Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Er bestaat geen 'mannenbrein' of 'vrouwenbrein'

  •  
11-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_brein_JJ_Judes_300
Verschillen ontstaan door omgevingsinvloeden en stereotypering, zegt neurowetenschapper
Mannelijke en vrouwelijke breinen verschillen alleen door de invloed die hun omgeving en genderstereotypen erop uitoefenen. Dat zegt neurowetenschapper Gina Rippon in de Britse krant The Telegraph.
De idee dat de verbindingen in de hersenen van vrouwen en mannen zouden verschillen is een mythe die niet wetenschappelijk gefundeerd is. Dat stelt neurowetenschapper Gina Rippon van de Aston Universiteit van het Britse Birmingham. Volgens haar zijn genderverschillen een product van omgevingsfactoren en zijn ze niet aangeboren, zo schrijft ook de Belgische krant De Morgen naar aanleiding van het artikel in The Telegraph.
Uit recent onderzoek bleek dat vrouwelijke hersenen meer geschikt zouden zijn voor sociale vaardigheden, geheugen en multi-tasking, terwijl mannelijke breinen beter zouden zijn in perceptie en coördinatie. Professor Rippon, die op de Internationale Vrouwendag een lezing gaf, ontkracht dit echter.
Het komt erop neer dat zeggen dat er verschillen zijn tussen het mannelijke en vrouwelijke brein gewoon onjuist is. Er is vrij dwingend bewijs dat alle verschillen tussen de twee minuscuul zijn. Bovendien zijn ze het resultaat van de omgeving en niet van de biologie. Je kan geen brein oprapen en zeggen ‘Dat zijn de hersenen van een meisje, dat van een jongen’ op dezelfde manier zoals je dat met een skelet kan. Ze zien er hetzelfde uit.
Volgens Rippon zijn de verschillen cultureel gestimuleerd. Een vrouwelijk brein kan daardoor sterkere verbindingen krijgen op het vlak van multi-tasking, simpelweg om dat de samenleving dat van haar verwacht. Het brein past zich op dezelfde manier aan zoals een spier groeit die vaak gebruikt wordt.
De neurowetenschapper gelooft dat genderverschillen al op jonge leeftijd voorkomen in westerse samenlevingen. Ze zijn volgens haar gebaseerd op traditionele stereotypen van hoe jongens en meisjes zich moeten gedragen en met welk speelgoed ze moeten spelen. Ze meent dat een onderscheid maken van hoe kinderen spelen – door meisjes poppen en jongens auto’s te geven – een invloed zou kunnen hebben op hoe de hersenen zich ontwikkelen:
Het speelgoed van jongens is educatiever dan dat van meisjes, dat meer op verzorging gebaseerd is. Zo stuur je al heel vroeg een boodschap uit van wat er in de toekomst van het kind verwacht wordt
Foto-cc: JJ Judes

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

CliffClavin1993
CliffClavin199311 mrt. 2014 - 18:10

Hm. Ik ben sceptisch over de uitingen van mw. Rippon. Maar ik geef pas echt commentaar als ik haar eigen werk ingezien heb. So: stay tuned, mensen.

Julia2
Julia211 mrt. 2014 - 18:10

Nu schijnt er shampoo te bestaan speciaal voor vrouwen met last van dunner worden haar omdat met de menopauze het oestrogeen daalt? Dan vraag je je af hoe het kan dat gender-aangeleerd gedrag niet voor shampoo op gaat?

msj_meijerink
msj_meijerink11 mrt. 2014 - 18:10

Ik heb ook al serieus te noemen artikelen gelezen, waarin stellig wordt beweerd dat vrouwen helemaal niet kunnen multi-tasken. Daar gaan al mijn zekerheden, potdomme.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman11 mrt. 2014 - 18:10

Hèhè... Precies wat ik altijd al heb gezegd, maar ben blij dat het ook wordt gezegd door een neurowetenschapper:-)

CliffClavin1993
CliffClavin199311 mrt. 2014 - 18:10

Hier is de link, ik gebruikte een verkeerde toets: http://www.youtube.com/watch?v=2RWvDTKbFHg

TonNoort
TonNoort11 mrt. 2014 - 18:10

Ik weet niet of het erg interessant is om de hardware verschillen te zoeken. Die zijn er en maken dat iemand misschien harder kan lopen, of sneller kan denken, maar dat is niet zo interessant. Belangrijker is het verschil dat ontstaat door het gebruik van andere software, de cultuur. En natuurlijk hoe die wordt overgeleverd van generatie op generatie waardoor het net lijkt of die verschillen 'hard' zijn.

JanB2
JanB211 mrt. 2014 - 18:10

Niemand kan op 2 dingen tegelijk zijn aandacht richten. Ook vrouwen kunnen derhalve niet multitasken. Echt.

OlavM
OlavM11 mrt. 2014 - 18:10

Over neurowetenschappen heb ik geen kennis. Toch kan ik op basis van logica wel reageren op enkele opmerkingen hierboven. Citaten: -“…dat komt omdat ze zelf kennelijk het feminiene element minder waarderen dan het masculiene - alleen zullen ze dat nooit of te nimmer toegeven.” -“…als de verschillen tussen vrouwen- en mannenbreinen afwezig waren, dan zouden de hersenwetenschappen dat al heel erg veel eerder vastgesteld hebben.” “Waarbij de vraag blijft: waarom willen vrouwen zo graag man zijn?” Dit zijn op zichzelf al heel tendentieuze uitspraken c.q. vragen. Het gaat er niet om, dat vrouwen HETZELFDE willen zijn als mannen, maar GELIJKWAARDIG. En dat is echt heel iets anders. Als de hersenwetenschappen nog niet hebben vastgesteld dat mannen- en vrouwenbreinen niet verschillend zijn, wil dat op zich nog niet zeggen dat die verschillen er (“dus”) wél zijn. En wat wél overtuigend is aangetoond, is, dat mannen en vrouwen door opvoeding en socialisatie zich verschillend ontwikkelen. Citaat: -“De verschillen tussen de leden onderling zijn vele malen groter dan de marginale verschillen tussen de 2 groepen. De statistische 'waarheden' die daaruit rollen zijn dus volkomen betekenisloos.” Dit is een belangrijke opmerking. Waarbij ik zou willen aantekenen: wat exact “nature”is, en wat exact “nurture”, is nog heel moeilijk uit elkaar te halen zodra een mens is gaan leven. En: homoseksualiteit is een aanleg, hoewel waarschijnlijk ook een moeilijk ontwarbare “nature-nurture”-kwestie, die in ieder geval qua potentie waarschijnlijk in de hersenen ligt opgeslagen. Die kunnen dus wat variëren tussen hetero’s en homo’s (en bi’s, for that matter), maar dat zegt nog niets over de verschillen tussen de geslachten.

[verwijderd]
[verwijderd]11 mrt. 2014 - 18:10

http://www.theguardian.com/science/2013/dec/02/men-women-brains-wired-differently "Male and female brains showed few differences in connectivity up to the age of 13, but became more differentiated in 14- to 17-year-olds." Niks omgevingsinvloeden...hormonen.

2 Reacties
Grozny
Grozny11 mrt. 2014 - 18:10

Dus omgevingsinvloeden, want wat bepaalt dat hormonen gereleased worden...?

Grozny
Grozny11 mrt. 2014 - 18:10

Dit is al heel wat langer bekent in de serieuzere neuroanatomie. Is ook logisch als je naar de ontogenie van een mens gaat kijken.

GingerTed
GingerTed11 mrt. 2014 - 18:10

Het brein is in aanleg een dataverkeer-apparaat, een dataverwerkings-apparaat, een besturingsapparaat, een beeld-, geluid, smaak, en gevoelssimulatie-apparaat, een denkapparaat, etc. maar is tegelijkertijd volledig afhankelijk van de rest van het lichaam, heeft alleen info vanuit dat lichaam. Dan bepaalt de sexe dus het brein en niet andersom. Andere specifieke lichaamseigenschappen zijn ook bepalend voor de vorming van het brein. Ontbrekende lichaamsdelen, extra lichaamsdelen, of afwijkende lichaamsdelen zijn ook van invloed op de ontwikkeling van het brein.

1 Reactie
toshiba
toshiba11 mrt. 2014 - 18:10

[Dan bepaalt de sexe dus het brein en niet andersom.] Dat klopt dus niet, want dan zou transgender niet bestaan. Zo simpel zit de wereld niet elkaar ted, laat staan je lichaam met al zijn organen, waarvan hersenen er een van zijn. [dus geen apparaat]

Gringo2
Gringo211 mrt. 2014 - 18:10

Als de hersenen identiek zijn vraag ik me af welk orgaan dan de seksuele geaardheid bepaalt. Of is dat dan ook aangeleerd? Is homoseksualiteit volgens deze mevrouw dan toch te genezen dan wel voorkomen? Ik denk eerlijk gezegd dat deze mevrouw de plank nogal mis slaat.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew11 mrt. 2014 - 18:10

Ik denk het niet alleen, ik weet het wel zeker ook. Kennelijk is deze mevrouw in de jaren '70 blijven hangen.

boeie
boeie11 mrt. 2014 - 18:10

Ik lees altijd met veel belangstelling de artikelen van Dick Swaab, die is toch echt nog niet onthuld als Diederik Stapeltje en hij heeft al in heel wat artikelen aangetoond dat er verschillen zijn. Zelfs als dit verschil voortkomt uit hormonen, dan nog zijn ze dus verschillend.. De hersenen zijn het totaal van de zenuw verbindingen en de stofjes in iemands brein die dat doen laten werken.

3 Reacties
toshiba
toshiba11 mrt. 2014 - 18:10

Ja ik zou Dick Swaab wel willen horen over dit onderzoek, want in zijn boek "wij ons brein' komt hij tot geheel andere conclusies. Ik vraag me af of dit onderzoek niet vooral gespitst is om genderneutraal opvoeden te bevorderen.

pietdeg2
pietdeg211 mrt. 2014 - 18:10

"Ik lees altijd met veel belangstelling de artikelen van Dick Swaab, die is toch echt nog niet onthuld als Diederik Stapeltje" De vraag is natuurlijk: waarom niet?

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman11 mrt. 2014 - 18:10

[ hij heeft al in heel wat artikelen aangetoond dat er verschillen zijn.] Swaab heeft inderdaad geconstateerd dat er verschillen zijn, maar ten eerste vergroot hij die verschillen uit en ten tweede gaat hij steevast veel te kort door de bocht door daar een oorzaak voor aan te wijzen zonder te onderzoeken of hij daarin gelijk heeft. En er is altijd al veel tegenbewijs voor de beweringen van Swaab geweest. Die tegenbewijzen spreken alleen kennelijk niet zo aan.

[verwijderd]
[verwijderd]11 mrt. 2014 - 18:10

Oke, de hersenen zijn exact identiek. De rest van het lichaam dan natuurlijk ook. Waarschijnlijk gelooft mevrouwtje na een vervolgonderzoek dat vrouwelijke borsten alleen groeien omdat vrouwen er zo in de media uit zien.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg211 mrt. 2014 - 18:10

"Oke, de hersenen zijn exact identiek. De rest van het lichaam dan natuurlijk ook" Wat een kulredenering. Volgens die kromme logica zouden vrouwen ook andere ogen hebben.

Reiger2
Reiger211 mrt. 2014 - 18:10

Damn, er klopt iets niet, ben zowel in het bezit van een vagina én een mannenbrein. Want in tegenstelling tot 'hoe ik zou moeten zijn' kan ik níet multitasken en zie ik ook de klusjes in het huishouden niet, terwijl ik wel prima kan fileparkeren en ik op ruimtelijk inzicht aanzienlijk beter scoor dan de meeste van mijn mannelijke leeftijdsgenoten. Ben ik nou wel een echte vrouw?

2 Reacties
omaoeverloos
omaoeverloos11 mrt. 2014 - 18:10

Als je nu ook nog kunt kaartlezen .... Maar je hebt natuurlijk gelijk, ik sleutel al sinds mijn jeugd aan brommers, motoren en auto's, heb er zelfs mijn werk van gemaakt. Altijd leuk bij nieuwe klanten; als die kerels met twee linkerhanden er achter komen dat hun klassieker door een (oud) vrouwtje onder handen genomen wordt.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman11 mrt. 2014 - 18:10

Hoi Hanneke, Bij mij exact hetzelfde :-)

CliffClavin1993
CliffClavin199311 mrt. 2014 - 18:10

Ik heb even wat rondgesnuffeld in de medische database Pubmed, mensen. Mw. Rippon's artikel staat nogal op zichzelf; noch in haar publicatielijst, noch in die van haar co-auteurs is het onderwerp wat hier besproken wordt, een leidend thema door de jaren heen. Haar stuk is overigens een heel kort overzichtsartikel, zeg maar gerust: een beschouwing. Dat is niet alles. Wat me niet voor haar hypotheses inneemt is dat ze een ideologische agenda erop na houdt; dat is niet bevorderlijk voor een neutraal-sceptische wetenschappelijke houding. Ze is meer van: sekseverschillen in voorkeuren en gedrag komen door sociale indoctrinatie; en ze is dan ook vóór 'gender-neutraal speelgoed'. Ook kom je bij wat Googelen termen tegen als: 'ScienceGrrl'. Daar kan ik niet veel mee. Maar goed, dat op zich spreekt niet tegen haar. Waar ik van overtuigd ben geraakt: haar theorie is (deels) gestuurd door persoonlijke en subjectieve overtuigingen; over hoe de mensenwereld er uit zou moeten zien. Kennelijk heeft ze de 'is/ought distinction' van de filosoof David Hume niet begrepen. Heeft ze een dubbele, dan wel een verborgen agenda? Oordeelt U zelf, hier is de link naar haar lezing op Internationale Vrouwendag, in de Purcell-zaal van het South Bank Centre, Londen:

1 Reactie
TonNoort
TonNoort11 mrt. 2014 - 18:10

Denk jij dan dat het 'hard wired' is? De vraag is waarom, er is helemaal geen reden waarom een vrouwenbrein anders is dan een mannenbrein. Natuurlijk zijn er voorkeuren of eigenschappen waar je beter of slechter in bent maar die zijn cultureel bepaald. Als je maar lang genoeg fietst, krijg je vanzelf fietsbenen. Mijn grootste bezwaar tegen het idee dat de verschillen ingebakken zitten, is dat iedere verandering onmogelijk zou zijn. Dat het zogenaamde evolutionaire onderscheid zoals het jagerschap van de man en de lijdzaamheid van de vrouw maakt dat we impliciet voor lief nemen dat we onze waarden daarop aanpassen, gewoon omdat het nu eens maal zo is. En dat is flauwekul, natuurlijk. Want net zo min als we accepteren dat het recht van de sterkste een goed uitgangspunt is om onze maatschappij in te richten, is het zogenaamde evolutionaire onderscheid ook geen goede richtlijn als het gaat om onze waarden en normen. Dat evolutionaire onderscheid is niets anders als het resultaat van generaties lang fietsen. Zodra je in een auto stapt heb je niets meer aan die fietsbenen. Dan zijn er andere vaardigheden nodig.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman11 mrt. 2014 - 18:10

Cordelia Fine heeft al eens een enorme hoeveelheid onderzoek rond dit onderwerp op een rij gezet, en alles wijst in de richting die hier ook wordt aangegeven. Zie: http://cordeliafine.com/delusions_of_gender.html Ik heb er zelf ook ooit een stukje over geschreven: http://www.sylviastuurman.nl/blog/2013/10/man-vrouw-roze-blauw/

2 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin199311 mrt. 2014 - 18:10

Ik blijf sceptisch, Sylvia. Maar ik beloof je dat ik er nog eens naar zal kijken. Ik houd staande dat wetenschap niet bevooroordeeld mag zijn; en bij mw. Rippon heb ik de indruk dat die van te voren al weet tot welke conclusie ze gaat komen; m.a.w. ze geeft volgens mij niet a priori een hypothese met bijbehorende condities die aangeven wanneer die theorie dan verworpen zou dienen te worden. Verder vind ik de commenaren op, en recensies van het boek van mw. Fine kort door de bocht (en dat verraste me bij sommige auteurs ervan, want die zijn bepaald niet van de straat). Ik vond ze bij eerste lezing te geëxalteerd, en er zitten te veel hyperbolen in. Ik vind bijvoorbeeld de opinie 'meisjes kunnen nu eenmaal niet zo goed zijn in wiskunde als jongens' nogal van de pot gerukt, en gestaalde feministes zouden dat ook vinden. Toegegeven: ik moest door tijdgebrek vluchtig lezen, dat haal ik nog in. Mijn indruk blijft dat er nogal wat dingen door elkaar gehaald worden; de resulterende verwarring leidt alleen maar tot zwart-wit-standpunten. Mannelijke en vrouwelijke hersenen kunnen heel wel verschillen, terwijl beide seksen goed in wiskunde zijn en graag bromfietsen opvoeren, om maar wat te noemen. Dat bijt elkaar niet. Ik heb een hekel aan het verbetene dat dit type debat zo vaak ontsiert. Wanneer mensen koste wat kost toe gaan redeneren naar een conclusie, dan komen al gauw agressie en aan te wijzen schuldigen erbij; en de begrippen 'onderdrukking' en 'seksisme', en zelfs samenzweringstheorieën liggen op de loer. Voor mij zijn dat geen sterke manieren van wetenschap bedrijven, of interpreteren. Deze symptomen kom je bij de altijd terugkerende discussies over het 'glazen plafond' tegen, en ook bij dit onderwerp. Wat ik tenslotte nog wil aantekenen, dat zijn twee dingen: - over duizenden jaren heen, en in geweldig verschillende culturen, samenlevingen, is het zo dat mannen eerder als 'jagers/verzamelaars' getypeerd kunnen worden (hun fysieke overwicht speelt hier een rol); en vrouwen, die baren kinderen, zogen en zorgen. Voordat de rotte tomaten mijn kant op komen vliegen: dit zijn geen absolute en karikaturale stereotypen, die ik hier neerzet, hoor. Het gaat om nuances. Het komt op mij enigszins lachwekkend over dat juist tijdens mijn bescheiden leven, en grosso modo gedurende de voorbije en deze generaties, mensen geloven dat ze op deze punten een ware revolutie kunnen ontketenen; door eerst een dogma te poneren, en dan de wetenschap te gaan gebruiken om dat dogma te 'bewijzen'. - tweede punt: stel, die verschillen zijn er. Stel dat in een breed en longitudinaal onderzoek vastgesteld wordt dat meisjes eerder naar speelgoed van een zacht en verzorgend karakter verlangen, en jongens naar racebanen, en Mecano. Mijn vraag: wat is daar erg aan? Waarom gaan mensen überhaupt dan van boosheid gillen, en beweren dat dat allemaal door die vermaledijde masculiene indoctrinatie komt? Ik zal dit uitleggen: dat komt omdat ze zelf kennelijk het feminiene element minder waarderen dan het masculiene - alleen zullen ze dat nooit of te nimmer toegeven. Daarom al die stennis, onnodige stennis als je het mij vraagt. - nou nog het timmermansoog, de natte vinger: als de verschillen tussen vrouwen- en mannenbreinen afwezig waren, dan zouden de hersenwetenschappen dat al heel erg veel eerder vastgesteld hebben. Neurobiologische onderzoekers zijn geen 'male chauvinist pigs', hoor, en dat weet ik uit eigen observatie, en aan de hand van een significant aantal in aanmerking komende kandidaten in dat veld. _____________ Hopende dat ik je een lucide exposé heb kunnen doen toekomen aangaande deze materie verblijf ik, Frank (biologische adviespraktijk heropend, donaties welkom).

sjaakie2
sjaakie211 mrt. 2014 - 18:10

Cordelia Fine is een radicale activist en geen objectieve wetenschapper.