Joop

En weer krabbelt Rutte terug, erkent dat hij belastingdeal kende

  •    •  
26-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Rutte naar Europees migratieoverleg

© 2018-06-24 19:16:58 BRUSSEL - Premier Mark Rutte loopt naar zijn auto na de Nederlandse pers te woord te hebben gestaan buiten het gebouw van de Europese Commissie na afloop van een ingelaste

Tot nu toe ontkende premier Rutte dat hij op de hoogte was van geheime deal tussen Shell en de Nederlandse staat. Kort voor een debat in de Kamer over de kwestie, krabbelt hij terug. NRC meldt :
"Premier Rutte was wel degelijk op de hoogte van een deal die de Belastingdienst in 2014 met oliemaatschappij Shell sloot. Dat geeft hij dinsdag per brief toe tegenover de Tweede Kamer. Op het ministerie van Financiën wordt momenteel besloten overleg gevoerd. Lodewijk Asscher (PvdA) had tijdens het vragenuur van vorige week gevraagd of de premier wist dat de Belastingdienst zulke vaststellingsovereenkomsten sluit met bedrijven, die zo van tevoren duidelijkheid krijgen over de hoeveelheid dividendbelasting die ze moeten afdragen. Het bestaan van zo’n deal met Shell had de premier al ontkend, maar ook op Asschers vraag of Rutte de overeenkomsten in algemene zin wel eens had zien passeren was zijn antwoord nee. En dat was voorbarig, zegt hij nu."
Dinsdag dook in het ministerie van Financiën plats een vier jaar oud document op waarin Rutte op de hoogte wordt gesteld van de “structuur van een bepaalde onderneming”. Ook zou er in staan dat er een deal is gesloten tussen de Belastingdienst en een zekere onderneming. Volgens de premier gaat het om Shell.
Eerder moest Rutte al terugkomen op de bewering dat hij niet op de hoogte was van een memo over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting waar onder meer Shell mee gediend is.
Eerder op Joop de opinie van Marianne Thieme: Shell-deal hoort niet thuis in de achterkamertjes
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (46)

Cliff Clavin
Cliff Clavin27 jun. 2018 - 14:27

Ik erken dan wel dit - Mark Rutte is de grootste bullshit-artiest die de Nederlandse politiek ooit gekend heeft - heel belangrijke geheime afspraken heeft hij desgevraagd ineens niet 'top of mind', en een klinkklare leugen noemt hij een week later 'voorbarig'. Zijn antwoorden bewijzen dat hij totaal ongeschikt is voor zijn functie. Óf hij lijdt aan een vroeg intredende vorm van dementie, zodat hij qua falende geheugencapaciteit afgekeurd zou moeten worden (en met deze beperking aangepaste arbeid zou moeten gaan verrichten, onder de voorwaarden die zijn dierbare vriendin Tamara van Ark in petto heeft); óf hij heeft bij vol bewustzijn de Kamer en het volk vele malen voorgelogen - aftreden is dan de enige juiste daad, zonder wachtgeld, meteen de bijstand in. Waarom gebeurt dit dan niet? Omdat ruim één vijfde van alle kiezers hem steunt. Nou, dan mag men van deze mensen ook wel eens gaan denken dat zij niet zo fris onder het petje zijn, qua moraal en eerlijkheid.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jun. 2018 - 4:18

Teveel mensen steken de kop in het zand, dat is wel zo gemakkelijk. Die rennen nog achter de Nederlandse droom aan! Veel geld verdienen. Totdat ze in hun eigenhandig gegraven valkuil belanden.

remmerik
remmerik27 jun. 2018 - 11:45

Het lijkt mij beter te erkennen dat Rutte het gevolg is van een lange traditie en dat we door naar de stembus te gaan deze mentaliteit niet meer in politiek en bureaucratie kunnen doorbreken.

Anneweer
Anneweer27 jun. 2018 - 9:32

Dat wist iedereen toch al? Net als het gedoe met die memo. Elke gek snapt dat Rutte daar vanaf wist, maar dat hij zegt van niet vanwege de gemaakte afspraken. Als Rutte gelijk maar alle deals en dergelijke op straat gooit kan de regering het een volgende keer wel vergeten als er onderhandeld moet worden. Daar kun je verontwaardigd over doen, maar je kunt er ook realistisch over zijn. Ik vind het vooral bijzonder slordig dat het naar buiten is gekomen. Daar laat de VVD grote steken vallen.

7 Reacties
LaBou
LaBou 27 jun. 2018 - 10:33

Kortom, liegen en bedriegen is geen punt. Het is pas vervelend als je betrapt wordt.

Anneweer
Anneweer27 jun. 2018 - 12:37

Het lijkt me erg naief om te verwachten dat de regering altijd en overal openheid van zaken geeft. Dat weten de oppositiepartijen ook wel. Deze ophef heeft Rutte over zichzelf uitgeroepen doordat een en ander uitgelekt is.

gimli55
gimli5527 jun. 2018 - 13:55

@Anneweer Waarom moet er onderhandeld worden? Waarom moeten er deals gesloten worden? Waarom moet het allemaal geheim blijven? Als het antwoord is dat het zo is, hoef je geen antwoord te geven. Net zo min als de opmerking komt : Dat je dat niet snapt, dan is de discussie ook niet nodig. Dat is een rondredenatie. Als ik het snap, zou ik het niet vragen. Leg het uit met inhoudelijke argumenten, waarom de gewone burger die privileges ook niet tot zijn of haar beschikking krijgt. Iedereen is toch gelijk en in ieder geval gelijkwaardig? Waarom moeten afgekeurde mensen die een vergoeding krijgen voor aardbevingsschade, de helft aan belasting en te veel betaalde toeslagen terugbetalen aan diezelfde belastingdienst, die afdelingen aan het werk heeft die dealtjes bedenken om belasting te ontwijken voor multinationals en rijke mensen? Leg me dat eens in klare taal uit, waarom dat terecht is.

Anneweer
Anneweer27 jun. 2018 - 15:28

@Gimli, Hoe kom je erbij dat ik het terecht zou vinden dat de Groningers zoveel belasting moeten betalen over hun vergoeding? Hint: dat vind ik dus niet. Ook voor hen zou -mijns inziens - eenmalig een uitzonderingspositie gecreëerd mogen worden. Ik heb begrip voor de onderhandelingen inzake Shell. Zie daarvoor de topics over Shell waar onder andere Piet de Geus al uitgelegd heeft waarom deze deal tot stand is gekomen.

gimli55
gimli5527 jun. 2018 - 20:10

Waarom verdedigen jullie dan die leugenaar en praatten jullie alles wat de VVD doet goed. Hij organiseert een maatschappij waarin de burger de rekening dubbel en dwars betaalt, terwijl er allerlei dealtjes worden gesloten met diezelfde belastingdienst. Neem een keer stelling tegen deze asociale regering. Hij is gerantwoordelijk dat die 2 mensen 2 jaar een betalingsregeling moeten betalen om de helft van hun vergoeding als belasting en toeslag terug te betalen. Hij creëert de situatie waarin dat gebeurt. Piet vertelt helemaal niet waarom het gerechtvaardigd is om die dealtjes te sluiten. Hij noemt zelfs geen inhoudelijke argumenten waarom het goed voor Nederland is. Het enige is dat je het vertrouwen moet hebben dat het goed is. De echte ervaring is dat de burger de klos is en de kosten van crisis heeft moeten ophoesten, terwijl de aandeelhouders rijker werden dan ze zouden zijn geweest zonder de deal.

Anneweer
Anneweer28 jun. 2018 - 9:29

@Gimli, De staat heeft er geen enkel belang bij om de Groningers voor die (relatief) paar centen een oor aan te naaien, temeer omdat ze daarmee heel Nederland over zich heen zouden krijgen. Dit wordt echt wel opgelost. Ze zullen wel moeten. Over het onderwerp van Shell verschillen we van mening. Dat kan en moet kunnen :-) Verder zul je van mij niet horen dat de VVD perfect is. Verre van. Ik ben het lang niet altijd met ze eens. Het is een beetje zoals wel gezegd wordt over de democratie: het is geen perfect systeem, maar de andere zijn niet beter of zelfs veel slechter. Ook daarover kun je van mening verschillen. Dat is alleen maar goed. Het is - mijns inziens - om die reden dat onze democratie goed werkt. De goede punten van de enige partij balanceren de slechte punten van de ander, en vice versa.

gimli55
gimli5528 jun. 2018 - 21:06

@Anneweer Jammer dat er constant beloftes gedaan worden die ten koste gaan van de Groningers en in het voordeel uitvallen van de Shell en de NAM. Alles valt constant dezelfde kant op, waarbij de burger de pineut is. Dat is geen democratie maar nepotisme. De kosten en verliezen worden altijd gesocialiseerd en de winsten geprivatiseerd. Daarnaat gaat dit onderwerp over het feit dat Rutte zoals gewoonlijk weer gelogen heeft. Zijn kant kiezen is het accepteren en zelfs goedpraten. Integriteit en betrouwbaarheid kun ie gelukkig niet kopen, dat moet je verdienen.

chwiedijk
chwiedijk27 jun. 2018 - 8:47

Rutte is en blijft een gladde prater.

poeslief
poeslief27 jun. 2018 - 7:20

Dat het velen zo verbaasd dat een 'schepper van parallelle werkelijkheden', een zgn. wetgever, zich bedient van andersoortige evenzo geschapen parallelle werkelijkheden zoals leugens dat zijn, is verbazing wekkend.

angsthaas2
angsthaas227 jun. 2018 - 6:23

De firma list en bedrog draait door. En hij mag wederom gewoon blijven zitten, ongelofelijk. vvd-stemmers, vies volk!.

Frank1234
Frank123427 jun. 2018 - 6:22

Je kan de vos verwijten dat hij kippen vangt maar dat zit in zijn aard. Erger is dat de konijnen hem nu hierbij helpen.

gerryjoris
gerryjoris27 jun. 2018 - 3:04

Rutte houdt voorlopig nog vast aan het pluche en zijn contacten met het bedrijfsleven. En na zijn vertrek landt hij zacht en comfortabel in het warme bed van... Shell, een bed dat hij in de afgelopen kabinetten zelf zorgvuldig gespreid heeft.

Paul250371
Paul25037127 jun. 2018 - 0:22

76 zetels, garantie tot liegen en bedriegen. De Joods Christelijke Verlichte cultuur werpt zijn vruchten af.

quatsch
quatsch27 jun. 2018 - 0:01

Omdat Rutte het tot premier heeft geschopt moeten wij helaas concluderen dat een groot deel van de Nederlandse bevolking geen boodschap heeft aan waarheid en integriteit.

gimli55
gimli5526 jun. 2018 - 21:34

Nederland heeft de premier die het verdiend. Zo lang de meerderheid op hem stemt en hij zich omringt met vazallen die hem niet laten vallen, kan de oppositie zo veel moties van wantrouwen indienen als ze willen, maar worden ze door de regeringspartijen niet gesteund. Integriteit, betrouwbaarheid, betrokkenheid zijn ver te zoeken bij de VVD en consorten. Willen genoeg mensen het anders, moet de meerderheid niet meer op hem stemmen. Het is de weelde van de arrogantie, die straalt hij ook uit als hij het pas na een hoop gedonder in de kamer verschijnt. De politiek is zijn geloofwaardigheid al lang kwijt en het is een toneelspel geworden met rampzalige gevolgen voor de gewone burger.

Zakenpief
Zakenpief26 jun. 2018 - 21:23

Slecht verhaal van Rutte.

1 Reactie
Jan Willem de Boer3
Jan Willem de Boer327 jun. 2018 - 16:54

Beschamend Pief en een schande voor de democratie.

Cliff Clavin
Cliff Clavin26 jun. 2018 - 21:01

Morgen alweer zullen er twee enquêteresultaten bekend gemaakt worden - 95% van de Nederlanders zegt altijd in de hoogste staat van geluk te verkeren; en 98% van onze bevolking heeft nog altijd 100% vertrouwen in Mark Rutte. Die restpercentages, die vertegenwoordigen alleen maar zeer gevaarlijke cultuurmarxisten en extreem verwarde linkse personen. Al deze randfiguren moeten zo snel mogelijk getraceerd worden, en opgesloten, zodat niets verdere successen van onze topregering meer in de weg kan staan.

Poezenmens
Poezenmens26 jun. 2018 - 20:20

En voor ruim 2 miljoen virtuele kiezers (plm.30 zetels) maakt zijn gelieg en bedrieg geen moer uit. Ik woon in een land vol halve garen.

3 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin27 jun. 2018 - 7:37

@ Merel - naar maar waar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jun. 2018 - 5:58

Nou ook wel hele garen hoor!. Nederland en Europa halen de derde-wereldlanden in als het om corruptie gaat. Ik kan dit niet anders noemen dan corrupt. Rulings zouden niet mogen bestaan en liegen erover zou bestraft moeten worden. Politici worden betaald met lucratieve baantje in het bedrijfsleven waar ze vervolgens ook hun politieke invloed weer te gelden maken. Nederland is precies zoals alle andere landen op de wereld door en door corrupt. Al geef je zo dadelijk de halve schatkist weg, als je er een wet voor gemaakt hebt die het mogelijk maakt een geheime deal af te sluiten, dan wordt er weer iets witgewassen nl. de gelegaliseerde corruptie krijgt een andere naam. Wettelijk! Maar als ze in de oostbloklanden wetten aannemen en daarnaar handelen, dan zijn ze niet meer legaal bezig, dan verheffen we ons vingertje en wijzen naar de moraal. Weet je dat ik de laatste tijd hier zit te lezen met een hoofd van ; ja het zal wel... Debatteren over moraal, over goed en kwaad , over relatieve onbenulligheden, terwijl de corrupte handel onder onze neus gebeurt en doorgaat; Legale corruptie is niet meer dan wit-gewassen crimineel geld. Zo diep zijn wij gezonken onder het al jarenlange neo-liberale bewind dat daar garant voor staat. Wim Kok doet daar gewoon aan mee, de man die zijn ogen gesloten heeft, de vakbondsman waar is hij? Waar stond en staat hij voor? Wie het weet mag het zeggen. https://decorrespondent.nl/8313/in-deze-wereld-komen-we-terecht-als-we-de-groei-van-de-ongelijkheid-niet-stoppen/886274791743-0a4c4a0c Als je je erin verdiept en je gaat zoeken naar de laatste decennia en je gaat verbinden dan zie je dat hier juist de onderwereld en de politiek samenkomen, dat ze in elkaars verlengde liggen, dat ze elkaar gebruiken om er zelf beter van te worden. Zo helpt de blinde de lamme een stapje hogerop te komen in de financiële hiërarchie. Helaas zijn wij die blinde en die lamme die elkaar in de stront laten zakken. Zonder kiezers die enkel het eigenbelang nastreven, de worst hen voorgehouden achterna-lopen, was dit niet gebeurt. Maar de psychologische oorlogsvoering bestaat ook hier uit pure manipulatie van de geest. Het is allemaal voor ons eigen bestwil, voor de gezondheid van de begroting en het land. Rutte doet het niet voor zichzelf maar in het landsbelang, samen met Zalm die hier een cruciale rol in speelt en het VNO/NCW vertegenwoordigd door het CDA. Dat zijn de schijnheiligen die op de achtergrond een cruciale rol spelen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jun. 2018 - 6:01

Herstel' De schijnheiligen die..

fries2
fries226 jun. 2018 - 19:25

ff voorbarig, hihi.

Satya
Satya26 jun. 2018 - 19:23

En toch is de vvd de grootste in peilingen. Crony kapitalisme bah. Wanneer gaan mensen inzien dat de vvd het volk uitlevert aan het kapitaal. Het Marshall plan was een chantage middel om de wil van de economie te volgen ipv het volk.

geronimo3
geronimo326 jun. 2018 - 19:04

Niet de aandacht neer leggen bij het feit dat zij liegen,het gaat om het beleid en de bewuste keuzes die deze regering maakten met zoveel geld, blij dat ik deze gekozen regering niet gekozen heb,hier zakt toch echt je broek vanaf, met zoveel geld uit de belasting had veel goeds gedaan kunnen worden,op diverse terreinen maar dit kabinet gaat de dingen stiekem regelen achter al onze ruggen,mag ik effe een teiltje?

Joop Schouten
Joop Schouten26 jun. 2018 - 18:23

Ach, de paling snottert wat en glijdt lachend weg.

Hiltermann
Hiltermann26 jun. 2018 - 18:23

Om nog iets van geloofwaardigheid te behouden in de politiek zou Mark Rutte nu moeten opstappen. Dat doet hij niet. De oppositie krijgt niet genoeg steun voor een motie van wantrouwen. Pinokkio Rutte blijft gewoon aan. In ieder ander land met een parlementaire democratie betekent dit soort bedrog einde oefening voor de betrokken MP. In Nederland gaan we door naar de volgende ronde met leugens. Liegen alsof het gedrukt staat, het parlement opzettelijk verkeerd informeren, alles mag. Rutte lacht alle bezwaren weg. Deze man heeft absoluut geen eergevoel.

west012
west01226 jun. 2018 - 17:37

Het ergste is dat hij telkens wegkomt met zijn leugens. Nog niet zo lang geleden een doodzonde die tot aftreden leidde, tegenwoordig moet een leugen kunnen. Staatsrechtelijke waarden zijn voor sulletjes.

OlavM
OlavM26 jun. 2018 - 17:21

Verrassing? Niet bepaald. Liegen áls het uitkomt en tót het uitkomt is een normale zaak bij Rutte.

Zapata
Zapata26 jun. 2018 - 17:11

Hij liegt, bedriegt, konkelt.... Deze man zit werkelijk niets oprecht aan. En die is al voorde derde keer minister-president. Er is iets heel erg mis met ons land. Het zal me niets verbazen als het volgende kabinet Holleeder 1 heet.

punt2
punt226 jun. 2018 - 17:06

Men zou zich kunnen afvragen hoe dik het laagje teflon nog is bij TeflonMark..... Men zou hopen dat er zichtbare barsten te zien zouden zijn ondertussen, dat de anti-aanbaklaag eindelijk het afstotende karakter zou verliezen. Dat er een inzicht zou komen dat “ voorbarig” toch echt leugens en bedrog zijn... dat het punt eindelijk bereikt zou zijn dat er een tekort aan adem zou optreden door alle teruggenomen “ zekerheden” Met andere woorden dat men massaal kenbaar maakt dat de maat vol is, dat er een te grote overdaad aan leugens is geweest, dat de tijd van Mark er op zit . De houdbaarheid van de leugenachtige persoonlijkheid is ruim overschreden. Het is klaar, met Rutte, met Pechtold met alle leugens en bedrog

2 Reacties
vdbemt
vdbemt26 jun. 2018 - 17:54

Dat vind ik nou ook.

LaBou
LaBou 26 jun. 2018 - 21:04

De vraag is meer hoe dik de plaat is die onze volksvertegenwoordigers voor hun hoofd hebben om deze man keer op keer te laten zitten.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jun. 2018 - 16:54

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
JeffreyKatoen
JeffreyKatoen26 jun. 2018 - 20:05

Dan vrees ik dat je bij deze je stemrecht kwijt bent. Natuurlijk komt Rutte hier mee weg. Het alternatief is nieuwe verkiezingen en dat gaan de SP/GL/D66 echt niet riskeren.

Jan Willem de Boer3
Jan Willem de Boer327 jun. 2018 - 16:57

Fout Tommy een echte democraat ziet het stemrecht als stemplicht.

Karingin
Karingin26 jun. 2018 - 16:34

Onze teflon premier zal ook dit wel weer overleven. Helaas.

Geleen
Geleen26 jun. 2018 - 16:18

Ach ja, alles went.... Leugentje, uhh voorbarigheidje nummer...?? En hij kan/mag het zich veroorloven van zijn achterban. Vreemd volk.

Cliff Clavin
Cliff Clavin26 jun. 2018 - 16:05

Tja.

2 Reacties
Humpty Dumpty
Humpty Dumpty27 jun. 2018 - 4:32

Uw reactie dekt de hele lading, chapeau. Wat anders moet je nog over deze man zeggen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 jun. 2018 - 5:19

Niets aan toe te voegen!

7anpau1
7anpau126 jun. 2018 - 16:02

Keer op keer wordt maar weer duidelijk dat de enige kwaliteit van Rutte is en was dat hij een minder onsympathiek was dan Rita Verdonk. Voorwaar geen grote prestatie. Hoe is het toch mogelijk dat je het met zo weinig kwalificaties tot MP kunt schoppen. Wat een armoe. https://historiek.net/strijd-tussen-mark-en-rita-was-bijna-het-einde-voor-de-vvd/59431/