Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Energiecentrale verbrandt H&M-kleding; afgedankte kleding als bron van energie

  •  
27-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hm
H&M-kleding als bron van energie: een Zweedse energiecentrale durft het aan. Om een einde te maken aan fossiele brandstoffen verbrandt het afgedankte H&M-kleding in plaats van kolen. “Voor ons is dat evengoed een brandbaar materiaal.”
Zweden heeft zichzelf als doel gesteld om tegen 2020 fossiele brandstoffen in hun geheel te bannen. Dat betekent dat energiecentrales creatief moeten zijn in het vinden van nieuwe energiebronnen. Zij die nu nog met olie of kolen werken, zijn naarstig opzoek naar alternatieven. De energiecentrale in Vasteras is nu omgeschakeld naar het verbranden van gerecycled hout en afval. Een groot deel daarvan: afgedankte H&M-kleding.
"Het bedrijf heeft afspraken gemaakt met de nabijgelegen steden om hun afval te verbranden. Een deel daarvan is afkomstig van een H&M-magazijn in de regio. Dat werd onthuld in een Zweeds televisieprogramma. Vorige maand kwam de kledinggigant nog onder vuur te liggen in Denemarken omdat het ook daar tonnen nieuwe kledingstukken verbrandt wanneer die niet verkocht zijn geraakt. Maar volgens H&M gaat het ook nu om kleding die niet geschikt is om gedragen te worden."
Vorige maand kwam de kledinggigant nog onder vuur te liggen in Denemarken omdat het ook daar tonnen nieuwe kledingstukken verbrandt wanneer die niet verkocht zijn geraakt. Maar volgens H&M gaat het ook nu om kleding die niet geschikt is om gedragen te worden.
In totaal heeft Vasteras dit jaar zo’n vijftien ton afgedankte H&M-kleding verbrand.

Meer over:

h&m, milieu, nieuws, kleding,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

ton14024
ton1402429 nov. 2017 - 12:46

Schandelijk inderdaad, maar misschien schoner dan elk rokje op bestelling? Of iedereen in de uni-overall? Dit is de wereld waarin we leven. Weet je het beter, dan is dat jouw markt.

Extra belegen
Extra belegen27 nov. 2017 - 23:53

Ik heb bij een distributiecentrum gewerkt. Daar lagen met name petjes ( caps ). In de 9 maanden dat ik er gewerkt heb, zijn er minimaal 4-5 volle containers met caps afgevoerd ter vernietiging. Per container ongeveer 20.000 petjes. Ik heb enkele malen mensen van het management aangesproken op deze enorme verspilling, en gevraagd waarom deze caps niet naar bijvoorbeeld de kledingbank kon gaan. Hun antwoord; dan verkopen we aan de mensen die zo'n cap krijgen niets meer. (alsof mensen die bij de kledingbank mogen kopen/krijgen caps van 25 euro en meer kunnen kopen)... Schandelijke verspilling. Doe er iets nuttigs mee, er is armoede genoeg, mensen die amper of nooit nieuwe kleding kunnen kopen. Gun deze mensen die kleding.

Libertain
Libertain27 nov. 2017 - 16:17

15 ton niet gekochte kleedartikelen zijn dus verbrand? Hoeveel arme en behoeftige mensen kon je ermee aankleden? Totale decadentie van de neoliberale economie.

nieko47
nieko4727 nov. 2017 - 14:41

15 ton............... Sjonge daar zullen de lampen lang van branden.

omaoeverloos
omaoeverloos27 nov. 2017 - 12:10

Dus als ik het goed begrijp is het duurzaam om eerst grondstoffen voor kleding te produceren, van deze grondstoffen lappen stof te maken, van deze lappen stof kleding te maken (die niet geschikt is om te dragen) om die daarna te verbranden om electriciteit te winnen? Okeeeey.....

4 Reacties
koffieleut2
koffieleut227 nov. 2017 - 14:04

Gebeurt al jaren in de vuilverbranding, maar dan heet het geen schone energie. Wat had je er ook anders mee willen doen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 nov. 2017 - 17:04

Ik heb daar maar een woord voor. Schandalig!

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 nov. 2017 - 17:06

Oma je vergeet het verven nog zo nu en dan en de voorafgaande kinderarbeid/slavernij zo hier en daar!!

Pater
Pater28 nov. 2017 - 13:49

Koffieleut "Wat had je er ook anders mee willen doen" Gebruiken waar het voor gemaakt is natuurlijk: kleding. H&M wil het niet op grote schaal als tweedehandskleding terugzien, kan ik me zelfs iets bij voorstellen, maar exporteer het spul dan naar andere landen. Dat is nog altijd veel goedkoper, en milieuvriendelijker, dan verbranden.

Pater
Pater27 nov. 2017 - 12:01

Textiel voor hergebruik levert vrij veel geld op, verbranden kost geld, en is slechter voor het milieu. Er spelen dus andere motieven. Ik denk dat H&M de niet verkochte kleren gewoon niet op de tweedehands markt terugwil zien.

1 Reactie
Extra belegen
Extra belegen27 nov. 2017 - 23:55

;) Dat lijkt me een juiste constatering. Ze zijn bang voor wat omzetverlies, maar vergeten de goodwill die je kweekt bij het publiek, wanneer je dergelijke kleding schenkt aan behoeftigen.

Bart van Oerle
Bart van Oerle27 nov. 2017 - 11:14

Gisteren Tegenlicht gekeken, daar werd juist recycling van kleding (spijkerbroeken) aangeprezen. Dus wat is het nu? Verbranden of recyclen? Het is het een of het ander.. Voor mij is het wel duidelijk, verbranden is het allerlaatste wat je met grondstoffen wilt doen. Dus eerst recyclen wat te recyclen valt en als het echt niet anders meer kan dan in de oven. Overigens.. recyclen kost een hoop energie, waar halen we die vandaan? En hoe valt dat te rijmen met CO2 reductie of energiebesparing? Tijd om mijn stokpaardje maar weer van stal te halen: Thorium in gesmolten zout reactoren, voor als het écht duurzaam moet zijn.

2 Reacties
Haastig
Haastig27 nov. 2017 - 11:46

Recyclen.

Pater
Pater27 nov. 2017 - 15:01

Stokpaardjes moeten mogen, maar als thoriumcentrales ooit interessant worden is het niet eerder dan over een jaar of 50. Dus voor actie de komende decennia beslist te laat.

Bickle
Bickle27 nov. 2017 - 11:00

Misschien een ideetje om die kleren weg te geven aan mensen die arm zijn en wel eens een extraatje kunnen gebruiken? Op dezelfde manier bijvoorbeeld als bij een voedselbank? Weet niet hoor, schiet me zo maar te binnen. Maar waarschijnlijk is het voordeliger om het als "gratis" brandstof te gebruiken. Bomen worden momenteel ook op grote schaal gekapt omdat het bio brandstof is waar men subsidie voor kan krijgen. Terwijl diezelfde bomen juist een goed wapen in de strijd met de CO2 uitstoot! De wereld ik gek (geworden) :-(

3 Reacties
Pater
Pater27 nov. 2017 - 15:02

"Maar waarschijnlijk is het voordeliger om het als “gratis” brandstof te gebruiken." Verbranden kost juist geld.

Gandalf2
Gandalf228 nov. 2017 - 20:15

H&M wil die kleding niet op de markt hebben ook niet op de 2e hands markt. Dat is nog te begrijpen. Toch zou je de kleding moet recyclen en proberen de grondstoffen te hergebruiken. Dit zal wel een te duur proces zijn en is verkopen voor verbranding het meest aantrekkelijk. Dit probleem zou een overheid kunnen oplossen door het recyclen aantrekkelijker te maken.

ton14024
ton1402429 nov. 2017 - 12:31

Pater toch, geef je er nu jouw eigen draai aan?