Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Amerikaans Hooggerechtshof draait strijd tegen klimaatcrisis de nek om

Zeg maar dag tegen een leefbare planeet
Joop

Er dreigt crisis door groot tekort aan technisch geschoolden

  •  
29-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
583 keer bekeken
  •  
US - ARTS - SCIENCES - EDUCATION

© Students work with instructors on projects inside the Genesis Science Lab at the Marciano Art Foundation in Los Angeles, California on April 25, 2018, where students from impoverished backgro

De Nederlandse economie dreigt af te steven op een crisis door een groot tekort aan technisch geschoolden. En dat gaat de noodzakelijke verduurzaming en digitalisering afremmen. Hiervoor waarschuwt – met anderen – voormalig Philips-president Hans de Jong in de podcast Betrouwbare Bronnen.
Premier Mark Rutte loofde vorige week in de Algemene Politieke Beschouwingen ons land als ‘de beste economie van Europa’. “Een gevaarlijke uitspraak”, zegt Hans de Jong. “Voor vandaag klopt het, maar het gaat ook om morgen en om de toekomst. Ik denk dat we zo langzamerhand voorzichtig het woord crisis in de mond moeten gaan nemen.”
Er zijn 96.000 openstaande technische vacatures en 22.500 openstaande ict-vacatures, blijkt uit de nieuwste cijfers van het UWV over het tweede kwartaal van 2021.
“Om de vraag aan te kunnen, zou van de nieuwe studenten 40 procent voor een technische opleiding moeten kiezen”, zegt Pieter Moerman van Katapult, een netwerk van meer dan 400 samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en bedrijfsleven. Nederland loopt ver achter. In het mbo is de instroom die kiest voor techniek 28 procent, in het hbo 23 procent en in het wetenschappelijk onderwijs 34 procent. “Extra zorgwekkend is dat in het vmbo de instroom zelfs daalt”, voegt Moerman eraan toe.
De inhoud van de meeste banen gaat drastisch veranderen, zegt hij. “Door digitalisering en bijvoorbeeld door vervanging van de benzineauto naar de elektrische auto. Het kabinet maakt 288 miljoen euro vrij voor stimulering van de hybride waterpomp. Super, maar wie gaat dat doen? Die mensen zijn er niet. Op deze manier lopen we vast in Nederland.”
Hans de Jong, na zijn pensionering bij Philips onder meer commissaris bij Shell: “We hebben het voortdurend over wat we willen doen, maar we praten veel te weinig over hoe we dat dan voor elkaar gaan krijgen. Al die windmolens die we in elkaar moeten schroeven; duurzaam bouwen; de zorg die moet transformeren maar waar nu al tienduizenden vacatures zijn. We zien nu de horror in Engeland waar het echt fout gaat. Blijkbaar moet het eerst crisis worden, willen we het doorkrijgen.”
Volgens Lotte de Bruijn van NL Digital, de branchevereniging van de digitale sector, vertrekken bedrijven zelfs al uit Nederland omdat ze hier onvoldoende arbeidskrachten kunnen vinden. “Nederland loopt in de Europese Unie ongelooflijk achter in het aanleren van digitale vaardigheden, al in het primair onderwijs. We praten in Europa voortdurend over strategische autonomie, maar kunnen we het wel zelf? Hebben we de mensen wel?”
Het speelt in heel Europa, zegt Joao Santos van de Europese Commissie. “We kijken met z’n allen te veel naar het hoger onderwijs en te weinig naar het mbo, terwijl we het daar óók van moeten hebben.”
Hoewel Nederland met een groot probleem zit, noemt Santos van de Europese Commissie het Nederlandse model van beroepsonderwijs in samenwerking met bedrijven een voorbeeld voor andere lidstaten. “Wij willen helpen het bij elkaar te brengen. Grote bedrijven als Philips en Nestlé weten de kennis wel te vinden, maar juist in het mkb kunnen we veel waarde toevoegen.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (70)

K3
K31 okt. 2021 - 11:01

Het word alleen nog maar erger. Ik ben net van school af en heb werk waar jaren geleden 4 man op stond. Het salaris is het probleem niet. We moeten mensen hebben. Techniek word uitgemaakt als een vies en zwaar beroep alleen voor mannen. Voor sommige banen is dat zo ja maar voor 95% van de banen is dat niet zo. Kinderen moeten vanaf de basisschool al worden ingeleid naar techniek. Voorgezet onderwijs moet techniek verplichten. Een fietslampje vervangen kunnen de meeste kinderen niet meer. Techniek valt steed meer naar de achtergrond. Techniek is overal en gaat nooit weg. We hebben mensen nodig. Zonder techniek staat Nederland stil.

Langbroek2
Langbroek229 sep. 2021 - 20:45

Ik ben ook een van die domme, lompe, asociaale, drinken onder werktijd en man techneut (Industrial Electrician). Er is een groot tekort aan technisch geschoolden, maar de werkgevers metaal en techniek bieden 0% loonsverhoging in de onderhandelingen. https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/metaal/2021/09/werkgevers-metaal-techniek-bieden-3x-niks?fbclid=IwAR15VbxWe9-y8j99dWjENCGe2dh_khTIHbCsDLQuW271Qa61TFohRbDf7fU Ik kan me voorstellen dat jongere de techniek niet in willen.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens30 sep. 2021 - 8:20

@ Langbroek Jij schrijft: Ik kan me voorstellen dat jongere de techniek niet in willen. Ik ook, maar dat ligt niet aan het salaris. Dat is hoger dan in de meeste andere sectoren.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9329 sep. 2021 - 17:26

Het Nederlands onderwijs faalt dan ook keihard om kinderen te interesseren in techniek. Vanaf het begin ligt de nadruk meer bij sociale en soft skills. Wellicht hangt dit ook enigszins samen met het onbreken van genoeg mannen in het onderwijs.

1 Reactie
KM2
KM229 sep. 2021 - 19:00

Als het je van kinds af aan interesseert heeft school er niet echt veel mee van doen. Ik ben pas later de techniek in gerold, daarvoor jarenlang als kok gewerkt. Koken en voeding is nooit iets geweest wat we op school hebben gehad, ondanks dat toch al van jongs af aan geweten dat ik de horeca in wilde. Toegegeven, de voedingsindustrie is waar het merendeel van mijn familie werkzaam in is.

LeftFuturist
LeftFuturist29 sep. 2021 - 11:30

De lat bij veel ICT bedrijven ligt ook wel erg hoog. Als je geen duizendpoot bent die geen zaken aan het daglicht brengt dan kan je evt IT vaardigheden door de plee spoelen. Veel it afdeling komen ook om in het werk wat ze zelf veroorzaakt hebben maar steeds een nieuw naampje geven. De meest ervaren profiteren hiervan doen aan machtsspelletjes en weten ondertussen wel hoe de bal kaatst. Maar oplossen doen ze nauwelijks nog, daarvoor heb je verse aanvoer nodig.

DaanOuwens
DaanOuwens29 sep. 2021 - 10:19

Ik heb ooit na mijn LTS de MTS afgerond en een korte tijd als onderhoudsmonteur en tekenaar gewerkt. Daarna was ik wel klaar met de techniek en ben gaan verder leren om manager te worden. Techneuten zijn dom, lomp, asociaal, drinken onder werktijd en zijn altijd man. De bazen waren volgens de werkvloer altijd dom en corrupt en verantwoordelijk voor de ondergang van het bedrijf. Terwijl de techneuten een groot deel van de dag vol lulden met verhalen over voetbal, voor zichzelf aan het klussen waren en om half 3 al onderweg waren naar de uitgang van het bedrijf. Kortom technische bedrijven hebben een flink probleem. Dat heet de techneut. Lui met slechts beperkte vaktechnische bagage maar wel een enorme dosis zelfoverschatting. Je zal manager zijn in een dergelijke bedrijfstak. Dan probeer je ook snel een management baan bij overheid of zorg te krijgen. Niet echt een werkomgeving waar je met plezier naar toe ging.

16 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie29 sep. 2021 - 11:18

ICT'ers hebben vaak hetzelfde Dunning-Kruger effect. Ik denk dat die zelfoverschatting een resultaat is dat, binnen hun domein, ze heer een meester zijn. God van de data-pakketjes. Bij hun gratie komt je bestand binnen of niet. Op zich is dat raar, want de meeste ICT'ers werken op zo'n hoog abstractie niveau dat je zou denken dat ze toch moeten weten dat er onder de motorkap een hoop aan de hand is dat hun boven de pet gaat, maar blijkbaar is dat onderdeel van die blinde vlek. Gelukkig is er weinig voetjebal praat of die andere laagvloerse shop-talk waar jij het over had, maar misschien is de oplossing voor beide sectoren wel een beetje hetzelfde. Technische opleidingen hebben ook een alpha component nodig. Vooral ethiek en een beetje geschiedenis naar het pure technische materiaal. Daarmee verbreed je het blikveld een beetje. Ze wouden mij ook eens richting management hebben. Ik wist niet hoe snel ik ontslag moest nemen...

frankie48
frankie4829 sep. 2021 - 11:23

Beste Daan, Je mag van mij ook gewoon eerlijk zeggen dat jij de werkdruk niet aankon, en daar hoef je mensen die dat wel aankunnen, niet voor te gaan schofferen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine29 sep. 2021 - 11:59

Zoals ik al zei, voor de gemiddelde Nederlander is iemand die met zijn handen werkt een tokkie ;-)

Berend22
Berend2229 sep. 2021 - 12:28

@Winterdepressie Ik heb veel IT bedrijven van binnen gezien en weet dat dat dat Dunning-Kruger effect komt doordat ze al zo vaak door verkopers en/of managers zijn geschoffeerd dat deze houding het resultaat is. Verder is de term Dunning-Kruger effect voor ITérs natuurlijk al een gemene belediging die vaak voortkomt uit totale onwetendheid en bovendien vanzelf een self fulfilling prophecy wordt.

Winterdepressie
Winterdepressie29 sep. 2021 - 12:46

@Berend2, Dat lijkt me een vreemde verdedigingsstrategie, maar ik kan het niet uitsluiten. Vooralsnog lijkt het mij vooral een effect vanuit een gelimiteerd blikveld. Nu ik er zo over nadenk heb ik datzelfde ook wel mijn management gezien. Je weet wel, de manager/verkopen die zonder ironie meld dat het ze niets uitmaakt wat ze verkopen, of het nou sokken of auto's zijn alsof de skill set voor beide hetzelfde zou zijn. Datzelfde sentiment ben ik bij databasespecialisten ook vaak tegengekomen. Het maakt ze niet uit welke data ge-based moet worden of het gaat om een magazijn van een warenhuis of een archief van een museum. Het gebrek aan voorstellingsvermogen dat er datasets bestaan waar je een uitgebreidere kennis en skillset voor moet hebben mist gewoon.

DaanOuwens
DaanOuwens29 sep. 2021 - 13:52

@ frankie48 Jij schrijft: Je mag van mij ook gewoon eerlijk zeggen dat jij de werkdruk niet aankon Er was geen werkdruk.

DaanOuwens
DaanOuwens29 sep. 2021 - 13:55

@ A little bit of sunshine Jij schrijft: Zoals ik al zei, voor de gemiddelde Nederlander is iemand die met zijn handen werkt een tokkie ???? Net zoals voor mensen die met hun handen werken iedere manager incompetent en corrupt is. Ik zie geen reden voor enige nuance.

Berend22
Berend2229 sep. 2021 - 14:22

@winterdepressie het is, denk ik, ook niet zo zeer een verdedigingsstrategie maar meer iets als: als jij mij als vuil behandeld dan behandel ik jou ook als vuil. Verder kan je natuurlijk niet alle it’ers over een kam scheren, zelfs in die groep heb je verschillende types.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9329 sep. 2021 - 17:29

Damn, Ben universitair geschoold en heb een goed betaalde kantoorbaan. Toch denk ikzelf heel anders over techneuten. Eigenlijk heb ik juist ontzettend veel respect voor ze. Het specialisme, het echt iets kunnen, dingen maken / installeren / repareren / designen. Noem het op.

DaanOuwens
DaanOuwens29 sep. 2021 - 18:01

@ RechtdoorZee93 Jij schrijft: Het specialisme, het echt iets kunnen, dingen maken / installeren / repareren / designen. Ik ken iemand die groepsleider was van gehandicapten. Die hout bewerkt, huizen verbouwd, zelf computers in elkaar zet, technisch onderhoud doet en een caravan heeft gebouwd. Ik heb nooit begrepen dat je niets met je handen moet kunnen om een academische opleiding te doen.

Winterdepressie
Winterdepressie29 sep. 2021 - 18:34

@DaanOuwens, Niet hands-on wezen voor algemeen praktische doeleinden is niet een puur academische gegeven. Het is eerder een ziekte van onze tijd waar ook onze consumptie maatschappij schuld aan heeft. Waarom maken/repareren als je het kan kopen? Lijkt de algemene instelling. Die instelling vond ik op het HBO vrijwel hetzelfde als op de universiteit. Zelfs de Gamma en Karwei zijn niet echt DIY winkels meer. Ja, het kroonsteentje aandraaien of een klein projectje in de marge, maar voor de rest zijn die toko's net zo flat-pack DIY als IKEA. The right to repair is momenteel een hot topic. Ik repareer al jaren dingen die stuk zijn, maar voor veel mensen is het toch "the will to repair" die ze tegenhoudt. Ik snap niet waarom men het gewoon niet even probeert! Wat kan er fout gaan? Dat iets nog stukker gaat? Waarschijnlijk heb je er op z'n minst iets nieuws van geleerd. Bottom line is dat niemand ooit technisch is geworden door theoretisch bezig te zijn. Je moet op een gegeven moment een soldeerbout, hamer, lasapparaat of schroevendraaien te hand nemen en gewoon proberen.

KM2
KM229 sep. 2021 - 19:39

"Je moet op een gegeven moment een soldeerbout, hamer, lasapparaat of schroevendraaien te hand nemen en gewoon proberen." Dat zijn huis tuin en keuken gereedschappen die iedereen kan en mag gebruiken. Wat men voornamelijk zoekt is mensen opgeleid voor werkzaamheden die wettelijk niet uitgevoerd mogen worden door niet gekwalificeerd personeel, en dan bedoel ik niet de VCA, die kan iedereen halen (slagingspercentage van 98%). Wat wij voornamelijk zoeken zijn mensen die met hoogspanning mogen werken.

Winterdepressie
Winterdepressie29 sep. 2021 - 20:42

@KM, Je kan de problematiek op je eigen situatie betrekken ondanks dat er toch echt in het artikel over een substantieel deel ICT gepraat word onder andere, maar dat is verder niet relevant. Er is ook een behoorlijk verschil tussen mogen en kunnen gebruiken van gereedschap. Voor dat laatste heb je uiteindelijk oefening nodig. Tevens een goeie manier om uit te vogelen of je het daadwerkelijk leuk vind. Punt is dat die huis, tuin en keuken gereedschappen toch echt wel een gateway zijn naar meer technische beroepen. Je gaat echt niet veel leerlingen voor hoogspanningswerk, werken onder water of luchtvaart vinden in de groep jongeren die nog nooit de ervaring hebben gehad van zelf iets technisch maken. Kansloze missie. VCA is verder geen indicatie of kwalificatie, laat staan voor technische beroepen. Dat is eerder een bewijs dat, mocht je het verkloten en jezelf in je eigen rug steken, je in principe beter had moeten kunnen weten. Het is nog minder dan een zwemdiploma.

KM2
KM230 sep. 2021 - 8:12

Winterdepressie, je slaat de spijker op z'n kop.

DaanOuwens
DaanOuwens30 sep. 2021 - 8:19

@ Winterdepressie Jij schrijft: Waarom maken/repareren als je het kan kopen? Lijkt de algemene instelling. Ik denk dat je beter moet kijken. Ik zie zeker in arme wijken nog steeds auto's die keer op keer gerepareerd worden, desnoods met duct tape. Repareren is voor een deel van de samenleving noodzakelijk. Daarnaast schieten de repairshops als paddenstoelen uit de grond. Smartphones kan je in iedere winkelstraat laten repareren. Dus er zijn nogal wat kanttekeningen te maken bij je verhaal. Maar het heeft weinig te maken met het punt dat ik wilde maken. En kanttekening maken bij het belachelijke idee dat iedere manager corrupt en iedere techneut een in stilte lijdend genie. Dat punt heb ik nu wel gemaakt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 sep. 2021 - 10:14

[Smartphones kan je in iedere winkelstraat laten repareren. ] klopt. Het vinden van een fietsenmaker kost vaak wat meer moeite. Youtube biedt veel instructievideo's al heb ik meer aan schriftelijke instructies.

Berend22
Berend2229 sep. 2021 - 8:36

Ik ben zo'n technisch geschoolde en om eerlijk te zijn heb ik spijt van die keuze en raad ik het ook iedereen af. Goed je hebt een baan garantie en het is prachtig werk, maar je bent en blijft altijd de onder knuppel en verdient altijd minder en hebt minder rechten dan de regelaartjes/managers/bedrijfskundigen in het bedrijf. Je kan natuurlijk een eigen bedrijf beginnen maar niet iedere tak van techniek leent zich daarvoor en ook niet iedereen heeft daar zin in of de benodigde skills set voor. Als er weer wat meer waardering zou komen voor de praktisch geschoolden zou dat denk ik enorm schelen. Nu probeert iedere ouder zijn kind nog naar het VWO te drukken omdat je anders "mislukt" bent, dat beeld moet toch echt veranderen.

7 Reacties
KM2
KM229 sep. 2021 - 9:08

Helemaal mee eens. Hoe kijk jij tegen het hele VCA verhaal aan Berend? Doe je voor alle werkzaamheden een LMRA?

lmgikke
lmgikke29 sep. 2021 - 9:12

Je hoeft geen spijt te hebben van je keuze. Die was goed. Het enige wat jij nog nodig hebt is het besef dat die regelaartjes/managers/bedrijfskundigen niet zonder jou kunnen. fundamentele verschil tussen beiden: De techneuten geven om de inhoud, en zullen het dus niet laten klappen. De managers geven zelden om de inhoud, en als het klapt geven ze de techneut de schuld. Oplossing voor de techneut: laat het lekker klappen. Die manager gaat het niet fixen.

Geen3
Geen329 sep. 2021 - 9:59

Er is in Nederland een groot tekort aan praktisch technisch geschoolden. Datzelfde Nederland haalt technisch geschoold personeel noodgedwongen uit oost Europa. Praktisch technisch personeel wordt ondergewaardeerd in Nederland!!! Hogere lonen zijn zeer terecht. Als mijn toilet verstopt is, ben ik HEEL blij, dat iemand langs komt die daar verstand van heeft! Net zoals ik HEEL blij ben, dat mijn dokter mij een goed medisch advies geeft.

adriek
adriek29 sep. 2021 - 10:24

Zolang je met vegeteren voor een beeldscherm, afgewisseld met een uurtje vergaderkamer en een wandeling naar de koffiemachine meer verdient en (vooral) meer kans op promotie hebt dan in de techniek zouden jongeren wel gek zijn om voor een carriere te kiezen waar je met werkbriefjes je uren moet verantwoorden en waar fouten opvallen als waen het lekkende CV ketels.

Bouwman2
Bouwman229 sep. 2021 - 10:55

Je bent gewoon teleurgesteld en een beetje gefnuikt in je ambities. Je zegt het zelf: Berend de twééde. Het werkt als Annie MG zei : Ik hoef alleen maar even zo te doen....Conny S. zong het. En het staat nu op de You Tube. . . Beluister het en dan .....lekker slapen en morgen weer gezond en fit aangepast aan de arbeid. Ontwaakt verworpenen der aarde.... De revolutie kraait ten laatste male.....

Berend22
Berend2229 sep. 2021 - 12:29

@Bouwman Berend de eerste ben ik anders ook, maar die mocht niet meer op Joop komen :)

Berend22
Berend2229 sep. 2021 - 16:44

@Bouwman “ Je bent gewoon teleurgesteld en een beetje gefnuikt in je ambities.” … geen idee. Ben nu manager, meer dan dat eigenlijk en verdien twee keer zoveel met de helft van het werk. Heb toch voor mijzelf gekozen maar voel me er niet echt happy bij.

Sustainaboy
Sustainaboy29 sep. 2021 - 8:32

Mijn kinderen ga ik wel adviseren/motiveren een technisch beroep te kiezen. Zou me niks verbazen als mensen met een (nutteloze) WO studie over een decennia minder waard zijn dan praktisch/technish geschoolden.

2 Reacties
Berend22
Berend2229 sep. 2021 - 8:49

Ik hoop dat je gelijk krijgt.

adriek
adriek29 sep. 2021 - 10:25

Zelfs (of vooral) marketingstudies resulteren in nutteloze maar buitengewoon goed betaalde banen-met-een-Tesla. Technische jongens krijgen een busje vol gereedschap...

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles29 sep. 2021 - 8:31

Zolang er nog mensen afstuderen op studies waar men minder dan 50% kans heeft om in het eigen studieveld werk te vinden moet daar i.m.h.o. maar eerst wat aan worden gedaan. Bij de studie filosofie is de “score” zelfs minder dan 10%. En techniek moet beter worden betaald en je kunt natuurlijk ook denken aan verlaging van het collegegeld/schoolgeld voor technische studies. Maar hier zal dogmatisch denkend Nederland wel weer forse tegen zijn want ook onzinnige studies doen ertoe…

4 Reacties
Geen3
Geen329 sep. 2021 - 10:24

U noemt de studie filosofie (minder dan 10% kans op een baan). Maar, dan heb je in elk geval nog een ‘universitair denkniveau’. Maar ook op MBO niveau vraagt ik mij af, wat een studie als ‘theater management’ of ‘living and design’ voor mogelijkheden biedt aan afgestudeerden. Het is ECHT jammer, dat MBO techniek zo wordt ondergewaardeerd!

adriek
adriek29 sep. 2021 - 10:28

Je vergelijkt hier filosofie met een technische studie. Beiden op WO? De behoefte aan technici speelt zich niet zo zeer af op WO niveau, maar voor een fors deel op MBO/HBO niveau: mensen die iets kunnen maken. Denkers hebben we misschien ook nooit genoeg, maar daar is de urgentie minder.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 sep. 2021 - 11:20

Over filosofen op academisch niveau zou ik me geen zorgen maken. Die redden zich wel. In de theaterwereld zijn er ook technische banen. Niet iedereen staat er op een podium.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 sep. 2021 - 11:42

https://filosofiebaan.nl/

Nelisje
Nelisje29 sep. 2021 - 8:19

Betutteling is een van de de reden dat dit niet gaat werken, jonge kinderen laten werken met iets engs als een gutsmesje is een te groot risico. Te veel ontechnische leraren op de lagere school. Idem op het VMBO. Dus de aanraking met de techniek komt pas als de scooter wordt aangeschaft. En dat is regenwoordig ook al een electrische fiets, dus die groep wordt ook steeds kleiner.

frankie48
frankie4829 sep. 2021 - 7:33

Dat is nou klote hé, dus als je vacatures niet met goedkopere arbeidsmigranten uit de rest van de EU kan gaan lopen opvullen, dan komen wij in Nederland bij bepaalde sectoren in een crisissituatie te zitten qua personeelsbezetting op de echte werkvloer, omdat er in die leerrichting te weinig jongeren interesse schijnen te tonen. Hoe zou dat toch komen dat je jongeren op VMBO niveau niet meer kunt stimuleren om windmolens in elkaar te gaan lopen schroeven!

DaanOuwens
DaanOuwens29 sep. 2021 - 7:29

Als in de techniek meer mensen beschikbaar moeten komen dan zullen er meer vrouwen de techniek in moeten. De mannen kiezen als in ruime mate voor de techniek. En als bedrijven en het andere personeel dat willen moeten de arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden en de werksfeer daarop ingericht zijn.

15 Reacties
Berend22
Berend2229 sep. 2021 - 8:51

Misschien kan de regering een quota instellen. Een techniek opleiding moet voor minimaal 50% meisjes in de klas hebben.

frankie48
frankie4829 sep. 2021 - 9:59

Beste Daan, "En als bedrijven en het andere personeel dat willen moeten de arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden en de werksfeer daarop ingericht zijn." Zou je kunnen proberen om ons als leken uit te gaan leggen, wat je hier hebt opgeschreven?

DaanOuwens
DaanOuwens29 sep. 2021 - 10:03

@ Berend2 Jij schrijft: Misschien kan de regering een quota instellen. Een techniek opleiding moet voor minimaal 50% meisjes in de klas hebben. Dat kan. Het is mogelijk meiden te dwingen een technische opleiding te volgen. Of ze willen of niet. Een oplossing die past in jouw manier van denken? Er denk dat de moderne techniek net zo goed meiden als jongens kan aantrekken. Maar dat omgangsvormen in de techniek meiden niet altijd aanspreken. Dus het zit meer is de zachte aspecten dan in de harde.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 sep. 2021 - 10:10

In Nederland gaat het in het voortgezet onderwijs al mis dankzij de keuzepaketten. Voor de STEM disciplines (Science, Technology, Engineering & Mathematics) is het fataal om wiskunde te laten vallen. Elders kiezen wel meer vrouwen voor deze vakken maar ook daar zijn het werkklimaat en aanverwante factoren nog wel eens een reden voor hen om het terrrein te verlaten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 sep. 2021 - 10:12

Noorse onderzoekers vroegen zich af waarom bedrijven zo "slordig" omgaan met moeilijk te vinden personeel!

adriek
adriek29 sep. 2021 - 10:39

"... fataal om wiskunde te laten vallen." Wiskunde,of meer algemeen exacte vakken, zou(den) gewoon verplicht moeten blijven tot het eind van elke opleiding of studie. Als VWO-er claim je een bepaald denkniveau aan te kunnen, dus moeten wis- en natuurkunde geen enkel probleem zijn. Als je geen VWO-wis- en natuurkunde aankan heb je per definitie geen VWO niveau. Vergelijkbaar met het verwachte minimum niveau aan rekenen en taal dat kinderen (zouden moeten) hebben als ze van het lager onderwijs komen. Uitzonderingen op die regel moeten uitzonderingen blijven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 sep. 2021 - 11:16

Met een ruimer verplicht pakket ben ik het eens. Ook de inhoud zou aansprekender kunnen zijn. De gendersegratie is een (economisch) probleem omdat er te weinig gekwalificeerde krachten zijn op technologisch terrein, vrouwen elkaar voor de voeten lopen bij beroepen die minder perspectief bieden en zo ook grotere risicos lopen op werkeloosheid. Volgens zwitsere onderzoekers.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 sep. 2021 - 11:59

Het voorsorteren op verschillende rollen begint overigens al lang voor kinderen naar school gaan

Geen3
Geen329 sep. 2021 - 13:50

Tja DaanOuwens….. Dat is hetzelfde als ‘Als in de ZORG meer mensen moeten komen dan zullen er meer mannen in de ZORG moeten. Maar, ze willen het niet! Mannen NIET in de zorg, vrouwen NIET in de techniek.

DaanOuwens
DaanOuwens29 sep. 2021 - 13:58

@ frankie48 Jij schrijft: Zou je kunnen proberen om ons als leken uit te gaan leggen, wat je hier hebt opgeschreven? Nee waarom? Wie is ons? Jij dus. De rest van de reacties laat zien dat men snapt waar het over gaat.

DaanOuwens
DaanOuwens29 sep. 2021 - 16:49

@ Geen Jij schrijft: Maar, ze willen het niet! Mannen NIET in de zorg, Dat willen ze wel. Het aandeel mannen in de formatie is in de GGZ bijvoorbeeld veel groter dan in andere zorg sectoren. En het aantal mannen neemt al jaren licht toe. Het punt is wel dat niet in ieder team mannen welkom zijn. En soms ook aangesproken worden op zaken waarvoor zij niet verantwoordelijk zijn. Mannelijke verpleegkundigen krijgen vaak te horen dat zij gemakkelijker een leidinggevende functie krijgen dan vrouwen. Ik heb wel eens een vergadering van verpleegkundige afdelingshoofden in Erasmus MC mogen toespreken. 23 of 24 waren het destijds, allen vrouw. Dus dat carrière perspectief van mannen viel wel mee. Ik mag hopen dat het nu wat beter verdeeld is. In de zorg moet uiteindelijk hetzelfde gebeuren als in de techniek. Een werkomgeving bouwen waarin mensen zich thuis voelen ongeacht hun sexe. En ook graag ongeacht etniciteit. Dat helpt niet alleen het bedrijf en de arbeidsmarkt maar zou ook de samenleving wat prettiger maken.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9329 sep. 2021 - 17:32

De gemiddelde vrouw is gewoon iets meer geïnteresseerd in 'beings' en de gemiddelde man heeft gewoon iets meer interesse in 'things'. In vrije egalitaire landen treden daarom grote verschillen op. De geslachten kiezen duidelijk voor andere dingen. Het lijkt alsof u terug wilt naar de USSR. Gelijkheid zal er zijn en het maakt niet uit miserabel men is. Als iedereen zich miserabel voelt dan is er immers ook gelijkheid.

PintOfAle
PintOfAle29 sep. 2021 - 19:06

@Eirda "Als je geen VWO-wis- en natuurkunde aankan heb je per definitie geen VWO niveau" Sorry, maar dat is grote onzin. Niet iedere leerling is even goed in ieder vak en er zijn dus zat VWO leerlingen die wis- en natuurkunde niet aankunnen hoe zeer ze ook hun best doen.

DaanOuwens
DaanOuwens30 sep. 2021 - 8:30

@ PintOfAle Jij schrijft: Niet iedere leerling is even goed in ieder vak Toch blijf ik twijfelen over de kwaliteit van het wiskunde onderwijs. Het beeld dat ik heb op basis van een reeks ervaringen is dat de wiskunde kennis ten koste gaat van de overdrachtsvaardigheden. Meer dan bij andere vakken. Ik zou wel eens een goed onderzoek willen zien naar de didactische vaardigheden van de wiskunde docenten. @ RechtdoorZee93 Jij schrijft: De gemiddelde vrouw is gewoon iets meer geïnteresseerd in ‘beings’ en de gemiddelde man heeft gewoon iets meer interesse in ‘things’. Dat kan je natuurlijk nooit bepalend laten zijn voor de beroepskeuze. Het is sowieso de vraag wat de geldigheid van dergelijke beweringen is. Het lijkt mij verstandiger eens goed te kijken hoe welkom vrouwen zijn in de techniek. Wat ik hoor over de technische universiteiten is dat het aandeel vrouwen daar toeneemt. Zouden vrouwen daar meer welkom zijn dan in de technische opleidingen op het MBO?

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 sep. 2021 - 10:25

Ook een ietsje meer geïnteresseerd in "beings" zou voor de beroepskeuze niet zoveel verschil mogen maken. Als je alleen belangstelling zou hebben voor "dingen" ben je niet geschikt voor een hele range aan beroepen. Ook voor monteurs & IT specialisten zijn sociale vaardigheden niet overbodig.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine29 sep. 2021 - 6:53

We hebben hier in het dorp ook een paar productiebedrijven met grote spandoeken "Wij zoeken collega's". 30-40% van de auto's op de parkeerterreinen is niet Nederlands. 6 weken wachttijd om je fiets te laten repareren en een loodgieter heeft niet eens tijd om een offerte uit te brengen. Wie zijn al die mensen die zich laten vangen in die flexbaantjes / de werkende armen, het echte werk ligt voor het oprapen.

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens29 sep. 2021 - 7:32

@ A little bit of sunshine Jij schrijft: Wie zijn al die mensen die zich laten vangen in die flexbaantjes / de werkende armen, het echte werk ligt voor het oprapen. Mensen met een vlekje. Allochtoon, laag opgeleid, arbeidsgehandicapt of andere problemen. Er zijn ongeveer 1 miljoen mensen die niet werken of deels werken en die meer zouden willen werken. Mensen waarvoor werkgevers geen belangstelling hebben. Voor hen ligt het werk dus niet voor het oprapen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine29 sep. 2021 - 8:51

@Daan, veel technische bedrijven bieden gewoon opleidingen. Allochtoon zijn lijkt mij geen issue, nu worden deze vacatures ingevuld door Polen, Roemenen, etc. De gemiddelde zzp post en deliveroo bezorgers die ik hier in de straat zie lijken niets te mankeren. Ik denk persoonlijk dat het 'zelfstandig' pakketjes bezorgen veel hipper klinkt dan werken op de bouw of in de fabriek.

adriek
adriek29 sep. 2021 - 10:42

"... nu worden deze vacatures ingevuld door Polen, Roemenen, etc." Omdat die groepen blijkbaar geen problemen hebben om tien tot twaalf uur per dag te werken en met twaalf man in een eengezinswoning te leven. Als je in Nederland een gezin wilt onderhouden is het een lastige uitdaging om in een technisch beroep de concurrentie met lageloners aan te gaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 sep. 2021 - 11:39

"Als je in Nederland een gezin wilt onderhouden ... " deel de verantwoordelijkheden nu eindelijk eens.

DaanOuwens
DaanOuwens29 sep. 2021 - 14:11

@ A little bit of sunshine Jij schrijft: Allochtoon zijn lijkt mij geen issue Dan moet je toch eens nadenken of die aanname correct is. Het vinden van stage plaatsen voor MBO-opleidingen is voor allochtonen nog steeds een groot probleem. En je schrijft: De gemiddelde zzp post en deliveroo bezorgers die ik hier in de straat zie lijken niets te mankeren. Hier ook niet. Maar ik heb in 5 jaar tijd slechts 1 witte gezien. De arbeidsmarkt is dermate gesegregeerd dat jij de gevolgen ontdekt. Ga naar die werkgever met vacatures en vraagt wat hij gaat doen om specifiek allochtonen aan te trekken. Het voorspelbare antwoord is niets. @ Eirda Je moet wat meer onderscheid maken. Ik heb net even zitten kijken wat een procesoperator C heeft als maandsalaris in de Rotterdamse haven. Dat loopt op tot 4300 bruto per maand. Maar daar is ook een stevige vakopleiding voor nodig. Een pakket bezorger of een Poolse medewerker in de agrarische industrie of een distributiecentrum heeft met veel geluk 900 euro netto per maand. Het zijn dus totaal verschillende segmenten van de arbeidsmarkt die niets met elkaar te maken hebben. Er is geen doorstroom van de ene functie naar de andere. Tussen talloze functiegroepen staan in Nederland waterdichte ondoordringbare schotten. De route van de onderkant van de arbeidsmarkt naar een baan waarmee je een gezin kan onderhouden is een vrijwel onbegaanbaar pad. @ DanielleDefoe Het blijft wonderlijk dat er nog zo veel mannen zijn die een gezin willen onderhouden.

nikita72
nikita7229 sep. 2021 - 6:23

Als scholen geen aantrekkelijke techniek-lokalen hebben, kiezen jongeren een ander vak. Techniek leer je niet op een iPad. Maar er speelt ook mee dat traditioneel bankpersoneel in Nederland de beste arbeidsvoorwaarden heeft. En zolang Nederland een fiscaal paradijs voor bedrijven is, blijven jongeren kiezen voor een baan aan de Zuidas van Amsterdam.

6 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine29 sep. 2021 - 7:00

Ik denk persoonlijk dat het meer beeldvorming is dan arbeidsvoorwaarden. Iemand in chique pak oogt mooier op Insta dan een bouwvakker. Bouwvakkers, fabrieksarbeiders, boeren... tokkies zijn het volgens de gemiddelde Nederlander.

adriek
adriek29 sep. 2021 - 10:45

Die beeldvorming is direct gekoppeld aan geld. Een fors deel van de softwareontwikkelaars zijn echt niet veel meer dan een bouwvakker achter een computer, maar rijden wel in een lease-tesla en ze komen daarbovenop met het dubbele salaris van die bouwvakker en met schone handen thuis.

Berend22
Berend2229 sep. 2021 - 14:57

@Eirda En wat is er mis met een bouwvakker? En je hebt echt geen enkel idee wat software ontwikkeling inhoudt (zoals de meeste)

Winterdepressie
Winterdepressie29 sep. 2021 - 17:32

@Berend2, De meeste web"coders" en BOFH's hebben wel wat van bouwvakkers. De meeste opereren in een relatief klein domein dat grotendeels een construct is dat samenhangt van frameworks die ze houtje-touwtje aan elkaar harken. Zelfs de meeste IDE's lijken meer op sleur en pleur dan op schrijven van code. Er zijn erg weinig mensen die nog dicht bij het ijzer werken of überhaupt weten hoe de machine op een fundamenteel vlak werkt. Paar dagen geleden was er een artikel op Slashdot over hoe studenten op technische opleidingen geen idee hadden hoe bestanden op een computersysteem georganiseerd worden. Het is dus ook geen wonder dat ze al helemaal geen flauw idee hebben hoe binaire code op een processor werkt of wat een register is, maar dat zijn wel cruciale concepten voor hoe de wereld tegenwoordig in elkaar zit en al helemaal als je iets technisch wilt gaan doen. Ik zeg niet dat iedereen moet leren hoe je een 6502 kan bit-bangen met een morse sleutel, maar een beetje fundament zou de magische zwarte doos een stuk minder obscuur maken voor een hoop mensen.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9329 sep. 2021 - 17:34

Ik denk ook dat het voor een deel komt omdat het basisonderwijs best feminin is in Nederland.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 sep. 2021 - 20:06

Het basisonderwijs is overal, behalve in doodarme derde wereld landen, feminien. In die contreien gaan de meisjes ook niet naar school.