Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Er bestaat geen 'mannenbrein' of 'vrouwenbrein'

  •  
11-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
180 keer bekeken
  •  
Flickr_brein_JJ_Judes_300
Verschillen ontstaan door omgevingsinvloeden en stereotypering, zegt neurowetenschapper
Mannelijke en vrouwelijke breinen verschillen alleen door de invloed die hun omgeving en genderstereotypen erop uitoefenen. Dat zegt neurowetenschapper Gina Rippon in de Britse krant The Telegraph.
De idee dat de verbindingen in de hersenen van vrouwen en mannen zouden verschillen is een mythe die niet wetenschappelijk gefundeerd is. Dat stelt neurowetenschapper Gina Rippon van de Aston Universiteit van het Britse Birmingham. Volgens haar zijn genderverschillen een product van omgevingsfactoren en zijn ze niet aangeboren, zo schrijft ook de Belgische krant De Morgen naar aanleiding van het artikel in The Telegraph.
Uit recent onderzoek bleek dat vrouwelijke hersenen meer geschikt zouden zijn voor sociale vaardigheden, geheugen en multi-tasking, terwijl mannelijke breinen beter zouden zijn in perceptie en coördinatie. Professor Rippon, die op de Internationale Vrouwendag een lezing gaf, ontkracht dit echter.
Het komt erop neer dat zeggen dat er verschillen zijn tussen het mannelijke en vrouwelijke brein gewoon onjuist is. Er is vrij dwingend bewijs dat alle verschillen tussen de twee minuscuul zijn. Bovendien zijn ze het resultaat van de omgeving en niet van de biologie. Je kan geen brein oprapen en zeggen ‘Dat zijn de hersenen van een meisje, dat van een jongen’ op dezelfde manier zoals je dat met een skelet kan. Ze zien er hetzelfde uit.
Volgens Rippon zijn de verschillen cultureel gestimuleerd. Een vrouwelijk brein kan daardoor sterkere verbindingen krijgen op het vlak van multi-tasking, simpelweg om dat de samenleving dat van haar verwacht. Het brein past zich op dezelfde manier aan zoals een spier groeit die vaak gebruikt wordt.
De neurowetenschapper gelooft dat genderverschillen al op jonge leeftijd voorkomen in westerse samenlevingen. Ze zijn volgens haar gebaseerd op traditionele stereotypen van hoe jongens en meisjes zich moeten gedragen en met welk speelgoed ze moeten spelen. Ze meent dat een onderscheid maken van hoe kinderen spelen – door meisjes poppen en jongens auto’s te geven – een invloed zou kunnen hebben op hoe de hersenen zich ontwikkelen:
Het speelgoed van jongens is educatiever dan dat van meisjes, dat meer op verzorging gebaseerd is. Zo stuur je al heel vroeg een boodschap uit van wat er in de toekomst van het kind verwacht wordt
Foto-cc: JJ Judes

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.