Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Endgame Gaza

  •  
13-10-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2426 keer bekeken
  •  
ANP-480959381

Een donkere wolk hangt over het gebied dat zowel Israël als Palestina heet.

We verkeren momenteel aan de vooravond van een ongekend bloedige wraakactie die op een humanitair drama zal uitlopen. Zo gruwelijk dat moeders, kinderen, de volkeren in het Midden-Oosten en de Westerse wereld daar nog lange tijd de traumatische gevolgen zullen ondervinden. Ondanks alle verhitte emoties, is er ook een logica in wat we de komende tijd kunnen verwachten en die belooft niet veel goeds.

Hamas weet sinds de eerdere Gaza-oorlogen heel goed hoe Israël reageert op aanvallen en agressie. In 2008 stierven 28 Israëli’s tegen ruim 1500 Palestijnen. Dat is een verhouding van 1:54. In 2014 vielen er 74 Israëlische doden tegenover ruim 2000 Palestijnen, dat is 1:27. Nu zijn er ongeveer 1200 Israëliërs vermoord door Hamas. Zou je dezelfde vergeldingspercentages hanteren dan zou de IDF daar ruim 32.000 tot 64.000 Palestijnse doden tegenover kunnen zetten. Zoals ook in de voorgaande oorlogen zouden dat merendeels burgers zijn.

Met dit soort aantallen heeft Hamas zeker rekening gehouden bij het plannen van het bloedbad van afgelopen zaterdag. Daar is zonder twijfel over gesproken. Net zoals over de totale vernietiging van de infrastructuur en bestaansmiddelen van Gaza door Israël, zoals immers ook in 2008 en 2014 gebeurde. Welk motief hebben de strategen van Hamas bij een daad die dergelijke apocalyptische gevolgen heeft? Er is maar één denkbaar motief: liever met opgeheven hoofd sterven dan te leven als slaaf, geknecht en vernederd, veroordeeld tot levenslang in de grootste openluchtgevangenis van de wereld.

En Israël? Ook hier zitten strategen en politici die al sinds 1948 plannen ontwikkelen om het Palestijnse vraagstuk op te lossen, en de manier waarop zich dat denken de laatste tijd ontwikkelt is misschien nog wel verontrustender.

Vanaf het moment dat de Likoed in 1977 aan de macht kwam is door de premiers Begin en Shamir bewust gekozen voor een strategie die diende te voorkomen dat er ooit een Palestijnse staat zou ontstaan. Dat plan was simpel en briljant. In de bezette gebieden zouden zich minimaal 100.000 joodse kolonisten moeten gaan vestigen. Ook al is dit illegaal onder internationaal recht, geen enkele Israëlische regering zou het politiek overleven om daarna zoveel joodse burgers uit deze nederzettingen te verdrijven. Dat zou dus nooit meer gebeuren. Dit zijn de woorden van Yitzhak Shamir.

Veertig jaar later overstijgt het aantal joodse kolonisten in de Westelijke Jordaanoever de 500.000. Maar nog steeds doen Europese en Amerikaanse politieke leiders alsof er gewerkt wordt aan een tweestatenoplossing van het Palestijns-Israëlisch conflict. Die weg is echter al decennia terug definitief afgesloten. En toch blijven politici ons wijsmaken dat dit kan leiden tot een duurzame vrede. Waarom? Palestijnen en Israeli’s weten beter.

Welke oplossing is er dan? Veel Palestijnen maken zich tegenwoordig hard, niet meer voor een twee-, maar voor een éénstatenoplossing. Maak van Israël/Palestina een eenheidsstaat. met gelijke rechten voor joden en Palestijnen. Palestijnen zien dan af van hun recht op een eigen staat. Joden daarentegen zien daarmee ook af van het zionisme en de joodse privileges die karakteristiek zijn voor een joodse staat. Israël zou een land als Nederland worden, zonder rechtsongelijkheid, scheidlijnen en - wie weet - ook zonder conflict. De wereld zou het toejuichen, maar voor Israël is dit onbespreekbaar. Het kabinet Netanyahu heeft een heel andere koers. Ministers uit het huidige kabinet hebben al laten weten dat het Palestijnse volk niet bestaat, en dat alle bezette gebieden een intrinsiek onderdeel vormen van de joodse staat, exclusief bedoeld voor joodse burgers.

De Israëlische politiek wordt gedomineerd door mensen die expliciet of bedekt spreken en fantaseren over een Israël zonder Palestijnen. Zoals de Jong Turken ooit fantaseerden over een Turkije zonder Armeniërs, en de nazi’s droomden van een Duits rijk zonder joden.

En voor deze politieke generatie ligt er nu een kans. Een leger van 350.000 soldaten staat klaar om Gaza in te trekken. Meter voor meter, straat na straat zal er gevochten worden en zullen Palestijnen en hun gezinnen opgejaagd worden richting het zuiden. Egypte wil vooralsnog de grens met Gaza dichthouden maar president Biden en buitenlandminster Blinken werken hard om het bevriende bewind van Al-Sisi zo ver te krijgen dat de grenspost bij Rafah opgesteld wordt voor honderdduizenden vluchtelingen uit Gaza. Misschien wordt Gaza in korte tijd zo onleefbaar dat iedereen die niet kiest voor de martelaarsdood, zal moeten vluchten. Stel je voor, heel Gaza, in één klap schoongeveegd. Ondenkbaar? In ieder geval niet onwenselijk, niet voor deze regering.

Als de grens naar Egypte onder druk van de VS en de humanitaire crisis toch open gaat, zullen deze vluchtelingen dan ooit nog kunnen terugkeren naar hun huizen? Mochten de 800.000 Palestijnen die in 1948 moesten vluchten ooit terugkeren?

Het zou de op één na laatste stap kunnen gaan worden in het creëren van een etnisch zuivere joodse staat. Een gruwelijk resultaat.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (29)

pahan
pahan14 okt. 2023 - 6:22

Het geschetste scenario is er één van velen. Leaver dea as slaef als drijfveer voor Hamas? De kopstukken zitten niet in Gaza, dus dat kan niet. Hamas zal zijn slaven zeker opofferen, maar niet met dat doel. De long game voor Hamas is het vernietigen van Israël en een versie van een Islamitische Staat, vandaar ook de oproepen aan omringende landen om in de naam van hun perverse versie van de godheid mee te komen doen. Gelukkig is er tot op heden weinig respons. Voor Israël is de actuele status het best haalbare. Ze kunnen Gaza wel weer onder hun beheer brengen, maar wat moet je er mee? Hamas is daar de gekozen regering, elke land uit de regio dat Gaza gaat beheren betekent een enorme dreiging voor Israël en voor een internationale vredesmacht is al helemaal geen draagvlak. We wachten maar af, leuk zal het er niet worden.

Sachs
Sachs13 okt. 2023 - 21:02

Opvallend trouwens, die pro-Israëlische duimpjesbrigade. Dump maar wat onzin, en hola, acht duimpjes (zie o.a. Klein hieronder). Op Joop.

4 Reacties
Hannes Achterhout
Hannes Achterhout13 okt. 2023 - 21:51

Het hasbaraäpparaat draait op toeren, wie kritiek heeft op het heilige land wordt automatisch geframed als..... vul maar in.

michellekepen
michellekepen14 okt. 2023 - 0:42

Sachs, Weet je wat mij dan weer opvalt: dat jij hier wel speciaal beklag doet over een reactie die volgens jou vol onzin staat, maar NIET de moeite neemt (en het fatsoen hebt) om aldaar te reageren..... "Op Joop" Kennelijk hoort jouw manier van reageren, op Joop?

Sachs
Sachs14 okt. 2023 - 16:23

@ Michelle Misschien kunt u enige moeite doen om uit te leggen waar u het over hebt. Dan reageer ik er graag op.

michellekepen
michellekepen15 okt. 2023 - 0:18

Sachs, je vraag om uitleg. Vreemd: je weet toch wat je zelf schrijft? Ik heb zelfs je eigen woordgebruik letterlijk overgenomen: "onzin". Klein dumpt hier maar wat onzin, volgens jou. Maar daar reageren waar die vermeende onzin gedumpt zou zijn, doe je niet. Noch geef je aan waar die onzin uit zou bestaan. Verdedigen tegen je aantijging, maak je daarmee dus onmogelijk Kortom, je valt een reactie op een verholen en sneaky wijze aan. Kennelijk een manier van doen, die jij bij Joop vindt horen....

Frans Akkermans3
Frans Akkermans313 okt. 2023 - 17:36

Het is een illusie te denken dat de Palestijnen die in 1948 zijn gevlucht terug kunnen keren. Pro-Palestijnse kringen in het westen doen er verstandig aan dat soort valse hoop niet levend te houden.

4 Reacties
Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands13 okt. 2023 - 20:12

Zelfde geldt voor éénstatenoplossing. Rechts Israel wil het om religieuze redeneren niet, links wel maar weet nu beter. En in Gaza worden de kinderen met een dermate extreem antisemitisme opgevoed dat het volstrekt ongeloofwaardig is hoe je daar een samenleving mee kunt maken. Aanrader is wat dat betreft artikel van van Horst van de week over collectieve van Israel. iets vergelijkbaars speelt ook bij Palestijnen. Kun je geen staat op bouwen. Dat is naief wensdenken van het ergste soort.

Sachs
Sachs13 okt. 2023 - 20:49

Integendeel, het zou verstandig zijn om de rechten van de Palestijnen (voor het eerst sinds 75 jaar) te respecteren. Zij hebben alle recht op hun terugkeer en compensatie voor hun leed en gestolen land en bezittingen. Leg eens uit waarom het recht op terugkeer niet voor (intussen generaties) Palestijnen zou zijn weggelegd.

VeganHarrie
VeganHarrie14 okt. 2023 - 2:32

Van de Palestijjnen die in 1948 zijn gevlucht zullen er niet meer veel over zijn wegens ouderdom. Toch zijn er veel inmiddels meer geregistreerde vluchtelingen dan er ooit daadwerkelijk gevlucht zijn.

Sachs
Sachs14 okt. 2023 - 16:31

@ Vegan Als je vluchtelingen maar lang genoeg vasthoudt groeit hun populatie aan met nazaten die allemaal als vluchteling gelden. Ik lees frequent dat de Palestijnen dit recht onthouden moet worden, maar die zijn daar terecht niet gevoelig voor. Zie: https://rightsforum.org/palestijnse-vluchtelingen-wachten-al-75-jaar-op-terugkeer/ Daarnaast creëert Israël nog dagelijks nieuwe vluchtelingen, in Jeruzalem, op de Westoever, in Israël zelf en nu weer in Gaza.

Hans Meijers 1948
Hans Meijers 194813 okt. 2023 - 16:59

‘Voor Hamas was het nu of nooit’ Jeroen Gunning | Kenner van Hamas Op eerste gezicht lijkt het offensief van Hamas naast ongekend wreed ook zelf-destructief en irrationeel. Maar hoogleraar Jeroen Gunning, die de beweging goed kent, ziet wel degelijk een logica. „Het is Hamas te doen om de lange termijn.” https://tinyurl.com/2kvcknv7

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 okt. 2023 - 14:56

Deze reactie is verwijderd

Zulu Dawn
Zulu Dawn13 okt. 2023 - 14:35

Deze reactie is verwijderd

Miss Piggy
Miss Piggy13 okt. 2023 - 13:48

Een 1 -staat oplossing is totaal geen realistische oplossing. De Israëlisch zullen de komende generaties de Palestijnen niet bepaald als nieuwe landgenoten willen omarmen, laat staan accepteren. En voor de Palestijnen geldt hetzelfde. Veilig achter mijn toetsenbord zou ik totaal niet weten wat wel een oplossing voor de lange termijn zou zijn.

1 Reactie
Sachs
Sachs13 okt. 2023 - 20:52

De eenstaatoplossing bestaat allang. Vanaf 1993 is getracht die te vervangen door een tweestaatoplossing. Die is mislukt. We zijn terug waar we waren, één staat waarin een getrapt rechtssysteem bestaat voor niet-Joden. Apartheid, zeg maar.

Rossz Malac
Rossz Malac13 okt. 2023 - 13:34

Deze reactie is verwijderd

1 Reactie
Marcus A.2
Marcus A.213 okt. 2023 - 23:44

"Er is voor Israël maar één optie en dat is dat beveiligingsprobleem elimineren." Maar dat kan nou precies nooit gaan lukken zonder goddelijke interventie. Je hebt te maken met islam, christendom en judaisme. Alleen God kan dat oplossen. Mensen niet, getuige de afgelopen pak hem beet duizenden jaren. En ondanks onze 'verlichting' zijn we in onze contreien niet heel veel beter af. We zijn verdwaald in een vorm van een nooit bevredigende vorm van materialisme. Gespeend van alle idealen.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans313 okt. 2023 - 12:30

Ik denk niet dat het motief van Hamas zoiets is als liever staande sterven dan op je knieën leven zoals Kees Schaap hier suggereert. Het gaat terroristische bewegingen niet om de enkele honderden of duizenden die ze vermoorden maar om de miljoenen die ze angst aanjagen. Daarin zijn ze geslaagd. Het gaat Hamas ook niet om een eind te maken aan die zogenaamde openluchtgevangenis of verbetering van de levensomstandigheden van hun onderdanen maar om het vestigen van hun heerschappij over Palestina en het einde van de staat Israel. Hun aanvallen lokken de gewenste reacties uit: Israel moet iets doen aan die angst en de gevoelens van onveiligheid en loopt in de val. Met veel geweld, schendingen van mensenrechten, de dood van onschuldige burgers haalt Israel zich de woede en vijandigheid op de hals van de rest van de wereld. Zie wat er nu al gebeurt in veel steden overal in de wereld. Het rekruteren van gedode terroristen begint vandaag al. Dit versterkt hun isolement en verzwakt hun veiligheidspolitie op de langere termijn. Met Hamas aan het bewind aan de ene kant en kortzichtig bestuur aan de andere kant zie ik geen perspectief op verbetering. Maar als het Israel lukt Hamas uit te schakelen en zich te ontdoen van Netanyahu, wie weet.

Marcus A.2
Marcus A.213 okt. 2023 - 12:12

Er is hier ook sprake van een "endgame" in religieuze zin. Jeruzalem en israel speelt onder de drie abrahamitische religies een centrale rol in de eindtijd. Wie heeft er niet gehoord van Armageddon? Misschien is het allemaal wel een self fulfilling prophecy. Wie had gelooft dat Israël er weer zou zijn, na duizenden jaren? Niemand, daar was tenslotte een Holocaust voor nodig op de joden. Niet per se voor de hand liggend. "For behold, in those days and at that time, when I restore the fortunes of Judah and Jerusalem, I will gather all the nations and bring them down to the Valley of Jehoshaphat. And I will enter into judgment with them there, on behalf of my people and my heritage Israel, because they have scattered them among the nations and have divided up my land"

Inzicht
Inzicht13 okt. 2023 - 11:47

Ik verwacht dat Israel niet meteen de hele Gazastrook maar wel een stuk daarvan zal annexeren. Ze doen het stapje voor stapje, maar het einddoel is idd dat de Palestijnen hun heil ergens anders zoeken. Historisch gezien is het nog het beste te vergelijken met het optreden in de 19e eeuw van de Verenigde Staten tegenover de oorspronkelijke bevolking aldaar. Daarom is de band tussen die twee misschien ook zo goed.

2 Reacties
Zulu Dawn
Zulu Dawn13 okt. 2023 - 14:56

Deze reactie is verwijderd

Joop Rood
Joop Rood13 okt. 2023 - 17:22

Dat verband had ik ook al gelegd. `spreekt voor zich.

Dehnus
Dehnus13 okt. 2023 - 11:25

Blinken werkt hard om... nee Blinken wil daar de Palestijnen dumpen en zelf alleen de Amerikaanse staatsburgers opnemen. Net zoals toen met ISIS mocht Europa en het midden oosten de zooi opvangen en ging de VS lekker bombarderen om zo Raytheon en anderen centjes te geven na hun "20 jaar oorlog tegen terrorisme!". En Nederland (en veel andere Europese mini staatjes met hun baronnetjes) renden er wel achter aan. In plaats van op Europees niveau "NEE!" te zeggen, en nu doen ze het weer. Want dit conflict blijft echt niet alleen in GAZA hoor, de Amerikanen zijn aan het stoken en komen beloftes met Iran niet na (de 6 miljard olie gelden die ze nog tegoed hebben zijn weer bevroren). Dus we gaan weer KNALLEN! - met stem van een RTL Postcode loterij man met kaal hoofd - De arme mensen die er wonen.....

Dehnus
Dehnus13 okt. 2023 - 11:25

Blinken werkt hard om... nee Blinken wil daar de Palestijnen dumpen en zelf alleen de Amerikaanse staatsburgers opnemen. Net zoals toen met ISIS mocht Europa en het midden oosten de zooi opvangen en ging de VS lekker bombarderen om zo Raytheon en anderen centjes te geven na hun "20 jaar oorlog tegen terrorisme!". En Nederland (en veel andere Europese mini staatjes met hun baronnetjes) renden er wel achter aan. In plaats van op Europees niveau "NEE!" te zeggen, en nu doen ze het weer. Want dit conflict blijft echt niet alleen in GAZA hoor, de Amerikanen zijn aan het stoken en komen beloftes met Iran niet na (de 6 miljard olie gelden die ze nog tegoed hebben zijn weer bevroren). Dus we gaan weer KNALLEN! - met stem van een RTL Postcode loterij man met kaal hoofd - De arme mensen die er wonen.....

Mathijsco
Mathijsco13 okt. 2023 - 11:20

Deze reactie is verwijderd

CrKlein
CrKlein13 okt. 2023 - 11:08

Deze reactie is verwijderd

7 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens13 okt. 2023 - 12:26

@ CrKlein Jij schrijft: Ik mis in dit artikel, zoals er steeds wordt gesproken over de verslaggeving van de aanslagen op Israël, de context. In dit artikel staat de context netjes beschreven. In jouw reactie is die afwezig. Je beweert dat: En de Palestijnse politiek wordt gedomineerd door mensen die expliciet spreken en fantaseren over een Palestina zonder Joden: "from the river to the sea". Dat is niet het geval. Bovendien missen de Palestijnen de middelen dit te verwezenlijken. Israël heeft die middelen wel en gebruikt die middelen ook. De kolonisten op de westelijke jordaan oever maken het leven van Palestijnen daar onmogelijk en in gaza worden de burgers als beesten gedood door het Israëlische leger. Die context ontbreekt aan jouw reactie.

Daslief
Daslief13 okt. 2023 - 12:29

De politiek wordt wel vaker gedomineerd door extremen. Een advies om je daar niet teveel op blind te staren: 'My advice would be to try to make sure that you are accessing sources of information that focus on the humanity of both sides. Try to expose yourself to things that will force you to reckon with the humanity and suffering on both sides. Don’t choose. And also try to find voices, both of Palestinians and Israeli Jews, who you feel have a message of common humanity. There are people. There are actually a lot of them. And they’re extraordinary. It’s just that they are often really disempowered at a moment like this. But I think it’s at this moment that their voices are the most important.' 'https://slate.com/news-and-politics/2023/10/peter-beinart-israel-palestine-conflict.html

Volrin
Volrin13 okt. 2023 - 13:41

"En een nog veel groter deel wilt alle joden uitroeien." Bron?

Willem D2
Willem D213 okt. 2023 - 14:40

@Volrin Ik had je minder wereldvreemd ingeschat maar hier alvast een bron https://en.m.wikipedia.org/wiki/From_the_River_to_the_Sea Andere bron: Lees de laatste delen van de koran. (niet het begin)

LaBou
LaBou 13 okt. 2023 - 16:36

"Andere bron: Lees de laatste delen van de koran. (niet het begin)" Waarom? Omdat dat de reaguurder beter uitkomt?

Willem D2
Willem D213 okt. 2023 - 19:15

Als je je een beetje verdiept had in de koran dan had je dit geweten. Waarom ik adviseer om de laatste delen te lezen. In het begin is de profeet gematigd aan het einde wordt beschreven hoe de Joden in Medina vermoord worden. Als je het hebt over de Islam = vrede dan wordt vaak het begin geciteerd. Maar als je vraagt welke uitspraak van de profeet je moet volgen als hij meerdere dingen over hetzelfde onderwerp heeft gezegd dan is dat de laatste

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2023 - 7:17

Vraag je eens af waarom Begin is doodgeschoten. Was dat niet het geval geweest dan had het zoveel anders kunnen lopen. Ik ben bang dat daarna steeds meer de extremisten de overhand hebben gekregen. Daar waren ook veel joodse mensen uit Israel destijds niet blij mee. En zie waar we nu beland zijn.

VeganHarrie
VeganHarrie13 okt. 2023 - 10:59

Wat er nu ook weer voor ellende van beide zijden zal volgen, een 'endgame' lijkt me nog heel ver weg in Palestina.