Joop

Enige Tweede Kamerlid 50PLUS stapt na ruzie uit partij

  •    •  
06-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
lianedenhaan

© DEN HAAG - Liane den Haan (50Plus) tijdens de beediging als lid van de Tweede Kamer. ANP REMKO DE WAAL

Zelfs met een Tweede Kamerlid blijkt het voor 50PLUS nog mogelijk om ruzie te krijgen. Liane den Haan, het enige Kamerlid van de ouderpartij, stapt uit de partij. Ze behoudt haar zetel, zo laat ze via Twitter weten.
Woensdag lekte er een interne verkiezingsevaluatie van 50PLUS uit. Den Haan klaagde daarin dat ze was “gesaboteerd, gepest en geïntimideerd”. Voormalig parlementair verslaggever Fons Kockelmans voorspelde eerder vandaag al op Joop.nl al dat Den Haan om die reden haar partij de rug zou toekeren of uit de partij zou worden gezet.
Tijdens de campagne gingen Den Haan en Ellen Verkoelen, de nummer drie op de kieslijst, rollend over straat. Den Haan vroeg Verkoelen acht dagen voor de verkiezingen op NPO Radio 1 om zich terug te trekken.
50PLUS oefent al sinds jaar en dag een enorme aantrekkingskracht uit op ruziezoekers. Zo stond Den Haan in haar tijd bij de ANBO bekend als ‘ mevrouw Poetin ’. Jan Nagel, die eerder actief was voor de PvdA, Leefbaar Hilversum, Leefbaar Nederland, de PRDV en OOKU, heeft als bijnaam ‘de Raspoetin van Hilversum’.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Juppé🎗
Juppé🎗7 mei 2021 - 9:31

Kan iemand mij uitleggen wat dit uit maakt? Wordt er overigens in NL nog geformeerd?

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mei 2021 - 10:42

Niks denk ik.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 mei 2021 - 1:46

Voor de TK niets.

Kuifje3
Kuifje37 mei 2021 - 9:11

50+ stond voor een AOW leeftijd van 65 en het indexeren van de pensioenen. Ben je het daar niet mee eens dan stem je op een andere partij. Dat den Haan daar niets mee heeft was al langer duidelijk. Waarom deze vrouw dan ook lijsttrekker mocht worden was op zijn minst wat raar.

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead6 mei 2021 - 20:03

We kennen allemaal het spreekwoord en dat is eens temeer hier van toepassing : "aan het gekakel der kippen herkent men het hanengekraai." Geen speld tussen te krijgen, zeer toepasselijk.

Greendutch
Greendutch6 mei 2021 - 19:52

wat heeft de vrouw voor gedachten gehad voordat zij solliciteerde naar de functie? en wie heeft het sollicitatiegesprek gevoerd?

1 Reactie
adriek
adriek7 mei 2021 - 6:08

"Een stoeltje in de Tweede Kamer levert minstens vier jaar een mooi inkomen en daarna nog wat wachtgeld op, met wat mazzel ben ik tot mijn pensioen onder dak."

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -6 mei 2021 - 17:15

misschien brengt ze teo hiddema eindelijk eens op een idee. Lekker opnieuw beginnen zonder verantwoordelijkheden.

Rode druppel
Rode druppel6 mei 2021 - 16:02

Als een kip zonder kop verlaat Den Haan 50 plus.

Het schrandere konijn
Het schrandere konijn6 mei 2021 - 15:08

Als 50-plusser verlang ik weer naar oude tijden met Henk Krol. Altijd recht door zee en van onbesproken gedrag, toch?

Le Chat Botté
Le Chat Botté6 mei 2021 - 14:52

Mevrouw Poetin? Wordt nu ook al 50plus door poetin gefinancierd? Dan heeft die partij het niet goed begrepen: de verdeeldheid moet niet IN de partij gezaaid worden, maar BUITEN de partij!

Oud-Vosje
Oud-Vosje6 mei 2021 - 14:14

Mevr. de Haan heeft na het afbreken van de Anbo afdelingen nu ook 50plus opgeblazen. Ze doet haar naam eer aan. Mevrouw de Haan kraait...... maar wel erg vals.

Peter Stans
Peter Stans6 mei 2021 - 13:48

Tja typisch en logisch gevolg bij al die lullige splinterpartijtjes. En hun kiezers, de een nog dommer als de andere, verdienen eigenlijk niet beter. Dat volk trapt overal altijd er weer in.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje37 mei 2021 - 9:18

@Peter Stans: 50+ had best groot kunnen zijn als ze koers hadden gehouden op hun belangrijkste thema’s (65=65 en indexeren Pensioenen) en de onderlinge verschillen van mening niet aan de grote klok hadden gehouden. In de peilingen waren ze niet eens zo lang geleden even groot als nu de drie linkse partijen. U wilt met uw laatste opmerking toch niet ook wijzen naar die drie?

michellekepen
michellekepen6 mei 2021 - 13:44

De aangekondigde ruzie. De ruzie waarvan je wist dat die zou komen. En die zetel behouden? Dat sluit naadlooos aan bij de eerdere 50Plus-ontwikkelingen...

5 Reacties
chwiedijk
chwiedijk6 mei 2021 - 18:31

Hoe durft ze die zetel te behouden.

Jozias2
Jozias26 mei 2021 - 23:58

@chwiedijk Formeel is ze op eigen kracht in de kamer gekomen. Ze heeft meer stemmen dan een ieder ander op de 50plus lijst. Ook in haar rol als fractieleider is ze door een meerderheid van de leden gekozen. Tsja en in een partij met zoveel ruzie en lekken kan ik me voorstellen dat ze weg is. Maar over vier jaar zal ze niet herkozen worden.

LaBou
LaBou 7 mei 2021 - 5:10

Ah, daar is hij weer: de leugen van de zetelroof. In Nederland bestaan wettelijk gezien geen partijen, alleen maar volksvertegenwoordigers. En die worden op formeel op persoonlijke titel gekozen. En dus bestaat zetelroof niet.

Kuifje3
Kuifje37 mei 2021 - 9:23

@LaBou: U heeft groot gelijk. Daarnaast had ze ook genoeg voorkeurstemmen om op persoonlijke titel de zetel te kunnen bemannen. Neemt niet weg dat het wat raar is wat er allemaal bij die partij is gebeurd. Ze hadden best groot geweest zonder al dat gekibbel.

adriek
adriek7 mei 2021 - 12:14

@Labou, @Kuifje, het zou interessant zijn als je op het stembiljet je stem aan een partij zou kunnen geven met als optie het zetten van een voorkeursstem op een kandidaat.