Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Engeland maakt zich op voor vijfde nacht van rellen

  •  
09-08-2011
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
260 keer bekeken
  •  
ANP-Londenriots_300.jpg
UPDATE: [Video] Politie gaat waterkanonnen inzetten ...  Burgerinitiatief 'Riot Wombles' ruimt de puinhoop op... Structurele sociale ongelijkheid is niet op te lossen met een paar pooltafels 
Groot-Brittannië heeft te maken met de ergste rellen van de afgelopen 25 jaar. Gisteravond hebben de rellen zich van Londense achterstandswijken uitgebreid naar andere grote steden als Birmingham, Manchester, Liverpool en Bristol. De oorzaken: sociale onrust, hoge armoede en werkloosheid. Maar de echte aanleiding kan maar met één woord omschreven worden: Machteloosheid.
In spanning wachten de Engelsen af waar het vannacht zal gaan ontsporen. President Cameron heeft aangekondigd 16.000 agenten in te zetten om de rellen te stoppen. Donderdag laat hij het parlement terugkomen van reces om over de kwestie te debatteren. Ook is de bijeenkomst bedoeld ‘om de misdaden gezamenlijk te veroordelen en vastbesloten te werken aan het herbouwen van de getroffen gemeenschappen’.
Volgens de Britse journaliste Laurie Penny (24) heeft de Britse overheid de afgelopen jaren haar ogen gesloten voor de alsmaar groter wordende kloof tussen de middenklasse en de lage sociale klasse.
De mensen die over hun schrijven, praten en oordelen over de rellen hebben geen idee hoe het is om op te groeien in een omgeving waar er geen werk is en geen ruimte om je te ontplooien.
Op haar blog haalt Penny een voorbeeld aan van een interview met een jonge man uit Tottenham. Hem werd door een NBC journalist gevraagd of hij nu echt denkt iets te bereiken met de rellen:
Ja”, zei hij. “U zou niet met me praten als we niet de straat op waren gegaan, of wel? Twee maanden geleden demonstreerden we met meer dan 2.000 mensen tegen Scotland Yard. We waren met allemaal zwarten. Het was een vredige en kalme demonstratie. Er werd geen woord over gesproken in de media. Afgelopen avond voegden we daar een beetje rellen en plunderingen aan toe en kijk wat er gebeurt.
Tottenham is de armste wijk in Londen met 10.000 werkzoekenden. Jongeren jagen met zijn vijftigen tegelijk dezelfde vacature na. In andere wijken als Hackney heeft de overheid jongerenclubs gesloten omdat daar geen geld meer voor was. In Britse media wordt veel gesproken over de bezuinigingen die vooral de jongeren in achterstandwijken treffen, maar volgens Penny is dat niet het punt. “Deze rellen gaan niet over slechte opvoedingen en jongerenvoorzieningen. Het gaat over sociale ongelijkheid en dat los je niet op met een paar pool-tafels.”
Telegraph journalist Mary Riddell ziet de rellen als terugkerend fenomeen op het moment dat de wereld in een crisis verkeert. Het gebeurde eerder tijdens de grote beurscrisis in 1929. Dezelfde factoren zijn weer aanwezig: Een slechte inkomensverdeling, een overheid die zich alleen maar bezig houdt met fraude, een zwakke bankenstructuur en een im- en exportverhouding die uit balans is. Opmerkelijk is dat de rijkste duizend mensen van Groot-Brittannië het afgelopen jaar alleen maar rijker zijn geworden. Hun gezamenlijke inkomen steeg met 30 procent tot 333,6 miljard pond. “De Europese leiders en onze eigen minister-president Cameron lagen op stretchers terwijl Londen in rook op gaat”, aldus Riddell.
Update 14.00
De Londense rellen hebben al één dodelijk slachtoffer gemaakt. Een 26-jarige man overleed afgelopen nacht aan zijn verwondingen in het Zuid-Londense Croydon. De schade die de relschoppers hebben veroorzaakt wordt geschat op een waarde van enkele tientallen miljoenen ponden. Opmerkelijk is dat het Libische bewind de demonstranten een hart onder de riem heeft gestoken. Staatszender al-Jamahiryah liet weten trots te zijn op de Britse betogers en kondigde solidariteitsdemonstraties in het Noord-Afrikaanse land aan. Dat meldde de BBC.
De relschoppers laten journalisten ook niet ongemoeid. Verslaggevers, fotografen en cameramensen van onder andere Sky News, ITN, BBC en CNN werden achterna gezeten door relschoppers. CNN en BBC moesten zelfs gedwongen vertrekken omdat de situatie voor hen te gevaarlijk werd. Sky News satellietwagen werd bekogeld waardoor ramen sneuvelden. CNN kwam klem te zitten tussen politie en relschoppers. Lees meer bij The Guardian.
Update 18.00
Tussen de relschoppers en plunderaars bevonden zich ook mensen die een helpende hand uitstaken. Al hun verhalen zijn verzameld of de ‘Community spirit in the face of UK and London riots ‘. Zo maakte een twittergebruiker een account aan voor de vrouw in Hackney die relschoppers een hartig woordje toesprak. Ook bracht Twitter de Joodse @ Moslim community bijeen om plunderaars bij Stamford Hill Synagogue tegen te houden.
Update:
Via diverse sociale media zijn de rellen in Engeland georganiseerd. Zo zouden jongeren door gebruik te maken van de chatfunctie ‘Ping’ op de Blackberry telefoon met elkaar communiceren. ‘Wat zij kunnen, dat kunnen wij ook’, moeten tegenstanders van de in opstand gekomen jongeren hebben gedacht. Via sociale media als Twitter en Facebook organiseren zij zich nu om de puinhoop op te ruimen.
De vrijwilligers noemen zichzelf ‘Riot Wombles’, naar de Britse kinderserie The Wombles, die op ingenieuze wijze vuilnis verzamelen en recyclen. Door gebruik te maken van de hashtags #riotwombles en #riotcleanup organiseren ze zich. Inmiddels is er ook een Twitteraccount aangemaakt. @Riotcleanup houdt iedereen op de hoogte van de schoonmaakacties.
Via Facebook riep Charles Jupiter, een 21-jarige barman uit Liverpool bewoners van de wijk Toxteth op een bezem en handschoenen op te pakken en te helpen met het opruimen van de wijk. Zo’n honderd mensen kwamen opdagen.
Update woensdag 10 augustus
Data journalist Matt Stiles van de Guardian maakt een overzichtskaart van achterstandswijken in Groot-Brittannië en legde deze over de kaart die laat zien waar de rellen plaatsvonden. Hoe donkerder de kleur rood van het gebied, hoe armer het is. De blauwe gebieden zijn de rijke gebieden. Daaruit kan geconcludeerd worden dat de meeste rellen plaatsvonden in de buurt van achterstandswijken.
Update 19.20
Website Viceland houdt een liveblog bij. Hier te volgen.
De Londense rellen houden niet langer alleen de hoofdstad in zijn greep. Door heel Groot-Brittannië komen jongeren in opstand. Drie inwoners van het Britse Winson Green in Birmingham zijn woensdag om het leven gekomen. De mannen zijn aangereden door een auto. Er is inmiddels een verdachte opgepakt.
Op het moment van de aanrijding probeerden de drie mannen verschillende lokale bedrijven te beschermen tegen relschoppers. Volgens omstanders is dat tevens de reden van de aanslag geweest, meldt de Britse krant The Guardian. Tegenstanders van de rellen hebben zich inmiddels verzameld in de ‘Birmingham Youth Defence’
De Britse politie heeft inmiddels toestemming gekregen gebruik te maken van waterkanonnen om de in opstand gekomen jeugd te beteugelen.
Er heerst veel verdeeldheid over de redenen voor de jongeren om in opstand te komen. De sociale onrust wordt gewijd aan sociale ongelijkheid, hoge werkloosheid en de uitzichtloze toekomst. Bovendien zijn de rijkste Britten er het afgelopen jaar alleen maar op vooruitgegaan, terwijl middeninkomens en lagere inkomens fors hebben moeten inleveren. Mede-buurtbewoners van rebellen hebben zich inmiddels verzameld om aan te geven dat dit níet de manier is om tot een oplossing te vinden. De buurtsuper beroven of een nieuwe LCD-scherm in de huiskamer veranderen niets aan de politieke en economische situatie waarin Engeland zich bevindt. 
Update 20.45:
De politie in Londen heeft inmiddels 805 mensen opgepakt die iets te maken zouden hebben met de rellen en plunderingen van de afgelopen dagen. Inmiddels zijn 251 van hen aangeklaagd.  De jongste verdachte is slechts elf jaar oud en verscheen woensdag voor de rechter. Vonnis volgt later deze maand. Door foto’s van relschoppers op internet te plaatsen, hoopt de politie dat burgers die de daders herkennen hen zullen aangeven. Dat meldt de Volkskrant. Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (154)

robertvdheide
robertvdheide9 aug. 2011 - 10:39

mischien een strenge toespraak ,MET aandacht voor de onvrede lijkt me dat geweld alleen geweld oproept ,,ook al mogen ze de relschopperswel vervolgen en berechten,,om het op te lossen kan cameron beter op de bbc een toespraak houden ,en beloven dat ie gaat kijken naar de problematiek dan heb je kans dat het rustig blijft ben bang dat de olympische spelen ook wel helpt voor bestuurders om met oogkleppen op gewoon terug te slaan i.p.v van oplossingen te zoeken

Reprehensionem
Reprehensionem9 aug. 2011 - 10:39

Armoede een excuus? Ik zie het meer als een reden. Het onderscheid tussen smoes en reden vind ik hoe dan ook vaag. Alleen jammer dat er relschoppers zijn die nu misbruik maken van de situatie. Het is begrijpelijk dat als de topinkomens met 30 procent stijgen en de rest niet, men zich es een keer gaat afvragen waar 'economische groei' toe dient als uiteindelijk maar een nihil deel van de bevolking er baat bij heeft.

Backtobasics
Backtobasics9 aug. 2011 - 10:39

Groot- Brittanie is allang niet meer de stijve maar gemoedelijke thee-drinkende gentleman-achtig volkje dat het ooit eens was. Het is een land geworden met grote inkomens verschillen, en met grote groepen die een uitzichtloos en verloederd bestaan leiden. Helaas uit sociale-onvrede zich tegenwoordig in crimineel gedrag. Als ik het toch niet met een normale baan kan krijgen, ga ik wel stelen of overvallen plegen. Deze state of mind wordt door de onder jongeren populaire rap- cultuur alleen maar aangemoedigd. Op deze manier ontspringen de echt verantwoordelijken voor de sociale situatie de dans, en krijgen voornameljk burgers en kleine ondernemers de klappen.

hjdijk
hjdijk9 aug. 2011 - 10:39

Ik hoorde op de radio een jongere van 19 die van "the rich" ging stelen. Het ging om het bestelen van de lokale middenstand.... Volgens mij is het gewoon een gelegenheidsargument.

fjacobse
fjacobse9 aug. 2011 - 10:39

De puinhopen van 13 jaar Labour.

zegmaarmark
zegmaarmark9 aug. 2011 - 10:39

ik zie t al: de arme-inbreker-approach toegepast op stenengooiende relschoppers...

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder9 aug. 2011 - 10:39

Nu zal de navo ook wel in moeten grijpen.

robertvdheide
robertvdheide9 aug. 2011 - 10:39

er was een heel mooi interview op cnn met een londense jeugdwerker die heel duidelijk stelde dat de initiatiefnemers uit onvrede handelen ,,maar dat er ook een 2e groep is die alleen meeloopt uit sensatie daarbij maakte hij duidelijk dat jongeren in een hoopvolle situatie ,niet snel geneigd zijn om mee te lopen ,en diep in ons hart weten we ook wel dat de wered in brand staat en dat dit de jongerenpsyche beinvloed als je een vissekom te vol doet met vissen ,gaan ze elkaar ook opeten als mensen geen bewegingsvrijheid meer hebben ,fysiek ,of economisch ,,en er is geen manier om dat te verbeteren ,helpt geen wet maar gaan mensen dat creeeren door de belemmeringen en obstakels te vernietigen ,,dit zit diep in onze instincten verankerd en gebeurt bij iedereen als de situatie schrijnend wordt ,alleen maakt onze situatie en de blokkade die we bevechten hoe we dit vorm geven ,,een ontwikkeld iemand zal de pen pakken en zo de aanval kiezen ,primitievere mensen worden gewelddadig en willen fysiek veranderingen doorvoeren uit hun frustratie

Heavymetal
Heavymetal9 aug. 2011 - 10:39

Ik heb vanavond de beelden van de onlusten in de Engelse hoofdstad gezien, waardoor ik dus ook de plunderingen heb gezien. Armoe is inderdaad een misdaad, maar het plunderen van winkels is dat ook daar de mensen die de winkels uitbaten een werkweek hebben van 80 uur of meer. Deze mensen hebben het grootste deel van hun geld in die winkels gestoken, en daarom mag niemand, maar dan ook niemand ongeoorloofd aan de spullen die in de winkels staan komen.

ErnsTT2
ErnsTT29 aug. 2011 - 10:39

Ik snap echt niet dat er niemand meer in dat Kbinet zit die zich de Civic Wars herinnert ten tijde vn Thatcher, en d dat niet opgelost werd met plstic kogels, dat zal de rellen alleen verergeren tot veldslagen. De eerste opmerking van Cameron dat ie niet voor zoiets terug kwam van vakantie, heeft juist zoveel kwaad bloed gezet, en dat ze pasnu nar buiten komen dat de aanleiding een *politiekogel* was, en dus niet van het doodgeschoten jochie... Rodney King all over gain... :-( En als Rutte zo doorgaat met de laatste restjes hoopvan de jeugd de grond in boren, is het afwachten... Hij durft nog steeds de waarheid over de werkeloosheid onder jongeren openbaar te maken. http://tinyurl.com/Verberg-werkeloos-a-la-Lubbers Al sinds December geen gegevens meer, want stel je voor dat de toename in Nederland bekend word, decijfers gat niemand accepteren,als ik ze post word er gezegd dat ik het verzin, zelfs als ik ze van de EU-stat quote. Kerkrade Kanaleneiland of Rotjeknor Zuid?

JanJansen17
JanJansen179 aug. 2011 - 10:39

Behalve dat revolutie en het rebelleren mondiaal plaatsvindt, naast een wereldwijde economische crisis, lijkt het mij niet geheel onverstandig om naar de ongelijke verdeling te kijken dat zich de afgelopen 2 decennia heeft kunnen ontwikkelen. En er dan ook lering uittrekken!!!! Indien Amerika en de Europese leiders zich niet gaan realiseren dat ook de hogere inkomens bijdragen zullen moeten gaan leveren om een eerlijkere verdeling te krijgen, en dit voor iederen geldt ten aanzien van de armoede in andere continenten, kunnen we de komende jaren nog heel wat revoluties meemaken, die zich zelfs kunnen ontplooiien tot grote brandhaarden of zelfs oorlogen om ons heen!! Niet alleen het Midden Oosten staat onder invloed van de roep om vrijheid. Het gaat ook om de dreiging aan verlies van onze levenstandaard die correleert aan een bepaalde mate van vrijheid en onafhankelijkheid die op het spel staat voor grote groepen mensen binnen de samenleving!!

ErnsTT2
ErnsTT29 aug. 2011 - 10:39

http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/november/25/newsid_2546000/2546233.stm The Chapeltown riot of 1975 occurred in the troubled Leeds district of Chapeltown in West Yorkshire, England. They were not to be the last riots in the area following further rioting in 1981 and 1987 and further rioting in nearby Harehills in 2001. Etc. Etc...

markheuff
markheuff9 aug. 2011 - 10:39

Wat is het verschil? tussen: 1) corruptie, witte boordencriminaliteit, fraude, woekerpolissen, eigen belangen dienen of kun je het ook stelen noemen 2) rebelleren, plunderen, vernielen, in opstand komen tegen..., opkomen voor je eigen belang En wie zijn de daders, toeschouwers en slachtoffers wat betreft 1 en 2? Op zoek naar antwoorden zul je verrassende uitkomsten treffen. De vraag is alleen of we er ooit echt iets mee zullen doen. Te veel struisvogelpolitiek op het moment dat het moeilijk is. Regeren is makkelijk als het goed gaat, leiden is nodig in dit soort tijden.

stumblebunny
stumblebunny9 aug. 2011 - 10:39

Men probeert de rellen in London en andere steden in Engeland te duiden, maar tot nu toe kan men slechts gissen naar de oorzaken. Onbegrijpelijk. Het is toch overduidelijk waar de schuld ligt. Inderdaad: Geert Wilders. Wie anders?

JDV72
JDV729 aug. 2011 - 10:39

Misschien een iets te simpele gedachtegang maar je zou ook buiten je eigen wijk kunnen solliciteren? Het rechtse, conservatieve en kapitalistische regime oogst in Engeland mijns inziens wat het zelf gezaaid heeft. Dit neemt niet weg dat ik het geweld en de plunderingen afkeur. Het recht (voor zover dit voor de onruststokers het motief is) laten zegevieren door middel van het zwaard, is een korte termijn oplossing die slechts leidt tot meer onvrede en gewelddadigheden. Ik ben benieuwd of deze golf van onlusten over gaat slaan naar het vaste land...

cormol
cormol9 aug. 2011 - 10:39

Om de andere kant ook eens aan het woord te laten "Is rioting the correct way to express your discontent? "Yes," said the young man. "You wouldn't be talking to me now if we didn't riot, would you?" The TV reporter from Britain's ITV had no response. So the young man pressed his advantage. "Two months ago we marched to Scotland Yard, more than 2,000 of us, all blacks, and it was peaceful and calm and you know what? Not a word in the press. Last night a bit of rioting and looting and look around you."" http://tinyurl.com/3c7jjoy

meijerlahn
meijerlahn9 aug. 2011 - 10:39

Ik zal er niet van opkijken als we in Nederland met soortgelijke problemen te maken krijgen. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/1881520/2011/04/28/Hoog--en-laagopgeleiden-leven-in-Nederland-steeds-meer-langs-elkaar-heen.dhtml

Sonia2
Sonia29 aug. 2011 - 10:39

Plunderen is slechts de andere kant van dezelfde munt: het consumentisme - consumerism, shop until you drop.

Irmaatje
Irmaatje9 aug. 2011 - 10:39

The Haves hebben alles en jij bent een Have-not, met niets te verliezen en geen enkel toekomstperspectief, je wordt regelmatig door de politie lastiggevallen omdat je nu eenmaal koffiekleurig bent, dan kan ik me best voorstellen dat je dan maar besluit mee te doen en te pakken wat je kan voordat iemand anders het pakt....

Reprehensionem
Reprehensionem9 aug. 2011 - 10:39

Bekijk ook dit eens. http://www.youtube.com/watch?v=biJgILxGK0o

meijerlahn
meijerlahn9 aug. 2011 - 10:39

De witte boordenplunderaars en -criminelen die ongestraft hun gang kunnen blijven gaan en ons steeds dieper in een crisis jagen, zijn één van de aanleidíngen geweest voor jonge mensen die niets meer te verliezen hebben en om aandacht schreeuwen.

leeuwenvanj
leeuwenvanj9 aug. 2011 - 10:39

Huizen in Londen zijn door speculatie enzo enorm duur, arme wijken liggen afgesloten van de wereld met weinig toekomst etc etc. Ik ben geen voorstander van geweld en keur het geweld van deze jongeren op de buurtwinkels af, met alle stelligheid . Zorg dat je in het centrum van Londen gaat protesteren, bij grote banken, bij grote winkels en warenhuizen. School je politiek zover dat mogelijk is maar streef niet de zelfde macht of consumptie na die anderen hebben en daarmee de wereld vernietigen.

hannogroen
hannogroen9 aug. 2011 - 10:39

Raar dat je bij voetbalrellen nooit iemand hoort over inkomensverschillen, machteloosheid etc en nu ineens wel. Er is m.i. veel meer aan de hand. In de westerse wereld waar je steeds meer geacht worden elk risico te mijden, politiek, gezag en instellingen anonieme instituten zijn geworden, je moeiteloos kan opgaan in de massa etc. is het bijna logisch dat je dit soort gedrag krijgt.

Bakoe
Bakoe9 aug. 2011 - 10:39

Gin Act Riots Gordon Riots Reform Riots London Dockers' Strike Bloody Sunday Matchgirls' Strike Cato Street Conspiracy Spa Fields Riots Gas Workers and London St George's Fields Massacre Om nu te zeggen dat riots uizonderingen zijn, nee, ze komen geregeld voor. Zo hadden wij de beeldenstorm, paling oproer, en nog wel een paar. En altijd weer zijn de reacties verbaasd, verbolgen en geschokt. Maar het hoort er schijnbaar bij, die plotselinge uitbarstingen van volkswoede.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19479 aug. 2011 - 10:39

Als dit een verloren generatie is, dan helpt dit alles wel degelijk ook al zit er (nog) geen plan achter. Elke socioloog kan je vertellen dat trammelant maken voorafgaat aan emancipatie en hervormingen. Een Amerkaanse boerenbeweging eind negentiende eeuw (de Populisten) kenden reeds de leus: Raise less corn and more hell.

Simbro
Simbro9 aug. 2011 - 10:39

De inkomensongelijkheid gemeten aan de Gini-index is in het Verenigd Koninkrijk het grootst van de Europese landen. Frankrijk staat op de vijfde plaats. Ook daar vinden met regelmaat dit soort rellen plaats. Toeval ? Italië komt direct na het VK. Nu daar ook bezuinigd gaat worden (als het lukt) lijken me in Italië binnen afzienbare tijd dit soort uitbarstingen goed mogelijk. Naast inkomensongelijkheid is natuurlijk ook van belang het bedrag waarvan men moet rondkomen. Voor werklozen van 16 t/m 24 is in het VK de uitkering (onder voorwaarden) 58 euro per week, voor mensen van 25 jaar en ouder 74 euro per week. Het zien van grote luxe, terwijl je zelf nauwelijks te eten hebt, lijkt me de belangrijkste oorzaak van deze uitbarstingen van onvrede.

mrwonkish
mrwonkish9 aug. 2011 - 10:39

Austerity Riots.....zullen we nog wel meer gaan zien de komende jaren. Alles op de kop.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman9 aug. 2011 - 10:39

[Daarbij, wat had u in gedachten voor de mensen aan de onderkant. Ik kom niet verder dan een kleine verhoging op de uitkering] Kansen... In Nederland is laatst dan eindelijk een transportbedrijf door de rechter op de vingers getikt, vanwege een constructie waarbij Poolse vrachtwagenchauffeurs full-time voor ze werken, voor 300 euro in de maand, en een kilometervergoeding van 12 cent per kilometer. Dat is slechts één van een enorme hoeveelheid bedrijven die op die manier werken. Daar kan geen enkele Nederlandse vrachtwagenchauffeur tegenop: van 300 euro in de maand kun je in Nederland niet leven. Dat gebeurt niet alleen in de transportsector, maar in veel meer sectoren. In Nederland *kan* zo'n bedrijf nog op de vingers worden getikt: hier zijn nog regels. Dat soort rechtsbescherming in in Engeland al lang geleden verdwenen. Daar zijn nu miljoenen mensen volledig kansloos. Die mensen hebben kansen nodig...

robertvdheide
robertvdheide9 aug. 2011 - 10:39

http://www.msnbc.msn.com/id/3032619/ns/nightly_news/#44081731

robertvdheide
robertvdheide9 aug. 2011 - 10:39

dit zat er aan te komen ,,de jeugd had al aangekondigd dat er iets groots op komst was alleen politici waen doof en hadden oogkleppen op http://youtu.be/FtYPN9jP1Nw

Bouwman2
Bouwman29 aug. 2011 - 10:39

Het gevaar van de democratie is dat het gezag door populisme wordt aangetast. Geen wonder dat de Volksrepubliek nu met kritiek komt, want daar is nog wel gezag dat met harde hand wordt afgedwongen. Hier in het vrije westen staat elk gezag tal sinds 1968 ter discussie en bijgevolg is de verwarring groot. Het is het een of het ander, maar democratie is nog steeds te prefereren ondanks de verregaande onvolmaaktheid van het systeem. Ter geruststelling: oproer en plundering bestaat al sinds Atilla de Hun en hoewel de mensheid sindsdien bar weinig is opgeschoten v.w.b. de beschaving gaan dit soort fenomen altijd weer voor een periode over.

Sonia2
Sonia29 aug. 2011 - 10:39

Zou het niet mooi zijn wanneer de nu zo bejubelde Britse ondernemers en middenstand (alleen maar omdat een aantal van hen nu het slachtoffer van geweld zijn geworden) eens hun bezems in de council estates lieten bewegen? Dat zij in plaats van hun zuur verdiende centen te tellen eens gingen kijken hoe hun klanten erbij zitten?

Opinius
Opinius9 aug. 2011 - 10:39

recessie zet zich opnieuw in,wereldwijd de beurzen liegen er niet om. nu wereldwijd het zal mij niet verwonderen dat het zich deze keer in volle omvang nu doorzet. .... de aanvang van de glaskristalwinkelruiten rinkelen ..

Tuinstoel2
Tuinstoel29 aug. 2011 - 10:39

Sylvia: =Ik ben benieuwd op welke Nederlandse partij die relschoppers zouden stemmen. Ik heb wel zo'n idee...= U doelt toch niet op Wilders? Deze jongeren zijn precies waar Wilders zo tegen is. En zij zijn ook tegen Wilders. WIlders is anti-islam (niet iedereen relschopper is moslim, ik weet) en pro-harde-aanpak. Precies waar deze lui niks mee te maken willen hebben. Als ze al zouden stemmen, stemmen ze wsl net als u zo links mogelijk. Hulde trouwens voor alle burger initiatieven van o.a. Turkse winkeleigenaren + famile, mill wall 'hooligans' (jaja, u leest het goed, hooligans zijn tegen het 'tuig'), en andere dapperen!

denmol
denmol9 aug. 2011 - 10:39

Waar ik hier niets over gelezen heb en de autoriteiten angstvallig stil over blijven is de relatief gemakkelijke wijze waarop door deze jongeren de zwakte van de politie is blootgelegd hebben. Ze hebben goed naar Breivik en Al Quaida gekeken voor wat betreft het georganiseerd toeslaan op meerdere plaatsen. Ze hebben heel goed door dat de politie niet overal tegelijk kan zijn en ze weten hoe ze de politieorganisatie moeten ontregelen. Ze gingen zelfs zover dat ze brand stichtten om de aandacht af te leiden zodat ze elders ongestoord hun slag konden slaan. De relatief makkelijke en snelle wijze van communiceren via smartphones zorgt ervoor dat ze de politie de baas kunne blijven. Als de autoriteiten hier niets op vinden dan kunnen ze hun borst nat maken. Ze kunnen beter aan de slag gaan in plaats van moord en brand te roepen en schande te spreken over het zinloze geweld. Omdat ze dit hadden moeten zien aankomen lijkt deze verontwaardiging goedkoop en ze lijken daarmee ook hun handen in onschuld te wassen. Geen blad wordt geel zonder medeweten van de hele boom. De autoriteiten moeten hun verantwoordelijkheid nemen door, naast die jongeren aan te pakken en de orde te herstellen, ook de hand in eigen boezem steken. Wat groeit er onder hun neus op en hoe kan het dat deze jeugd qua opvatting, waar de politiek bijstaat, zo ver van de maatschappelijke waarden en normen is komen af te staan. Zo ver dat ze zonder blikken of blozen tot dit soort gedrag in staat zijn.

Sonia2
Sonia29 aug. 2011 - 10:39

"Man and womenkind, sitting (still rather well-fed) in their (stil rather well-heated) rooms, feel a considerable tenderness toward themsellves. Upperdog, mostly white, mankind, that is. And throughout its bloody history, mankind has labelled as fanatics, agitators, and troublemakers all those who have felt less tender and rosy about the world." (journalist en schrijver Hans Koning 1921 - 2007)

JoopSchouten
JoopSchouten9 aug. 2011 - 10:39

Agressie is altijd verkeerd. Dit zie ik als een mix van opportunisme en frustratie, slechte opvoeding en hormoontjes. - Opportunisme omdat er gelegenheid voordeed te stelen. - Frustratie wegens de sociale ongelijkheid. - Slechte opvoeding door gebrek aan pedagogische kennis en asociale achtergrond. - Hormoontjes die een boost geven.

AlbertHofmann
AlbertHofmann9 aug. 2011 - 10:39

De British PM kon het zo mooi verwoorden, Engeland is ziek, er is een ziekte in de society. Dat klopt gezien de berichten en beelden, probeer het dan niet met aspirientjes te genezen, pak de bron aan en niet als het te laat is.

Thalassos
Thalassos9 aug. 2011 - 10:39

Cameron is een schoft die zal leren dat de grootste smeerlappen parasiteren op de hoofdaders die de wereldbeurzen met elkaar verbinden. Daar, mister Cameron, bevinden zich de grootste dieven in uw koninkrijk, namelijk op de beursvloeren. Daar, smeerlap Cameron, worden dagelijks de grootste diefstallen gaande gehouden die denkbaar zijn. En dat,kleine man, wordt verbeeld door de jongeren die instinctief voelen dat deze continue beursmisdaad onder uw goedkeuring plaatsvind. Vandaar de vuren en de woede: de smeerlapperij op de beurzen en in de handel is door hen ontdekt en begrepen. Er is geen ontkomen aan; ook in Nederland niet. Het bedrog en de grote diefstal zijn ontdekt. Indien daar niets aan verandert, zal het land in vuur en vlam worden overwoekerd. Want de woede is gerechtvaardigd. Het is nu of ooit. De waarheid zal uit de kelen van de smerige bureaucraten worden gewrongen, onder grote dwang... De leugen eindigt vandaag...

leeuwenvanj
leeuwenvanj9 aug. 2011 - 10:39

http://www.globalinfo.nl/Achtergrond/reactie-solfed-op-de-rellen-in-londen.html SPELEN MOGELIJK NOG DUURDER Je mag het niet zeggen in Londen. En je mag het eigenlijk al helemaal niet opschrijven en wereldkundig maken. Minister Tessa Jowell van Sportzaken zal nooit meer met je praten. Het is een taboe. Maar de kosten van de Olympische Spelen van Londen zullen nog verder kunnen stijgen. Er is een kans van één op vijf dat de begroting van inmiddels 9,35 miljard pond (14 miljard euro) nog verder zal oplopen. De minister ontkent het uiteraard. Maar zij heeft al zo vaak ontkend dat de kosten de spuigaten uit zouden lopen. En in vijf jaar tijd gingen die al omhoog van 1,79 miljard naar 9,35 miljard. (16-12-2007) http://www.eigenzinnigkoninkrijk.nl/Olympische%20Spelen/Olympische%20Spelen.html Wie gaat de kosten betalen van de Olympische spelen, niet de sponsors of de sporters maar wereldwijd de burgers van de landen waar de spelen zijn gehouden.

JoopSchouten
JoopSchouten9 aug. 2011 - 10:39

In Engeland worden de prioriteiten omgedraaid. 'Volgens vice-premier Nick Clegg is 'het sociologische debat' over de oorzaken van het geweld iets voor de toekomst' '...meer dan 90.000 mensen hebben online petitie getekend, die oproept om alle sociale zekerheden af te pakken van veroordeelde relschoppers. 'Geen enkele belastingbetaler zou moeten opdraaien voor iemand die bezittingen heeft vernield, heeft gestolen van de gemeenschap en minachting heeft getoond voor het land dat voor hen zorgt', zo luidt de argumentatie.' Als er meer dan 100.000 handtekeningen zijn, is het parlement verplicht het onderwerp te bespreken.'

JanB2
JanB29 aug. 2011 - 10:39

Dramatische toestanden maar zeer verklaarbaar. Dit krijg je namelijk als je jarenlang een tweedeling in een samenleving laat ontstaat tussen haves en have nots waarbij die laatsten ook nog maatschappelijk worden geisoleerd. De have nots leven in het besef dat ze er niet toe doen en dragen dat over op hun kinderen (als die al niet zelf tot die conclusie waren gekomen). Op een gegeven moment leidt dat tot een uitbarsting, al was het maar om de dagelijkse sleur te doorbreken. Verontrustend is dat deze rellende jongeren ook geen enkele agenda lijken te hebben. Een compleet nihilisme heeft wortel geschoten in deze groep. Het keten is een doel op zich geworden zonder enige intentie of hoop de zaken te kunnen veranderen.

leeuwenvanj
leeuwenvanj9 aug. 2011 - 10:39

http://www.luxmagazine.nl/luxUitzending.aspx?lIntEntityId=1300 Een prachtige uitzending van de IKON , precies over de tweedeling in de maatschappij. Goed om eens te bekijken.

meijerlahn
meijerlahn9 aug. 2011 - 10:39

Er is nogal wat mis met Engelse maatschappij, volgens Theodore Dalrymple. Hij is een Britse essayist die als arts-psychiater onder meer werkte in een ziekenhuis in een achterstandswijk van Birmingham. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/2846163/2011/08/12/Theodore-Dalrymple-Rellen-Engeland-zijn-het-loon-van-laf-leiderschap.dhtml

Lejoo
Lejoo9 aug. 2011 - 10:39

Een hartenkreet van een ghetto-inwoonster aan David Cameron. Kom een week lang met jouw vrouw en kinderen in mijn wijk leven van een uitkering in een standaard woning. Ze is benieuwd hoe hij het na die week er van afbrengt. Geestelijk normaal, aan de drank of drugs of compleet doorgedraaid. http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-14486905

Knollema
Knollema9 aug. 2011 - 10:39

De vijfde nacht is geweest. Het bericht kan dus worden verijderd!

dnskrs
dnskrs9 aug. 2011 - 10:39

De rol van Twitter, Facebook en BlackBerry bij de rellen moet echter niet overschat worden. Zonder smartphones en internet zouden er ook rellen zijn uitgebroken, breken nog steeds rellen uit en zal dit in de toekomst niet anders zijn. Al was het maar omdat de overheid via sociale media en smartphones de onruststokers die deze moderne middelen gebruiken relatief gemakkelijk kan opsporen.Zie ook http://bit.ly/nzz5Ub

PietPaaltjes
PietPaaltjes9 aug. 2011 - 10:39

Armoede is geen excuus om misdrijven te plegen.

2 Reacties
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch9 aug. 2011 - 10:39

Armoede is een misdrijf

JoopSchouten
JoopSchouten9 aug. 2011 - 10:39

'Armoede is geen excuus om misdrijven te plegen.' Klopt in het algemeen. Maar Engeland is een financieel feodale staat. Deze creëert omstandigheden die de voedingsbodem voor dit gedrag.

grolschje2
grolschje29 aug. 2011 - 10:39

""De mensen die over hun schrijven, praten en oordelen over de rellen hebben geen idee hoe het is om op te groeien in een omgeving waar er geen werk is en geen ruimte om je te ontplooien."" Geen werk??? Geen ruimte om je te ontplooien??? Je woont verdomme in Londen!

1 Reactie
AlbertHofmann
AlbertHofmann9 aug. 2011 - 10:39

Als er armoede was, zouden de supermarkten er aan gaan, zoals je in het verleden in de VS ook zag mensen weglopend met karren vol met boodschappen. Dit was gerichte beroving, telefoonwinkels, sport winkels, juweliers, alles waar geld ne luxe goederen te vinden waren...en dan nog zeuren over politiestaat. De BBC liet wat text berichtjes zien van relschoppers, pure gerichte acties. En strakjes jezelf afvragen waarom er zoveel stemmen naar de extreem rechtse partijen gaan, een beter Excuus kun je Hank and Ingid niet geven...

Heavymetal
Heavymetal9 aug. 2011 - 10:39

Armoede is inderdaad een misdrijf, maar dat geeft niemand het recht om te gaan plunderen.

1 Reactie
AlbertHofmann
AlbertHofmann9 aug. 2011 - 10:39

Dit is puur roven en vernielen, heeft niks met demonstreren te maken. Al die waardeloze excuses van de politiek, de jeugd heeft niks te doen..

JoopSchouten
JoopSchouten9 aug. 2011 - 10:39

In een kaste maatschappij als de Engelse is het wachten op rotzooi als mensen aanwijsbaar gediscrimineerd worden door 'de honden van de staat' en gedwongen zijn aan de zelfkant van het leven te staan terwijl de upper class weigert een goed sociaal vangnet op poten te zetten. Naar mijn idee kun je daarom van Engelse Kwantumkopjes niet verwachten dat ze redelijk blijven... Het reptielenbrein krijgt immers logischerwijs de overhand (...). Het bekende inhoudsloze riedeltje van machthebbers over deze criminaliteit en dreigen met strenge straffen zal deze 'reptile brains' niets uitmaken. Het verschil tussen het leven in armoede of verblijf in hun middeleeuwse gevangenissen maakt weinig uit en zal daarom in de meeste gevallen geen enkele indruk maken. Aangezien onze huidige zogenaamde leiders het Angelsaksische systeem adoreren is het nu wachten op de desintegratie van onze maatschappij onder leiding van onze geblondeerde Kwantumkop met steun van Henk & Ingrid. De Hema heeft al metalen rolluiken.

1 Reactie
pedens@numeo.fr
pedens@numeo.fr9 aug. 2011 - 10:39

Ha Joop ! zie je dat? na de arme landen in europa, werpt "onze moderne" politiek ook zijn vruchten af in "rijke" landen.... - op de schroot met die politieke navelstaarders. Dit is vooruitgang, de straat op, tijd voor een menselijke politiek! Zoals ik elders al zei: op papier.... heeft het humane ras alle kwaliteiten hiervoor.

[verwijderd]
[verwijderd]9 aug. 2011 - 10:39

De relschoppers van nu de verloren generatie noemen toont een lachwekkend gebrek aan historisch bewustzijn. De verloren generatie was de punkgeneratie. Als je jezelf dan toch belachelijk wilt maken, kun je het plunderen van kleine winkeltjes en het afbranden van middle class auto's en huurwoningen beter een ludieke actie noemen.

1 Reactie
BenJoosten
BenJoosten9 aug. 2011 - 10:39

"De verloren generatie was de punkgeneratie." Onzin. Dat u de punktijd hebt meegemaakt maakt van u nog geen expert op het gebied van historisch bewustzijn. De hoeveelste verloren generatie dit is weet ik zo niet, maar er zijn er al veel geweest, de afgelopen eeuw. Om te beginnen na de 1e wereldoorlog in de VS. Getrude Stein heeft de term destijds gelanceerd en zij was bepaald Diana Ozon niet!

fjacobse
fjacobse9 aug. 2011 - 10:39

De rellen bewijzen maar weer eens het gelijk van Rutte en het ongelijk van de Ella Vogelaars van deze wereld. Je moet mensen geen eeuwige uitkering geven, je moet ze aan het werk zetten. Verder bewijzen de rellen maar weer eens het totale failliet van de Open Door-policy van Labour waardoor vanuit alle uithoeken van de planeet mensen naar Groot-Britannie zijn gekomen omdat ze daar gratis geld krijgen. Allemaal heel nobel van Labour, maar als je geen werk hebt voor die lui dan krijg je dus dit. De befaamde onderklasse van kansloze migranten waar Fortuijn 10 jaar geleden al voor waarschuwde.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten9 aug. 2011 - 10:39

Voor Zorba: Filosoof: Fortuyn leek op Breivik AMSTERDAM - Volgens een bekende Sloveense filosoof is Pim Fortuin de voorganger van de Noorse terrorist Anders Behring Breivik. Slavoj Zizek betoogt in de Britse krant The Guardian dat Fortuyn en Breivik op dezelfde manier hun gedachtegoed vormgeven. Leefbaar Rotterdam staat op zijn achterste poten en werpt een verband tussen beide mannen verre van zich. "Die man is volslagen gek geworden", aldus fractievoorzitter Marco Pastors. "Pim was volslagen geweldloos." Bron: http://www.telegraaf.nl/buitenland/10344777/__Filosoof__Fortuyn_leek_op_Breivik__.html?sn=binnenland,buitenland

Alexanderr2
Alexanderr29 aug. 2011 - 10:39

Ze rellen uit redenen als: 'geen toekomstperspectief, armoede et cetera'. Ik kan die agressie begrijpen die daar uit voorkomt. Maar wat ik dan niet begrijp is dat die personen wel blijkbaar allemaal een blackberry et cetera hebben. Dat betekent dat ze toch wel in staat zijn geweest iets te kopen wat buiten 'voedsel' valt. Dus of dat nu pure armoede is? En ga nu niet doen alsof een blackberry bij de 1e levensbehoefte hoort... Ik heb ook geen blackberry of iphone. Meerderheid van deze relschoppers relt omdat ze daar op kicken, ze vallen niet voor niets ook journalisten aan. En gericht is het al helemaal niet, want ze pakken alles aan, zelfs woonhuizen. Moet je je eens voorstellen... dat blok met al die woningen wat je uitgebrand op TV zag... dat kon zo een shot zijn in een WWII oorlogsfilm... En dan komen mensen hier ook nog eens met respect, ja respect... voor die relschoppers? Hardwerkende mensen daar in London verliezen nu de laatste paar dagen alles wat ze opgebouwd hebben door een stel malloten.

1 Reactie
hansdekkers
hansdekkers9 aug. 2011 - 10:39

Ze rellen uit frustratie over de in Engeland bijzonder grote inkomensverschillen. Een samenleving kan alleen maar stabiel zijn als die verschillen niet te groot zijn. Zie daarvoor het uitstekende boek 'The Spirit level' van de Engelse wetenschappers Richard Wilkinson en Kate Pickett.

Sonia2
Sonia29 aug. 2011 - 10:39

Op de Britse televisie wordt er genuanceerder gepraat dan hier, dus dat zegt wel wat. Het meest zinnige commentaar op de rellen komt wat mij betreft van onderzoeksjournalist Tony Goslin op RT: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YDNDrTWrZV0

2 Reacties
Dehnus
Dehnus9 aug. 2011 - 10:39

Viel mij ook al op, hier in NL, bijvoorbeeld bij Knevel en van den Brink. "Ja er zijn geen redenen. Punt!" Terwijl in Engeland ze op de TV echt redenen aanwijzen. Het laat wel zien dat wij veel dieper in de Coorperate Aars zitten dan Engelland dat zelfs onze zogenaamde "LINKSE!" media (aldus de Rechtse medemens) mensen weg zet als niks. Wat we hier zien is een Klassenstrijd jongens. Deze mensen hebben eerst vredelijk geprotesteerd en nu worden ze boos. Dan is er maar een klein iets over voordat het ontploft, dat is altijd al zo geweest. De gevoelens liggen er en de politie haar normale optreden waar die jongeman van 29 is afgeschoten heeft het vuurtje in het kruitvat gegooid. De politie is hier dus ook geen schuldige, maar krijgt de schuld wel omdat zij de personificatie zijn van het jarenlange beleid van de "Hoge heren" (zowel Links als Rechts). Het constante "CONSUMEER CONSUMEER CONSUMEER!" terwijl deze mensen geen banen konden krijgen of als ze het wel krijgen zich diep in de schulden staken omdat het mogelijk was en via die manier in de problemen kwamen...gaat op den duur verkeerd. Maar als een paar mensen zeggen dat dit verkeerd is en dat we eens wat meer op moeten letten, wat we consumeren, dat we wat minder afval moeten produceren of zelfs mensen maar helpen met schuld sanering.... dan worden deze mensen weggezet als Linkse/Rechse gekken die hun mond moeten houden. De kerk van het Materiaal en haar messiah het Groot Kapitaal duld geen tegenspraak. PS: Als je denkt dat dit erg is, moet je de Klassenstrijd van Finland, Groningen, etc eens lezen. Daar zijn geen beelden van omdat het zo lang geleden is. Maar dat ging er nog veel harder aan toe, in Finland zijn er letterlijk mensen geëxecuteerd naderhand alsof ze verraders waren. Of de grote held van Anders Breivik, Tsaar Nicholas, die zijn eigen mensen volledig neersloeg omdat ze vrijheid van meningsuiting en een constitutie wouden die man was ook geen lekkere.

sinas020
sinas0209 aug. 2011 - 10:39

Heb je Newsnight gezien gister? Mackenzie van the Sun? Beslist geen gematigde taal hoor. En de BBC dramatiseert er ook een stuk op los. En dan die taal van Cameron: dit is simpelweg criminaliteit en we sluiten ze allemaal op... jaja, was het idd maar zo simpel. Er is weinig bereidheid om naar de complexiteit van dit probleem te kijken; een enorme weerzin om af te vragen waar dit vandaan komt. Want dit is niks nieuws, het probleem is er al jarenlang! Dit is niet de 'verloren generatie', dit zijn *de kinderen* van de verloren generatie! Ik woon zelf zo'n 6 jaar in Engeland en het verbaast me allemaal niks. De kloof tussen arm en rijk is enorm en natuurlijk veroorzaakt dat op een gegeven moment sociale onrust. Jongeren uit arme wijken klagen al jaren dat er niks voor ze te doen is - en dat is ook zo! Op zo'n beetje elke straat hangen bordjes "no ball games allowed". Er is geen speelplaats of watdanook in de meeste steden. En dus worden er steeds meer jeugdcentra en andere sociale voorzieningen gesloten. En dan heb ik het nog niet eens over de kansloosheid van jongeren in het vinden van werk. In de Engelse maatschappij leven twee groepen langs elkaar heen, die elkaar haten. Zo kom je nergens. Tenzij je welvaart gelijk verdeelt los je helemaal niks op. Ik hoop dat deze riots iig een paar mensen de ogen doet openen. En, vanuit persoonlijk oogpunt vind ik het wel eens prettig dat men in het buitenland ook eindelijk eens ziet dat Engeland een ARM en oneerlijk land is, en niet lalaland zoals in Inspector Morse oid...

Yggdrasil
Yggdrasil9 aug. 2011 - 10:39

Net zoals Breivik weggezet wordt als een psychopathische gek om hem maar niet verantwoordelijk te hoeven maken voor zijn daden zo worden ook de jongeren hier beschuldigd van rellen om het rellen. Blijkbaar durft niemand het aan om deze rellen te betitelen als sociale onrust omdat daarmee zou blijken dat het politieke systeem heeft gefaald. Maar het is evident dat het hier om jongeren gaat die door het systeem buitenspel worden gezet. Het zijn voornamelijk kansloze jongeren zonder enig toekomstperspectief en dat mag het systeem zich aanrekenen en de oplossing is bepaald niet het inzetten van extra politie, sterker nog de kans is zelfs groter dat het daarmee extra escaleert. En het vergroot tevens de kans dat het overslaat naar het vasteland alhoewel men maar al te gemakkelijk vergeet dat die onrusten er al geweest zijn in de Parijse banlieues, dus zo nieuw is het fenomeen nou ook weer niet. Ook dit zijn weer de uitwassen van het kapitalistische systeem met een rijke tot zeer rijke bovenlaag, een hardwerkende middenlaag en een kansloze onderlaag. Het hele kapitalistische systeem moet op de schop.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten9 aug. 2011 - 10:39

'Blijkbaar durft niemand het aan om deze rellen te betitelen als sociale onrust omdat daarmee zou blijken dat het politieke systeem heeft gefaald.' Precies Ygg, zo denk ik er ook over. Nuanceren komt de huidige machthebbers niet uit.

Sonia2
Sonia29 aug. 2011 - 10:39

Wat wij in Nederland niet weten is dat genoemde sociale onrust in Groot-Brittannië al decennialang bestaat. Om de zoveel jaar breken er rellen uit. Dat feit lezen we in onze "kwaliteitskranten" niet, simpelweg omdat niemand de burgers op 'verkeerde gedachten' wil brengen. De laatste 10 jaar sterft er gemiddeld 1 Brit met etnische achtergrond per maand in een politiecel. Oorzaak? Grootschalig onderzoek? Ooit een politieman veroordeeld? Nee. De aanleiding tot de rellen, de dood van Mark Duggan, vertoonde hetzelfde patroon. Na 3 dagen rellen blijkt dat Duggan niet op de politie geschoten heeft. Een oogetuige in de Evening Standard verklaarde gisteren dat Duggan werd doodgeschoten terwijl drie of vier agenten hem tegen de grond hielden. In London heeft een bezuiniging plaatsgevonden op de jongerenhulpverlening en sociaal-maatschappelijke instellingen van 75%. In de eerste 100 dagen van de conservatieve regering moest de wijk Tottenham PER DAG iedere keer opnieuw 68.000 pond meer bezuinigen op sociale instellingen. Onlangs is er zelfs een groot arbeidsbureau (job centre) gesloten. De lijst van dit soort ellende is lang. Waarom wij niet geïnformeerd worden over dit soort gegevens is evident: dat staat ons namelijk ook te wachten.

[verwijderd]
[verwijderd]9 aug. 2011 - 10:39

Verloren generatie. Nogal een gotspe om met deze woorden keiharde criminelen aan te duiden. Deze rellen hebben weinig met onvrede te maken, maar alles met crimineel gedrag.

3 Reacties
JanJansen9
JanJansen99 aug. 2011 - 10:39

Deels met je eens, Jatten doe je niet bij de middenstander om de hoek. En de zaak in de fik steken al helemaal niet. Maar in een samenleving waar de kloof tussen arm en rijk, kanshebbers en lozers steeds groter wordt kan dit het rechtstreekse gevolg zijn. Hier komt de relatieve deprivatie om de hoek kijken. In dit kader is Nederland ook gewaarschuwd; zeker met dit rariteitenkabinet met aan het hoofd de grote leider GW.

Sonia2
Sonia29 aug. 2011 - 10:39

Het zal je ongetwijfeld een comfortabeler gevoel geven, wanneer je deze mensen dehumaniseert.

Zjenny
Zjenny9 aug. 2011 - 10:39

De hele gedepriveerde onderklasse is crimineel..omdat ze niks hebben...zoiets? Bedoel je dat?

frankie50
frankie509 aug. 2011 - 10:39

Het begint erop te lijken dat elke nieuwe generatie vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw een verloren generatie is.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten9 aug. 2011 - 10:39

Ja, 'lost in finance' Frank. ; )

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai9 aug. 2011 - 10:39

Jammer dat deze terechte onvrede tegen het bijna feodale Engelse klasse systeem op deze mannier zijn vertaling krijgt. In plaats van een duidelijk protest in de dure wijken en de regeringsgebouwen van Londen het leegroven van kleine winkeliers en het in brand steken van hun eigen armoedige leefomgeving. Dom contraproductief en jammer op deze mannier blijft het sociale onrecht bestaan.

1 Reactie
Sonia2
Sonia29 aug. 2011 - 10:39

Weet jij hoeveel grote demonstraties er in GB de laatste maanden hebben plaatsgevonden? Heel veel. Hebben ze iets geholpen? Nee. Is het huidige geweld dan verassend?

Charta46
Charta469 aug. 2011 - 10:39

Omdat er een massale inzet van politie was aangekondigd is het gisteravond relatief rustig in Londen gebleven. Nu was het weer in tal van andere steden een puinhoop. Mijn conclusie is dat er te laat is ingegrepen en in 1e instantie te weing politie is ingezet. Lijkt me een leerpuntje!

1 Reactie
Sonia2
Sonia29 aug. 2011 - 10:39

1700 agenten na dag 1. Voor de royal wedding werden er 5000 opgetrommeld.

doeidoei
doeidoei9 aug. 2011 - 10:39

Nu maar hopen dat dit eindelijk een maatschappelijke discussie over de multiculti samenleving op gang brengt. In Nederland is deze discussie - gelukkig - al jaren geen taboe meer. In Engeland helaas wel.

3 Reacties
BenJoosten
BenJoosten9 aug. 2011 - 10:39

Dit heeft niets maar dan ook niets met de multiculturele samenleving te maken. Vreemd dat u dit er met de haren bijsleept. Waarmee het dan wel te maken heeft? Met de klassensamenleving die Engeland nog altijd is, met meer dan 30 jaar neoliberaal beleid en last but not least met de economische crisis.

robertvdheide
robertvdheide9 aug. 2011 - 10:39

hahaha de imperialisten uit engeland ,hebben zelf al die culturen veroverd ,,en die mensen zijn dus gewoon brits

sam tosha
sam tosha9 aug. 2011 - 10:39

Ach ja het ligt allemaal weer aan de multi-culti. Als je die bril had afgezet had je kunnen zien dat de groep relschoppers een heel gemêleerd gezelschap was en dat deze rellen liggen aan de frustratie die de uiterst oneerlijke verdeling tussen arm en rijk en de bezuinigingen die daar het afgelopen jaar bovenop zijn gekomen. Net als hier worden mensen met een hoog inkomen gespaard en wordt de rest geknot. Dit soort rellen zijn een rechtstreeks gevolg van de alsmaar groter wordende kloof tussen rijk en arm hier in het westen.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman9 aug. 2011 - 10:39

Dit krijg je als je je blindstaart op "war on terror", als je blijft geloven dat het helpt als je de rijken rijker laat worden. Dit krijg je als je een hele generatie van mensen die niet rijk zijn geboren laat stikken. In Londen zijn 1 miljoen werkeloze jongeren. Velen daarvan hebben geen huis. Ze hebben niets te verliezen: een carriere zit er voor hen niet in, werk zit er voor hen niet in. De staat van GB heeft tientallen jaren lang verzuimd om er te zijn voor *al* haar burgers.

1 Reactie
Godbestaatniet
Godbestaatniet9 aug. 2011 - 10:39

U zult waarschijnlijk een punt hebben, er zijn veel slachtoffers van een koude onverschillige overheid en maatschappij. Maar blijf alstublieft ook oog houden voor een x-aantal types die simpelweg niet willen. Daarbij, wat had u in gedachten voor de mensen aan de onderkant. Ik kom niet verder dan een kleine verhoging op de uitkering. Een kleine, ten eerste omdat er weinig geld is in de tijden van crisis. Ten tweede (en dat mag u gerust jaloezie noemen) omdat ik het echt onverkoopbaar zou vinden om thuis zitten net zo lucratief te laten zijn als hard werken.

Godbestaatniet
Godbestaatniet9 aug. 2011 - 10:39

Verloren generatie, come on. Waar gaat dat dan over? Voor sommigen is er geen werk. Voor de een niet omdat ze er geen zin in hebben. Weer een ander doet zijn stinkende best, maar komt er maar niet doorheen. Voor beide partijen bestaat er het sociaal vangnet. Dat is geen vetpot; ik weet het. Zelf werk ik als hulp-kok in een restaurant, verdien ongeveer 1300 netto, daar gaat dan nog de huur, stroom, overige vaste lasten en de boodschappen vanaf. Toch kan ik ermee rondkomen. Graag had ik ook zo'n mooie plasma aan de muur, of een ipad2 of wat dies meer zij aan 'hippe' dingen. Maar zo ben ik ook tevreden. Het stoort me dan ook meer dan gebruikelijk dat er ter linker zijde weer gekozen wordt voor de slachtofferrol. Deze mensen zijn geen slachtoffers. Het zijn dieven en geweldplegers. Hoe denk je in hemelsnaam je positie te verbeter door ruiten in te gooien, huizen af te branden en hardwerkende ondernemers te ruïneren? Het is de weg van de minste weerstand. Je kunt met geen goed fatsoen beweren dat er échte armoede heerst in onze landen. In Afrika liggen mensen te creperen van de dorst, dát is armoede. Zelfs al hebben deze jongeren het moeilijk; door discriminatie, achterstand of whatever. Er zijn veel soortgelijke gevallen die wél werk kunnen vinden. Waar ik werk, werken zo'n beetje alle culturen en sociale klassen met elkaar. Niemand die langs elkaar heen loopt of elkaar uitsluit op grond van die verschillen. Het heeft te maken met je kijk op de maatschappij. Als bij ons 's avonds (bij de afhaal) jongens van Noord-Afrikaanse afkomst de boel verstieren, wordt mijn Marokkaanse collega voor sukkel uitgemaakt omdat hij voor weinig geld de bestellingen opneemt en de tafels schoonmaakt. Dan verzucht hij in de keuken 'die doen de hele dag niets, blowen en trekken een uitkering'. Om een lang verhaal kort te maken; het stoort me enorm dat er zoveel begrip bestaat voor de relschoppers. Deze mensen moeten uiteraard geholpen worden wanneer ze het zwaar hebben. Maar dan ook graag een beetje hulp voor de mensen die het óók zwaar hebben en wél hun stinkende best doen om er iets van te maken. Dit gedrag is geen 'machteloosheid'. Het is lekker jatten, vernielen en herrie trappen en de brave 'sukkel' mag het opruimen en weer voor nieuwe spulletjes zorgen. Dit gedrag moet keihard bestraft worden, al was het maar om de rest die ook graag iets nieuws wilt, maar te beschaafd is om het te gaan jatten een hart onder de riem te steken.

4 Reacties
BasVV
BasVV9 aug. 2011 - 10:39

God: Goed verhaal. Ik ben het met je eens.

Sonia2
Sonia29 aug. 2011 - 10:39

En jij denkt dat het criminaliseren en dehumaniseren van bevolkingsgroepen, wat jij doet, een oplossing is? Maak je borst dan maar nat.

JanJansen17
JanJansen179 aug. 2011 - 10:39

""Deze mensen moeten uiteraard geholpen worden wanneer ze het zwaar hebben. Maar dan ook graag een beetje hulp voor de mensen die het óók zwaar hebben en wél hun stinkende best doen om er iets van te maken"' Stuur een brief aan dhr. Rutte en vraag hoe hij eventuele rellen in ons land denkt te kunnen voorkomen; als tenminste het stinkende best doen geen soelaas meer biedt; integendeel zelfs, het wachten is op prinsjesdag!!!

GijsUtrecht
GijsUtrecht9 aug. 2011 - 10:39

Sluit me helemaal bij je verhaal aan.

Centurion2
Centurion29 aug. 2011 - 10:39

Ik begrijp werkelijk niet dat op dit forum er mensen zijn die dit geweld goedkeuren. Als je van mening bent dat de geringe kans die je in de maatschappij hebt, nog verder om zeep is geholpen door de banken, financiele topmensen of politici. Sloop dan hooguit een duur bankgebouw, gooi dáár de ruiten in of breek een gebouw van de gemeente af. Maar niet de winkel van je buurman/-vrouw die tenminste wel iets van zijn of haar leven heeft weten te maken! Dit is geweld wat op geen enkele wijze te rechtvaardigen valt. In een land als Engeland leven en je dan zo gedragen. Dat soort mensen verdienen de Syrische veiligheidstroepen. Alles wat gesloopt is zal betaald moeten worden om weer te worden opgebouwd. 17x raden wie die kosten het meest zullen voelen.

5 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil9 aug. 2011 - 10:39

Ik begrijp werkelijk niet dat op dit forum er mensen zijn die dit geweld goedkeuren. ============== We hebben er weer eentje, een onvervalste Wilderiaanse verdraaiing . Het geweld wordt door niemand goedgekeurd, de herkomst van het geweld wordt geduid en dat is geheel iets anders dan het goedkeuren.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos9 aug. 2011 - 10:39

Helemaal mee eens.

Sonia2
Sonia29 aug. 2011 - 10:39

Wie keurt hier plunderen en brandstichting goed?

robertvdheide
robertvdheide9 aug. 2011 - 10:39

begrijpen is geen goedkeuren

meijerlahn
meijerlahn9 aug. 2011 - 10:39

http://www.dejaap.nl/2011/08/09/brandend-londen-wel-degelijk-politiek-ingegeven/

fjacobse
fjacobse9 aug. 2011 - 10:39

Years of liberal dogma have spawned a generation of amoral, uneducated, welfare dependent, brutalised youngsters http://www.dailymail.co.uk/debate/article-2024284/UK-riots-2011-Liberal-dogma-spawned-generation-brutalised-youths.html#ixzz1Ud7iRMJ6 Beste analyse die ik tot nu toe gelezen heb. In ieder geval beter dan de gebruikelijke zie-je-wel-dat-mijn-dogmas-kloppen-analyses van de linkschmensen op dit forum.

2 Reacties
FrenkMahon
FrenkMahon9 aug. 2011 - 10:39

Ik heb niet zoveel met deze Engelse jongeren die de schuld bij de overheid, moslim's en oost Europeanen neerleggen. De jongeren vinden zich een slachtoffer en vinden het tijd worden om zelf actie te nemen. 3 Moslims zijn afgelopen nacht vermoord omdat zij hun wijk wilde beschermen. Een vriendin van me had een bericht waar ik me volledig bij kan aansluiten; Message to all the rioters ........... u wanna be big men and fight to the death , well get your sorry little arses on the next plane to Afghanistan and stand alongside real men , they're called soldiers and they are fighting a war unlike you bunch of pathetic wastes of space !!!!!!

denmol
denmol9 aug. 2011 - 10:39

"Beste analyse die ik tot nu toe gelezen heb. In ieder geval beter dan de gebruikelijke zie-je-wel-dat-mijn-dogmas-kloppen-analyses van de linkschmensen op dit forum." Hoi Paul Dijkhuis alias Zorba de Griek. Je bent weer voorspelbaar in je opvatting dat dit allemaal de schuld is van de multiculturele samenleving. Alles wat fout gaat of kan gaan is volgens lieden als jij de schuld van jawel de multiculturele samenleving. Als je echt slim bent dan weet je dat mensen die spreken van een mislukking van de multiculturele samenleving buiten de realiteit staan en dus in de ontkenningsfase zitten . Om in de oorlogstaal van Wilders te spreken, ze voeren een achterhoede gevecht.

JanJansen17
JanJansen179 aug. 2011 - 10:39

Voor degene die het geweld, ongeacht de achtergrond van het ontstaan van het geweld, radicaal afwijst en denkt dat uitsluitend werk de oplossing is, zou ik willen zeggen dat werk èn een redelijk inkomen aan iedereen bestaanzekerheid biedt, en dus aan een ieder die kans moet worden geboden uitzicht te krijgen op werk, naast de kans op verbetering van levensomstandigheden. Als er echter op sociale voorzienigheden, als onderwijs, dermate veel is bezuinigd en men nauwelijks of geen uitzicht meer heeft op een toekomst zonder in armoede te vervallen; valt er weinig meer te verliezen; en dat is in de meeste gevallen nog de beste motivatie om te rebelleren 'met geweld'. Kijk de historie er nog maar eens op na, en verdiep u eens in de sociale problematiek die achter de rebellie verscholen ligt. Het leven is bij lange na niet zo zwart /wit als u denkt!!! Waarmee ik niet wil zeggen dat geweld als middel moet worden toegepast. Er zijn vast geweldloze acties te organiseren, maar vaak hebben die een veel langere adem nodig om te worden gehoord.

1 Reactie
Sonia2
Sonia29 aug. 2011 - 10:39

"Er zijn vast geweldloze acties te organiseren, maar vaak hebben die een veel langere adem nodig om te worden gehoord." Hoeveel geweldloze demonstraties moeten er dan nog worden georganiseerd? In GB zijn er al maandenlang grote demonstraties, en wat helpen die? De problemen in die wijken spelen al tientallen jaren. De kruik gaat net zo lang te water tot hij barst. Elke echte verandering gaat met geweld gepaard. Ik kan er ook niets aan doen, het is nu eenmaal een feit.

kruidvat2
kruidvat29 aug. 2011 - 10:39

Als je de Keynesianen mag geloven zou dit wel uitstekend voor de economie zijn. Denk eens aan alle werkverschaffing die dit oplevert!

1 Reactie
IraHayes
IraHayes9 aug. 2011 - 10:39

Misschien is dit wel opgezet door de EU om de economie inderdaad weer op gang te helpen. Past precies in de lijn van het Cash for Clunkers programma wat we al eerder hebben gehad. Ondertussen draait Frédéric Bastiat zich nog een keer om in zijn graf...

FrenkMahon
FrenkMahon9 aug. 2011 - 10:39

Als de Engelse regering lef had zou het reageren alsof het Belfast was, nu wordt er met fluwelen handschoenen gewerkt in deze Engelse zomer.

1 Reactie
Sonia2
Sonia29 aug. 2011 - 10:39

Belfast een goed voorbeeld van "lef"???

grolschje2
grolschje29 aug. 2011 - 10:39

Alle relschoppers lopen in broeken van 100 pond. Ze dragen G-star shirtjes en hebben een blackberry. Wat een armoede heerst er daar toch zeg. Al die jongeren hebben gratis onderwijs kunnen volgen. Maar ipv goed hun best te doen op school spijbelde ze om te gaan blowen. Niemand van die jongeren heeft een vak geleerd, dan is het niet zo gek dat ze geen werk kunnen vinden. http://blogs.telegraph.co.uk/news/katharinebirbalsingh/100100161/no-wonder-these-kids-think-stealing-trainers-is-ok-everyone-makes-excuses-for-them/

2 Reacties
Bakoe
Bakoe9 aug. 2011 - 10:39

Als u goed had opgelet op school zou u ook weten dat consumenten goederen, zoals Blackberry's, spijkerbroeken, tshirts, geen werkelijke waarde vertegenwoordigen, maar slechts de dagwaarde. Het is prullaria. Als de rellende lieden allemaal in het bezit zouden zijn van een redelijk riante automobiel, en in het zakencentrum een penthouse zouden hebben, dan kan je over rijkdom spreken. Niet wanneer ze met goed bedoelde rommel in de rondte lopen.

Yggdrasil
Yggdrasil9 aug. 2011 - 10:39

Alle relschoppers lopen in broeken van 100 pond. Ze dragen G-star shirtjes en hebben een blackberry. =========== Wanner u naar een voetbalwedstrijd kijkt en een doelpunt wordt 5 keer herhaald dan denkt u ook dat het 5-0 is ?

BillDuin
BillDuin9 aug. 2011 - 10:39

"Mögen die Feuer in Londons Straßen noch lange brennen und viele Herzen in Brand setzen." Boeiend artikel. http://www.antifa.de/cms/content/view/1730/1/

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans19479 aug. 2011 - 10:39

Boeiend? Het artikel laat zien hoe extreem links 'analyseert' hoe deze ' verworpenen der aarde' voor de revolutionaire kar gespannen moet worden. Zoals extreem rechts ook zal trachten meer aanhang onder deze kanslozen te werven. De geschiedenis laat zien hoe de onderklasse linksom of rechtsom kan afslaan.

grolschje2
grolschje29 aug. 2011 - 10:39

http://www.dailymail.co.uk/debate/article-2024284/UK-riots-2011-Liberal-dogma-spawned-generation-brutalised-youths.html#ixzz1Ud7iRMJ6 Nog een goed artikel of de herkomst van deze rellen. Met etniciteit heeft het volgens mij niks te maken. Met opvoeding heeft het alles te maken. Deze jongeren hebben totaal geen moreel-kompas en denken niet verder dan 10 minuten in de toekomst. Daarom zijn ze totaal onopgeleid. Nooit een vak geleerd. De enige waarop ze boos zouden moeten zijn is zichzelf. Al is de meerderheid volgens mij helemaal niet boos. Maar vinden ze dit 'verzetje' hartstikke leuk.

1 Reactie
JanJansen17
JanJansen179 aug. 2011 - 10:39

""Met etniciteit heeft het volgens mij niks te maken. Met opvoeding heeft het alles te maken. Deze jongeren hebben totaal geen moreel-kompas en denken niet verder dan 10 minuten in de toekomst. Daarom zijn ze totaal onopgeleid. Nooit een vak geleerd. De enige waarop ze boos zouden moeten zijn is zichzelf. Al is de meerderheid volgens mij helemaal niet boos. Maar vinden ze dit 'verzetje' hartstikke leuk"' Dit is een generalisatie die pak 'm weg 100 jaar geleden werd gebruikt door fabrikanten tegen hun arbeiders die rebelleerden tegen de ingelofelijke inkomensverschillen en verschillen in levenstandaard. Tuig van de richel werden ze genoemd, hard werken en goed straffen dat zou ze leren!! Zo werd er enkele decennia geleden gesproken over de 'niggers' in Amerika en nog minder lang over de zwarte bevolking in Afrika; de apartheid!! Nu schijnen we dezelfde soort van redenaartrant weer te bezigen. Waarom worden mensen niet als medemensen gezien, maar altijd als minder en dat ze niet beter verdienen?

leeuwenvanj
leeuwenvanj9 aug. 2011 - 10:39

http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/08/10/recept-voor-rellen-la-londen Interessante reacties.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos9 aug. 2011 - 10:39

En daar moeten ook nog twintig forse scheppen gebrekkig normbesef aan worden toegevoegd. En wat schepjes senstiezoekerij maar vooral ook hele brokken egocentrische aandachtzoekerij.

[verwijderd]
[verwijderd]9 aug. 2011 - 10:39

Nou ik hoop maar dat het niet allemaal allochtonen zijn. Anders dan zou het wel aangeven dat de multiculturele samenleving echt onhoudbaar is. Hopen dat de New Kids Turbo ook van de partij zijn...

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman9 aug. 2011 - 10:39

[Nou ik hoop maar dat het niet allemaal allochtonen zijn. Anders dan zou het wel aangeven dat de multiculturele samenleving echt onhoudbaar is.] Als je het nieuws een klein beetje gevolgd zou hebben, zou je weten dat het alles door elkaar is: blank, zwart, bruin, vele generaties Engels, en pas nieuw. Alles door elkaar. Het heeft dan ook alleen maar iets te maken met kansloos, machteloos, zonder enig toekomstperspectief. Daar is geen kleur of afkomst of religie aan te bekennen...

Veghelaar
Veghelaar9 aug. 2011 - 10:39

Ja ho even zeg: mag ik even een vergelijking maken (niet meteen schieten!) ik ken ook veel jongeren die geen vriendinnetje kunnen krijgen en seksueel gefrustreerd zijn: moeten we dan meer begrip voor ze hebben als ze aan het verkrachten slaan? Dacht het niet!

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman9 aug. 2011 - 10:39

Niemand zegt hier dat je ergens begrip voor zou moeten hebben. Maar het is een wetmatigheid, dat als je een generatie laat opgroeien van mensen die helemaal niets te verliezen hebben, geen werk, geen huis, geen carriere, niets... dat veel van die mensen zich dan ook nergens door laten afschrikken. Wat je vergelijking betreft: als jij 1 miljoen jongens zou laten opgroeien zonder de kans om ooit een meisje tegen te komen, dan is de kans dat daar rottigheid uit voortkomt, inderdaad erg groot. Dat heeft niets te maken met wel of geen begrip hebben voor iemand. Het heeft alles te maken met ongelofelijk stupide beleid.

ErnsTT2
ErnsTT29 aug. 2011 - 10:39

['Armoede is geen excuus om misdrijven te plegen.'] Klopt in het algemeen. En Nederland is ook zo'n financieel feodale staat. Deze creëert omstandigheden die de voedingsbodem voor dit soort protesten.

1 Reactie
EpiktKtistec
EpiktKtistec9 aug. 2011 - 10:39

Dit zijn geen protesten. Het zijn verveelde nietsnutten die niet bereid zijn iets te moeten doen om het te verdienen. De enige die wel protesteren zijn dezelfden die nou zeer terecht zelf de straten van dit tuig ontdoen. Vooral ondernemers en andere herdwerkenden die zich meestal uit diezelfde zogenaamde uitzichtloze lagere klassen hebben omhooggewerkt. Het enige wat dat omhoogwerken tegenhoudt zijn anderen uit diezelfde sociale klassen en hun zelfverklaarde slachtofferschap. Alleen die ondernemers en andere hardwerkenden hebben recht en reden tot protesteren.

Yggdrasil
Yggdrasil9 aug. 2011 - 10:39

Gezien de reacties hier is de groep als volgt te duiden. Ze hebben allemaal een broek aan van 100 pond Ze hebben allemaal een G-star T-shirt aan Ze hebben allemaal een blackberry Ze zijn allemaal te lui om goed onderwijs te volgen Ze zijn allemaal te lui om te werken Ze zijn allemaal immigrant Ze zijn allemaal hooligan En omdat "ze" allemaal zo zijn daarom heeft Wilders gelijk. Klopt deze samenvatting een beetje ?

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman9 aug. 2011 - 10:39

Ik ben benieuwd op welke Nederlandse partij die relschoppers zouden stemmen. Ik heb wel zo'n idee...

grolschje2
grolschje29 aug. 2011 - 10:39

Ze zijn niet allemaal immigrant en Wilders heeft niet gelijk.

EpiktKtistec
EpiktKtistec9 aug. 2011 - 10:39

Het hoofdredactioneel commentaar van de NRC gisteren was duidelijk: "Al te vrome analyses over straatrellen, zoals in Londen, zijn zinloos. Jongeren vervelen zich vaak, zeker jongeren die de school niet zien als investering in de toekomst maar als hinderlijke disciplinering van de dag. En sommige van die jongeren vinden het spannend, rechtvaardig, gaaf of cool – het woordgebruik varieert al naar gelang de tijdgeest – om met de politie te vechten, die te verjagen en vervolgens winkelruiten in te kinkelen en er met de buit vandoor te gaan. Als ze daarvoor ook nog een politiek getint alibi hebben, is de cirkel rond. De plunderende jongeren kunnen zich dan presenteren als ‘rebels with a cause’. Hun uitdagende vraag aan het officiële gezag wordt dan: ‘wie is hier de baas in de buurt, jullie politie of wij?’" "Hebben regering en politie de steden nog wel onder controle? Premier Cameron is zich daarvan bewust. Teruggekeerd van vakantie riep hij het Lagerhuis bijeen en trok hij de politieverloven in. Alleen het leger zet hij niet in om de orde te herstellen die hij zichtbaar is kwijtgeraakt. Het ligt niet voor de hand dat hij naderhand de jeugd met zachte hand tegemoet zal treden. Zijn kiezers vragen het tegenovergestelde, zeker nu ze worden getroffen door een economische recessie die eerder noopt tot trimmen dan tot uitbreiden van sociale programma’s. Maar snel hard optreden alleen is niet genoeg, ook niet in een maatschappij die toch al veel scherpe tegenstellingen kent. Een structureel probleem is dat de politie zich te weinig op straat vertoont en vaak pas achteraf aan de hand van videobeelden de daders wil grijpen. Engeland is een van de best bewaakte samenlevingen. Zij het niet door geüniformeerde agenten maar door camera’s. Zo creëer je geen sociale veiligheid." Dit straattuig als slachtoffers zien zoals velen hier doen maar zeker zijzelf is een gotspe maar ook zeker geen verrassing. Ze hebben in deze moderne westerse maatschappijen alle kans om zich via scholing en bijbehorende eigen inzet te ontwikkelen, ook in Engeland. Iedereen die beweert dat ze die kans niet hebben is schuldig aan een leugen die voor de een een ideologisch bepaalde politieke grond heeft en de ander als zelfverklaard slachtoffer een reden om niets aan eigen tekortschieten te doen. Het is natuurlijk gemakkelijk om de klassenmaatschappij, die Engeland nog steeds kan zijn voor wie het wil, als verantwoordelijk aan te wijzen. Maar wie draagt dan vooral dat klassenbewustzijn, en houdt de daarmee verbonden grenzen in ere? Dat zijn niet in de laatste plaats deze jongeren zelf die vooral product van een zelfverkozen zelfbeeld zijn. Het is natuurlijk veel gemakkelijker te geloven dat je toch geen kans krijgt, dat ontslaat je dan meteen van alle plicht dan ook iets aan jezelf en je ontwikkeling te doen, en maakt tegelijkertijd van eenieder die het uit de eigen klasse wel doet tot verachtelijke verrader. Het barst in Engeland van de mensen, ook en juist uit de laagste sociale klassen, die bewezen hebben hun talenten te kunnen ontwikkelen. Maar ik weet zeker dat dit soort rellende jongeren sowieso niet eerder tevreden zullen zijn en afgunstig op anderen zullen blijven zolang ze geen dure nieuwe auto uit het hogere segment rijden, geen Iphone e.d. waarmee ze onbeperkt kunnen surfen en bellen, geen dure sieraden, merkkleding, en villa of etage in de city hebben liefst met zwembad. Een leven van hard werken en daarbij toch nog op de kleintjes letten (in meerdere opties) is iets waarvan de gedachte hen alleen al doet gruwelen. Het gaat ook al lang niet meer om etnisch onderscheid. Je ziet dat aan de jongeren zelf, het is wit, bruin, en zwart. Het enige waarin ze overeenkomen is een gedeeltelijke combinatie van hun sociale klasse, een gemeenschappelijke ruggegraatloosheid, en prinsjesgedrag. Het is tevens de enige reden waarom sommige etnische groepen nog oververtegenwoordigd zijn. Bij de rellen in de jaren tachtig was het nog zeer overwegend donker, nu is het al gemeleerder. Een paar generaties later was er geen verschil met de demografie meer geweest. Het is geen discriminatie maar zelfbeeld van lagere klassen. Daar zijn sterkere mensen, die ook in de lagere klassen vertegenwoordigd zijn, niet schuldig aan. Degenen die zich nog het meest ergeren aan dit tuig zijn de ondernemers en overige hardwerkenden juist uit diezelfde lagere klassen. Degenen die weten dat je door hard werken je kansen kunt creëren en wel tevreden zijn met een gewoon verworven bezit. Iets wat zij wel als een vorm van rijkdom kunnen zien, en terecht iets om trots op te zijn. Dit in tegenstelling tot deze patatjongeren die er hun neus voor ophalen. Als dit straks in Nederland gebeurt zal ik in ieder geval, net als vele kleine ondernemers en andere hardwerkenden nu in Engeland, de handen en voeten tekort komende politie, werk uit handen nemen door zelf, zoals we gewend zijn met eigen middelen, de straten en daardoor onszelf van dit tuig te ontdoen. Het is de enige taal die zij allen goed zullen verstaan.

2 Reacties
Zjenny
Zjenny9 aug. 2011 - 10:39

En zo hobbelen we van de ene sociale ellende de andere in.,en we leren schijnbaar niet dat grote inkomensverschillen en ontwikkelingsverschillen dit soort ellende veroorzaken. Wat is er nodig om het te laten doordringen in de de koppen van beleidsmakers en financiers dat ALLE mensen ruimte nodig hebben?? en niet alleen die paar die nu alweer met de winsten gaan lopen?en zich nergens ene rotmoer van aantrekken.

Sonia2
Sonia29 aug. 2011 - 10:39

Je bedoelt de NRC die na de aanslag en massamoord in Noorwegen schreef dat het wel het werk van al-Qaida moest zijn geweest?

BelegenBelg
BelegenBelg9 aug. 2011 - 10:39

Er worden weer redenen en verklaringen bijgesleurd. Alles wat ik zie, zijn verwende jongeren die bij gebrek aan opvoeding en weerbaarheid op plundertocht trekken. Ik zie weinig voedsel stelen, enkel luxegoederen. Ze zijn de peuterfase 'ik - wil - hebben - nu' nog niet ontgroeid en zijn slaaf van de reclame. Luiheid in de exponent. Straks gaan een paar malloten nog beweren dat de Noorse schutter vorige week eigenlijk het debat over de multicultuur wilde aanzwengelen. De methode keuren we natuurlijk af, maar we moeten toch begrijpen dat hij anders niet gehoord werd. Soms is een misdaad zo groot dat er gewoon geen redenen meer moeten gezocht worden.

2 Reacties
ErnsTT2
ErnsTT29 aug. 2011 - 10:39

Verwende jongens ? Kun je dan echt geen engels? Het groot deel bestaat uit dak en thuislozen, er blijken in London 1 MILJOEN werkeloze jongeren te zijn, 55% is kleurling, die dus door het blanke suprematie denken niet aan de bak komen. Het tragische is nu dat ook de veelal kleine winkeltjes van net aan de goot ontsnapte kanslozen ook gesackt worden. En de Politie staat er bij en kijkt er naar, toen gisterene en Camera ploeg van de BBC belaagd werd, bleef de politie als een soort standbeelden op de stoep staan... En dat is ook het grote probleem, het merendeel van de kanslozen gaat er op vooruit als ze opgepakt worden, want dan hebben ze eindelijk een dak boven hun hoofd... Verdiep je eerst eens in de situatie voor je zoiets onzinnigs zegt, als je het niet ziet, ga dan eerst eens *kijken* inplaats van te gaan zitten fantaseren achter je toetsenbord.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman9 aug. 2011 - 10:39

Deze mensen willen helemaal niets aanzwengelen. Deze mensen hebben geen enkel uitzicht op een toekomst. De gevangenis is dus geen enkel schrikbeeld voor ze. Wat vind je: vind je het slim beleid om miljoenen mensen zo kansloos en zonder toekomst te laten worden dat ze niets te verliezen hebben? Of is dat toch niet echt slim geweest?

FrankS2
FrankS29 aug. 2011 - 10:39

"Ja", zei hij. "U zou niet met me praten als we niet de straat op waren gegaan, of wel? Twee maanden geleden demonstreerden we met meer dan 2.000 mensen tegen Scotland Yard. We waren met allemaal zwarten. Het was een vredige en kalme demonstratie. Er werd geen woord over gesproken in de media. Afgelopen avond voegden we daar een beetje rellen en plunderingen aan toe en kijk wat er gebeurt." ---------- Niet gehoord worden en het verlies in vertrouwen in de democratie kan nooit een reden zijn voor overstappen naar geweld. Dat geldt voor Noren, Britten of wie dan ook.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans19479 aug. 2011 - 10:39

"Niet gehoord worden en het verlies in vertrouwen in de democratie kan nooit een reden zijn voor overstappen naar geweld." Geen goede reden in uw ogen wellicht maar de geschiedenis en de sociologie laten zien dat aan alle maatschappelijke hervormingen en emancipatie van achtergestelde groeperingen trammelant voorafging.

[verwijderd]
[verwijderd]9 aug. 2011 - 10:39

Ik kan me maar niet voorstellen wat het plunderen van een brillenwinkel voor bijdrage levert aan het oplossen van de armoede en onvrede. Ik zou eerder denken dat het omgekeerde het geval is.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman9 aug. 2011 - 10:39

Je doet net alsof iemand hier beweerd zou hebben dat dat *wel* het geval zou zijn..

TheoJ2
TheoJ29 aug. 2011 - 10:39

Waarom staat immigratie niet genoemd als een van de achterliggende oorzaken?

3 Reacties
robertvdheide
robertvdheide9 aug. 2011 - 10:39

waarschijnlijk omdat het ondanks hun oorsprong wel gewoon britten zijn al die landen waren ooit het britse rijk ik denk niet dat de britten uw onderbuik gevoel delen mbt rassen dit gaat over sociale klassen ipv rassen

FransAkkermans1947
FransAkkermans19479 aug. 2011 - 10:39

Het kolonialisme als probleem op de achtergrond, bedoelt u dat ? Dat grote Britse gemenebest had veel paspoorten uitgereikt, aan Britse staatsburgers. "We are here because you were there".

ErnsTT2
ErnsTT29 aug. 2011 - 10:39

Omadat het probleemin die wijken zoals ikal heb laten zien van ver voor de bij elkaar gefantaseerde massaimmigratie uit de leeggezogen duim van Spruyt&Cliteur cs. stamt, denk aan de Riots in de 70er en 80er jaren, wellicht dat je er toen nog slechts in vloeibare staat was, dan zei het je vergeven, echter was het onder Thatcher net zo'n economische puinhoop alsonder Cameron en rutte. Met ditto gevolgen...

Michiel Online
Michiel Online9 aug. 2011 - 10:39

"De mensen die over hun schrijven, praten en oordelen over de rellen hebben geen idee hoe het is om op te groeien in een omgeving waar er geen werk is en geen ruimte om je te ontplooien." En dat is het punt, MENSEN.

4 Reacties
EpiktKtistec
EpiktKtistec9 aug. 2011 - 10:39

Goh, dus ze mochten (en mogen gezien de gemiddelde leeftijd) niet naar school en hun best doen? Geen diploma's halen om vervolgens wel degelijk werk te vinden? Wat vreselijk! Van wie mochten ze dat dan niet? En nog belangrijker, hoe zijn deze mij onbekenden er in geslaagd deze jongeren daadwerkelijk de toegang tot onderwijs te ontzeggen? Mijn familie in Engeland, waarvan mijn oom als jonge Nederlander in de jaren zestig een Britse trouwde en een daar grotendeels opgeleide grafische arbeider werd, maar nu inmiddels allang gemeenteraadslid in Nailsworth is, willen het graag weten om deze belangrijke scoop aan de Engelse pers te melden. Mijn neef en nicht, de tweede generatie zeg maar, en inmiddels beide getrouwd en met redelijk normale banen waarvoor ze ook hun best op school hebben gedaan, en hun opgroeiende kinderen snappen er niets van hoe zij aan dit hen onbekende vreselijke lot van opgelegde desillusie ontsnapt zijn.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos9 aug. 2011 - 10:39

Wat een onzin zeg. Alsof iedereen die arm is gebouwen in de fik gaat steken. Lijkt me eerder een kwestie van opvoeding, wilskracht en je zelf en elkaar begrenzen. Dit moet voor deze jongeren als een soort totale vrijheid voelen maar het is pure bestaansleegte. Armoede kan nooit de fundamentele oorzaak zijn. Om nog maar eens knorrepot Theodore Dalrymple te quoten met dank aan Wikipedia: ' Armoede vormt niet de verklaring voor agressief, crimineel en zelfdestructief gedrag. In een Afrikaanse sloppenwijk kun je in de armoedigste omstandigheden waardigheid en persoonlijke beschaving aantreffen die in een gemiddelde Engelse stadswijk - oneindig welvarender - pijnlijk ontbreken.'

Voice
Voice9 aug. 2011 - 10:39

Wacht even, ik zal even vioolmuziek opzetten. snif, snif, snif, boehoe, hoe, ja, deze uitkeringstrekkers, die zelf ook niets van hun eigen leven willen maken,, die mensen en winkeliers beroven, zijn de zieligerds. Inderdaad, die MKB-er is inderdaad een vuile ondernemer, die zijn eigen zakken vult. Dat Maleisische studentje had niet daar moeten lopen, dat was zijn eigen schuld, want je moet niet tussen mensen lopen met een slachtoffercomplex. De staat is fout, de banken zijn fout, de rijken zijn fout, de liberalen zijn fout, voor een socialist, zijn altijd anderen fout, maar nooit de individuen zelf, zij kunnen er niets aan doen, dat overkomt ze, want ze hebben geen eigen controle of wil. Aub. ik word misselijk van zulke uitspraken die u doet, dat hebben ze ook 30 jaar hier in dit land gepromoot, die mensen kunnen er niets aan doen, we geven ze maar een hoop positieve discriminatie en storten sloten subsidie en ander overheidsgeld in die eindeloze put. Als ik mensen zoals u hoor praten, dan kan ik snappen waarom mensen stemmen op de PVV, puur als proteststem. Er is genoeg werk in NL, ik ken genoeg autochtonen die werken voor een loon van €1800,- brutto in de maand, zie je die mensen anderen beroven of in elkaar slaan of roepen dat ze gediscrimineerd worden? veel van die jongeren komen niet uit hun nest voor dat geld, die willen salarissen zien van doktoren, CEO's en advocaten.

grolschje2
grolschje29 aug. 2011 - 10:39

Ze wonen in Londen. Meer dan genoeg werk en ruimte om je te ontplooien.

EpiktKtistec
EpiktKtistec9 aug. 2011 - 10:39

Grappig en triest tegelijk dat veel mensen hier een week geleden nog hun overigens terechte zorg uitspraken over populisten die met hun oorlogstaal en aanwijzen van vermeende zondebokken medeverantwoordelijk zouden zijn voor een tot geweld aanzettend klimaat waarvoor sommige gefrustreerde jongeren gevoelig zijn, en nu dezelfde mensen hier vol overtuiging en met een bijna romantische, opgewonden emotie deze andere, in hun ogen opeens zo begrijpelijk, rellende, stelende, en moordende tuig verexcuseren als rebellen die terecht in opstand komen tegen vermeende zondebokken als hardwerkende ondernemers en overige onschuldige medeburgers.

2 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil9 aug. 2011 - 10:39

Wat een vreemde conclusies trekt u nu weer. Er is hier niemand die dit geweld verheerlijkt, ik persoonlijk heb een diep gevoel van medelijden voor de mensen die getroffen worden door dit zinloze geweld. Het enige wat ik doe en anderen trouwens ook is om proberen te duiden waar dit geweld vandaan komt maar ik heb nog van niemand een hiep-hiep-hoera reactie gelezen over het gepleegde geweld.

kraai21
kraai219 aug. 2011 - 10:39

"veel mensen hier een week geleden nog hun overigens terechte zorg uitspraken over populisten die met hun oorlogstaal en aanwijzen van vermeende zondebokken" Fijn om te lezen dat je van mening bent veranderd en dat je nu ziet dat populisten zich van oorlogstaal bedienen. Gek alleen dat je dat nu pas beseft, en dat je dat besef gebruikt om alweer in de anti "veel mensen hier" stemming te reageren. "rellende, stelende, en moordende tuig verexcuseren " Ik ben tegen de rellen in de UK, ze zijn gevaarlijk en kunnen destabiliserend werken. Maar dat er sprake is van moordend tuig lijkt mij een verzinsel van jou om de zaak ernstiger te doen voorkomen, en dan een niet nauwkeurig aangeduide groep mensen zwart te maken. Dat moordend tuig was toch echt Breivik, en zijn oorlogstaal waardoor hij geïnspireerd was kwam toch echt deels uit Nederland. Wat je in de UK ziet gebeuren, is erg, heel erg, maar van een andere orde dan de Breivik aangelegenheid.

fjacobse
fjacobse9 aug. 2011 - 10:39

Als in GB het dak eraf gaat bij 8% werkeloosheid, waarom zit in Spanje het dak er nog gewoon op met meer dan 20% werkeloosheid? Het is inmiddels een traditie geworden dat de linkschmensch dit soort zware criminaliteit witwast door per definitie de schuld niet bij de daders zelf neer te leggen maar hen tot weerloos slachtoffer van de omstandigheden te bombarderen. Ze zijn zielig, ze zijn kansloos want de werkeloosheid, je weet toch. En dan nu de feiten. UK unemployment falling at fastest pace in a decade Wednesday 15 June 2011 10.20 BST http://www.guardian.co.uk/business/2011/jun/15/uk-unemployment-fastest-fall-in-10-years Spain unemployment tops 20 percent http://articles.cnn.com/2010-04-30/world/spain.unemployment_1_unemployment-spain-european-union?_s=PM:WORLD De rellen verklaren met huilie huilie verhalen over die zielige negerkindertjes die geen baan kunnen krijgen is dus echt volstrekte onzin.

1 Reactie
JanB2
JanB29 aug. 2011 - 10:39

Als in GB het dak eraf gaat bij 8% werkeloosheid, waarom zit in Spanje het dak er nog gewoon op met meer dan 20% werkeloosheid? Omdat in GB de uitzichtloze situatie voor velen al veel langer duurt dan in Spanje (in feite al een paar decennia). Overigens, er zijn al protesten in Spanje geweest remember. Die waren van zijde van de demonstranten nog vreedzaam maar de vraag is hoe lang dat nog duurt.

fjacobse
fjacobse9 aug. 2011 - 10:39

Yet the riots we are seeing now are fundamentally different from those that have gone before. They might, ostensibly, have been triggered by the police shooting of Mark Duggan, a notorious gangster, in north London; but they are fuelled by pure greed, by a belief that something can be had for nothing. The usual brakes on such behaviour – either an appreciation that it is wrong, or by the prospect that the culprit will be caught and punished – are largely absent. For this, we have to thank four decades of politically correct policing, and a gradual breakdown of the informal network of authority figures that once provided an additional element of control over the bad behaviour of young people. Adults are now reluctant, or too scared, to step in and stop things getting out of hand, or to impose a wider moral code – and in any case, they are no longer listened to. Deference to age and authority has been eroded by years of genuflection to the twin gods of multiculturalism and community cohesion. http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/crime/8691363/London-and-UK-riots-The-long-retreat-of-order.html

1 Reactie
Sonia2
Sonia29 aug. 2011 - 10:39

"four decades of politically correct policing" Wat een giller. Morons, Riots and Amnesia http://moronwatch.blogspot.com/2011/08/morons-riots-and-amnesia.html

robertvdheide
robertvdheide9 aug. 2011 - 10:39

van deze reportage draait mn maag om ,Walgelijk http://nos.nl/video/263491-china-volgt-gebeurtenissen-londen-op-de-voet.html

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten9 aug. 2011 - 10:39

China krijgt spatsies... Heel griezelig.

JoopSchouten
JoopSchouten9 aug. 2011 - 10:39

Agressie van politiezijde.: Manchester Riot Police Serve Up Some Cold, Hard Justice [HD] http://www.youtube.com/watch?våç=i1b74BdPfSQ&feature=player_embedded

1 Reactie
FrenkMahon
FrenkMahon9 aug. 2011 - 10:39

Joop, je krijgt niet alles te zien. Ik weet uit ervaring dat de Manchester Police niet zo mepperig is. Wat zaterdag gebeurde had met een betoging te maken. Wat in Manchester gebeurde waren mensen op oorlogspad die er alleen op uit waren om geld te verdienen. Ik heb er zelf in de pub bijgestaan dat jongelui op pad werden gestuurd om zaken te stelen. Er werden bedragen genoemd als men de spullen kon regelen. Het gekke van de situatie is dat de mensen die opdracht geven de schuld in schoenen van de Pakkies en Oost europeanen willen schuiven. Ook wordt er gezegd dat het de fout is van de regering omdat ze te soft zijn. Veel van de lui achter de rellen zijn sympatisant van de EDL. Het meest morbide is dat ze eerst de jongelui op pad sturen voor spullen en vervolgens zelf de wijk in gaan om deze te "beschermen". Ik kan niet over andere steden praten maar in mijn ogen doet de politie van Manchester goed werk.

fjacobse
fjacobse9 aug. 2011 - 10:39

--- Structurele sociale ongelijkheid is niet op te lossen met een paar pooltafels ---- http://www.gregoriusnekschot.nl/blog/index.php/2011/08/10/prof-robin-loot-university-of-neighborho

1 Reactie
BenJoosten
BenJoosten9 aug. 2011 - 10:39

Zijn grappen mogen volgens de huidige normen politiek correct zijn, om te lachen vind ik ze nog steeds niet.