En de nieuwe voorzitter VN-commissie tegen chemische wapens is... Syrië
• 10-04-2018
• leestijd 2 minuten
© cc-foto: United Nations
Syrië is komende maand voorzitter van de VN-commissie die toeziet op het verbieden en ontmantelen van chemische wapens. Dat terwijl het land zelf wordt beschuldig van het
inzetten van gifgas tegen de eigen bevolking. VN-waakhond
UN Watch is woedend en roept de Verenigde Staten en de Europese Unie op hun ambassadeurs terug te trekken uit de bijeenkomsten onder Syrische leiding.
De speciale commissie, bestaand uit 65 landen en gezeteld in het Zwitserse Genève, is tevens de grondlegger van het non-proliferatieverdrag dat het bezit van kernwapens beperkt. Daarnaast zorgde de commissie ook voor het wereldwijde verbod op het gebruik van gifgas. ‘Het Syrische regime van Assad laten toezien op de wereldwijde ontmanteling van chemische en nucleaire wapens, is alsof je een serieverkrachter de leiding geeft over een vrouwenopvangcentrum,’ zegt directeur van UN Watch Hillel Neuer:
"Het gebruik van chemische wapens door het regime van Assad is de meest grove schending van het verdrag in de afgelopen twintig jaar. Wij dringen er bij de VN op aan te snappen dat in een tijd waarin Syrië zijn eigen mannen, vrouwen en kinderen doodt, dat land aan te stellen als hoofd van een commissie die verondersteld wordt deze mensen te beschermen, simpelweg in strijd is met het gevoel voor medemenselijkheid."
Afgelopen weekend werd Douma, het laatste bolwerk van de Syrische rebellen in Oost-Ghouta, bestookt met wat naar alle waarschijnlijkheid chemische wapens waren. Hoewel Syrië ontkent, is er volgens de Verenigde Staten en de Europese Unie voldoende aanleiding om te geloven dat het regime van Assad achter de aanval zit. Maandagavond nam tijdens een speciale zitting van de VN-veiligheidsraad de VS ferm stelling tegen de aanval. De Amerikaanse VN-gezant Haley zei:
"We hebben genoeg beelden van dode baby’s gezien. De geschiedenis zal dit moment aanwijzen als het moment waarop de Veiligheidsraad zich ofwel van zijn taak de Syrische bevolking te beschermen ontsloeg, ofwel volstrekt niet in staat bleek die taak uit te voeren. Hoe dan ook, de Verenigde Staten zullen reageren."
Volgens UN Watch-directeur Neuer zal de VN de aanstelling van Syrië als commissievoorzitter afdoen als een formaliteit – het voorzitterschap rouleert maandelijks onder de leden van de commissie. Toch vindt de waakhond dat de VN moet ingrijpen, en zo niet, dan moeten de andere leden protesteren. Datzelfde gebeurde in 2013 toen Iran voorzitter was van dezelfde commissie. Gedurende die maand trokken de Verenigde Staten en Canada zich terug uit de vergaderingen.
“We are beyond showing pictures of dead babies. … History will record this as the moment when the Security Council either discharged its duty or demonstrated its utter and complete failure to protect the people of Syria,” Haley says. “Either way, the United States will respond.”
pic.twitter.com/TosFIBHXRe