Energiebron die zichzelf vernieuwt en voedsel produceert
Twee jonge onderzoekers werken aan een methode om elektriciteit uit levende planten commercieel interessant te maken. Marjolein Helder en David Strik van de Wageningen Universiteit startten in 2009 hun bedrijf Plant-e om de technologie verder te ontwikkelen. Dat schrijft Trouw vrijdag.
Met fotosynthese maken planten een organische stof. Een deel hiervan gebruikt de plant om te groeien, maar zo’n 50 procent kan de plant niet gebruiken. Dit lekt uit de wortels in de grond en daar leven bacteriën van. De bacteriën geven elektronen af en die kunnen wij met een elektrode opnemen. Zo heb je elektriciteit.
Dat het kan staat vast. Maar nu willen de onderzoekers dat er ook echt gebruik van wordt gemaakt. Ze ontwikkelen vierkante meters met planten die overal kunnen groeien, bloeien en elektriciteit maken: op het dak, in een weiland, in de tuin.
De onderzoekers denken dat de planten of ander leven in de grond niets merken van het aftappen van elektriciteit. Maar dat wordt nog nader onderzocht.
Een groot voordeel van het systeem is dat het zichzelf blijft vernieuwen. Planten groeien, bloeien en planten zich voort. Volgens de onderzoekers kun je met deze technologie in de toekomst als je een dak van 50 vierkante meter bedekt met hun plantenstroom, ongeveer een derde van het huishouden voorzien van elektriciteit. Een hectare levert voldoende stroom voor zo’n zestig huishoudens.