De belofte van Rob Jetten dat geen mens deze winter van gas en stroom wordt afgesloten, is na 24 uur al op losse schroeven gezet. Eneco geeft die garantie alleen maar aan klanten die hun uiterste best doen om de hele rekening te betalen. Wat daaronder moet worden verstaan, wil het bedrijf kennelijk zelf bepalen. Dat viel af te leiden uit de woorden van CEO As Tempelman bij Op1 deze donderdag. De topman viel verder op door grote vaagheid. Hij zag voornamelijk beren op de weg naar een oplossing voor honderdduizenden benarde burgers. Het beste wat hij te bieden heeft, is betalingsregelingen.
Dezer dagen werd al bekend dat Eneco de vrijheid van klanten om hun voorschot zelf te bepalen, krachtig heeft ingeperkt. Zorgelijk nieuws, vooral omdat Tempelman daarnaast benadrukte dat zijn bedrijf geen winst maakte. Dat is een reden te meer voor klanten om hun voorschotten te verlagen. Als Eneco over de kop gaat, zijn zij hun geld kwijt.
We moeten bij dit alles goed beseffen dat het landsbelang bij Eneco niet voorop staat maar wél dat van de aandeelhouders. Sinds een paar jaar is de Japanse multinational Mitsubishi voor tachtig procent eigenaar van Eneco. De overige aandelen zijn in handen van Chubu Electric Power, een energiebedrijf uit Nagoya. In het bestuur van Eneco zetelt sedert de overname van de vorige eigenaren – 44 gemeentes met oerdomme bestuurders – als Chief Cooperation and International Officer de heer Hiroshi Sakuma. Hij begon direct na zijn afstuderen in 1980 bij Mitsubishi waar hij gestaag carrière maakte. Sinds 2014 onderhield hij al de samenwerking met het nog onafhankelijke Eneco. Hiroshi Sakuma heeft het aankoopproces begeleid. Nu is hij waarschijnlijk de grijze eminentie van Mitsubishi, die in samenspraak met het hoofdkantoor in Japan de speelruimte van As Tempelman bepaalt.
Nuon is Vattenfall geworden. Het zou van eerlijkheid getuigen als Eneco werd omgedoopt tot Mitsubishi Nederland. Dan weten we tenminste allemaal waar we aan toe zijn. Wij kennen de multinational in Nederland vooral als autofabrikant maar in de jaren dertig en veertig ontwikkelde en bouwde het de A6M Zero, het jachtvliegtuig dat bij de overval op Pearl Harbor in 1941 met zoveel verpletterend succes werd ingezet. Ook produceerde het de G4M bommenwerper. Mitsubishi exploiteerde bovendien mijnen waar duizenden Chinezen en Amerikaanse krijgsgevangenen onder onmenselijke omstandigheden dwangarbeid verrichtten. Het duurde tot 2015 voor eindelijk de excuses kwamen. Er waren er nog twee in leven.
Op de website van Mitsubishi wordt niettemin met grote waardering gesproken over de CEO’s uit de oorlog, Yataro Iwasaki en Koyata Iwasaki. De laatstgenoemde benadrukte dat Mitsubishi nooit eerloze zaken had gedaan. Na de aanval op Pearl Harbor zei dit grote voorbeeld voor ons allen: ¨Nu heeft de natie een beslissing genomen. En hoewel mijn persoonlijke ideeën afwijken van die van de natie, worden wij nu allen opgeroepen het bevel van de keizer op te volgen, ons te verenigen en uiterste best te doen voor de natie.¨ Dit wordt op de site uitgelegd als internationalisme en het voorvoelen van de globalisering.
In Korea voeren dwangarbeiders tot op heden processen tegen Mitsubishi omdat ze geen enkele compensatie kregen. De rechtbank heeft een oordeel uitgesteld over een verzoek om ten bate van de slachtoffers bezittingen van de multinational te verkopen. In zulk omarming bevinden zich de klanten van Eneco, pardon Mitsubishi.
Zie hier de Zero’s en de bommenwerpers van Mitsubishi het luchtruim kiezen.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Zero's, zou het neoliberale tuig onder leiding van M. Rutte daar binnen de muren van Den Haag, de verliezers van dit systeem zo tegen elkaar omschrijven!
Het beste zou zijn om de energiebedrijven te nationaliseren, dit geldt overigens ook voor de ziektekostenverzekeraars. Geef nooit je basisvoorzieningen uit handen aan commerciële partijen en al helemaal niet aan buitenlandse. Helaas hadden onze provinciebesturen destijds alleen maar dollartekens in de ogen bij het verkopen van de provinciale energiebedrijven. Van dat geld konden ze (eenmalig) "leuke dingen doen" totdat het op was. Tja, zulke lichtgewicht politici besturen onze provincies en ons land. Feit blijft dat de energiebedrijven in Nederland private bedrijven zijn waar de regering geen feitelijke invloed op kan uitoefenen, dat hebben we allemaal weggeven. Dus Jetten kan beloven wat hij wil, maar of hij dat kan waarmaken blijft de vraag.
/Het beste zou zijn om de energiebedrijven te nationaliseren, dit geldt overigens ook voor de ziektekostenverzekeraars. Geef nooit je basisvoorzieningen uit handen aan commerciële partijen en al helemaal niet aan buitenlandse. / Dan moeten we de afgelopen 35 jaar ongedaan maken wat betreft de kijk op de economie en hoe die in te richten. Ik ben bang dat je daar nog een jaar of 35 op moet wachten. Dan is de generatie van Ordo-liberale politici er niet meer. Hangt natuurlijk af van het electoraat. Zolang dat op dezelfde ellende blijft stemmen, verkiezing na verkiezing, dan is 35 jaar te optimistisch. 350 jaar komt dan eerst.
Alle andere reacties en mogelijke historische oorzaken in het artikel, ten spijt, denk ik dat dit de juiste kernoorzaak is.
Jozias, Hoe kan het goed zijn, dat de belangen van de aandeelhouders voor de belangen van de armste consumenten gaan? De aandeelhouders horen toch risico te lopen?
Beste Jozias2, Als de neoliberale leugen van een vrije markt met die leugenachtige toekomstvisie van dat alles veel goedkoper wordt door het zeer grote aanbod voor de consument niet was gemaakt, maar er een keuze was gemaakt waarbij ons geld niet naar multinationale ondernemingen met zijn aandeelhouders zou verdwijnen, maar wij het gezamenlijk ingezet hadden op vroege innovatie van de vergroening van onze energievoorziening. Dan had die prijs nu niet zo'n groot probleem geweest, en waren wij nu hoogstwaarschijnlijk ook wereldleider geweest als het om hernieuwbare energie zou draaien en de technieken die je daarvoor nodig hebt.
Moet ik nu echt een belofte van een minister uit het kabinet Rutte serieus nemen ? De afgelopen jaren hebben wij toch gezien hoe betrouwbaar die beloftes waren vanuit het kabinet. En bij die betrouwbaarheid van de woorden van Jetten moet ik al altijd denken aan de gevleugelde uitspraak van de leidster van zijn partij:" menneer Rutte, hier scheiden onze wegen". En van welke partij zitten er nu 2 ministers in het kabinet ? Dus eerst zien dan geloven, die beloftes van Jetten.
U heeft gelijk, vrees ik, Jetten krabbelt al terug. https://www.telegraaf.nl/video/728725913/jetten-energiemaatschappij-moet-het-zelf-oplossen-met-de-klant
Als Rob Jetten spreekt , dan zegt hij dat namens de Regering. "Het schort aan vertrouwen in de Regering." U -PGS - geeft blijk van dat gevoel. Maar.... in hoeverre bent u wel dan wel te vertrouwen?
@ Bouwman2 Ongetwijfeld vinden genoeg mensen dat ik niet te vertrouwen ben. En dat is hun mening. Maar ik ben een burger die werkt, belasting betaald en mijn kleine bijdrage levert aan het verbeteren van de maatschappij. Het grote verschil tussen mij en politici is dat politici de macht hebben gekregen van de kiezers om op een betrouwbare wijze het beste voor deze maatschappij te bewerkstelligen. Je kunt mij niet wijsmaken dat de verschillende regeringen onder Rutte het school voorbeeld zijn van betrouwbaarheid. Denk eens aan hun creatieve manier van niet-informeren van de 2e kamer. Denk maar eens hoe zij omgaan met de toeslagenaffaire en nasleep daar van. Denk aan de manier hoe zij omgaan met het afhandelen van de schadevergoedingen voor de Groningers. Aan de vruchten ken je de boom. En het zijn in dit geval niet echt gezonde vruchten daar in Den Haag.
Wat mij niet duidelijk wordt is op basis waarvan Jetten zijn toezegging doet. Ik neem aan dat die toezegging onderbouwd wordt door (nood)wetgeving? Daar zullen de energieleveranciers zich aan moeten houden lijkt me.
Eneco (als energieleverancier) kan bij wanbetaling het leveringscontract eenzijdig ontbinden, maar dat betekent niet dat er plots geen spanning of gasdruk meer op de aansluiting staat. De afnemer staat dan blind, wat feitelijk betekent dat deze energie verbruikt zonder contract. Het is dus niet zo dat energieleveranciers massaal burgers in de kou kunnen zetten om de aandeelhouders te pleasen. Echt afsluiten kan alleen de Netbeheerder op locatie doen, en die gaat hier alleen tot over na een lang traject dat meerdere waarschuwingen omvat. Zelfs dan is het nog mogelijk om de afsluiting middels een knap staaltje burgerlijke ongehoorzaamheid nog wat langer te traineren door de monteur simpelweg de toegang tot de woning te kopen ontzeggen. Ik ben ook benieuwd of de netbeheerder überhaupt voldoende personeel in dienst heeft om burgers bij een eventuele energiecrisis in de winter massaal af te sluiten.
Dank voor de uitleg! Dus Jetten hoeft alleen maar te zorgen dat de netbeheerder niemand afsluit. Hoe dan de rekeningen betaald gaan worden, zegt hij er niet bij.
De ham vraag hierin is wat Eneco precies verstaat onder "klanten die hun uiterste best doen om de hele rekening te betalen". De rest is slechts speculatie. Als dit alleen bedoeld is om te voorkomen dat sommige mensen de woorden van Jetten aangrijpen om helemaal niet meer te betalen is het niet onredelijk van Eneco. Mischien is het de moeite om eerst te achterhalen wat Eneco hier precies mee bedoelt voordat er allemaal onterechte speculaties worden gemaakt ps: de titel is mooi gevonden,
Flauw om WW2 erbij te halen. -Krupp, van de keukenspullen, was voor 1945 een groot wapenfabrikant, vooral van artillerie. -Bayer maakte zyklon-B. -Junkers, van de geisers, maakte oorlogsvliegtuigen waaronder de Stuka duikbommenwerper die bloedbaden aanrichtte bij Duinkerken, en de Ju-288 en Ju-290 die ontelbare slachtoffers maakten met hun bommen. -Ferdinand Porsche, van die auto’s, was een goede vriend van Hitler en ontwierp persoonlijk een aantal motoren voor de tanks die dood&verderf zaaiden op dit continent. -Hugo Boss ontwierp alle uniformen van de SS voor zijn vriend Himmler. Deze producten/merken accepteren wij zonder klagen in ons dagelijks leven, maar voor Mitshubishi gaan we nu de ‘zero’ erbij halen in een stuk over energie? Raar.
Geen van de door jou genoemde bedrijven levert energie aan Nederlandse particulieren. Mitsubishi doet dat wel. Dus...
Junkers levert geisers en CV ketels. Toch wel een dingetje nu met die energie transitie. Dus…
Ja, dir andere bedrijven komen bij gelegenheid wel eens naar voren in een ander stuk.
@Willem van der Decken dank voor de info. doe m’n best dit soort bedrijven uit te sluiten, info vaak moeilijk te achterhalen, kost veel tijd dat voor elk product te doen. m.i. idee: Europees register om weloverwogen keuzes te kunnen maken. verantwoording ligt bij consument.
Dat zijn apparaten en bovendien is dat nu niet actueel. Actueel zijn de energieprijzen en de energieleveranciers.
Nationaliseren van dit soort bedrijven lijkt me niet zo makkelijk. Dat kan wellicht in een dictatuur maar minder eenvoudig in een democratie. Wat misschien wel zou kunnen, is dat de overheid zelf een aantal nieuwe bedrijven uit de grond stampt. En dan vooral op gebieden waar de marktwerking niet heeft geleid tot het gewenste resultaat of leidt tot excessen. Om te beginnen met basisvoorwaarden als zorg en energie. En dat laatste misschien zelfs op Europees niveau. Dan kan de EU ook eens haar daadkracht en toegevoegde waarde tonen.
“ Eneco geeft die garantie alleen maar aan klanten die hun uiterste best doen om de hele rekening te betalen” Dat is volstrekt logisch. Het is geen vrijbrief om in plaats van de energierekening lekker een pakje peuken te kopen, lekker op vakantie, even lekker suchi eten etc met het idee dat allemaal dikke prima is. Dat die energierekening eigenlijk niet betaald hoeft te worden. Want komt wel goed.
Ook al zou de nuts genationaliseerd zijn of een staatsbedrijf, maakt dat de gasprijs en daarmee de kostprijs van de energie, nog niet magisch veel lager.
In een gezonde maatschappij is geen plaats voor idealisten, niet voor vrije markt idealisten en ook niet voor communisten en soortgelijk. Deze mensen denken verkeerd om, stellen een model/ideaal en centraal en verwachten dat de werkelijkheid zich daarnaar vormt. In het echte leven gaat het natuurlijk anders om en pas je je model aan aan de werkelijkheid (zoals bv echte wetenschappers doen). Helaas zien we nu dat de vrije markt idealisten de maatschappij hebben verkocht aan de meest biedende en in de kinderlijke veronderstelling dat we daar beter van worden. Tijd voor pragmatisme: de staat levert de basis voorzieningen in dit land want de staat kan dit beter en goedkoper en alles wat niet tot de basis voorzieningen hoort, dus waar de consument "nee" tegen kan zeggen mag op de vrije markt. Iedereen happy toch?
Die berend, snel even wetenschappelijk onderzoek gedaan naar wat hier precies de werkelijkheid is. Een maatschappij is niet een 'organisch gegroeid geheel' in de zin waarin jij het wilt begrijpen, en dus is er naar mijn mening juist hoge nood aan meer idealisten die wel een toekomstbeeld kunnen scheppen waar niemand het maar zelf uit hoeft te zoeken.
Ik zag het optreden van de topman van Eneco idd bij Op1. En heel vertrouwen in de energiemaatschappijen krijg ik er ook niet van. Het is eigenlijk exemplarisch hoe zowel de top van de politiek als het bedrijfsleven omgaat met deze crisis. Geen urgentie, geen daadkracht, slappe excuses. Ik hoef echt geen valse of onhaalbare beloftes te horen, maar wat zou het eens een keer een verademing zijn als zo'n topman iets zou zeggen in de trant van: 'linksom of rechtsom, we gaan onze schouders eronder zetten en dit oplossen. Ik kan geen garantie geven dat dit foutloos zal gaan, maar we gaan ons best doen dat zo min mogelijk mensen de dupe van de omstandigheden zijn.' Nee hoor, zelfs geen vleugje hiervan. Klanten moeten hun best doen om te zorgen dat alles betaald wordt. Tja, waarmee?
Ik vond de voorwaarden van Eneco niet zo heel gek klinken. Als je de rekening niet kunt betalen dan verwacht men dat iemand dat aangeeft en dat er een dialoog is over wat men dan wel kan betalen en dat iemand daar aan mee werkt. Kortom: men helpt de mensen die het echt nodig hebben en van goede wil zijn. In ruil voor financiële hulp opgebracht door andere mensen die ook te maken hebben met hogere kosten mag je dat als samenleving toch van iemand verwachten dat diegene het nodig heeft en van goede wil is?
[Staatsbedrijven horen niet thuis is een liberale democratie.] Hoofdstuk 3: "Finnish state owned energy company Fortum is the major shareholder and has already poured total 15 billion euros to Uniper and now Germany plans to nationalize it. We have subsidized German gas bills by same amount than cost of our 64 new F-35 fighter jets this year alone..." https://twitter.com/JuhaniKhr/status/1570478945635651588 Sovjetland/Venezuela partner Finland ook, ik ben in schok.
Leuk al die berichtjes van je met dezelfde strekking maar kan je iets concreter worden aub?
De vanzelfsprekendheid die jij aanneemt is er wat mij betreft niet. Wat bedoel je? (ik heb alle hoofdstuken gelezen)
[Leuk al die berichtjes van je met dezelfde strekking maar kan je iets concreter worden aub?] het is een reeks reacties op een bewering van Bouwman2 (16 sep. 2022 - 13:31). Dit forum heeft een probleem met de weergave van draadjes, het is nogal kapot. Eind jaren 90 konden we beter de reacties volgen op usenet.
De verkoop van Eneco heeft 4,1 miljard euro opgeleverd voor de 44 gemeenten die daar eigenaar van waren. Wellicht kan een beetje van dat geld nu gebruikt worden.
Als dat zo is gaat een deel ongetwijfeld terug naar Eneco om de rekeningen van anders omvallende klanten te betalen. De duivel schijt altijd op de grootste hoop.
''We moeten bij dit alles goed beseffen dat het landsbelang bij Eneco niet voorop staat maar wél dat van de aandeelhouders.'' En dat moet natuurlijk ook zo blijven willen we ons kapitalistische systeem overeind houden. Wat er wel moet gebeuren is dat we de dikke winst die de (buitenlandse) rijken en hun ondernemingen maken ALTIJD redelijk belasten. Van ZZP tot en met multinational. Dus geen flauwekul belasting van 25% op miljoenenwinsten en al helemaal niet als die winsten zijn behaald met profiteren van een of andere crisis. En dus ook geen jarenlange hopeloze juridische strijd gaan voeren met de rijken of winst al dan niet te danken is aan een of andere crisis. Het ene jaar hangen de rijken nu bij crisis aan de subsidietrog van de overheid (ZZP, horeca, ASML etc.) maken geen winst en betalen vanzelf ook geen belasting of krijgen belasting terug door middeling. En als er weer dikke wordt gemaakt dan is elke cent belasting teveel. Stop daarmee. En vergeet ook de (onbelaste) winsten niet die rijke particulieren buiten hun bedrijven om nog maken op hun onroerend goed belegging met subsidie etc. Voor het overige ben ik van mening dat het bijzonder onderwijs dient afgeschaft. Alle kinderen naar goed openbaar onderwijs. Ook al is dat tegen het zere been van racisten die kinderen willen segregeren van die ander naar afkomst, kleur, religie etc.
"Stop daarmee." Dat moet je tegen de 7,4 miljoen Nederlanders zeggen die in 2021 op een liberale partij stemden. Liberaal = de overheid zorgt voor politie en leger, het bedrijfsleven voor de rest.
@Kikkerts5 - Je kreeg mijn steun tot de laatste paragraaf. Toen realiseerde ik me ineens dat u het schoolvoorbeeld bent van iemand die wil dat iedereen koste wat het kost in hetzelfde keurslijf grootgebracht moet worden, zonder enige vorm van levensbeschouwing, of dat nu religieus is, antroposofisch of wat dan ook. Volgens Kikkerts5 moet het allemaal de prullenbak in, of in ieder geval niet voorbij de voordeur komen. Maar zelfs achter de voordeur is het niet veilig voor mensen zoals u.
''Je kreeg mijn steun tot de laatste paragraaf'' Bedankt Man. Maar hoe u er nu bij komt dat ik burgers die een of andere religieuze sekte aanhangen zou willen vervolgen tot achter de voordeur is mij een raadsel. In Nederland is vrijheid van godsdienst en daar ben ik het 100% mee eens. Mensen hebben het recht om in (religieuze) sprookjes te geloven en daar een positieve houding aan te ontlenen, zeker in die gevallen waar die hulp nodig is. Maar het moet natuurlijk niet uitdraaien op bovenmatige overlast voor derden en/of op strafbare feiten al helemaal niet, niet buitenshuis maar ook niet achter de eigen voordeur. Want dat zal u toch zeker niet ontgaan zijn, er zijn religieuze sektes die ver over de schreef gaan. Vrijheid van godsdienst houdt ook in dat er vrijheid bestaat in het aanleren van de betreffende sekte mores. En welke plek is daar beter voor geschikt dan achter de eigen voordeur? De openbare school is er dan voor iedereen gelijk, niet een (1) sekte uitgezonderd, voor iedereen gelijke opleiding in rekenen, taal, geschiedenis, de hele santenkraam inclusief het bestaan van de verschillende religieuze sektes etc. Het belang van ALLEEN openbaar onderwijs is natuurlijk dat alle sektes/gezindten daar samenkomen. Zonder onderscheid te maken naar afkomst, kleur, religie etc. Opdat ALLE kinderen elkaar leren kennen in plaats dat racisten kinderen segregeren.
"We moeten bij dit alles goed beseffen dat het landsbelang bij Eneco niet voorop staat maar wél dat van de aandeelhouders". Kan het NOG duidelijker gemaakt worden dat energie, als basis levensbehoefte voor het verwarmen en verlichten van huizen, NIET aan de vrije markt moet blijven overgeleverd.
De beslissing om de energie sector (en andere nutsvoorzieningen) te privatiseren is genomen tijdens Paars 1 Dat kabinet bestond uit VVD, PvdA, D66. Alleen de PvdA is gedeeltelijk terug gekomen van het ideologische gedachtegoed van wat toen de leidraad was.
Dan hadden de 44 gemeenten Eneco niet moeten verkopen. Maar 4,1 miljard in de tas geeft natuurlijk lekker wat ruimte voor speledingetjes.
Wow. Het is toch wel een groot talent om zoveel irrelevante dingen aan elkaar te kunnen knopen.
[Staatsbedrijven horen niet thuis is een liberale democratie.] Hoofdstuk 2: https://www.theguardian.com/business/2022/sep/14/gas-importer-uniper-nationalisation-talks-german-government Duitsland, ook sovjetland nu, kennelijk.
"Staatsbedrijven horen niet thuis is een liberale democratie." Stukje uit de volskrant van gister: https://www.volkskrant.nl/economie/moet-de-nutssector-weer-worden-genationaliseerd~b6b1413f/ : "Het was een snood plan van nota bene een VVD-minister. Gijs van Aardenne wilde begin jaren tachtig een nationaal staatsenergiebedrijf creëren onder de naam Protrans. In dit bedrijf - ‘op armlengte van het Binnenhof - zouden de elf energieproducenten en 160 lokale distributeurs worden ondergebracht. Doel was energiezekerheid, gecombineerd met lage energiekosten voor de eindgebruiker. " NL, jaren 80, sovjetland, toch?
Dussss ... als Japan bv de kant van Rusland in het Ukraine conflict gaat kiezen is er kans dat we naast gas ook electr moeten missen ? Gelukkig heb ik van die dingen op dak (zowel collector als 4xpaneel) ... net genoeg voor eigen consumptie (als de zon wat schijnt) .. dus Jetten kan me de P krijgen met zijn babbles. Maar vind me tegelijkertijd niet zo sociaal vanwege de luxe van een loods op het zuiden die anderen niet hebben. Laat Jetten maar baas van schiphol worden , dan kan ie de hele week in de wolken zijn.
Ideaal dat u electriciteit hebt om overdag het licht aan te doen. Maar als er geen energiecentrales draaien zit ook u in het donker.
Je hebt gelijk Itsje... daarom gaan we een batterij installeren (speciaal voor de TV en wat lampen), maar die krengen hebben een lange levertijd momenteel omdat er meer -verstandige/niet van de Jette-afhankelijkheid- mensen dat willen doen...
Eneco was het laatste energiebedrijf dat nog van de samenleving was. Na de privatisering ervan, door de VVD, dus in handen van de hoogste bieders en aandeelhouders wereldwijd. Het gejuich in neoliberale kringen over de geslaagde privatisering doet me nog altijd pijn.
De topman wordt geacht in het bedrijfsbelang te denken en te handelen. Dat dit belang anders is dan het landsbelang is de overheid aan te rekenen.
Hugo Chavez deed het u voor, naastte de SHELL en in 1997 MaraVen en kocht met de opbrengst stemmen. Staatsbedrijven horen niet thuis is een liberale democratie.
Als die definitie klopt, dan hoord een liberale democratie niet thuis in een land waar een op de 10 kinderen onder de armoedegrens leeft.
@ Bouwman: "Liberale democratie"? In een maatschappelijke situatie, waarin op basis van ideologisch neoliberalisme allerlei in vele decennia opgebouwde sociaal essentiële instellingen en voorzieningen aan particuliere investeerders zijn verkwanseld, is "democratie" danig uitgehold. Fundamenteel publieke zaken als watervoorziening, energie, volkshuisvesting en openbaar vervoer dienen in een verantwoordelijke samenleving juist door de overheid te worden geborgd. Staats- of door de staat beheerde bedrijven zijn daarvoor soms dienstig, zoals in het openbaar vervoer en de waterstaat. Nu maken particuliere bedrijven in de energiesector gigantische winsten ten koste van de bevolking. Tel uit je neoliberale winst! Een persoon als Chávez er nu bij de haren bijslepen is pure demagogie.
[Staatsbedrijven horen niet thuis is een liberale democratie.] Hoofdstuk 4: Dit had ik gemist, er gaat niet om 1 gasbdrijf, maar om 3! https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-15/germany-working-on-historic-takeover-of-three-gas-companies?leadSource=uverify%20wall Echt, Duitsland terug naar DDR standaarden.
@Olav Wie waren ook al weer die 44 gemeenten die verlekkerd naar die miljarden keken?
@Smldrs Want in een niet-liberale staatshuishouding leven kinderen niet in armoede? Help me even..
De belofte is door het Kabinet cq minister Jetten van energie gedaan. Dat gaat verder dan welk energie bedrijf dan ook. Dat is de kern van de zaak en alles wat er nog over gemeld wordt is ivm dit onderwerp niet relevant.
Het is weldegelijk relevant. Het laat zien dat plannen van het kabinet, bedoeld om ervoor te zorgen dat er helemaal niemand in de kou komt te zitten, door Eneco niet gesteund gaan worden. Jetten zal dus dwingender maatregelen moeten bedenken. Nou zit ik tóch al niet bij Eneco. Dit zou voor mij een reden zijn er acuut te vertrekken.
U bedoelt: als de Overheid zegt: u moet aangifte doen voor de IB, u terug zegt: ik kan u niet volgen ?
Ja, laten we voor de verandering de Tweede Wereld oorlog nog er eens bijhalen.. Altijd goed voor t sentiment. Doen we ook nog een artikel erbij van de GL voorlopers en CPN vooral, om te verklaren waaron we zo naief waren om gas uit Rusland te importern omdat je moest denken in termen van samenwerking en verzoening. Doen we er als knaller nog een foto bij van PSPers in een anti kernenergie protestmars, zodat we begrijpen waarom de prijzen nu zo hoog zijn. Maar even serieus: We gaan toch wel maatwerk leveren en mensen die wel kunnen maar niet willen betalen, die gaan we ook helpen? En die slimmerikken die op elke verjaardag trots vertelden dat je vooral veel moest switchen, en zo goedkoop uit trachten zijn?
Gewoon nationaliseren en bedrijf afpakken zo simpel is het.
Ja zo simpel kan t leven voor sommigen zijn, want als de Overheid t doet is t veel goedkoper, want dat zijn wij belastingbetalers.
@ Jopie666 En jij denkt dat de marionetten van het grootkapitaal o/a VVD en CDA dat gaan doen?
Werkte inderdaad prima in de USSR. Met als indirect gevolg de oorlog waar we nu mee te maken hebben. En dan is de cirkel weer mooi rond.
Dan moet je dus politici hebben, die dat willen. Alleen SP politici zouden zoiets willen doen, maar de SP zit niet in een coalitie. Tenzij mensen straks gaan doodvriezen. Als er echt een enorme noodsituatie komt, gaan ook rechtse partijen de boel nationaliseren. Misschien Ik zeg altijd misschien. Punt is, de overheid sleept ons deze oorlog in. En we zien nu, dat Nederland dat helemaal niet kon hebben. Het is dus de schuld van 'onze' politici. En, gaan ze het oplossen? Alleen als het volk écht in opstand komt en alles. Als iedereen zich als die boeren gaat gedragen Dit zijn mijn analyses, kameraden (dat kameraden klinkt wel stoer hé)
@Jopie666, Ja prima gewoon communistische doen, dat is ook al zo goed gekomen, meteen maar anders denkenen opsluiten of erger?