EP stemt in met anti-piraterijverdrag
• 24-11-2010
• leestijd 2 minuten
ACTA maakt de weg vrij voor versterking van het handhavingsbeleid, zonder garantie van fundamentele burgerrechten
De totstandkoming van het zogeheten anti-piraterijverdrag, Anti-Couterfeiting Trade Agreement (ACTA) is een feit. Een kleine meerderheid van het Europees Parlement stemde woensdag voor de conservatieve resolutie die is bedoeld om namaakproducten te bestrijden, maar die ook leidt tot vergaande beperking van de vrijheid en privacy op internet.
Neelie Kroes sprak zich al eerder uit tegen het geheime en omstreden Acta-handelsakkoord. Volgens haar staan handelsbelangen op het spel en is ook de privacy van de Europese staatsburgers in het geding.
Hoe de ACTA wordt ingevuld wordt pas de komende maanden duidelijk. Begin volgend jaar zal daarover gestemd worden. Het verdrag zou op het aantal punten tegenstrijdig zijn met de Europese wetgeving. Verdenking op schending van auteursrecht zou bijvoorbeeld al kunnen leiden tot het afsluiten van een internetverbinding.
GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini schrijft op Twitter haar ‘wonden te likken’. Haar partij is samen met D66 fel tegenstander van het anti-piraterij verdrag. Tegen 3voor12 spreekt Marietjes Schaake, Europarlementariër voor D66 haar frustratie uit.
Naar mijn mening snappen veel mensen de digitale wereld niet goed genoeg om de consequenties van ACTA te begrijpen. Ze zien niet in dat het begrip intellectueel eigendom aan hervorming toe is. Met dit verdrag wordt de spijker verder in de muur geslagen. In plaats daarvan moet hij eruit gehaald worden en op een andere plek geplaatst. ACTA maakt de weg vrij voor versterking van het handhavingsbeleid, zonder garantie van fundamentele burgerrechten.
De PVV, ook tegenstander van het verdrag stemde niet mee omdat die verwikkelde raakte in een discussie over de
nazi-uitspraak van de Brit Godfrey Bloom. De Brit onderbrak de Duitse socialistische fractieleider Martin Schulz met de nazislogan ‘Ein Volk, eind Reich, ein Führer’, waarna hij door de Parlementsvoorzitter de zaal uit werd gestuurd. PVV europarlementatier Barry Madlener steunde hem en liep met hem mee, waardoor hij zijn tegenstem niet kon uitbrengen.