Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Energieverbruik moet drastisch omlaag: korter douchen, warme truien aan, thermostaat lager

  •  
02-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3145 keer bekeken
  •  
9069178544_a004b91010_k

© cc-foto: Hades2k

"Onze energierekening stijgt, we moeten nu minder afhankelijk worden van gas uit Rusland en we willen klimaatverandering tegengaan. Daarom gaan we nú meer en sneller energie besparen. Kijk wat jij thuis kunt doen. Nu meteen en om je voor te bereiden op de komende winter met goede isolatie. Zet ook de knop om. Zo gebruiken we in een handomdraai veel minder energie."

Zo begint de uitleg van een nieuwe overheidscampagne, Zet ook de knop om,  om het energieverbruik omlaag te krijgen. In 200 overheidsgebouwen gaat de thermostaat 2 graden naar beneden om het goede voorbeeld te geven. Bedrijven worden opgeroepen aan te sluiten. Het wordt op het werk niet alleen kouder maar ook warmer want in de zomer wordt de energieslurpende luchtkoeling ook lager gezet. Verder moet er minder energie verlicht gaan worden. Burgers wordt gevraagd de thermostaat niet hoger te zetten dan 19 graden overdag en 's nachts maximum op 15 graden. En korter te douchen.

De NOS schrijft: NOS schrijft

Behalve besparingstips gaat het kabinet ook geld uittrekken om 2,5 miljoen van de 8 miljoen huizen beter te isoleren, zowel koop- als huurwoningen. Tot 2030 wordt daarvoor 4 miljard euro beschikbaar gesteld. Hoog op het lijstje van het kabinet staan de 1,5 miljoen woningen met een energielabel van E of slechter. Al die huizen moeten voor het einde van het decennium zijn geïsoleerd. Om meer mensen te bereiken krijgen gemeenten boven op de bestaande subsidieregelingen de mogelijkheid extra korting, vouchers of tegoedbonnen aan te bieden. Voor particulieren die onvoldoende spaargeld hebben voor aanpassingen aan hun woning wordt er een 0-procentlening opgetuigd.

Zowel minister Jetten van Klimaat als minister De Jonge van Volkshuisvesting doen de oproepen aan bevolking en bedrijfsleven.

Het AD meldt dat de vakbonden zich achter de maatregelen scharen:

Vakbonden FNV en CNV juichen het lager zetten van de verwarming toe. Teamleider rijk van de FNV, Remko Mast reageert: ,,Als je ziet wat in Oekraïne gebeurt en dat wij kunnen bijdragen door de verwarming iets lager te zetten, dan lijkt me dat een kleine moeite.’’ De FNV’er hoopt dat ‘het personeel de iets lagere temperatuur ook voldoende acht’. ,,Als wij het iets minder warm hebben, kunnen we misschien een trui aandoen in plaats van een T-shirt of overhemd.’’ Voordeel is volgens hem dat zo'n driekwart van de rijksambtenaren nog thuis werkt. Mast benadrukt dat het omlaag zetten van de thermostaat ‘ook helemaal past bij de doelen qua duurzaamheid’. 

De gemeente Amsterdam draaide de thermostaat half maart al drie graden lager. Dat levert volgens wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) meteen 15 procent besparing op de gasrekening op. Geld dat de stad hard nodig heeft. De hele EU kan Europa 10 miljard kubieke meter aardgas besparen als 18 graden de maximum temperatuur voor verwarming wordt.  

cc-foto: Hades2k

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

sAt0Ri...
sAt0Ri...4 apr. 2022 - 13:38

Niets daarvan, ze moeten die energiesector weer nationaliseren in plaats van met dit soort lapmiddelen te komen die niet helpen en afleiden waar het werkelijk om gaat. Eufemistisch deugrechts door de bocht.

1 Reactie
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert4 apr. 2022 - 16:37

@ sAtORi... (14:38u) - dank voor je reactie, ook al omdat dit onderwerp al 'naar beneden gezakt is'. Het wordt in de hand gewerkt door de nieuwe vormgeving van Joop. De overheid heeft in feite maar één prioriteit: de ongelimiteerde vrije markten moeten altijd de touwtjes in handen houden: ze zijn de afgod van onze tijd. Begrijp vooral dat de economen die de predikers van deze occulte pseudo-religie zijn niets, maar dan ook helemaal niets van wetenschap begrijpen, ongeacht hun positie in de samenleving. Ze zijn raar in de kop, heel erg raar; en omdat ze een gevaar voor de samenleving zijn, moeten ze maximaal weerwerk krijgen, veel sterker dan nu het geval is. Onze hoogstgeplaatste bestuurders leggen de schuld voor een crisis in het aanbod en de verdeling van goederen en diensten daarom altijd bij de verkeerde partij: de onderdanen. Het gaat hier om een smerig spelletje van impliciete schuldtoewijzing: voor de zoveelste keer worden er 'offers' gevraagd; met klem wordt er verteld dat we de schouders moeten rechten, en samen een 'nobel lijden' moeten ondergaan om ons mooie land op koers te houden. Alsof het altijd watersnoodramp en Corona-tijd tegelijk is. Ik noem dat zonder schaamte of overdrijving: psychologische terreur, gepleegd door eersterangs schavuiten die een god dienen welke ik niet erken: die van de ongelimiteerde kapitaalconcentratie. Also Sprach Uw Psychiator Zelf.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert3 apr. 2022 - 17:02

Beste bezorgde burgers - laten wij samen eens deze kwestie vanuit een andere invalshoek bezien. Alleen een wisseling van perspectief helpt de mensheid werkelijk vooruit in precaire tijden. Het gaat om energie, klimaat, geld, dit alles. Helaas lijken sommige schrijvers op Joop de gruwelijke oorlog in en tegen Oekraïne hier op het tweede plan te stellen, dat is dan niet anders. Meta (wie kent het niet?) heeft de bouw van zijn informatie-tempel in Zeewolde uitgesteld. Men meldt dat in zeer krukkige taal: Het moederbedrijf van Facebook Meta stopt voorlopig met het plan voor de bouw van een datacenter. Dat meldt Meta dinsdagmiddag. ‘Gezien de huidige omstandigheden hebben we besloten om onze ontwikkelingen in Zeewolde te pauzeren’. (Ik pauzeer mijn ontwikkeling ook regelmatig: voor slaap, voor niksdoen, voor een pilsje. Sex is toch weer iets heel anders.) https://www.emerce.nl/nieuws/plannen-meta-datacenter-zeewolde-opgeschort Winst voor milieu, klimaat, energiemisbruik. Je denkt verder. Mijn voorstel: onze overheid maakt een noodwet. Elke Nederlander mag nog maximaal twee uur per dag het internet op. Die kosten dan nog € 10,00 p.p.; de minima betalen hier niets. Opschalen naar € 1000,00 p.p. per dag voor mensen in het hoogste deciel van de inkomensschaal is zeer gewenst. Dat die ook maar eens wat voelen. De gehele opbrengst van deze maatregelen is voor een klimaatfonds. Eenzelfde ingreep ten aanzien van televisiegebruik is te overwegen. Geniaal.

Break on through
Break on through3 apr. 2022 - 13:14

Wat de overheid vraagt doe ik al jaren. Uit nood geboren in de 70's en sindsdien is het topsport :) En meer.... Paar dingetjes, kan je er net doorheen helpen de komende tijd. Op iedere cvketel zit een rondpomp functie. Het proceswater word dan door het systeem rondgepompt zonder dat het verhit word. Als je deze functie inschakelt word het water rondgepompt door je verwarminssysteem zonder dat deze kan bevriezen. Dus als het (licht) vriest en je wilt toch geen gas verbruiken. Is dit een optie. Je kunt daarnaast voor de nodige verwarming kiezen voor plaatselijke verwarming met elektrische kacheltjes, ik doe weinig anders. Houd het wel brandveilig, dus er bij blijven! Dit in combi met zonnepanelen en je bent spekkoper. Zorg voor dubbel glas en houdt verder het huis droog. Je huis is sneller warm in een droog huis dan dat je het vocht ook allemaal nog mee moet verwarmen. Zorg dat je dikke overgordijnen hebt en doe die ook op tijd dicht! Maar zorg natuurlijk wel dat op een warme dag de zon je huis kan verwarmen, is gratis.... Als je een verdieping hebt kun je op de ruimte's boven je vloerkleedjes of tapijtjes leggen zodat beneden de warmte beter blijft hangen. Kook water in een waterkoker, verwarm je groente au bain marie en dan eventueel ook via een waterkoker. Blijf in het weekend indien mogelijk een uurtje langer in bed. De verwarming kan dan nog even uit blijven. Verder natuurlijk overal tocht strips, radiatorfolie en deurdrangers plaatsen.

Poezenmens
Poezenmens3 apr. 2022 - 6:20

‘Omdat je je vak niet kent,’ riep de ober, ‘jij bent geen portier. Jij bent een koekebakker.’ (Simon Carmiggelt, Kroeglopen, 1962) En zo is dat, Wobke.

Radio-Head
Radio-Head3 apr. 2022 - 6:08

Daarom is het fijn dat er al veel slimme meters achter de deuren van onze huisjes zijn geplaatst, zo kunnen we de energie verslindende huishoudens beter controleren en eventueel wanneer nodig (voor altijd) handhaven.

3 Reacties
Hernandez
Hernandez3 apr. 2022 - 10:04

Kijk nou uit, straks noemen ze je een 'complotdenker'.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij3 apr. 2022 - 10:49

Nou, dan krijgen alle huishoudens met een warmtepomp bezoek... Een slimme meter zegt niks over zuinig zijn of niet.

Radio-Head
Radio-Head3 apr. 2022 - 13:12

Aanvullende info, https://www.tue.nl/nieuws-en-evenementen/nieuwsoverzicht/11-10-2021-studenten-van-de-tue-openen-zelfontworpen-huis-dat-duurzame-levensstijl-stimuleert/#top

Phantom3
Phantom33 apr. 2022 - 6:07

Gas wordt duurder, dus moeten we allemaal van het gas af. Wat een drogreden. Alles in het leven wordt duurder, dus in dezelfde logica moet je dan overal mee stoppen. Maar ja een uitvaart wordt ook duurder, dus doodgaan mag ook al niet. Ja gas wordt duurder, maar als je het wil en kan betalen, moet je gewoon de verwarming aaanzetten als je het koud hebt. En zolang de Shells van deze wereld niet aangepakt gaan worden is het klimaat ook een drogreden. Zeg gewoon dat we Rusland dwars willen zitten. Prima argument, maar benoem die dan ook gewoon.

pahan
pahan3 apr. 2022 - 5:23

Ik ben al jaren bezig mijn oude woning en mijn gedrag aan te passen. Zonder subsidie, want zoals hier onder beschreven daar krijg je als eenzame klusser je vingers niet achter. Ik heb de kachel maar weer wat hoger gezet, anders kom ik straks weer niet in aanmerking.

Jaap12342
Jaap123422 apr. 2022 - 20:40

Europa doet aan automutilatie. De Amerikaanse energie maatschappijen verwachten, door de oorlog in Oekraïne een extra(!) winst te genereren van 36 tot mogelijk 126 miljard dollar. Om onze horige toestand aan de VS te benadrukken, kopen we nu duurder Amerikaans schaliegas, miljarden aan Amerikaans wapentuig, en worden we mentaal voorbereid op energie schaarste. Geweldig. En dat allemaal voor een oorlog die met een pennenstreek voorkomen had kunnen worden.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt3 apr. 2022 - 9:35

Hij HAD misschien met een pennestreek voorkomen kunnen worden. Dat is hij niet. En hij is ook niet met een pennestreek ten einde te brengen. We MOETEN dus IETS. En aangezien we het niet snel zelfstandig op kunnen lossen, moet het even op deze manier. Daarbij is een oorlog met Amerika een stuk onwaarschijnlijker dan met Rusland.

Greendutch
Greendutch2 apr. 2022 - 19:20

dit is de uitdaging die dit land nodig heeft om een reuzenstap te zetten in vergroening. heb al lang een trui aan en verwarming lager, minder lampen aan, extra wollen deken op bed, truitje voor de hond ;-) etc. wat ik. hier mis is een informatieloket van de gemeente om mensen te helpen bij de vergroening, niet zozeer geld maar vooral informatie over lokale bedrijven, aannemers, plannen maken, hulp bieden bij ideeën uitwerken, info m.b.t. materialen etc etc. mijn gemeente loopt helaas heel erg achter en hier in de buurt zijn zelfs geen ‘groene’ bedrijven die leveren, bouwen, maken, doen, verzorgen, dienstverlener o.i.d. dat zou ook nog gestimuleerd moeten worden door de regering. even een briefje naar Rob Jetten sturen

Hansje6
Hansje62 apr. 2022 - 16:58

Wat een armoede. Decennia lang de gasopbrengsten uit Groningen verkwanseld door daarmee gaten in de begroting te vullen ipv structurele investeringen te doen (zoals Noorwegen). We hadden daar toch mooi een aantal kerncentrales van kunnen bouwen, dan hadden velen van ons niet in de kou gezeten. En ook nu nog besteden we liever miljarden aan biomassa centrales, die bewezen vervuilend en vernielend zijn, of het sluiten van relatief schone kolencentrales Alles vanuit principiële zienswijzen, niet vanuit pragmatisme en bewezen effectiviteit. Maar laten we lekker doormodderen zo, want alleen 'de gewone man' wordt hierdoor gepakt, en niet de overbetaalde plucheplakkers.

Lentegenoegen
Lentegenoegen2 apr. 2022 - 16:38

Gewoon commerciële grootverbruikers tijdelijk even op stop zetten. Dat moet toch geen probleem zijn gezien tijdens de pandemiepiekjes het ook totaal geen issue was om de hele horeca en cultuursector op slot te zetten! Simpel zat! P.S. Wat is deze site totaal waardeloosgeworden met de update... Zoooo langzaam en dat auto scrollen is rete irritant!

1 Reactie
Arbeider10
Arbeider102 apr. 2022 - 19:21

''Gewoon commerciële grootverbruikers tijdelijk even op stop zetten.'' Dat gaat natuurlijk niet zomaar. Je weet hoe ze zijn de rijken en hun bedrijven. Zit het mee dan is de dikke winst voor de rijken, zit het even tegen dan is het de hand ophouden voor subsidie. Dat hebben we al gezien bij de coronacrisis, de rijken en hun bedrijven/bedrijfjes vinden dat de overheid daarvoor verantwoordelijk is. Zelfde recept ongetwijfeld voor de Oekraiene oorlog. Ook daar vinden de rijken ongetwijfeld dat de overheid (belastingbetaler) maar voor de schade die de rijken en hun bedrijven ondervinden moet opdraaien.

PVDB2
PVDB22 apr. 2022 - 16:22

a, het is het verhaal dat al jaren verteld wordt. Klimaatverandering en minder afhankelijk worden van landen als Rusland. Maar aangezien we een rechtse regering hebben werd dat gebagatelliseerd en uitgesteld. De aanhang ridiculiseerde het. Terwijl het vroeg of zou gebeuren dat je het moest gaan uitvoeren. Zorgen dat duurzaamheid hoger op de agenda gaat staan. Dat de vervuiler meer gaat betalen. Je hebt nu eenmaal mensen die ondanks dat praktisch alle wetenschappers het agenderen en onderschrijven dat we een transitie moeten op de 4 grote gebieden toch de boel tegenspreken. In wiens belang dan zeg ik? De rechtse kliek wil blijven verwarmen met het aardgas uit Rusland waar ze jaren de leider dé sterke man vond die we nodig hadden en van het Midden-Oosten terwijl men het verafschuwd. Zeker een grootverbruiker is van een derivaat van het product dat de economie daar laat draaien; de olie waar de benzine en diesel van wordt gemaakt. Want de auto gebruiken voor alles. Men wil geen zonnepanelen en geen warmtepomp. Liever kernenergie waar de grondstof van uit Rusland komt, 4 x duurder is dan wind/zon, erg lang duurt om te bouwen en een afvalprobleempje heeft. Of waterstof als vervanger van aardgas. 10 keer lichter als aardgas, 4 tot 5 keer zoveel aardgas voor nodig om 1m3 aardgas te vervangen. En een ketel die een veel hogere druk aan moet kunnen. Werkelijk weer een briljant idee.

2 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine2 apr. 2022 - 18:59

@PVDB2, ca 5-6% van alle uranium komt momenteel uit Rusland. En verder, wat is jouw gouden oplossing? We krijgen in Nederland steeds meer zonnepanelen en windmolens (hoezo willen we die niet?). Alleen daarmee alleen hebben we daarmee in de winter lang niet voldoende energie. Wat is daarvoor dan de niet-rechtse oplossing?

Hernandez
Hernandez2 apr. 2022 - 19:47

@pvdb2 ' Want de auto gebruiken voor alles. Men wil geen zonnepanelen en geen warmtepomp. ' Lekker makkelijk lullen als gepensioneerde.., of denk je dat mensen voor hun plezier elke dag in hun auto zitten om naar hun werk te gaan? Verder kost een warmtepomp 20/30k, erst das fressen dann die moral.

RaymondenJoop
RaymondenJoop2 apr. 2022 - 16:00

In Nederland wordt iets van 14% verbruikt door de huishoudens. Dat huishoudens zo kunnen besparen is een goede zaak, ook voor het klimaat, maar het is onzin als je denkt zo het verschil te maken. Die hoge rekening wordt veroorzaakt door het feit de particulier vele vele malen meer betaald voor een kuub gas. Goedkoop scoren door een falend energiebeleid van de afgelopen decennia. Immigratie beheersing, focus op economische groei en geen energieslurpende industrie is tig duizend keer meer effectief

Wie o Wie
Wie o Wie2 apr. 2022 - 14:39

Dikke prima toch. Gewoon keuzes maken, tenzij je geld genoeg hebt om En op vakantie te gaan en de verwarming op 20 te houden.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt2 apr. 2022 - 17:49

Waarmee je bevestigt dat de rijkere, de nietbewuste rijkere, meer het klimaat belast dan zij met de normale en kleine inkomens. Jij laat de keuze van het geld afhangen. Het moet een bewuste keuze om het klimaat zijn. Ook als je geld genoeg hebt. JUIST als je geld genoeg hebt. Want dan ben je zeer waarschijnlijk een grotere vervuiler.

Leman
Leman2 apr. 2022 - 14:09

https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/unternehmen/razzia-bei-gazprom-und-anderen-gasunternehmen-in-deutschland-17923793.html In Duitsland zijn er nu invallen gedaan bij grote spelers op de markt voor gasleveranties. Gazprom is één van de bedrijven waar gecontroleerd wordt. Het bedrijf komt met een verklaring dat ze langdurige contracten uitvoert en niet aan de prijsknoppen draait. De tussenhandel bepaalt blijkbaar wat men moet betalen voor gas terwijl ze zelf voor langdurige lage tarieven hebben ingekocht. Het is dus een vorm van prijsopdrijving wat nog niet door de overheid aangepakt kan worden. Ik hoop dat onze overheid ook eens gaat kijken hoe die marktprijzen ontstaan en of er sprake is van ongeoorloofde praktijken. Verder viel me een zin op in dit artikel en dat is de beeldvorming alsof we afhankelijk zijn van Rusland en dat dit niet goed is. Hoe manipuleer ik een gehele bevolking? Nou op deze manier dus. Het woord afhankelijk moet je vervangen door fijne samenwerking en win win situatie. We hebben deze keuze voor Russisch gas niet zomaar even in één dag gemaakt omdat we afhankelijk zijn maar dit is een proces geweest van jarenlange nauwe samenwerking. Dat we nu op het punt zijn beland dat we veel gas uit Rusland kunnen importeren is goed voor Nederland en goed voor Rusland. De oorlog is niet onze oorlog zonder daar een mening over te hoeven geven. Wat er nu gebeurt is dat ons kabinet de Nederlander ongewild de prijs laat betalen voor hun buitenlandbeleid.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt2 apr. 2022 - 17:53

"Dat we nu op het punt zijn beland dat we veel gas uit Rusland kunnen importeren is goed voor Nederland en goed voor Rusland." Die "jarenlange samenwerking:" is er louter en alleen geweest om, aan beide zijden, er het meeste geld aan over te houden. Dat bijkt dus nu HELEMAAL niet goed voor Nederland. Want we hebben ons gedsachtenloos afhankelijk laten maken van een gewetenloze dicator, een oolrlogscrimineel. En daarom zitten we nu in de knel.

Noordermeer2
Noordermeer22 apr. 2022 - 12:56

Wat een zwaktebod. Je burgers in de kou zetten in een poging je energieleverancier te dwingen ander gedrag te gaan vertonen. Die energieleverancier heeft jou echter helemaal niet nodig en kan het makkelijk elders in de wereld kwijt (China, India etc) en nog voor betere prijzen ook, omdat de prijzen explosief zijn gestegen door jouw gedrag (zelf ga je trouwens ook meer betalen aan die leverancier dan je anders had gedaan, want je neemt misschien 20 of 30% minder af, maar gaat meer dan het dubbele betalen per eenheid).

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij3 apr. 2022 - 11:02

Zonder pijplijn kun je je gas niet zo makkelijk kwijt. Naar China ligt al een pijplijn vanuit Rusland en ze zijn met een 2e bezig maar dat duurt nog jaren voordat die klaar is.

Inzicht
Inzicht2 apr. 2022 - 12:55

Extra korting, vouchers, tegoedbonnen, 0-procentlening' Waarom worden er naast de ISDE subsidie nog allerlei andere regelingen opgetuigd? De ISDE is op zich al verre van duidelijk. Volgens nederlandisoleert.nl zou je tot 30% subsidie kunnen krijgen. Als je de rekentool op de RVO site invult, blijkt het slechts 10% te zijn. Waarom worden de bestaande instrumenten niet verstevigd in plaats van dat de kerstboom verder wordt opgetuigd? Of gaat het er om zo veel mogelijk ambtenaren aan het werk te houden?

agnar123
agnar1232 apr. 2022 - 12:37

Waarom heeft men de BTW of isolatie materialen nog niet teruggebracht naar nul procent? Wij hebben ons huis voorzien van een schil aan de buitenkant en de muren volgespoten met pur. We hebben regels van 70 mm tegen de gevel gemonteerd met daartussen polystyreen van 6 cm. Daarna afgedekt met hout. Ons huis is nu beter geisoleerd dan volgens de BENG 1 norm. Maar we moesten wel 21 procent BTW afdragen aan de belastinggeld verspillers in Den Haag. Het is goed mogelijk om waterstof op te wekken in de Atlantische oceaan: 10 of 12 windmolens rondom een productieplatform. Wind omzetten in stroom en de stroom gebruiken om water te splitsen. Vervolgens de waterstof naar de Eemshaven brengen en vandaar in het gasleiding netwerk pompen. Binnen vijf jaar kunnen we het Russische gas vervangen door waterstof. Als we even doorpakken. De komende vijf jaar kunnen we gas uit Groningen halen. Geef de Groningers een flink deel van de opbrengst, zodat ze nieuwe huizen kunnen bouwen. Alles beter dan dat eindeloze ge-emmer over de vraag of een huis kapot is door bouwfouten of gaswinning. (Dat gebeurt al meer dan 10 jaar ! )

2 Reacties
Hernandez
Hernandez2 apr. 2022 - 19:49

'Waarom heeft men de BTW of isolatie materialen nog niet teruggebracht naar nul procent?' Omdat we heel veel geld nodig hebben om de boertjes uit te kopen, zodat we straks volledig afhankelijk zijn van andere landen als het aankomt op voedsel.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij3 apr. 2022 - 11:05

[ zodat we straks volledig afhankelijk zijn van andere landen als het aankomt op voedsel. ] A - dat zijn we al, we kunnen niet alle voedselsoorten lokaal (rendabel) verbouwen. B - het meeste voedsel dat hier wordt verbouwd/geproduceerd wordt geëxporteerd, dus een paar boeren uitkopen gaat ons echt niet honger opleverren of meer afhankelijkheid van het buitenland.

Mohawk2
Mohawk22 apr. 2022 - 11:55

De hele winter heb ik een strikt gasregime gehanteerd, lang thermo-ondergoed gedragen, twee fleeces aan, minder gedoucht... heb daarmee mijn gasgebruik met ruim één derde naar beneden gekregen. Het was te doen, maar wel een beetje schraal af en toe. Maar ik moest wel, want ik heb alles behalve een topinkomen. En met de huidige gasprijzen verwacht ik, ondanks mijn besparing, met een verdubbeling van energierekening te zullen worden geconfronteerd bij de jaarafrekening straks. Dat is nog steeds veel als je, zoals ik, in de onderste regionen van het loongebouw resideert! Gelukkig is twee jaar geleden mijn sociale woningbouwwoning uit 1967 verduurzaamd: nieuwe ketel, nieuw HR++ glas rondom, nieuw dak met betere isolatie. Dat scheelde al in verbruik. En sinds begin maart heb ik zonnepanelen - onderdeel van hetzelfde verduurzamingsproject van mijn woningbouwvereniging. Voor een vast maandelijks bedrag bij mijn servicekosten heb ik nu 8 panelen. Aanschaf, installatie en onderhoud is voor de woningbouwvereniging . Dat is echt een prima deal en een prima actie van mijn huurbaas. De timing kon haast niet beter. Superblij mee! De opbrengst van die panelen is gesaldeerd. Met die 8 panelen heb ik nu 130% extra capaciteit (headroom) bovenop mijn normale verbruik. Ik ga daarom nu verder op mijn gas besparen door elektrisch te koken en (bij)verwarmen. Hulde voor Wooncorporatie Leystromen!

Ranonkel2
Ranonkel22 apr. 2022 - 11:28

Wij hebben bewust gekozen om geen kinderen te nemen. Wij besparen daarmee dusdanig veel uitstoot dat wij vanwege het milieu de kachel en airco gewoon kunnen gebruiken waar ze voor bedoeld zijn, Comfortabel leven. Mischien dat vanwege de gasprijs meer op stroom zou kunnen maar zolang bvb een waterpomp of elektrisch koken nog niet het zelfde comfort geeft als op gas betalen we graag iets meer.

2 Reacties
Leman
Leman2 apr. 2022 - 14:28

Ik denk dat meer Nederlanders uw voorbeeld moeten volgen Ranonkel2. We kunnen dan op termijn ruimte vrij maken voor families uit andere landen die op de vlucht zijn of die op zoek zijn naar een beter leven. Dat u zo bewust bezig bent zal onze regering toejuichen want zo worden alle klimaatdoelen ook sneller bereikt en we kunnen Rusland op termijn een hak zetten. Of de toekomstige bewoners van Nederland ook zo bewust bezig zullen zijn betwijfel ik echter.

Hernandez
Hernandez2 apr. 2022 - 19:51

@Leman 'We kunnen dan op termijn ruimte vrij maken voor families uit andere landen die op de vlucht zijn of die op zoek zijn naar een beter leven. ' Dit is sarcasme, toch?

FredD2
FredD22 apr. 2022 - 11:28

Ik zit dit nu lekker bij een brandend haardvuurtje verbaast te lezen. Hebben we descennia lang van die maloten die heel goedkoop gas voor heel veel geld kunnen doorverkopen is dat plotseling niet goed meer? Ach, we hebben genoeg betaald dat ze allang hadden kunnen overstappen op andere middelen. Misschien hadden ze dat dan niet steeds moeten tegenhouden en daarbij. Ik zie geen enkele reden om Rusland tegen te werken zolang de Navo qua agressie nog velen malen erger is en zolang we de Navolanden niet straffen voor hun oorlogsmisdaden en hun misdadigers niet opsluiten, zie ik niet in waarom we dit bij de Russen wel moeten doen.

11 Reacties
vdbemt
vdbemt2 apr. 2022 - 13:19

Ik heb kennelijk lang niet het juiste nieuws gevolgd. Jij wil me vast wel voorbeelden geven van de oorlogsmisdaden en de vele malen grotere agressie door de Navolanden.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout2 apr. 2022 - 15:38

Een goed vuurtje is te herkennen aan een rustige en gele vlam en nagenoeg kleurloze rook. Flakkerende, oranje vlammen en donkere rook zijn geen best teken. https://www.margriet.nl/gezondheid/hoe-ongezond-is-een-open-haard-of-houtkachel~b816e4db/

nDialectics
nDialectics2 apr. 2022 - 19:35

@FredD2 & vdbemt Op de website van demorgen.be staat een inleidend artikel op 'NATO 2030: United for a New Era'. Stevig leeswerk maar zoals jullie beiden stellen raadzaam om te betrekken bij het klimaatdossier. Oorlog in Oekraïne: de drijfveren van de NAVO https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2022/04/01/oorlog-in-oekraine-de-drijfveren-van-de-navo/ NATO 2030: United for a New Era https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/2020/12/pdf/201201-Reflection-Group-Final-Report-Uni.pdf Vraagstelling: de ecologische voetstap van een Nederlandse arbeider is groter dan die van een Chinese arbeider. Wat nu?

FredD2
FredD23 apr. 2022 - 3:57

@vdbemt, ik denk dat je helemaal het nieuws niet hebt gevolgd? Anders zou je wel weten van de inval in Irak ivm massavernietigingswapens? Was gecombineerd met embargo's in 5 jaar lang aan ongeveer 500.000 kinderen hun levens hebben gekost. De inval in Servie was ook illegaal. De VS heeft ook al gewaarschuwd dat we de Amerikaanse oorlogscriminelen niet mogen oppakken voor het oorlogstribunaal toen er sprake was van oorlogsmisdaden over de hele wereld waar de US icm de Navo andere landen binnen viel.

FredD2
FredD23 apr. 2022 - 3:58

@Arjan Fernhout, en natuurlijk goed gedroogd en schoon hout gebruiken.

vdbemt
vdbemt3 apr. 2022 - 10:00

@nDialectics. Dank voor je input. Ik heb het vluchtig bekeken. Het eerste wekte bij mij bij de eerste zin al de vraag op: klopt dit? "De NAVO is door de VS opgericht om de Sovjet-Unie te counteren en Europa in het gareel te houden". Werkelijk?? Bij doorlezen werd de twijfel alleen maar sterker. Het 2e ziet er betrouwbaarder uit. " de ecologische voetstap van een Nederlandse arbeider is groter dan die van een Chinese arbeider. Wat nu?" Goede waarneming en vraag. De tegenstanders van ook maar een beetje klimaatbewust gedrag (je gedrag moet dus op zijn minst een beetje anders), komen vaak met het argument dat Nederland niet altijd aan kop moet willen lopen. Nederland loopt niet aan kop. Onder het liberalisme (de laatste 11 jaar Rutte) van Nederland zijn we die kopposities, als we ze al hadden, volledig verloren. En met Rutte gaan we ze ook niet terugkrijgen. Voorbeeldje: ondanks het wegvallen van de noodzaak, wil dit kabinet nog altijd de A27 verbreden ten koste van het bos in de Amelisweerd. Voorbeeldjes: het (al jarenlang ) niet aanpakken van de vervuiling door Tata Steel, door Schiphol. Wat nu? We moeten naar een groene economie. We moeten af van het kapitalisme, de winst boven alles, ikke-ikke-ikke. De vrije markt lost niets op, die maakt het alleen maar erger. Die moet dus aan banden. Dat vereist ander gedrag van alles en iedereen. Dat vereist daarom ook vooral een andere regering, zonder de VVD en CDA.

erikbos
erikbos3 apr. 2022 - 11:09

@FredD2 "inval in Irak ivm massavernietigingswapens? Was gecombineerd met embargo's in 5 jaar " Dat zijn dus geen NAVO acties geweest net zoals de Falklands oorlog ook geen speciale NAVO operatie is geweest. Maar je hebt nog steeds geen voorbeelden geleverd waaruit blijkt dat de NAVO agressie vele malen ergen is dan die van de Russen. Als ik de laaste beelden uit Iprin en Bucha bekijk zit het Russiche leger al op het niveau van warlord Ratko Mladić en zijn de bende oorlogsmisdadigers.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij3 apr. 2022 - 11:14

Het stinkt hier steeds meer naar houtstook en met de huidige gasprijzen gaat dat helaas alleen maar erger worden. Aangezien hout compleet fout is als het gaat om fijnstof én CO2 en long-/astmapatiënten, kan het niet anders dan dat er een verbod op moet komen. https://nos.nl/artikel/2368898-houtkachels-blijken-na-opnieuw-rekenen-grootste-bron-van-fijnstofuitstoot

nDialectics
nDialectics3 apr. 2022 - 16:38

@vdbemt Je kunt ook zeggen dat de NAVO een verdienmodel van de VS en dit met cijfers onderbouwen. Maar je moet hieraan aan toevoegen dat de EU ook geprofiteerd heeft van de brute militaire kracht (wereldwijd) van de VS: 'Rijke landen rijk houden en arme landen arm houden'. De NAVO beperkt tot de NAVO . In het document wordt de economische macht van China aangestipt. Bij de CIA is te vinden dat China in 2030 de sterkte economie ter wereld is en de CIA gebruikt hiervoor als parameter niet BBP maar koopkrachtpariteit (PPP, Power Purchase Pariteit). Ik koppel koopkrachtpariteit aan ecologische voetstap. Het nieuws i voor de Nederlandse arbeider? De jaarlijkse vakantie op Mallorca etc. is voltooid verleden tijd, het wordt nu eens in de vijf jaar eens vakantiehuisje in Zeeland of Drenthe? Heeft de arbeider het recht op een jaarlijkse vakantie dan hebben degenen die meer verdien "uiteraard" het recht op jaarlijks nog luxere vakanties ( consumptie-wedloop). Nu China. In 2030 is dat de sterkste economie te wereld (China G1, VS G2). Vanwege het groeiend aantal samenwerkingsverbanden met ander economische blokken kan de Chinese economische kracht in 2030 groter zijn dan wordt aangekomen. China zou dan een tweesporenbeleid kunnen van voeren: Sneller dan gepland mileumaatregelen nemen en toch uiterst concurrerend kunnen blijven produceren. Om goedkoper te oroduceren is zullen vervolgens de milieumaatregelen (NL/EU) op een lager pitje gezet gaan worden: een doemscenario.

nDialectics
nDialectics3 apr. 2022 - 16:41

@vdbemt (mercantilisme - vroeg kapitalisme - kapitalisme - neoliberalisme) Met het einde van Koude Oorlog was de ideologische evolutie voltooid aldus F.Fukuyama (The end of history.) De ideologische veren moesten worden afgeschud, sprak wijlen W. Kok Ik heb geen visie zegt M. Rutte. Logisch want - al cirkelredenerend - is een visie niet nodig omdat de ideologische evolutie voltooid is. Ideologie bepaalt het economisch beleid I.p.v.van ongecoördineerd te bezuinigen zou er Keynesiaans beleid gevoerd moeten gaan worden ten gunste van het milieu. Geld laten rollen, het begrotingstekort laten oplopen en als het even kan een overkill tegen mileiuverloedering creëren. Dit laatste vergezeld gaand van het voorbereiden op een ingrijpende verkleining van ieders ecologische voetstap. Tot dusverre ben ik uitgegaan van een groei economie maar er kan nagedacht worden over het krimpen van de economie. ik herinner me dat Satya een tijd geleden geschreven heeft dat een Australische wetenschapper becijferd heeft dat er 70 miljard dollar per jaar nodig is om uitgebuite arbeiders in arme landen een leefbaar loon te geven. Het bedrag dat jaarlijks uitgegeven wordt aan ABC-wapen is ruim voldoende om arbeidsmigratie uit arme landen minder of helemaal niet noodzakelijk te maken. En zonder arbeidsmigratie zal de Nederlandse economie moeten krimpen. Het geologisch tijdvak Holoceen is door ons gedrag verworden tot het Antropoceen. Maar de weg terug naar het Holoceen zal gevonden worden.

vdbemt
vdbemt3 apr. 2022 - 19:48

@Fred. Aaahh, Irak. Ja. Schandalig. Daar was helemaal geen aanleiding voor. Een democratisch land met een democratisch gekozen leider, die ook niets naar andere landen uithaalde. Of toch niet? Zat daar toch een moordenaar, die zijn volk onderdrukte en ook een gevaar was voor de vrede? Je hebt een bijzondere kijk op de wereld.

Gerygrr
Gerygrr2 apr. 2022 - 10:52

Daar gaan we weer, overheid! Wij gaan voorlichten. Ieder, die een minimuminkomen heeft zit al jaren in de kou. Alle maatregelen zijn al ingevoerd, gewoon op grond van de onbetaalbare rekeningen. Mijn hartstochtelijke oproep: laat de tarieven doorlichten. Stop met de hoge vastrechttarieven. Je betaalt per klant hetzelfde! De leidingen, die je niet gebruikt? Je betaalt er toch voor! Afsluiten van het gas moet gratis kunnen. De steun aan gezinnen gaat gewoon terugvloeien naar de energiemaatschappijen.

PGS
PGS2 apr. 2022 - 9:53

Allemaal leuk en goed. Maar ik werk hard genoeg en verdien genoeg om thuis in een warm huis te zitten. Ik heb niet gevraagd om voorzien te worden van russisch gas. Wat ik wil, is na een lange vermoeidende dag in een warm huis te leven. Dus ik betaal graag meer om te genieten van mijn warm huis.

4 Reacties
Vrijbuiter4
Vrijbuiter42 apr. 2022 - 15:24

Je zegt dus eigenlijk dat een ander (die) minder doet dat die dan maar in de koud moet gaan zitten. Het terugbrengen van het gasverbruik is een sociaal probleem en geen kwestie wie het makkelijk kan afrekenen. Als dat energie tekort opgelost moet worden hoop ik van harte dan de kuubs per huisbouden beperkt worden en niet qua prijs

vdbemt
vdbemt2 apr. 2022 - 18:37

Een beter voorbeeld van " ikke, ikke, ikke en de rest van de wereld EN de wereld kunnen stikken" is er niet te geven.

PGS
PGS3 apr. 2022 - 21:16

Als ik kijk naar de beleidsmakkers en wereldleiders kijk hoe die het goede voorbeeld geven, dan zakt de moed in mijn schoenen. Herinner jullie nog die milieu-conferentie in Schotland waar al die wereldleiders 1 voor 1 met hun privejet kwamen; de zinloze maandelijkse verhuizing tussen Brussel en Strassburg; hoe de EU constant alles improteert uit China; een economische boycot van Rusland maar gas is daar van uitgezondert. Zo maar een paar voorbeelden die waar al die beleidsmakers te niet doen wat de gewone burger probeert. Het mag misschien egoïstisch zijn om niet in een koud huis te willen wonen, maar ik pas deze keer.

vdbemt
vdbemt4 apr. 2022 - 12:38

@PGS. Omdat anderen niet doen wat goed is (en omdat dat makkelijker is), doe jij het ook niet. Dat is nog eens een sterk argument. Wie denk je (en zij die net zo denken en doen als jij) dat je daar uiteindelijk mee hebt?