Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Energieverbruik per Nederlander sinds 1970 niet meer zo laag geweest

  •  
10-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1089 keer bekeken
  •  
verbruik

Het energieverbruik van de gemiddelde Nederlander is terug op het niveau van 1970. Sinds 2010 daalt het energieverbruik per Nederlander, onder meer dankzij zuiniger auto’s, beter geïsoleerde woningen en efficiëntere apparaten. Vorig jaar zorgde de Russische inval in Oekraïne nog eens voor een flinke extra daling van het energiegebruik. Door de hoge energieprijzen werden Nederlanders een stuk zuiniger, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Met name het aardgasgebruik lag een stuk lager.

De daling van het energieverbruik is een opsteker voor het klimaat, dat zelf overigens ook een rol speelt bij de afgenomen energievraag. Door de mildere winters hoeven mensen de afgelopen jaren minder te stoken. Het huidige energieverbruik ligt nog wel altijd elf keer hoger dan begin 19e eeuw, toen de gemiddelde Nederlander 14 gigajoule verbruikte (nu 154 GJ). Een deel van de recente daling is vermoedelijk ook het gevolg van het verplaatsen van de productie van goederen naar elders.

cbsenergieverbruik

Het CBS schrijft: “Tussen 1960 en 1973 steeg het energieverbruik in alle sectoren van de economie explosief door het gebruik van de fossiele brandstoffen aardolie en aardgas. In 1960 was het totale verbruik in Nederland ruim 900 petajoule (PJ), in 1973 was dit opgelopen tot 2600 PJ. Na 1973 stokte de groei van het energieverbruik vanwege de eerste oliecrisis. Deze leidde tot een economische recessie en er kwam aandacht voor energiebesparing, zoals het isoleren van woningen, de autoloze zondagen en maatregelen in de industrie. Na tientallen jaren van gestage groei bereikte het energieverbruik in 2010 een historisch hoogtepunt van 3470 PJ. Vanaf 2013 daalde het energieverbruik, ondanks de bevolkingsgroei.

Hernieuwbare energiebronnen voorzien in een steeds groter deel van ons energieverbruik. In 2022 kwam 451 petajoule uit niet-fossiele bronnen. Fossiele brandstoffen zijn nog wel altijd goed voor 83 procent van het Nederlandse energieverbruik.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.