Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eneco: Nederland moet groene energie stimuleren

  •  
10-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Eneco300.jpg
Stimuleren om burgers, boeren en bedrijven zelf energie op te laten wekken ... Vervuiler laten betalen
Energiebedrijf Eneco wil dat Nederland een voortrekkersrol speelt in duurzame energie zoals zon, wind en bio-energie. Dat kan door de vervuiler te laten betalen en schone energie uit eigen land te stimuleren en door burgers, boeren en bedrijven ertoe aan te zetten zelf energie op te wekken.
Jeroen de Haas, voorzitter van de raad van bestuur van Eneco, zei maandag bij de presentatie van de halfjaarcijfers dat het echt tijd is voor Nederland om nieuwe bronnen voor energie en export te ontwikkelen. ‘Deze innovaties zijn van belang voor ons land en de regiefunctie van de overheid daarbij is essentieel. ‘

Uit de halfjaarcijfers blijkt dat Eneco Groep in de eerste helft van 2012 een nettoresultaat van 175 miljoen euro heeft geboekt. Dat is een stijging van 42 miljoen, ofwel 32 procent ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. Gecorrigeerd voor de eenmalige bate door de verkoop van de deelneming in de KEMA van 56 miljoen, was er sprake van een daling van 14 miljoen, ofwel 11 procent.


De omzet in het eerste halfjaar kwam uit op 2,8 miljard euro. Dat is 13 procent hoger dan in de eerste helft van 2011. De stijging was het gevolg van de transporttarieven en de hogere verkoop en productie van energie. Het bedrijfsresultaat bedroeg 208 miljoen. Dat een daling van 7 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2011. Oorzaak waren de zich ongunstig ontwikkelende marktprijzen.


Eneco investeerde in de eerste helft van dit jaar 309 miljoen euro in duurzame productie en netten. Bij de renovatie en uitbreiding van de gas- en elektriciteitsnetten investeerde het bedrijf 158 miljoen. Gezien de grote extreme onzekerheden waagt Eneco zich niet aan een resultaatverwachting over heel 2012. Dit ondanks het ‘brede vertrouwen” in de ontwikkeling van het bedrijf.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

adriek
adriek10 sep. 2012 - 9:47

Tsja... Maar als ik een particuliere windmolen wil plaatsen wordt dat van allerlei kanten gedwarsboomd.

Sjaak365
Sjaak36510 sep. 2012 - 9:47

Eneco bedoeld: wij willen meer subsidie!

HenkDaalder2
HenkDaalder210 sep. 2012 - 9:47

Eneco zegt en laat zien: Het is verdomd moeilijk om in een door fossiele belangen gedomineerde markt duurzaam te worden. De fossiele belangen in dit land moeten wat op afstand gezet worden. Hans Alders met verplicht pensioen Een berufsverbot voor CDA'ers in de energie wereld, in welke rol dan ook. Een gebod voor VVD'ers om alleen maar duurzame energie te gebruiken. Geen leveranciersverplichting voor fossiele leveranciers om duurzame energie te leveren. Want dan krijgen ze toch maar overbodige subsidie. Een productie verplichting, zodat er een incentive is om de fossiele centrales te sluiten

maouc
maouc10 sep. 2012 - 9:47

Ze zouden ook vooral eens die 6 miljard subsiedies aan vervuilende energie producenten eens moeten afschaffen en investeren in duurzame energie. http://2012.groenlinks.nl/standpunten/groene-economie/energie

Sjaak365
Sjaak36510 sep. 2012 - 9:47

Door fossiel duurder te maken, wordt groen niet goedkoper. Daarnaast wordt er geen subsidie gegeven aan fossiel, maar wel aan biomassa. De "subsidie" bestaat uit lage belastingtarieven, er gaat niet direct geld naar toe. Dan nog de vehoudingen als je dit subsidie noemt: naar groen gaat per MW 20 x zoveel subsidie als naar fossiel. En we kunnen nu nog niet helemaal naar groen, al zouden we dat willen. Een langzamere transitie heeft als voordeel dat de nieuwe ontwikkelingen ingepast kunnen worden en efficienter worden toegepast. Overigens zijn moderne kolencentrales lang niet zo vervuilend als wel eens beweerd wordt. Hier zou menigeen eens wat onderzoek moeten doen, voordat er weer eens iets geroepen wordt.

ErnsTT2
ErnsTT210 sep. 2012 - 9:47

Waarom moet de belastingbetaler een bedrijf dat 5 ,miljard winst maakt nog gaan subsidieren, kom nou toch, dat is van de Jager besnuffeld...

Tom Meijer
Tom Meijer10 sep. 2012 - 9:47

Beetje laat he en eigenlijk niet zo geloofwaardig als het uit deze hoek komt.

1 Reactie
bob b.
bob b.10 sep. 2012 - 9:47

Tom, Eneco roept dit al jaren, ze hebben zich altijd tegen de bouw van kolen- en kernenergiecentrales gericht. Het bedrijf is heel erg gericht op zoek naar nieuwe manieren om energie te winnen. Het participeert in projecten in Nederland om kleine bedrijven die nieuwe technologieen ontwikkelen te helpen. Ze zijn deels eigenaar van bijv. Green Choice, de enige echt groene leverancier. Ze profileren zich als een alternatief voor de andere twee grote jongens, Nuon en Essent. En zijn zelf nog onafhankelijk, geen onderrdeel van een buitenlands bedrijf om zo voeling met Nederland te houden en de innvovaties hier te stimuleren. Daar worden miljoenen voor uitgetrokken. Nu lijkt het wel een reclamespot voor Eneco, maar ik ken het bedrijf vrij goed, heb er jarenlang veel opdrachten voor gedaan.

[verwijderd]
[verwijderd]10 sep. 2012 - 9:47

"de vervuiler te betalen" deze heeft nu al veel hogere belastingen en accijns te betalen. Verder welke vervuiling vraag ik mij steeds af en met het opgebrachte geld wordt echt niks gedaan tegen deze vervuiling. Zie verpakkingtax of de bizarre luchthaventax (beide PvdA). Gewoon een ordinaire belastingverhoging om een gat in de begroting op te lossen

1 Reactie
Anonimus2
Anonimus210 sep. 2012 - 9:47

Je zou, het is maar een idee, ook kunnen stoppen met zeiken en wat minder vervuilen. Wel eens over nagedacht?

Zjenny
Zjenny10 sep. 2012 - 9:47

DIT is pas schone energie. http://www.keshefoundation.org/en/shop/category/view/2 ) 3-4 KW and 10 KW Plasma Power Generators We initially offer 10 000 units of 3-4 KW AC/DC and 1000 units of 10 KW AC/DC portable domestic Keshe electric power generators.

1 Reactie
JanB2
JanB210 sep. 2012 - 9:47

Een plasma heeft vooral heel veel energie nodig om in stand gehouden te worden. Ik denk dat hier een paar charlatans aan het werk zijn.