Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Enkelbandenplan Teeven 'gevaarlijk'

  •  
30-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Teeven_RoelWijnants_300
Raad van State ziet plan om gevangenen naar huis te sturen met enkelband niet zitten
Slecht onderbouwd en mogelijk gevaarlijk, dat is het oordeel van de Raad van State over een plan van staatssecretaris Teeven (Justitie) om meer gevangenen hun straf thuis te laten uitzitten met een enkelband om. Het nog niet geopenbaarde advies is in handen van De Telegraaf. Door een gebrek aan begeleiding zouden criminelen makkelijk weer op het slechte pad kunnen raken.
Teeven (VVD) wil 340 miljoen euro bezuinigen op het gevangeniswezen door gevangenissen te sluiten en meer gebruik te maken van enkelbanden. Criminelen die zich goed hebben gedragen en minstens de helft van hun straf hebben uitgezeten, zouden hiervoor in aanmerking komen. Volgens de Raad van State zal de bezuiniging niet waar gemaakt worden. Het plan zou uiteindelijk slechts zestien miljoen euro besparen. Teeven heeft er bijvoorbeeld geen rekening mee gehouden dat criminelen met een enkelband weer recht hebben op uitkeringen als ze thuis zitten.
Teeven zwakte zijn plannen voor de bezuinigingen op het gevangeniswezen in de zomer al af. De plannen leidden bij verschillende gevangenissen al tot werkonderbrekingen en protesten. Dat schrijft NRC Handelsblad maandag.
GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren reageert:
Nu ook de Raad van State vernietigend oordeelt over de plannen van staatssecretaris Teeven moet hij toch echt eens gaan nadenken over alternatieven. Voor GroenLinks is het altijd helder geweest dat je gevangenen niet zomaar met een enkelband om naar huis kunt sturen. Daar hoort intensieve begeleiding bij. Zonder die begeleiding is de kans dat iemand opnieuw de fout in gaat groot. Teeven gaat zo zijn bezuinigingen niet halen. Ik zal staatssecretaris Teeven vragen om snel met nieuwe, beter doordachte plannen te komen.
Foto-cc: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

JAWEH
JAWEH30 sep. 2013 - 9:11

Wat gek dat hier het geld als uitgangspunt in discussie wordt genomen, terwijl het eigenlijk een zeer humane manier van straffen is. De uitkering van een gevangene kan toch aangepast worden aan de situatie ? De staat betaalt huur, gas, water en licht en voorziet de gevangene van een budget om eten en drinken te kopen. De meeste gevangenen die alleenstaand zijn hebben overigens vaak overal schulden als ze vrij komen, omdat veel zaken in eerste instantie gewoon doorlopen (abonnementen, huur, verzekeringen) terwijl de gevangene geen inkomsten meer heeft. Dat betekent dus dat deze mensen soms dakloos zijn als ze vrij komen en dan is de keuze voor criminaliteit snel gemaakt, of ze komen in het hulpverleningscircuit terecht, wat extra kosten oplevert voor de staat.

Wobbel2
Wobbel230 sep. 2013 - 9:11

De plannen van niet alleen Teeven maar ook van de rest van de huidige regering zijn ondoordacht. Op dit moment zit Dijselbloem met nog een clubje nog meer van zulke ondoordachte plannen te maken. Alles moet snel en binnen enkele dagen geregeld zijn. Komt niks van terecht en wordt een grote puinhoop en bende. Laten ze voorlopig eens stoppen met plannen maken en zien hoe het loopt. Ik verwijs U naar Belgie.

MG1968-2
MG1968-230 sep. 2013 - 9:11

Dat wordt een inkoppertje voor teeven. Natuurlijk vond die zelf ook al dat deze manier van straffen met name geschikt is voor de niet (in persoon) geweldadige witte boord crimineel met voldoende bijelkaar 'verzamelde' eigen middelen ;) Sommige partijgenoten komen hiervoor in de toekomst wellicht in aanmerking. En als je het dus voor de witte boord voor de hele straftijd laat gelden... haal je ook weer de hele bezuiniging.

Bouwman2
Bouwman230 sep. 2013 - 9:11

Is nu ook die ene enkelband voor twee personen van de baan?

johanw2
johanw230 sep. 2013 - 9:11

Groen Links die Teeven oproept om strenger te straffen. Het moet niet gekker worden, zo gaat die linkse koers natuurlijk nooit iets worden. Of zouden het gewoon de vakbonden van gevangenispersoneel zijn die bang zijn dat ze huin baan kwijtraken en dat over de ruggen van de gedetineerden uitvechten?

2 Reacties
BioMike
BioMike30 sep. 2013 - 9:11

"Groen Links die Teeven oproept om strenger te straffen. Het moet niet gekker worden, zo gaat die linkse koers natuurlijk nooit iets worden." Misschien wil GL Teeven gewoon herinneren aan de verkiezingsbelofte van zijn partij.

MG1968-2
MG1968-230 sep. 2013 - 9:11

Wat mij betreft is dit geen discussie over strenger of minder streng straffen. De overheid heeft zich wat mij betreft niet te mengen in uitspraken van onafhankelijke rechters door voor hele groepen de aard en inhoud van de straf te wijzigen. Of de wijziging nu minder streng is of juist niet is daarbij niet relevant. Hoe je het ook wenst te duiden bedenk dat het ook aanpassingen naar de andere kant mogelijk maakt. De overheid moet gewoon uitvoeren, niets meer maar ook niets minder. Dat in individuele gevallen er redenen kunnen zijn om vanuit overheidswege 'gratie' te verlenen doet daar niets vanaf. Juist in individuele gevallen kan een onherroepelijke uitspraak toch zo tegen breed gedragen rechtsgevoel en of principes in gaan dat (verder of langer) handhaven niet in het belang van de rechtstaat is. Maar dat kan nooit het geval zijn bij een 'bezuinigingsmaatregel'