Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

EPD van de baan

  •  
05-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-EPD300.jpg
Eerste Kamer stemde dinsdag unaniem tegen de invoering van een landelijk elektronische patiëntdossier
De invoering van een landelijk elektronisch patiëntdossier (EPD) is definitief van de baan. De Eerste Kamer heeft, zoals verwacht, tegen het wetsvoorstel gestemd dat de centrale opslag en uitwisseling van patiëntendata regelt. Dit gebeurde met algemene stemmen, geen enkele fractie steunde de invoering van het EPD. Dat meldt de NOS.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

cormol
cormol5 apr. 2011 - 12:09

Al we in het vervolg eerst op basis van specificaties politiek draagvlak gaan creëren voordat we tot iets besluiten dan hadden we daarmee toch mooi 500 miljoen Euro mee kunnen besparen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat Kamerleden zich niet als draaitollen gedragen. Patiëntendossier 300 miljoen Rekening rijden 200 miljoen En er zijn nog wel meer projecten aan te wijzen zie onderstaand artikel in de Leeuwarder courant: http://www.cs.vu.nl/~x/knipselkrant/leeuwarder-courant.pdf

RoseRed
RoseRed5 apr. 2011 - 12:09

Weer flink wat geld voor niets uitgegeven aan "voorbereidend" werk. Wat gaat de belastingbetaler deze"vooronderzoeken"dit keer kosten?

jessevanoort
jessevanoort5 apr. 2011 - 12:09

En ondertussen is er al lang een uitwisseling van patiëntgegevens tussen diverse ziekenhuizen, zelfs internationaal, dat keurig aan de wet uitwisseling persoonsgegevens voldoet. Zolang je het geen 'Landelijk EPD' noemt hoeft de eerste kamer zich daar niet over uit te spreken en kraait er verder geen haan naar...

Naamhiero
Naamhiero5 apr. 2011 - 12:09

EPD van de baan...wat een grap. ----De Senaat wil een kleinere, regionale opzet van het elektronisch patiëntendossier, waarmee in een aantal regio's al wordt gewerkt. http://www.nu.nl/politiek/2484753/eerste-kamer-verwerpt-patientendossier.html --- Nog meer data, over váák onbeveilgde netwerkjes? Er ís een goede reden, waarom ik direct 'nee, niet opslaan...massa' gaf als schriftelijke reactie. Zoek maar op in de, daarvoor bestemde, databases.

Archie2
Archie25 apr. 2011 - 12:09

Jammer. De EK bewijst haar waarde: kapitaalvernietiging, doorrommelen met een krakkemikkig regionaalsysteem en een mooie kans laten liggen. Als ik er zelf voor mag kiezen om wel/niet mee te doen, wie denkt de EK dan wel dat ze is om die keuze voor mij te moeten maken?

RoseRed
RoseRed5 apr. 2011 - 12:09

Weer 300 miljoen weggegooit geld,( hoor dit bedrag net op het nieuws) ja en wij maar overal op bezuinigen.

doeidoei
doeidoei5 apr. 2011 - 12:09

Het Epd was een middel om tussen de 1750 en 2000 vermijdbare doden jaarlijks - inderdaad jaarlijks - ingrijpend te verlagen. De zorg moest beter en veiliger. Nu ruim 10 jaar en vele extra vermijdbare doden later lijkt dat doel compleet uit zicht.

wvdstraat
wvdstraat5 apr. 2011 - 12:09

Met 100% waterdichte garanties en enorme boete clausules (> 1 miljoen per geval) voor misbruik (= alleen al de suggestie van het vragen naar - ) door werkgevers en verzekeraars, was dit systeem er allang geweest. Door het ontbreken van deze garanties en clausules is het er niet, eigen bult ! Wantrouwen van de overheid in de burger vertaalt zich in wantrouwen van de burger ...... en terecht !

ErnsTT2
ErnsTT25 apr. 2011 - 12:09

Pas de kop maar even aan !!! het blijft *zonder wettelijk kader* gewoon actief, onze gegevens liggen nu feitelijk op straat,precies war iedereen voor vreesde :-( [quote] Landelijk EPD blijft actief zonder wet Door Joost Schellevis, woensdag 13 april 2011 09:26, views: 16.823 Het landelijke Elektronisch Patiëntendossier blijft de komende maanden actief. Nieuwe patiënten worden niet meer in het systeem opgenomen, maar bestaande dossiers van burgers blijven toegankelijk. Wat daarna gebeurt, is onduidelijk. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de betrokkenheid van haar ministerie bij het landelijk Elektronisch Patiëntendossier in de komende drie maanden wordt 'afgebouwd'. In de praktijk betekent dit dat het 'landelijk schakelpunt', dat de regionale EPD's samenvoegt tot één groot EPD, voorlopig nog actief blijft. Wie daarna voor het beheer van gegevens verantwoordelijk wordt, is onduidelijk. Het College Bescherming Persoonsgegevens is geen voorstander van een situatie waarbij de aanbieders van zorg - zoals ziekenhuizen en huisartsen - samen verantwoordelijk zijn voor de gegevens, maar de minister is het daar het niet mee eens. [/quot] De zorgverzekeraars hebben nu dus helemaal wat ze willen, een vrije databank zonder enige controle op het gebruik ervan :-(((

JanB2
JanB25 apr. 2011 - 12:09

Prima. Een hoop geld uitgespaard dat anders gewoon weggegooid zou zijn.

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij5 apr. 2011 - 12:09

Maar er is nu toch al 300 miljoen in gestoken ...

[verwijderd]
[verwijderd]5 apr. 2011 - 12:09

Prima, er is niks mis met het systeem zoals het nu is.

1 Reactie
Braxon
Braxon5 apr. 2011 - 12:09

Dan begrijp je heel erg weinig van het systeem zoals het nu is! Het niet doorgaan van het EPD is een drama voor patienten van nu en in de toekomst en kan levens redden doordat sneller en beter kan worden ingegerepen door artsen. Beveiliging van gegevens kan technisch worden geregeld, maar het is stemmingmakerij op basis waarvan de politiek haar besluiten neemt. Schande!