Joop

En we deden niets

  •  
01-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_37bd675bf0.jpg
We zijn een introvert volk geworden
We deden niets. We keken toe hoe ze voor onze ogen verdronk. We hebben gewacht tot haar lijkje aan zou spoelen op het strand. Toen hebben we haar gefotografeerd; haar broek drijfnat, het hoofd gekeerd naar de zee. Het leverde een mooi beeld op.
Als we nadenken over wat we zien springen de tranen in onze ogen. Het beeld van een dood kind gaat door merg en been. Het tart onze rechtschapenheid en druist in tegen de tolerantie die ons met de paplepel ingegoten is –en zo velen proberen te vergeten. 
We deden niets.
Er duikt een tweede kindje op. Een jongetje, zo mogelijk nog kleiner dan de engel uit de zee. Dode kinderen die het tij moeten keren, het moet; want het is verschrikkelijk. Als je niets zou doen zou je de naam mens niet meer mogen dragen, zo simpel is het.
En we deden niets.
We lazen in de krant dat een kwart van de gemeenten in Nederland asielzoekers op zouden willen vangen, een artikel geschreven met een bepaalde trots. Kijk eens aan, een kwart van alle gemeenten, dat is niet niks. 
We lazen over mensen die de naam mens geen eer aan doen. Mensen die ondanks alles met vingers wijzen naar een ander en vooral niet bij zichzelf te rade durven gaan. Wat ben ik bereid op te geven? Waar faal ik in wie ik ben? Waarom zou ik iets doen?
We deden niets.
We gingen naar de Albert Heijn en verbaasden ons over de pepernoten die in augustus al in de schappen liggen. We vergeten zo snel. Onze muurtjes zijn veilig, daar mag niet aan getornd worden. We zijn een introvert volk geworden. We gooien modder van links naar rechts, want binnen die kring rechtvaardigen wij onze wrok. Naar buiten treden is je kop boven het maaiveld uitsteken en dat doen we hier niet.
We doen niets.
En het is wachten tot er meer dode kinderen gefotografeerd worden omdat wij niets doen. Omdat wij het belangrijk vinden een identiteit vast te houden. De vraag is alleen welke identiteit willen we vast blijven houden? En beter, ten koste van wat?
Wie ben ik om dat te zeggen? Ik ben Bas en ik ben een gelukzoeker. Net zoals jij en u en hij. Wij zoeken allen het geluk, we dansen allemaal om dezelfde as van uren; wensend het morgen weer iets beter te hebben dan vandaag. 
cc-foto: Lorenzo Gaudenzi

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Machielse2
Machielse21 sep. 2015 - 15:29

Lekker suggestief en emotioneel geschreven. Vooral niet hebben over het feit dat 90% van de bootvluchtelingen (dus die via Libië komen) geen oorlogsvluchtelingen zijn en bijna alleen maar bestaan uit jongen mannen in de kracht van hun leven. De meeste komen uit landen als Nigeria, Mali en zelfs uit het voor Afrikaanse begrippen welvarende Gambia en Senegal. Misschien moeten we eens op een landkaart kijken. Europa / EU grenst aan slechts twee conflictlanden: Oekraïne en Libië. Zowel de Oekraïners als Libiërs vluchten niet massaal naar Europa. Mensen uit Syrië, Eritrea, West-Afrika en enkele Aaizatische landen als Pakistan, Bangladesh en Afghanistan doorkruisen tientallen conflictloze landen tijdens hun 'vlucht'. Ja het leven is niet altijd prettig, maar laten we ophouden met die emotionele onzin. De aanzuigende werking is bijzonder reëel. Ze weten precies waar ze het meeste krijgen dus daar gaan ze heen. Zijn het vluchtelingen, migranten, gelukszoekers, opportunisten of profiteurs? Het dring misschien niet tot iedereen door, maar het aantal gratis huizen en uitkeringen dat verstrekt kunnen worden is beperkt.

OlavM
OlavM1 sep. 2015 - 15:29

We deden de luiken dicht. We wilden niets zien en horen van wat er buiten gebeurde. Dat moesten anderen maar oplossen. Want stel je voor dat we iets zouden moeten delen met nieuwkomers van buiten, al kwamen die van ver en waren ze gevlucht uit grote ellende... Na de dis lazen we in dat dikke boek. Waarin stond (Matteüs 25:35-36): “Want ik had honger en jullie gaven mij te eten, ik had dorst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen mij op, ik was naakt, en jullie kleedden mij. Ik was ziek en jullie bezochten mij, ik zat gevangen en jullie kwamen naar mij toe.” Mooi om te lezen, toch? Zelfgenoegzaam sloegen we het boek dicht. Mooie woorden bevredigen ons. We noemen ons dan ook graag “tolerant”. Maar vraag ons niet de handen uit de mouwen te steken. Daar zijn anderen voor.

Armagaddon
Armagaddon1 sep. 2015 - 15:29

>>> Wij zijn een introvert volk geworden... >>> Individueel en eerder egocentrisch, opportunistische verworden.. >>> Zwaar laten beïnvloeden door het stuitende ultra rechtse denken.. >>> Gehypnotiseerd door het inhumane egoïstische neoliberalisme.. >>> Overduidelijk heeft Rutte I+II bewezen, daar is alles mis mee.. >>> Met holle woorden trots op joods-christelijke traditie.. >>> Ogen dicht voor de (mede)verantwoordelijkheid van de vluchtelingen tragedie.. >>> Slechts opvang in EU onevenredige mondjesmaat.. >>> Wij doen maar eigenlijk niet genoeg, slechts inhumane sarcastische meningen is de opmaat.. >>> Tja...alleen een lafhartige, verweven onbetrouwbare premier als politiek maatschappelijke leider.. >>> Helaas....een zielig maatschappelijk boegbeeld is deze politieke ondemocratische uitglijder.. >>> Weinig inspirerend voor ons klootjesvolk slechts nostalgisch steunend op de joods-christelijke roots en traditie.. >>> Doen echter niet genoeg concreets positief aan inbreng...aan de huidige vluchtelingen tragedie.. >>> Voornamelijk politieke dralen, vertragen, gezeur, melken en afhouden.. >>> Zo worden de humane normen en waarden en de collectieve (mede) verantwoording tegengehouden..

Warren2
Warren21 sep. 2015 - 15:29

Australie had al cynisch laten weten dat zij nog 0 drenkelingen op hun naam hebben staan. Europa vergadert nog wel even verder. Schande.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten1 sep. 2015 - 15:29

Het rijmt niet.

basOoms
basOoms1 sep. 2015 - 15:29

We zijn een volk van internetprotesters geworden. De belasting op inkomen is inmiddels opgelopen naar 40% en we doen niets. Dat was in 1543 toch anders: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tiende_Penning

neutralist
neutralist1 sep. 2015 - 15:29

[We zijn een introvert volk geworden] We zijn precies hetzelfde maar een kind van 6 had dit kunnen zien aankomen. Opkomend nationalisme lag voor de hand bij een ongewilde overgave aan Europa, het verliezen van eigen cultuurelementen en een te snelle instroom van vreemde culturen waardoor er geen tijd is voor assimilatie. Je snapt toch niet dat niemand dat heeft zien aankomen behalve Wilders, die nu alleen maar zijn gelijk haalt en de grootste partij dreigt te worden. Wat een onvermogen en wat een dromerij bij de generatie Kok, Kohl. Ze dachten Europa te redden maar juist door de EU valt het kaartenhuis ineen en is oorlog dichterbij dan ooit. Wat een naieve bende daar! Dit kan alleen nog maar fout gaan. En dat gaat het dan ook. Wachten is op de volgende grote aanslag en polarisatie tussen bevolkingsgroepen wordt verder aangewakkerd. IS houdt woord: we sturen massaal vluchtingen en zullen het Westen ontregelen. Gelukt! Brussel staat er machteloos bij. Net als altijd.

Warren2
Warren21 sep. 2015 - 15:29

Ik hoop zo dat het voorstel van de Christen Unie doorgaat dat elke Nederlandse burger toestemming krijgt om een vluchteling op te nemen en daar ook nog belastingvoordeel van te krijgen. Het schijnt dat in Duitsland zo'n wet er nu is en deze al z'n vruchten afwerpt wat betreft de doorstroming. Ook kunnen we dan zien of Nederland echt zo 'introvert' is of dat ze daad bij het woord voegen.

Opinius
Opinius1 sep. 2015 - 15:29

"We zijn een introvert volk geworden" hoe komt je erbij? Dagelijks mag ik betrokken worden in de open soc. media mededelingen die geetaleerd worden met fotos waar ik mag zien : wat in ieders dagelijkse kookpannen zit, waar men op vacantie is/of gaat, elk moment incl. lokatie waar men koffie drinkt -een hapje eet met closeup van het bord erbij -een aankoop gescoord heeft , koppijn heeft, niet geslapen heeft . Zaken als dat deze of gene wel of niet die dag al gepoept heeft. De wereld verzuipt in haar extravertheid als een angstige vlucht uit de volstrekte ontkénning harer introvertheid. yep,..en verder doen "we" niets......

[verwijderd]
[verwijderd]1 sep. 2015 - 15:29

Ja helaas kan Nederland en de rest van Europa niet iedereen het geluk geven. Ik ben Anthony de gelukszoeker en ik zal er alles aan doen dat anderen mijn geluk niet afnemen of in de weg staan om mijn geluk te bereiken.

2 Reacties
johannn2
johannn21 sep. 2015 - 15:29

Vreemd geluk, dat gebaseerd is op de uitsluiting en het ongeluk van anderen. Ik heb dat altijd anders begrepen. Ik heb dat angst en haat leren noemen. .

Zjenny
Zjenny1 sep. 2015 - 15:29

Dit is de mindset van de psychopaat die lijdt aan territoriumdrift zoals de komodovaraan dat doet. Als je trots bent op je meest dierlijke deel dan mag je nu trots zijn.

rabotnikeh
rabotnikeh1 sep. 2015 - 15:29

En wat doet Bas?

3 Reacties
JoopSchouten2014
JoopSchouten20141 sep. 2015 - 15:29

Je laten nadenken.

johannn2
johannn21 sep. 2015 - 15:29

Hij stelt dit aan de orde. En wat doe jij ?

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar1 sep. 2015 - 15:29

Drogreden mijnheer Pool, valt me van u tegen.

Martin108
Martin1081 sep. 2015 - 15:29

U gaat er van uit dat introverte mensen per definitie onverschillig en passief zijn? Of is er een andere reden om deze aangeboren karaktertrek in een kwaad daglicht te stellen?

1 Reactie
johannn2
johannn21 sep. 2015 - 15:29

Je pikt er zegge en schrijve éen woord uit en gaat daar heibel over maken. Maar reageer nu eens op de inhoud van het artikel. .

zweistein
zweistein1 sep. 2015 - 15:29

Ga liever je kleffe praatjes verkopen in Amerika, Rusland, de Chinezen, de Saudi's, en alle andere rijke landen die NIX doen. In plaats van je buren de maat te nemen. Dat is pas kortzichtig!

2 Reacties
johannn2
johannn21 sep. 2015 - 15:29

Je laat je wel kennen, Albert. Het is blijkbaar jouw maat die hij genomen heeft. Wie de schoen past trekke hem aan.

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar1 sep. 2015 - 15:29

Tja.. Zij die defensief worden voelen zich aangevallen..

[verwijderd]
[verwijderd]1 sep. 2015 - 15:29

Hoe introvert ben je wel niet als je met je kind van een veilig land, Turkije, een smokkelaar 3000 euro betaalt om een zelfmoord poging te ondernemen? Met mijn gedachte ben ik bij de echte vluchtelingen, die zitten in kampen en steden rond Syrië. Deze mensen moeten we helpen! De rest zijn illegale migranten.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny1 sep. 2015 - 15:29

Camilla, stel je voor dat jij met je kinderen die reis onderneemt. Wat zou jou ertoe brengen om die ellende aan te gaan en je veilige plek achter te laten. Vertel me dat eens.

JoopSchouten2014
JoopSchouten20141 sep. 2015 - 15:29

In het huidige neoliberale discours en ratrace verenigen mensen zich niet meer.

1 Reactie
Opinius
Opinius1 sep. 2015 - 15:29

o jewel,.ook jij wijst weer buiten jou ,. Wat nou discours van wat en wie ? je kunt ze in jouw huis opvangen die vluchtelingen met schijt aan die neoliberalen (regering)-overheid . Al dat tuig wat te lang parlemetair lult aan die godvergeten oevers ,van weerzinwekkende wateren ...waar mens - beschaving in verzuipt. schijt krijgen aan de overheid , zelf gaan doen.