Joop

Enorme voedselverspilling dreigt door acties blokkeerboeren

  •    •  
05-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1357 keer bekeken
  •  
boerendistributiecentrum

De blokkades van geradicaliseerde veeboeren bij de distributiecentra van supermarkten werken enorme voedselverspilling in de hand. Die waarschuwing geeft supermarktketen Coop tegenover de NOS. Verse producten die niet tijdig kunnen worden geleverd, moeten worden weggegooid.

Ook dinsdag blokkeren boze boeren weer een flink aantal bevoorradingscentra. Volgens een inventarisatie van de NOS worden zeker twaalf centra ontregeld door demonstrerende boeren. Er zijn onder meer blokkades bij centra van Jumbo, Lidl en Coop.

De acties leidden maandag al tot de eerste lege schappen, vooral bij de versafdelingen. Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zorgen de blokkades elke dag voor miljoenen euro’s schade. De supermarktkoepel heeft de politie opgeroepen om in te grijpen, maar de sympathie van veel agenten ligt bij de extremistische boeren.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

FreddyvD
FreddyvD5 jul. 2022 - 11:59

Hmm het is niet zozeer dat de goederen weggegooid moeten worden, dit wordt alleen maar gedaan om verzekeringsgeld los te kunnen krijgen, dat levert meer op dan goederen die nog prima zijn voor minder te verkopen. Dit is voor de supermarkten gewoon weer een win win situatie.

2 Reacties
Andreas4
Andreas45 jul. 2022 - 15:49

@Freddyweetttbeste: Wat gebeurt er volgens jou dan wel met het verse voedsel? Voorbeeld: tomaten, fruit en andere zaken die niet ingevroren kunnen worden... Als je zogenaamd intelligent wil overkomen, geef dan bewijs of betrouwbare links daarover? Graag GEEN anekdotische onzin!

Volrin
Volrin5 jul. 2022 - 19:51

"Hmm het is niet zozeer dat de goederen weggegooid moeten worden, dit wordt alleen maar gedaan om verzekeringsgeld los te kunnen krijgen, dat levert meer op dan goederen die nog prima zijn voor minder te verkopen. Dit is voor de supermarkten gewoon weer een win win situatie." Jij snapt het concept van vers eten (t.o.v. voorverpakt of ingevroren eten) dus niet.

Paul250371
Paul2503715 jul. 2022 - 8:56

Andere beperken en kosten laten maken om je eigen punt door te drukken. Beetje rare manier van demonstreren.

1 Reactie
TeeJee2
TeeJee25 jul. 2022 - 11:36

Klinkt inderdaad meer als politiek bedrijven.

pahan
pahan5 jul. 2022 - 8:54

Bij de boer zelf is alles gewoon te koop hoor, geen reden tot paniek.

3 Reacties
Gimli1955
Gimli19555 jul. 2022 - 9:19

Ik doe het ook, dan weet je ook waar het vandaan komt. Je kent de personen die het verbouwen en produceren. Kleinschalig en beter van kwaliteit en geen winsten voor het grootwinkelbedrijf. Er is zelfs een app van Lekkerder en die kun je instellen op afleveren en de afstand waarbinnen de boerderijwinkels aanwezig zijn. Incluis de soort producten die ze verkopen.

Andreas4
Andreas45 jul. 2022 - 15:58

Oh ja pahan, alles...? Alles dat we nodig hebben?? Echt waar??? Dat heb ik nooit geweten! En heb je nog adresjes van die superboeren, zodat we met zijn allen daar het weiland plat kunnen lopen? Voor onze broodnodige levensbehoeften, zoals brood (bij de broodboer), groenten (bij de groenteboer), bier (bij de bierboer, geintje), doodgepest varken (oh nee die gaan naar het buitenland)... Vertel, pahan, vertel!!

pahan
pahan6 jul. 2022 - 5:40

@Andreas, Ligt er aan wat je nodig hebt. Seizoengebonden groente, zoals het hoort. Het hele jaar aardbeien is raar, en het is nog geen pruimentijd. Zonder je te kennen kan gesteld worden dat je een week of twee zonder eten kan, en de meeste Nederlanders gezien het massale overgewicht nog wel wat langer. Slachten mag niet meer, want ook dat moest zo nodig naar megaslachterijen toe met de bekende gevolgen. Nou is dat in de praktijk niet zo'n probleem, dat pakt men zo weer op als het er op aan komt. De mega oplossingen zijn er om de steden te voeden en de ongebreidelde voortplanting te kunnen bedruipen. Grappig dat daar nu de drang vandaan komt om er weer mee te stoppen. Prima hoor, verder.

Dehnus
Dehnus5 jul. 2022 - 8:41

Dit zijn dezelfde mensen die melk in de sloot dumpten, ik denk niet dat het hun uit maakt.

3 Reacties
APjanssen
APjanssen5 jul. 2022 - 10:37

Boeren hebben gisteren met trekkers natuurgebied bij Stroe bewerkt, is nu bekend geworden. Het gaat volgens Laurens Jansen van Staatsbosbeheer om een gebied van zo'n 720 vierkante meter. Wat de boeren daar precies gedaan hebben, willen ze niet zeggen, meldt Omroep Gelderland. Dit zegt genoeg over de boeren die tegen de natuur zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 jul. 2022 - 11:55

De toegang wordt/werd ook geblokkeerd,

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 jul. 2022 - 11:56

er zou oa, mest zijn geloosd.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine5 jul. 2022 - 8:16

Aan de andere kant was het gisteren superrustig op de weg, dus top voor het klimaat.

1 Reactie
Andreas4
Andreas45 jul. 2022 - 16:00

Die tractoren zuipen anders nogal wat.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop15 jul. 2022 - 8:11

''De supermarktkoepel heeft de politie opgeroepen om in te grijpen, maar de sympathie van veel agenten ligt bij de extremistische boeren.'' Hoezo? De supermarktkoepel van de (supermarkt) ondernemingen van de rijken moeten bij de rechter zijn om aan de demonstraties te laten verbieden. En niet bij de politie en/of burgemeesters. Alleen de rechter kan een onafhankelijk oordeel vellen. In theorie, want zelfs rechters worden tegenwoordig onder vuur genomen door nep-democraten.

5 Reacties
Volrin
Volrin5 jul. 2022 - 11:28

Het recht op demonstreren geeft je niet het recht om de wet te overtreden. Dat is wat de boeren wel doen met hun blokkades En daar kan en mag de politie gewoon op handhaven Hoeft geen toestemming van de rechter aan vooraf.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 jul. 2022 - 11:43

Thomas Eshuis Ik ben het zo met je eens, alweer!

Kipzonderkop1
Kipzonderkop15 jul. 2022 - 12:11

''Het recht op demonstreren geeft je niet het recht om de wet te overtreden.'' En de rechter kan je vertellen of de boeren met hun demonstraties de wet wordt overtreden. Dat populisten nu vragen aan de politie om in te grijpen bij een demonstratie die niet in hun straatje past zal niemand verbazen. En dat ze vervolgens bij hun politiek geëngageerde Rutte4 burgemeesters voor de deur staan om te eisen dat ze het recht op demonstratie slopen ook niet.

Andreas4
Andreas45 jul. 2022 - 16:04

Burgemeesters zijn bijzonder bevoegd om de politie opdracht te geven om een blokkade te ontbinden. Daar hoeft geen rechter aan te pas te komen. Doe nou 's een keer je huiswerk Kip, in plaats van als een k... oh ja, laat maar.

Volrin
Volrin5 jul. 2022 - 19:53

@Kip "En de rechter kan je vertellen of de boeren met hun demonstraties de wet wordt overtreden." Je kan deze onzin eindeloos blijven herhalen, het zal altijd onzin blijven. Politie kan gewoon ingrijpen op basis van de huidige wet en hoeft daar niet eerst toestemming van een rechter te vragen. "Dat populisten nu vragen aan de politie om in te grijpen bij een demonstratie die niet in hun straatje past zal niemand verbazen." Dat jij mensen als populisten wegzet in plaats van in te gaan op hun argumenten verbaast mij niks. De politie vragen om de wet en rechtstaat te handhaven is in geen enkel opzicht opmerkelijk. "En dat ze vervolgens bij hun politiek geëngageerde Rutte4 burgemeesters voor de deur staan om te eisen dat ze het recht op demonstratie slopen ook niet. " Ga lekker in je eigen tuin stropoppen verbranden.