks zijn problemen in relatie tot het vernietigingsprobleem begrijp ik niet goed.

1 Reactie
The Apple
The Apple1 dec. 2021 - 16:48

Ja, dat is natuurlijk waar, dat die pandemie nog niet ten einde is hebben we uitsluitend te danken aan de wappies. Gelukkig maar dat de meeste in de ontwikkelingslanden wonen.

Hoi3
Hoi31 dec. 2021 - 14:52

''En er gaan op dit moment elke dag heel veel handeltjes kapot. Horecahandeltjes, concerthandeltjes, festivalhandeltjes, eenmanshandeltjes in allerlei sectoren'' En allemaal liggen ze aan de coronasubsidietrog. Kapot gaan ze niet de uitvreters, was het maar waar. Sterker nog er komen er steeds meer bij. Het aantal faillissementen is ook lagere dan ooit. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/44/meer-bedrijven-in-culturele-en-creatieve-sector-in-2021 En dat alle handeltjes aan de coronasubsidietrog liggen is gelijk het grote verschil met de Meilandhandel. Die liggen juist niet aan de coronasubsidietrog.

7 Reacties
Nejras
Nejras1 dec. 2021 - 15:22

@hoi Je hebt geen idee. Ik ben zo’n zzp’er uit de evenementenbranche. En zo dom geweest om te vertrouwen/hopen dat het de goede kant ooit op zou gaan. 3 maanden het handje opgehouden voor tozo en daarna beetje bijgerommeld op de bouw. Hele inventaris verkocht, pensioen (voor een groot deel) weg. De eerste politicus die in het staartje van de winter weer begint over een festival zomer, die zou je meteen voor misleiding moeten vervolgen. Het tijdspad wat betreft aanpassen van vaccinaties gooit, wederom roet in het eten. Nog even los van dat het kabinet ons nog niet heeft verteld dat we allemaal een booster moeten. Nee noem me en mijn duizenden concullega’s maar uitvreters. Helemaal klaar mee en zou liever nu dood neervallen. Mede dankzij het harde oordeel van mensen in loondienst uit andere sectoren. Fijne kerst, vreet je vol, geniet er van.

The Apple
The Apple1 dec. 2021 - 16:39

Hoi: “Kapot gaan ze niet de uitvreters, was het maar waar.” Hoi zou dus het liefste zien dat de hele cultuursector uitgeroeid zou worden. Want, zo is de redenering, anders zouden ze ook failliet gegaan zijn. Behalve natuurlijk de Meilandjes, want die zijn er in geslaagd om een verdienmodel te bouwen op wansmaak, dus dat is pas ECHTE cultuur, die van het volk. Welke politieke richting zou hier nou aan het woord zijn? Die van Dion Graus?

Verver
Verver1 dec. 2021 - 17:00

@nejras Gelukkig zoeken ze nog een hele sloot mensen voor in loondienst, dus je kunt zo aan de slag. Het is natuurlijk zuur voor ondernemers deze periode, maar dat is een risico van ondernemer zijn. Net als je in loondienst ook niet zeker weet of je wel altijd aan de slag kunt blijven.

Nejras
Nejras1 dec. 2021 - 18:42

@verver Nog zo 1 die er weinig van snapt. Als iedereen in de culturele sector NIET zou luisteren naar ons kabinet en wat anders gaat doen: dan houd dit land niet zo veel over qua cultuur uiting en veilige gezamenlijke beleving. Een oprechte neo liberaal heeft daar maling aan. Een mens die een maatschappij ambieert waar méér kan dan ‘genieten’ van black friday en voetbal, zou zich bezorgd kunnen tonen.

Verver
Verver2 dec. 2021 - 8:08

@nejras Ik begrijp het volgens mij heel goed. De gesubsidieerde kunst en cultuursector is gebouwd op hele sociale mensen, die graag samen veel koffie drinken en een product maken, die flink gesubsidieerd moet worden, omdat anders mensen het te duur vinden. Het is gewoon een economisch verdienmodel geworden. Flink overschat dus. Ongesubsidieerde kunst en cultuur is er altijd geweest en zal er altijd blijven. Er zijn veel mensen die dit op amateur niveau bedrijven en er heel veel plezier aan beleven en die ook andere mensen heel veel plezier laten beleven. Maar dat is natuurlijk niet hoogstaand genoeg, maar niets let u om een baan te nemen (wij zoeken nog zo'n 20 operators) en in de vrije uren kunst en cultuur te gaan bedrijven. Dit zal ongetwijfeld een verrijking zijn voor de mensheid.

Uw Psychiator
Uw Psychiator2 dec. 2021 - 12:07

@ Watcher & The Apple - goed dat jullie de Familie Meiland nog even noemen. Het valt niet te ontkennen: alles wat er met en rondom de leden van dit gezin en hun aanhang gebeurt, dat moet men rekenen tot de Nederlandse (populaire) cultuur. Helaas. Hun handel liep als een trein, totdat... ...totdat zekere voorvallen aanleiding waren voor sponsors (Nivea, Milka, et al) om het voor gezien te houden. Alleen Geert Wilders betuigde publiekelijk nog zijn sympathie; nou ja, deze man, die heeft natuurlijk nooit iets te schaften gehad met begrippen als 'inclusiviteit' en 'verbinding'. Ach, weet je: zeker en vast komt wel een spin-off van hun serie. Ik zie waarlijk nieuwe horizonten. De nieuwe reeks zal gaan over een lager wal geraakte familie, brodeloos en zonder dak boven het hoofd. Deze zo aardige mensen werden ooit schandelijk behandeld, aan de dijk gezet, door schatrijke kapitalisten voor welke zij juist een mooi verdien- en reclamemodel betekenden. Nu moeten ze in een aftandse roestbak van een camper door België rondzwerven, en bedelen om aan voedsel te komen. Wedden dat deze serie een succes van heb ik jou daar zal worden? PS: over boerka's en pinguins wordt er in de afleveringen uiteraard nooit gesproken.

Nejras
Nejras2 dec. 2021 - 16:44

@verver Ik haalde 10% van mijn omzet uit projecten met subsidie. De rest gewoon uit commercieel werk. Ik zou het lekker bij uw werk als operator houden. Denigrerende praat.

Gerygrr
Gerygrr1 dec. 2021 - 14:33

Mondkapjes schenken aan de voedselbanken?