Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Engelse vingerafdrukken voortaan vernietigd

  •  
21-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vingerafdruk_300.jpg
Daarmee is Nederland nog het enige land in Europa dat vingerafdrukken van burgers opslaat
Recent is in Engeland besloten dat de centrale vingerafdrukkendatabase, die is gekoppeld aan de identiteitskaart, vernietigd wordt. De minister van Binnenlandse Zaken Damian Green noemt de zo geheten Identity Card Scheme “het slechtste wat de overheid heeft kunnen doen. Het is opdringerig, intimiderend, niet effectief en duur.” De Identity Card Scheme heeft de Britse belastingbetaler tot nu 292 miljoen pond gekost. Het schrappen ervan scheelt 835 miljoen pond.
Dat was te zien in De Ombudsman. Nederland is nu het enige land in Europa dat vingerafdrukken van burgers opslaat. In Nederland is de discussie nog niet ten einde. VVD-kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert hoopt dat verantwoordelijk minister Donner goed kijkt naar wat er in Engeland is besloten en op basis warvaan men tot dit besluit is gekomen. Hennis-Plasschaert: “Het zou beter zijn als we alleen de gegevens zouden opslaan op de chip op het paspoort en in geen enkele database laten terugkomen zolang we niet weten hoe het zit met de beveiliging en wat de risico’s zijn bij het uitgifteproces.”
Ook het College bescherming persoonsgegevens (CBP) weten dat het grote risico’s vreest als gevolg van de opslag van vingerafdrukken van alle Nederlanders in een centrale database. Volgens CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm is deze database een schending van de privacy omdat Nederlandse burgers hiermee “als potentiële criminelen worden gezien”. Ook Max Snijder, van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, uitte kritiek op de opslag van vingerafdrukken. Volgens Snijder is er sprake van fouten bij de opslag van vingerafdrukken.

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Naamhiero
Naamhiero21 jan. 2011 - 20:00

Kan Damian Green geen verblijfsvergunning in NL krijgen? In 1 kort zinnetje samenvatten waar het om draait en wat vele NL politici domweg niet kunnen/ willen bevatten! --Het is opdringerig, intimiderend, niet effectief en duur.-- Als dhr. Green nou op de plek van minister Donner komt, zijn we ook eindelijk van die **zelfsjensjuur** af. Win-win situatie, me dunkt! Hij mag overigens ook op de plek van Jeanine Hennis-Plasschaert komen. Al is het enkel vanwege: “Het zou beter zijn als we alleen de gegevens zouden opslaan op de chip op het paspoort en in geen enkele database laten terugkomen zolang we niet weten hoe het zit met de beveiliging en wat de risico’s zijn bij het uitgifteproces.” Wat een uitspraak...wat een naïviteit. VVD eigen, dus ergens ook geen verbazing. Ook op een evt. later tijdstip wil ik niet gezien worden als een potentiële crimineel/ terrorist/ pedofiel/ vul maar in.

Florian2
Florian221 jan. 2011 - 20:00

Dit besluit is genomen tijdens het fameuze PvdA/CDA kabinet van Balkenende. (dit even voor de anti-PVV roepers) En ja....de achterlijke regel v.w.b het opslaan van vingerafdrukken zou zo snel mogelijk moeten worden geschrapt....maar dat doet Nederland....als DDR van de EU en braafste jongetje van de klas toch niet...... Te laf.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa21 jan. 2011 - 20:00

Zolang wij niet met onze blote billen bij een ballie op een aparaat móeten gaan zitten voor een ''billenafdrukken'' ben ik blij. Ik zie het nu al voor me, ergens bij een ballie een ambtenaar roepen : de volgende dames en heren!...

espoir
espoir21 jan. 2011 - 20:00

En ja hoor! We gaan weer eens achterlopen in Nederland.

ikbenhorkie
ikbenhorkie21 jan. 2011 - 20:00

Nederland blijft een merkwaardig land. Nemen we in economisch en internationaalpolitiek opzicht een voorbeeld aan de Angelsaksische wereld, en hebben de regeringsleiders Atlantische reflexen, wordt er voor de omgang met privacygevoelige gegevens van burgers daarentegen aansluiting gezocht bij absolute systemen als dat van Singapore of Maleisië. Daarbij wordt vergeten dat politie en justitie hier veel vaker verhoren in vliegtuigen laten liggen, usb-sticks verliezen, computernetwerken open laten staan of dossiers laten liggen dan in Singapore het geval is. Het woord burgerrechten hoor je al helemaal niet. Duitsland heeft al lang een systeem in gebruik waarbij de vingerafdruk alleen digitaal in het paspoort staat. Wie had er belang bij om niet gewoon dat systeem aan te schaffen, maar een centrale opslag te willen ?

Jason2
Jason221 jan. 2011 - 20:00

Dat gelek van WikiLeaks is toch ook schenden van andermans privacy. Daar hoor ik nooit iemand over. Natuurlijk zit er wel eens iets bij, waar het algemeen belang van klokkenluiden zwaarder weegt. Zoals over die acht Zwitserse bankrekeningen van de Turkse Premier Erdogan. Maar het meest is voor mij, heel onsmakelijk geloer in andermans correspondentie.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja21 jan. 2011 - 20:00

het is geen correspondentie van een mens, maar van overheden en/of bedrijven. die hebben geen persoonlijke leefomgeving, dus kan de persoonlijke leefomgeving niet geschonden worden.