Joop

Enorme Chinese vloot vist wateren rond Galápagos leeg

  •  
06-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
Een vloot van zo’n 250 grote vissersschepen houdt zich op in de wateren rond de Galápagos eilanden, het gebied in de Stille Oceaan dat al veertig jaar geleden door de Unesco werd uitgeroepen tot werelderfgoed. Op en rond de eilanden, die toebehoren aan Ecuador, leeft een bijzondere verzameling dieren die Charles Darwin er toe brachten de evolutietheorie te ontwikkelen waardoor de mens voor het eerst de ontstaanswijze van leven op aarde ontdekte
De Chinese vissersvloten doen het gebied al jaren aan maar nog nooit zo massaal als dit jaar. Van de 248 schepen behoren er 243 aan bedrijven die berucht zijn wegens het schenden en negeren van internationale natuurbeschermings- en visserijregels. De vloot bestaat uit vissersschepen en gigantische koelschepen waarmee de vangst direct wordt ingevroren, ook al is het overladen van lading op zee volgens internationale regels verboden.
“Ze vangen gewoon alles weg,” zegt een kapitein van een Ecuadoraans vissersschip tegen The Guardian. “Wij zijn verplicht een bioloog aan boord mee te nemen die alle vangst checkt. Als we een haai vangen moet die weer vrijgelaten worden, maar wie controleert hen?” In de nacht, als de schepen met lichten op het water inktvissen lokken, ziet het er uit als een varende stad.
De Chinese visstroperij werd voor het eerst ontdekt in 2017 toen Ecuadoraanse autoriteiten zo’n schip inspecteerden en 6000 gevangen haaien, waaronder zeldzame en beschermde soorten, aantroffen. De schepen worden er ook van verdacht hun verplichte radiobakens uit te schakelen om ontdekking van de praktijken te voorkomen.
In de reportage komt een wetenschapper aan het woord die via een satelliet het gedrag van gechipte haaien bestudeert. Hij zag al meerdere malen exemplaren permanent van de radar verdwijnen nadat ze wel een half uur met de snelheid van een vissersschip door het water werden gesleept, vermoedelijk aan de haak van Chinese vissers.
De Chinese langeafstandsvloot, die wateren over de hele wereld afstroopt, telt zo’n 17.000 schepen. Ze vissen met wel 500 lijnen tegelijk, elk uitgerust met duizenden haken. De vissers gaan bij voorkeur te werk in de buurt van landen die te weinig middelen hebben om tegen overtredingen op te treden. China ontkent de beschuldigingen overigens.
Geen video? Klik hier.
Ecuador wil dat de natuurreservaten op zee worden uitgebreid omdat ze inmiddels te klein van omvang zijn. Het plan is om samen met andere Latijns-Amerikaanse landen een beschermde corridor naar de kust van Costa Rica in het leven te roepen, die gelijk loopt aan een onderwatergebergte dat de gebieden verbindt.
Geen video? Klik hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (54)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 aug. 2020 - 3:43

China is de wereld aan het veroveren met hun grenzeloos inhalige politiek, een mentaliteit van een herrenvolk waaraan alles ondergeschikt is, ware rooftochten naar Afrika, Azië, Europa en nu vooral Zuid-Amerika, het hele continent wordt leeggezogen, Europa begint wakker te worden en stelt zich kritischer op t.a.v. de koopwoede van de chinezen, kochten hier alles wat los en vast zit, Piraeus hebben ze grotendeels in handen, ook in Hongarije zijn ze gestaag bezig met het opzetten van hun zijderoute, maken schaamteloos misbruik van zwakke staten (en coronacrisis en welke crisis dan ook) om hun tentakels uit te slaan, als het aan de chinezen ligt waren hele ecologieën gisteren al verdwenen, olifanten uitgeroeid omdat ze iets in ivoor zien, houtsoorten moeten worden beschermd voor uitroeien, visgronden, civetkatten en ga zo maar door, China is wat mij betreft een kwaadaardig gezwel voor deze aarde, waar elders een beetje begint door te dringen dat we maar één aarde hebben lijkt de chinese expansiedrift daar geen boodschap aan te hebben en wil daarmee uit puur eigen belang de wereld onderwerpen en vernietigen, made in China is not my world.

3 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden8 aug. 2020 - 12:21

Je hebt de neiging om je af te vragen wie dit soort teksten serieus neem, maar dan lees je de rest van de reacties en dan wordt het opeens een stuk waarschijnlijker, dat je niet verbaasd moet kijken als in Nederland binnenkort ook een Trumpje aan het roer komt te staan.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 aug. 2020 - 20:46

Heeft weinig met Trump te maken maar alles met een niets ontziende chinese expansiedrift.

Satya
Satya3 sep. 2020 - 10:34

Ik heb het helemaal met dit soort reacties gehad. Europa is de grootste afnemer van de Chinese producten. Wat let je om Africa te helpen? Schandalig dit soort reacties op een moral higher ground maar zonder de feiten te benoemen. Eigenlijk doet China het zodat jij kan blijven consumeren. Benoem dat ook.

Hellewina Heinz
Hellewina Heinz7 aug. 2020 - 11:18

Heeft Equador geen marine? Jawel hoor, 6 korvetten van de Esmeraldas-class met geleide wapens aan boord en nog 3 FAC's van de TNC 45 Seawolf class. Dus waar wachten ze op?

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 aug. 2020 - 4:01

“Dus waar wachten ze op?” Zo simpel is het volgens mij ook weer niet, er zijn belangen in het geding, vooral economische waarbij Ecuador zich in de tentakels van chinese handelsbetrekkingen bevindt.

Pater
Pater7 aug. 2020 - 9:28

China schendt regelmatig regels omdat ze er mee weg komen. In dit geval is er steun nodig voor de handhaving. Zou via de VN moeten kunnen. Heeft Trumpf weer een reden om meer aan de VN te betalen.

Jan Johannes
Jan Johannes7 aug. 2020 - 8:26

Als China het allemaal ontkent maakt het toch niet uit als we die boten torpederen? Blijkbaar behoren de boten niemand toe.

Greendutch
Greendutch7 aug. 2020 - 0:01

shi jinping wil wél de hele wereld controleren maar is blijkbaar niet in staat om de chinese vloot onder controle en bedwang te houden. stiekeme, achterbakse man en toch machteloos? ik hoop dat internationaal snel ingegrepen wordt want dit is werelds bezit en de dieren hebben geen stem unesco een berichtje sturen?

1 Reactie
Buitenstaander
Buitenstaander7 aug. 2020 - 6:52

@Greendutch Gij dacht dat Chinese Communistische Partij niet weet dat die vloot daar elk jaar is?

Mohawk2
Mohawk26 aug. 2020 - 22:34

We zijn gedoemd tot de ondergang... de wal keert het schip.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden6 aug. 2020 - 22:17

Wat kunnen rechtse mensen toch heerlijk genieten van hun vijandbeelden. Als jullie het er over eens zijn of het gele gevaar nu wel of niet rood is, dan horen we het wel. Gezien hun ecologische voetafdruk zijn ze nog niet zo schadelijk als het westen, maar ze doen wel flink hun best om daar verandering in aan te brengen.

3 Reacties
Marco de Jong2
Marco de Jong27 aug. 2020 - 9:09

'Wat kunnen rechtse mensen toch heerlijk genieten van hun vijandbeelden. ' Denkfout nummer één: denken dat kritiek op de communistische regering van China louter iets voor rechtse mensen is.

axetothehead
axetothehead7 aug. 2020 - 11:50

De ironie van die eerste zin...

Marco de Jong2
Marco de Jong28 aug. 2020 - 14:53

@Axetothehead 'De ironie van die eerste zin…' En zo overtuigd zijn van zijn/haar gelijk he...

harmmeijer
harmmeijer6 aug. 2020 - 20:02

Xi, Putin, Trump. De wereld heeft momenteel te maken met drie megalomane psychopaten.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai6 aug. 2020 - 18:54

Heb het wel een beetje gehad met China wat een asociale dictatuur, Ale het gaat over bedrijfsspionage of machtsuitbreiding uitbuiting werknemers/slaven of onderdrukking van démocratie's of geloven. We zijn er te milt over, denkend aan de goedkope producten gemaakt door mensen die de moderne slaven zijn. Het uitbuiten van natuurlijke grondstoffen gaat zonder een enkel moreel of plichtsbesef voor latere generaties. Onze houding tov China moet duidelijk worden bijgesteld..

2 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 aug. 2020 - 3:53

Hartgrondig eens.

NoahAmber
NoahAmber8 aug. 2020 - 16:08

China doet wat de westerse mogendheden al eeuwen doen en nog steeds doen. China past zich gewoon verdomd snel aan aan wat er normaal gevonden wordt.

GoudenBergen
GoudenBergen6 aug. 2020 - 17:41

Toch zijn er nog steeds mensen die hopen op de ondergang van de VS en de hegemonie van China. De Chinezen zullen een veel hardere en meedogenlozere meester blijken te zijn dan de Amerikanen.

6 Reacties
Marco de Jong2
Marco de Jong26 aug. 2020 - 19:29

Die zijn er, maar volgens die mensen zal dit wel 'anti-China propaganda' zijn.

X4
X46 aug. 2020 - 19:38

Dat heb je mooi goed. Links koos vroeger voor het Oostblok met de Sovjet-Unie. En nu liever China dan Amerika. Liever diktatuur, als het maar linkse dictatuur is. Dan geeft het kennelijk niet.

Buitenstaander
Buitenstaander7 aug. 2020 - 7:06

@Gouden Net zo opvallend idd dat onze usual suspects hier, wie kent ze inmiddels niet, meteen vooraan staan om te reageren bij 'onderdrukking' van minderheden in NL omdat 'rechtse regering'; of wanneer het Israel of de VS betreft, maar bij China blijft het oorverdovend stil. Tekenend, en ook wel ontmaskerend.

Marco de Jong2
Marco de Jong27 aug. 2020 - 9:10

@Norm ' wanneer het Israel of de VS betreft, maar bij China blijft het oorverdovend stil. Tekenend, en ook wel ontmaskerend.' Joh dat roep ik al tijden, je zag het al met dat artikel hier op Joop over die Oeigoeren die afgevoerd werden in treinen..

LaBou
LaBou 7 aug. 2020 - 9:27

Eerlijk gezged zijn de meeste reactie's op dit draadje van de gebruikelijke rechtse schreeuwer, zoals hierboven weer eens bewezen wordt. En nee, China heeft daar eigenlijk niets te zoeken.

Pater
Pater7 aug. 2020 - 9:35

@GoudenBergen Makkelijk gezegd. Wie zijn dat dan ? Van Ojik (GL) is een kamerlid dat de chinese praktijken juist vroegtijdig aan de orde stelde. Bij andere linkse partijen zie ik ook geen neiging China's wandaden te bagatelliseren.

Tampert
Tampert6 aug. 2020 - 15:50

Het Chinese volk is een soort van parasiet, het vegeteert op de rijke natuurlijke bronnen van andere naties omdat zij zelf niet autarkisch kunnen zijn, not even by far! Als Trump ballen had dan zou hij daar een paar vliegdekschepen heen moeten sturen om de internationale wetten daar te handhaven maar daar valt waarschijnlijk geen electorale winst mee te behalen...

8 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot6 aug. 2020 - 17:02

'Het Chinese volk is een soort van parasiet, het vegeteert op de rijke natuurlijke bronnen van andere naties ' Hoe laag kan je gaan. Vervang 'Chinese' even door 'Joodse'..

Tampert
Tampert6 aug. 2020 - 17:20

@ Speedboot Die kan ik even niet plaatsen, geef eens even een hint....

Purper Floyd
Purper Floyd6 aug. 2020 - 17:48

En waarom zou Trump dat nou weer moeten doen ? Massaal klagen over die gast maar als ie een probleem op mag lossen dan ineens mag die zijn gang gaan.

2e kans
2e kans6 aug. 2020 - 18:16

Vervang het door Marokaans, Turks of andere nationaliteit. Of door Moslims. Of door Christenen. Zie je nu dat je uitspraak racistisch is?

Marco de Jong2
Marco de Jong26 aug. 2020 - 19:29

Niet het Chinese volk, de Chinese regering.

Fredje3
Fredje37 aug. 2020 - 4:11

@Tampert, vervang "het Chineze volk" voor de mensheid en uw eerste zin klopt als een bus

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 aug. 2020 - 6:24

'Die kan ik even niet plaatsen,' Dat verbaast me niet. Je praat over Chinezen zoals de Nazi's over Joden praatten. Misschien moet je het woord 'ontmenselijking' even opzoeken.

Paulus3
Paulus37 aug. 2020 - 9:21

Chinesen zijn net zo parasiet als andere mensen. De staat en partijen die over de Chinezen en andere nationalitieten heersen, zijn wel veel erger dan veel andere staten. Momenteel en in dit geval en toenemend, dan.

korheiden2
korheiden26 aug. 2020 - 15:15

China heeft maar één belang en dat is het eigen belang. Men schat de internationale respons vooraf in en dat betekent dat men zo ongeveer overal mee weg komt.

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber7 aug. 2020 - 7:58

China heeft maar één belang en dat is het eigen belang Ze doen dus eigenlijk precies wat de rest ook doet, met de VS voorop. Doen ze dus goed.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof6 aug. 2020 - 15:08

Maar volgens sommigen hier is China toch echt wel een voorbeeld hoe goed communisme werkt.

7 Reacties
Dehnus
Dehnus6 aug. 2020 - 17:19

Nou dit is echt geen communisme hoor. Als een minderheid de productiemiddelen beheerst, dan is het geen communisme. De werker moet zijn eigen middelen in controleren/beheersen, gebeurt dat niet dan is het gewoon een oligarchie en in het geval van China kunnen we zelfs spreken van een plutocratie.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof6 aug. 2020 - 17:25

@Dehnus, Nu ben ik in de war, volgens de chinese overheid is dit communisme, volgens alle bronnen online is dit communisme, volgens de meeste reacties hier is dit communisme maar volgens u is het dat niet, how bizar.

NoahAmber
NoahAmber7 aug. 2020 - 8:00

@Jan Lubbelinkhof 6 augustus 2020 at 19:25 @Dehnus, Nu ben ik in de war, volgens de chinese overheid is dit communisme, volgens alle bronnen online is dit communisme, Communisme bekt gewoon wat lekkerder dan olicharie. Als je roept communisme slaat iedereen meteen op tilt. Bij oligarchie moeten ze eerst opzoeken wat het woord betekent

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof7 aug. 2020 - 8:53

@Noah, Ik weet uiteraard wat een oligarchie is. Feit blijft dat het de Chinese Communistische Partij is die daar aan de macht is. Het land is dus een dommunistische dictatuur, zoals elk land waar het communisme aan de macht kwam. Waarom zou je ontkennen dat het communisme is, dat snap ik dus niet. Net zoiets als mensen die ontkennen dat IS ook islam is. Misschien niet jouw idee van communisme/islam maar desalniettemin is het dat wel.

Pater
Pater7 aug. 2020 - 9:30

Wie zijn dat dan ?

wegmetons
wegmetons8 aug. 2020 - 6:27

Echt communisme heeft nooit bestaan, onder het mom van communisme hebben her en der in de wereld wat dictators de rest proberen te laten geloven dat ze sociaal zijn. Communisme is een illusie, het heeft nooit bestaan en zal nooit bestaan. Of het nu China is, Venezuela of vroeger de Soviet Unie: het zijn allemaal zakkenvullers die hun volk laten lijden voor hun bankrekening. Niks sociaal aan deze vorm van socialisme in ieder geval.

LaBou
LaBou 8 aug. 2020 - 9:11

Lubbelinkhof weet natuurlijk net zo goed als de meesten onder ons dat de naam die een partij zichzelf geeft helemaal niets zegt. Ook in Nederland zijn daar diverse voorbeelden van te vinden (en ja, die kan Lubbelinkhof zonder al te veel moeite heel goed zelf opzoeken).

ton14024
ton140246 aug. 2020 - 14:40

Ik zal mijn mond houden over de ontstaanswijze van (soorten) leven. Het verdwijnen van soorten door overbevissing zal, door algemene schaarste, alleen maar sneller gaan. Het is wachten op het moment dat de vloot niet langer rendabel is.

2 Reacties
Tom7
Tom76 aug. 2020 - 15:17

Beste Ton, zo denkt de Chinese Staatseconomie niet, de Chinese Staatseconomie gaat net zo lang door totdat alles uitgeroeid is, hun hebzucht en minachting voor alles wat bloeit en leeft is ongekend, heb ze bezig gezien in Afrika, daar is het Westerse kolonialisme en Neo kolonialisme nog heilig bij. Ook zichzelf sparen ze niet, dat is nu eenmaal een gegeven wat ook hun Totalitaire systeem oplevert. Uit de tweede wet van de Thermo Dynamica - De entropie van een geïsoleerd systeem dat niet in evenwicht is, neemt in de loop van de tijd toe, tot het maximum voor dat geïsoleerde systeem is bereikt. Die toestand met de maximale entropie is de evenwichtstoestand.

ton14024
ton140246 aug. 2020 - 17:41

Fijn Tom, dat je mijn laatste zin zo breedsprakig onderbouwt.

Jerry Bidet
Jerry Bidet6 aug. 2020 - 14:39

China is het grootste gevaar voor de wereldvrede. Nog meer dan Amerika. Ze verbloemen het alleen wat beter.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland6 aug. 2020 - 18:02

zeggen de amerikanen

Jerry Bidet
Jerry Bidet7 aug. 2020 - 6:46

Nee, dat zeg ik. En als je dat niet ziet, heb je oogkleppen op.

Ejoth
Ejoth6 aug. 2020 - 14:17

Die chinezen hebben geen schaamte zeg en maken alles kapot. Gewoon boycotten zou ik zeggen.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland6 aug. 2020 - 14:43

Alles is made in China - hoe zie je dat dan voor je?

NoahAmber
NoahAmber6 aug. 2020 - 15:23

Begin maar vast je huis leeg te halen. Dat staat vol met makelij uit China. Dus voeg de daad bij het woord.