Joop

Enorme overwinning SPD in Hamburg

  •  
20-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-spd_hamburg_300.jpg
Absolute meerderheid in Duitse deelstaat mogelijk
Bij de eerste van een reeks verkiezingen in de Duitse deelstaten heeft de CDU van Angela Merkel een ontluisterende nederlaag geleden.
Volgens exit-polls valt de CDU terug van 42 naar 20,5%. De SPD lijkt van 34 naar 49,5% te stijgen. De Grünen stijgen licht naar 11,5%. Die Linke haalt 7%, de FDP 6,5%.

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman20 feb. 2011 - 20:43

De lente is weer begonnen ;-)

Karel05
Karel0520 feb. 2011 - 20:43

Lijkt mij meer dat de christen-democratie verlies geleden heeft. De sociaal-democraten stijgen daarentegen sterk.

mees.
mees.20 feb. 2011 - 20:43

Nou...als dit geen voorteken is. Kom maar op met de verkiezingen hier. Loop lang genoeg mee dat dit het teken van een ommekeer is. Als Hamburg dit laat zien volgt de rest vanzelf.

rgeurtsen
rgeurtsen20 feb. 2011 - 20:43

Nee, helaas Mees. Dit is geen voorteken voor Nederland. Er is in Duitsland redelijk destructief beleid gevoerd door zowel Merkel waar de kleur vanaf is als die Duitse VVD - de FDP. Er is in Duitsland ook geen grote groep jammerlijk verdwaalden, die bij ons 'welwillend' de crypto-faschissimo leider steunen. Er zijn bij ons heel wat mensen die het gevoel hebben in elke rij achteraan te staan, wiens kinderen of familie het niet helemaal maakt zoals de gemiddelde hollanders, warvan de baan, het pensioen en inkomen nu al te weinige lijken op te leveren... en die het verhaal horen dat de elite niets voor ze doen en dat er buitenlanders zijn die ales inpikken of er een rotzooi van maken. Conservatief laf populistisch geneuzel. Die zijn er in Duitsland ook maar die vinden nog wel en stem bij de volkspartijen, of haken helemaal af. Één ding is zeker, in Duitsland is de nmaatschappij een stuk vitaler en zijn eigen streekgebonden en werkgebonden identiteiten levendiger dan bij de klagende hollandse dames en heren. Wij stelen onze muziek op internet... en zijn de transporteurs van Duitsland, veel meer doen we niet zo goed. Hun economie groeit en daarom die van ons... wij leven van de export niet van onze eigen kracht. Ik help het je hopen dat ik ongelijk heb, maar ik vrees dat de PVV meer stemmen haalt dan de PvdA.

Gelijkhebber
Gelijkhebber20 feb. 2011 - 20:43

De verkiezingen in Hamburg draaide niet om landelijke maar om lokale thema's. De burgers waren uitgekeken op de CDU-burgemeester. Toch wordt het nog spannend voor Merkel want er volgt nog een aantal deelstaatverkiezingen. De Bundesrat (Eerste kamer in Duitsland) wordt net als hier samengesteld door de deelstaten. Kan dus nog leuk worden.

Tom Meijer
Tom Meijer20 feb. 2011 - 20:43

Ach ja, de sociaaldemocratie is echt afgeschreven.

2 Reacties
Frenck2
Frenck220 feb. 2011 - 20:43

" Ach ja, de sociaaldemocratie is echt afgeschreven", das een goeie Tom! Eens kijken wat de Martin Bosma's hier op Joop daar nu weer van gaan bakken. Laat me raden: " 49,5 %, Noord-Koreaanse toestanden".

heggenland
heggenland20 feb. 2011 - 20:43

'Ach ja, de sociaaldemocratie is echt afgeschreven.' Dat is wat de laatste tijd ook hier op dit forum verteld wordt, ook door sommige (ex) kopstukken uit de PVDA en andere zichzelf benoemde 'deskundigen'. Vaak is die wens de vader van de gedachte. Zolang het kapitalisme niet is afgeschreven zal je sociaaldemocratische en socialistische bewegingen in meer en mindere mate de klassenstrijd beweging houden, het beste bewijs zijn momenteel de Arabische landen. De periodiek optredende rioolclubs zoals de losgeraakte putdeksels van de PVV proberen met gejatte thema's van links verwarring te zaaien onder het volk en verzwijgen hun echte doelstellingen: alle sociale verworvenheden afbreken om de brandkasten van de rijke bovenlaag te vullen. Democratie kan daarbij belemmerend werken dus grijpt deze Satelliet partij van de VVD naar fascistische methoden.

TanjaC2
TanjaC220 feb. 2011 - 20:43

Hier maakt één zwaluw echt zomer, geloof ik. We praten over één deelstaat in Duitsland, en de hele sociaal revival in Europa is een feit.

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer20 feb. 2011 - 20:43

"Hier maakt één zwaluw echt zomer, geloof ik. We praten over één deelstaat in Duitsland, en de hele sociaal revival in Europa is een feit." Je zult mij dat niet horen zeggen maar hoopgevend is het wel. Het bewijst domweg dat de sociaaldemocratie zeker niet is afgeschreven. Ik ben ook niet pessimistisch wat dat betreft. Verder bagatelliseer je de invloed van Hamburg. Dat lijkt mij onterecht. Voorlopig is en blijft Duitsland economisch toch het belangrijkste Europese land en dat zal zich verder steeds meer in politieke en culturele macht vertalen. Eigenlijk de positie die ze voor WO2 hadden kunnen hebben als die idioot niet aan de macht gekomen zou zijn. Ontwikkelingen in Duitsland zijn van belang voor heel Europa, voor Nederland niet in het minst. Ik ben daar niet bang voor. Ook in die zin is deze verkiezingsuitslag van belang en ook van grote symbolische waarde. Maar we zullen zien hoe dit verder gaat.

eagleye2
eagleye220 feb. 2011 - 20:43

Ik hoop niet dat uw avatar een verwijzing is naar de film met Bruce Willes. Slechte gespeeld en vreselijke kritieken. Is Wilders de volgende Last Man Standing?

Ginerted
Ginerted20 feb. 2011 - 20:43

Zoekt men nu al troost in politiek gewin elders?

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst20 feb. 2011 - 20:43

Van Hamburg begint de victorie!

Wout Berlinck
Wout Berlinck20 feb. 2011 - 20:43

Is omdat FDP er landelijk een potje van maakt, daar is bij de VVD geen sprake van.

1 Reactie
Joeri2
Joeri220 feb. 2011 - 20:43

Jawel hoor, alleen is er in duitsland geen hra. De nederlander heeft zich met een halsbandje geboeid aan de pro hra partijen.