Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Energie is een sociale kwestie

  •  
01-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Een dikke negen op de eindlijst. Zo ervaar ik het onlangs gepubliceerde CBS-cijfer dat negen procent van de stroom in onze stopcontacten tegenwoordig duurzaam opgewekt is.
Vanzelf is het niet gegaan, ik heb er hard voor moeten knokken. Maar de kabinetsdoelstelling voor 2010 is nu al gehaald, zodat er een vol jaar tijd gewonnen is.
Duurzame energie is goed voor het klimaat, maar maakt ons ook minder afhankelijk. Minder afhankelijk van grillige regimes die fossiele brandstoffen leveren. Minder afhankelijk ook van schommelingen in de olieprijs op de mondiale markt. Het CBS- bericht is zeker welkom in het licht van een rapport van zakenbank Goldman Sachs dat afgelopen maandag verscheen. Daaruit bleek dat de olieprijs snel tot wel 95 dollar kan stijgen. Vergelijk: een jaar geleden kostte een vat olie 40 dollar.
Achter die nuchtere cijfers gaat menselijk leed schuil, voor honderdduizenden Nederlandse gezinnen. Zij hebben al moeite de eindjes aan elkaar te knopen door de aanhoudende economische crisis.  Hogere olieprijzen leiden tot stijgende energierekeningen. Gezinnen houden nog minder over aan het einde van de maand.
Energie is een sociale kwestie. Dat heb ik altijd zo gezien. Goed beschouwd zijn wij gevangen in de slavernij van het zwarte goud. Het promoten van duurzame energie (windmolens, zonnepanelen, bodemenergie en biobrandstof) is een vorm van emancipatie. De andere kant van deze medaille is energiebesparing. Het doet me pijn aan de ogen om te zien hoeveel koopkracht er maandelijks wegvloeit door de gaten en kieren van slecht geïsoleerde woningen. Dit treft juist de portemonnee van de meest kwetsbare gezinnen in huurhuizen. Alsof ze iedere maand een emmer leeggooien.
Ik vind dat deze sociale misstand moet stoppen. Het kabinet had al een paar goede stappen gezet, denk bijvoorbeeld aan het crisispakket dat vorig jaar april gepresenteerd werd. Maar het is nog te vrijblijvend. Om te beginnen moet ieder huis een energielabel krijgen. Vervolgens moeten ieder huis met een slecht label aangepakt worden. De woningcorporaties en energiebedrijven moeten snel aan de bak. Ik had met Eberhard van der Laan alles gereed om hen daartoe te verplichten. Zelf bleken ze namelijk niet in staat om door te pakken. Daarom moet de overheid ze een strenge norm opleggen. Alleen dan gaat iedereen mee en wacht niet meer op elkaar.
Voor minder doe ik het niet: die negen procent duurzame stroom moet zo snel mogelijk  naar honderd. De gaten en kieren van woningen moeten gedicht. Als Goldman Sachs dán een explosie van de olieprijs voorspelt, is er geen reden meer voor paniek. Dan zijn we bevrijd van de slavernij van het zwarte goud. En dan pas prijkt er een 10 op het rapport.
Bekijk hier de CBS-cijfers.

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.