Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

En de winnaar van het presidentsdebat is… Hillary

  •  
23-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Hillary durft als enige vooraanstaande politica de klimaatstilte te doorbreken
Volgens één van de gezaghebbende groene websites in Amerika, Grist.org, is Hillary de winnares van het presidentsdebat dat gisteren werd gehouden. Zij durft als enige vooraanstaande politica nog de klimaatstilte te doorbreken.
Door Matthijs Sienot
De twee échte presidentskandidaten, Obama en Mitt Romney, schreven daarentegen juist geschiedenis door het onderwerp ‘klimaatverandering’ in het geheel niet aan de orde te stellen, bij geen enkel debat. Dat is voor het eerst sinds 1984, een generatie geleden. Als je door je oogharen naar de politiek kijkt, zou je de stilte bijna geruststellend vinden. Kennelijk is er niet zo veel meer aan de hand met het klimaat. We hebben nu échte problemen: we willen werk en onze rekeningen betalen.
Maar waarom noemde Hillary Clinton klimaatverandering in een recente speech dan een wereldwijde bedreiging die om een planeetbreed antwoord vraagt? Ze heeft zeker een punt, want voorlopig overtreffen de werkelijke klimaatontwikkelingen telkens de zwartste voorspellingen: we zien bijvoorbeeld al 331 opeenvolgende maanden hogere gemiddelde temperaturen dan in de gehele twintigste eeuw.
De regering Obama bleek gevoelig voor de kritiek van milieu-organisaties op de klimaatstilte tijdens de debatten. In een memo belichtte ze de talrijke keren dat Obama het onderwerp wél aankaartte tijdens speeches in het land. Daarin zei hij onder meer dat hij de investeringen in windenergie wil voortzetten, en dat hij nog steeds de de CO2-uitstoot wil verlagen aangezien klimaatverandering geen ‘hoax’ is. “De droogte, de overstromingen, de bosbranden – die zijn geen grapje.”
Komiek Jamie Kilstein grapte over de klimaatstilte:
Misschien hebben ze de opwarming van de aarde niet genoemd omdat ze hopen dat klimaatverandering ons allemaal zal wegvagen voordat we hen verantwoordelijk kunnen stellen.”

In Italië zijn gisteren aardbevingexperts veroordeeld voor het geven van valse geruststelling, dus helemaal denkbeeldig is het niet dat experts en beleidsmakers zich ooit voor de rechter moeten verantwoorden voor de slappe manier waarop ze omgaan met deze enorme bedreiging.

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Michiel Online
Michiel Online23 okt. 2012 - 16:23

Ik kan je 1 ding voorspellen: het gaat niet leuk worden. Alles wat we geleerd hebben over economie en politiek kan straks de prullenbak in. Denk je nou echt dat het leuk gaat worden? Dat het waar is dat het anders moet dat staat vast. Maar als het leuk had kunnen zijn hadden al die politici 180 graden gedraaid. Groen kan mooi zijn, natuur kan mooi zijn. Het kan leuk zijn met dieren leren om te gaan. Maar we willen niet terug in de tijd met onze samenleving, en dat is wel wat moet. We consumeren voor 7 keer de aarde. Leuk my ass.

Emery
Emery23 okt. 2012 - 16:23

Geen paniek. Kies gewoon een stapgrootte van 5 jaar en reken dan terug. Als je dat loslaat op de Hadcrut4 data, dan zie je dat de gem. temp in de periode 2007 t/m 2011 kleiner is dan die van de periode 2002 t/m 2006. Truste....

mijnbeschetenmening
mijnbeschetenmening23 okt. 2012 - 16:23

Er word veel geld verdient door de klimaat maffia dat is een feit, het is ook een feit dat de manier waarop we leven niet langer zo kan. Linksom of rechtsom moet er wat gebeuren aan de manier waarop wij deze maatschappij hebben ingericht. We moeten af van een maatschappij puur en alleen gebaseerd op spulletjes kopen, uitbuiten en vervuilen. Dat soort problemen los je niet op door financiële maatregelingen hier en daar, nee het is een mentaliteit een levenswijze. We moeten opnieuw opgevoed worden ,we moeten leren anders te denken we moeten nadenken wat voor rol geld heeft in onze maatschappij en wat we echt belangrijk vinden voor de toekomst van onze kinderen.

Dewik2011
Dewik201123 okt. 2012 - 16:23

Die debaten gaan over de zaken die het Amerikaanse volk bezig houdt en klimaat hoort daar blijkbaar niet meer bij. In Nederland oon niet echt: Ik wil nog even in herinnering brengen dat bij de verkiezingen van 2010 in Nederland het woord "milieu" ook niet voor kwam in het verkiezingsprogramma van Groen Links.

1 Reactie
EricWakker
EricWakker23 okt. 2012 - 16:23

"Ik wil nog even in herinnering brengen dat bij de verkiezingen van 2010 in Nederland het woord "milieu" ook niet voor kwam in het verkiezingsprogramma van Groen Links." Je kletst uit je nek. Het woord "milieu" staat 24 keer in het GL 2010 programma en duurzaam 14 keer, duurzaamheid 9 keer en groen 12 keer.

Dewik2011
Dewik201123 okt. 2012 - 16:23

reactie op didi man. Ik klets niet uit mijn nek. Dit is de inleiding van het verkeizingsprogramma....zonder het woord milieu ook maar te noemen GroenLinks verkiezingsprogramma 2010: Klaar voor de toekomst Maandag 22 maart 2010, 15:17u - Femke Halsema verkiezingsprogramma De komende vier jaar wil GroenLinks de overgang maken van een schulden- naar een gezonde economie, van een schrale verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving. GroenLinks hervormt daartoe de AOW, de woning- en de arbeidsmarkt. De lasten worden eerlijker verdeeld en er wordt fors bezuinigd op overbodige overheidstaken en rechtse hobby’s.

1 Reactie
EricWakker
EricWakker23 okt. 2012 - 16:23

Je kletst nog steeds uit je nek.